За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 30 492
  • 774
  •   1
Отговори
# 555
Момичета как режете блат за торта като изключвам специалните форми, които продават за разрязване, че нямам такава?
С голям кухненски нож от ония с които убийците гонят героите в хорър филмите. Ако имаш и здрав дебел конец (като за дънки) също става или с ония пластмасовите корди за зъби.
https://www.youtube.com/watch?v=3TpON87cn3s
Имам горчица, бяло вино, мед, и тази подправка за пилешки крилца.... Как да ги комбинирам за да стане хубава марината за пилешки крилца +тази подправка
Скрит текст:
Нямам представа какво има в подправката, но по принцип мед+горчица като сложиш после трудно се комбинира с подправки.
А аз моля за предложения за оползотворяване на около литър прясно мляко.
Става за напитка с канела, индийско орехче, ванилия и мед, може да се затопли леко да се омешат вкусовете добре. Може и студена напитка пак с тия продукти и добавен ванилов сладолед, слагаш всичко в блендер.
Имам излишен сварен боб, какво да го направя - може ли да се замрази и ако да, как?
Ако не и скаш да замразяваш, може да си направиш пюренце от него, заедно със сол, олио и лимонов сок, после става за мезенце или да се маже на филийки.
Еми смятам да варя докато омекнат картофите пък каквото стане .. дано само рецептата се окаже сполучлива и е вкусен резултата, че съм имала много разочарования от такива произволни рецепти от интернет Grinning
Разбърквай от време на време да не загори, че с тоя гъст сос...
Че той тоя момък дори на High писал да е слоукукъра му, пък пак няколко часа... за почти сготвени от преди това неща, странна рецепта е това. То само картофите му влязоха сурови и то млади картофчета.
Е запържването на кюфтенцата придава различен вкус, получава се карамелизация. После в слоукукъра и на high са си поне 3ч, а зеленчукът по принцип се сготвя по-бавно от месото там. И в тенджера би станало, но при слоукукъра вкусът е различен, то няма как като всичкото се маринова на практика тия часове.
И на мен ми хареса рецептичката, може да я спретна тези дни Hug

# 556
Много благодаря за предложенията с мляко. Вложих част от него в крем супа.
И в крайна сметка имам крем супа с гъби и ... торта Павлова
Скрит текст:

Десертът щеше да е друг, но едни апетитни ягоди ми се изпречиха на пътя и... Yum
Сега имам 5 жълтъка за оползотворяване Grinning

# 557
Жълтъците на крем с млякото, ако е останало Simple Smile
Може ли рецептите за супата и тортата?

# 558
Жълтъците на крем с млякото, ако е останало Simple Smile
Може ли рецептите за супата и тортата?
Крем, който да сложа в нещо или да се хапва самостоятелно?

Слагам в скрит текст рецептите.
Скрит текст:
Макар че за супата точна рецепта нямам.
Сложих може би около 400 гр гъби (в случая - кафяви печурки)
3-4 картофа
2 моркова
1 глава лук
Сол - 1-2 ч.л.
И вода, колкото да покрие зеленчуците.

След като всичко се свари, добавих масло (малко парче, може би 20 гр) и прясно мляко (докато ми хареса на гъстота; да кажем, 300 мл) и пасирах. Поднесох с магданоз.
По-рано съм правила подобна, в която обаче се слага и бекон, и се вари с него. Определено съжалявам,  че сега нямах бекон. Дава много аромат.

Торта Павлова правя по тази рецепта:
https://youtu.be/YgM051FB1zo

Морена, твоята баница дали би станала с 5 жълтъка вместо цели яйца?

# 559
Най-често се ползва като крем за торта, едно време майките и бабите ни с такъв са правили тортите. Иначе е еквивалент на сегашното ванилено нишесте, т.е може и в чаши с бисквитка или без. Отгоре с някакво сладко.
Благодаря за рецептите!

# 560
  • Sofia
Морена, твоята баница дали би станала с 5 жълтъка вместо цели яйца?
Не съм я правила, ама що да не, компенсирай белтъците с кисело и малко прясно мляко, ако ти се получи суха плънката.  Може и да бухне по-малко.
За жълтъците, силно препоръчвам супата "крем брюле"
А крем може каквото искаш да го правиш (той си е класика, а в днешно време -  Сладкарски)  - чист или +  бита сметана, масло, какао или някакъв плод (пасиран) и само така да си го ядеш;  на десерти в чаша, редувайки с разни неща (има толкова варианти) или в торта/сладкиш...

# 561
Много благодаря!

# 562
  • София
На пуешка супа ще отива ли освен обичайното лук и моркови - пащърнак, целина и батат или ще стане претрупана?

# 563
  • софия
Жълтъците от Павлова оползотворих в крем брюле.

# 564
Моля за идеи за оползотворяване на шампанско . Благодаря!
Печено месо става много хубаво с шампанското , както и картофки и други зеленчуци
https://pep-4o.blogspot.com/2018/10/?m=0

# 565
  • Пловдив
Пуканките в пакет, които се продават за микровълнова, стават ли и за обикновен котлон и тенджера?

# 566
На пуешка супа ще отива ли освен обичайното лук и моркови - пащърнак, целина и батат или ще стане претрупана?
Поне за моя вкус точно батат не бих сложила, но останалото - да.
Пак си е спрямо вашите вкусове у вас, някои хора предпочитат по-малко вкусове за да се усеща всеки отделно, други обичат по-"шарено" и на цвят, и на вкус, та биха сложили и батата и за още други неща ще питат.

# 567
  • Sofia
Пуканките в пакет, които се продават за микровълнова, стават ли и за обикновен котлон и тенджера?
Да

# 568
Имам цяло пиле сварено и не знам как да го приготвя. Моля за помощ

# 569

Общи условия

Активация на акаунт