За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 31 087
  • 774
  •   1
Отговори
# 435
  • София
Е, аз не купувам килограм Simple Smile Двама сме, солта е икономична, ръси се по съвсем малко, не е като със солницата да се развихри човек Grinning Купуваме ето тази разфасовка 1-2 пъти в годината. За нас си струва. килограмът идва 36-37 лв, ако вземеш 4 такива.
От пушената имаме една купена, от 2020 насам не е свършила Grinning

# 436
  • София
Кулинарки, искам да направя кренвиршки. Едната рецепта е с кисело мляко, другата с прясно. Някъде бях чела за разликата в твърдостта на готовия продукт, не тестото..., но не си спомням, а и не знам дали наистина има разлика. Искам да са меки и на следващият ден.

# 437
Повечето тестени неща с мая с прясно мляко ми харесват само прясно изпечени. Изключение са ми само памук кифли или памук питка но то там толкова мазнина има че от нея няма как да не стоят меки още някой ден.
С кисело мляко ми харесват повече нещата ако останат на другия ден. Или комбинация от прясно и кисело, пак става.
Въпрос на вкус си е пак де, но поне вкъщи са такива наблюденията. В последните години меся и пека предимно други да ядат, но токива са ми спомените, а и другите това споделят.

# 438
Също е важно каква мазнина се ползва и колко и дали са с мая или сода.

# 439
  • Бургас
Имам пилешки обезкостени бутчета, сурови. Дали ще стане да ги направя на кайма с чопъра? И после да ги объркам с кашкавал и да направя кюфтенца?

# 440
  • Sofia
Кулинарки, искам да направя кренвиршки. Едната рецепта е с кисело мляко, другата с прясно. Някъде бях чела за разликата в твърдостта на готовия продукт, не тестото..., но не си спомням, а и не знам дали наистина има разлика. Искам да са меки и на следващият ден.
В маяно тесто обичайно слагам и двете млека.... и двете мазнини също, с превес на олиото - общо мазнина слагам повечко (в никакъв случай колкото при онова наречено "памук").  Съхранявам напълно охладени в кърпа и найлон - меки са още ден-два, но щом се завият вече е друго..., а няма как да не се завият... това е положението. Simple Smile

# 441
  • софия
Тестото от рецептата за кренвиршки, която имам от майка, е с прясно мляко и гарантирам, че и на следващия ден са меки (ако останат). Естествено съхраняват се в покрит съд или като морена - кърпа и плик.

За тестото
1 ч.ч. прясно мляко
свежа мая колкото орех
по-малко от 1/2 ч.ч. олио
1 яйце
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
брашно колкото поеме (около 2 - 2.5 ч.ч.)

Последна редакция: сб, 14 яну 2023, 12:01 от zvаnchе

# 442
  • In transit
Имам пилешки обезкостени бутчета, сурови. Дали ще стане да ги направя на кайма с чопъра? И после да ги объркам с кашкавал и да направя кюфтенца?
Ще стане. Само ги огледай за кокалчета или хрущяли, преди да ги блендираш.

Звънче, от олиото и яйцето остават меки на другия ден кренвиршките, не основно от прясното мляко.

# 443
  • Русе
Скрит текст:

И по двете рецепти съм правил пълнеж с кренвирши.
https://ipeychev9.blogspot.com/2018/09/blog-post_11.html

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/03/blog-post_1107.html

# 444
Лещата кисне ли се преди варене като фасулът?

# 445
  • софия
аз просто я минавам през течаща вода

# 446
  • Русе
Скрит текст:
Лещата кисне ли се преди варене като фасулът?

Аз си я накисвам 1 час в студена вода. Това да съм сигурен, че ще се намалят вредните вещества ако е обработена с тях. За купешката става дума. Домашната само премивам и варя.

# 447
  • Бургас
Mikkey, благодаря! Станаха разкошни, сочни кюфтенца! Смелих суровото пилешко с чопъра, добавих сол, черен пипер и настърган кашкавал, и приготвих кюфтенцата по-тънки на тиган без мазнина. Ама много съм доволна! 😊

# 448
  • In transit
Mikkey, благодаря! Станаха разкошни, сочни кюфтенца! Смелих суровото пилешко с чопъра, добавих сол, черен пипер и настърган кашкавал, и приготвих кюфтенцата по-тънки на тиган без мазнина. Ама много съм доволна! 😊
Супер! Hug И с филе стават сочни. Може да им добавиш яйце, за спойка. Много ги обичам.

# 449
  • София
Дами сдобих се с 1 плик аспик със свински език. Нямам идея как  да го изядем?!? Какво се прави, готви ли се, вари ли се... Помощ

Общи условия

Активация на акаунт