Консултации с адвокат

• 29 521
  • 478
  •   1
Отговори
# 450
Извинявайте но как решавате че съм решила планирано да раждам дете от такъв човек? Нито съм знаела че взима нещо, нито съм планирала бременност. В рамките на по малко от месец разбрах и за зависимостта, и за бременността, по принцип влязох в отношенията със сериозни намерения, не личеше че взима нещо или аз просто нямам опит с такива хора и не разпознах.
Както и да е, вече детето е факт и е най важното нещо за мен, затова трябва да решим проблема все някак.

# 451
Колко пропуснати издръжки трябва да има и трябва ли да са някакъв брой поредни такива, за да се заведе ИД.
Приятелка е в тази ситуация. Има 12 пропуснати. Единствено две са последователни. Другите са все през един месец. За мен е странно, че ЧСИ не е предприело нищо, тъй като издръжките минават през тях. Или, за да има действие трябва ощетения да го инициира?
Какво да я посъветвам? Няма профил тук и поех ангажимент да попитам.
Благодаря

# 452
  • Далечният изток
Щом минава през ЧСИ, значи Е заведено изпълнително дело. Ако досега, тоест до преди година са превеждани издръжките редовно, то да види при ЧСИто какво се случва, да не би бащата да е сменил работата, ако има запор на заплата. Съответно да изиска да бъдат направени нови справки.
Може да подаде жалба в полицията. Неплащане на издръжка повече от 2 месеца е престъпление. Под страх от наказателна отговорност може пък да ги плати накуп. Ако не, ще бъде осъден.

# 453
Било е заведено преди години и от тогава  до тоя момент издръжките минават през ЧСИ. Той не се ли самосезира при пропуснати месеци? Справката е от изминалата седмица
Благодаря Ви за отговора.

# 454
  • Далечният изток
Не се самосезира. Даже не знам какво имаш предвид.
Тя е взискател, тя има интерес да се плащат задълженията. Да отиде да види какво става. Тя като не каже на ЧСИто, че има проблем, за ЧСИто всичко е наред.

# 455
Има ли майки, успели да вземат издръжка от баща, който е в чужбина, извън ЕС? Какво трябва да се направи?

# 456
  • Далечният изток
Тази тема не е за майки.
Тук отговарят адвокати.

# 457
Здравейте! Имам един казус. Става въпрос за двойка в брак от 25 години.
Имат вила, земята върху която е построена е на жената и е придобита по наследство. След брака вдигат вилата върху тази земя и съответно е узаконена, има нотариален акт.
Сега предстои развод. Какво ще се случи с това жилище? Кой какви права има над него?
В същото време апартамента в който живеят е наследство на мъжа още от дете, следователно жената няма права над него. Може ли жената да бъде изгонена от апартамента и в същото време да не може да живее самостоятелно и на вилата? Децата са големи, пълнолетни.

# 458
  • Далечният изток
Разводът по исков ред или по взаимно съгласие?

# 459
Не знам как ще се подходи. Истината е, че съпруга си има любовница и жената се притеснява, че ако нещата са много сериозни между тях ще се стигне до развод и тя може да остане на улицата. В случая не знам как се води развода - в единия случай ако той го поиска и тя се съгласи по взаимно съгласие как ще се раздели имуществото? Или когато е по взаимно се очаква, че ще се договорят взаимно.
Другия вариант ако той поиска развода, а тя не се съгласява, да постави някакво условие ли как?
При всички случаи отношенията са обтегнати и няма да има добронамереност и от двете страни предполагам. Освен това са намесени и други роднини от страна на съпруга, които ще действат в ущърб на жената.

# 460
  • Далечният изток
По взаимно съгласие - ще се споразумеят. Неговият имот си е негов, ясно. Не е придобит по време на брака. Вече за вилата, там да се споразумеят дали ще остане за жената.

По исков ред имуществени въпроси не се решават. Само развод, фамилното име на жената, ако е приела неговото, родителски права, издръжка, лични контакти, ако има деца до 18 г. По отношение на имуществото, придобито по време на брака, ще останат съсобственици 50 на 50. Това за вилата, само сградата, защото парцелът е само неин. Ако има автомобили, също 50 на 50.
След развода могат да правят делба.
Не стана ясно дали имат малолетни или непълнолетни деца.

# 461
Благодаря за разяснението.
 С две думи никак не е в изгодна позиция - какво може да направиш с парцел, в който има построена къща, която ще е съсобственост с бившия ти мъж. Той дори може да си води любовницата там..... Не можеш и да го продадеш.
Децата са пълнолетни.

# 462
 С две думи никак не е в изгодна позиция - какво може да направиш с парцел, в който има построена къща, която ще е съсобственост с бившия ти мъж. Той дори може да си води любовницата там..... Не можеш и да го продадеш.
Децата са пълнолетни.
Може да предложи на мъжа да се споразумеят да му откупи неговите 50% дял. Защо казваш, че къщата е негова? Къщата са я строили в брак, така че 50/50. А щом тя има 50% дял, че и 100% земя, няма да остане без вилата, той да му мисли с неговия дял какво да прави. Най-логично е тя да му откупи неговия дял от вилата и той доброволно да ѝ го продаде, при положение, че тя пък ще се съгласи на развод по взаимно. Ето това е сделка или т. нар. "споразумение". 
Другото, за което се сещам, е щом разводът е по негова вина, тя да му иска "обезщетение" за децата (нищо, че са пълнолетни). Да го накара да прехвърли неговия дял от вилата на децата, за които се е влагал целия този труд, предполагам. Малко манипулация трябва.

# 463
  • София
Моля препоръка за адвокат, ако тук не е мястото, кажете къде, на лични. Благодаря. За София.

# 464
Децата са пълнолетни.
Може да предложи на мъжа да се споразумеят да му откупи неговите 50% дял. Защо казваш, че къщата е негова? Къщата са я строили в брак, така че 50/50. А щом тя има 50% дял, че и 100% земя, няма да остане без вилата, той да му мисли с неговия дял какво да прави. Най-логично е тя да му откупи неговия дял от вилата и той доброволно да ѝ го продаде, при положение, че тя пък ще се съгласи на развод по взаимно. Ето това е сделка или т. нар. "споразумение". 
Другото, за което се сещам, е щом разводът е по негова вина, тя да му иска "обезщетение" за децата (нищо, че са пълнолетни). Да го накара да прехвърли неговия дял от вилата на децата, за които се е влагал целия този труд, предполагам. Малко манипулация трябва.

Вашият ентусиазъм е похвален, но много Ви моля, в случай, че не сте колега - адвокат, да се въздържате от коментари в настоящата тема.
Не ми се иска да ангажирам вниманието на администратор.
Предварително благодаря за разбирането!

Общи условия

Активация на акаунт