Рак на белия дроб - тема 11

• 114 106
  • 1 323
  •   1
Отговори
# 1 230
Татко угасна... Успяхме последните часове да сме до най-прекрасния и добър човек. Викахме линейка, за да му бият морфин, защото не можеше да преглъща хапчетата. Сега поне не го боли...

# 1 231
Искрени съболезнования! Съжалявам за загубата Ви! Да почива в мир!

# 1 232
  • София
Съболезнования! Да му е светъл пътят!

# 1 233
  • Пловдив
Съболезнования!
Светло да е на душата му,а на вас сили да продължите!

# 1 234
Съболезнования, bonbolini! Светло да е на душата му и сили за вас!

Скрит текст:
Хора, исках да ви попитам - след имунотерапия нормално ли е да чувстваш слабост? Втора седмица ми е от първата имунотерапия, следващата и последна преди Пет скенер е насрочена за идната, но чувствам невероятна слабост. :

Последна редакция: чт, 12 сеп 2024, 10:35 от *Soraya*

# 1 235
Съболезнования bonbolini...
Светъл да е пътят му и на Вас сили да преминете през болката от загубата

# 1 236
Здравейте,
Приятели моля за  мнение от някой,  който се лекува дълго  време с Тагрисо/озимертиниб/
При мен се случва сега, вече съм 2-ри месец на тези таблетки, по 1 на ден!
И така хистологията показа,че се касае за белодробен аденоCA солиден тип в ляв долен лоб , белдр.дял.При генетичните изследвания излезе,че е мутация EGFR.Назначиха ми лечение с Тагрисо. Това са таблетки единствено и само за този вид мутация..И така много съм притеснена, лекарите казаха операция не тумора ще се смалява , той е 2,78/3,90мм, близо 4 см и 2 малки до него под 1см, в другия десен бял дроб множество микроскопични!

# 1 237
Съболезнования, bonbolini, мир на душата му!

Soraya, колко време след вливането почувствахте тази слабост? Да не би да има някакво вирусно заболяване, което съвпада по време?

# 1 238
Здравейте, от м.август 2023г.чета  всичко по темата без да съм писала тук, но благодарение на споделеното от всички вас, получих насоки какво да правя след като тогава разбрахме, че татко е с Дг. Белодробен карцином. Няма да описвам шока, чувството на страх и ужас, които завладяха всички от семейството ни, всички вие знаете за какво говоря... След КАТ се установи, че татко има формация 56/78 мм. във 2-ри, 3-ти и 6- ти сегмент на десния бял дроб  С РЕТ СТ на 08.09.23г. находката се потвърди и се установиха метастатични лимфни възли вдясно хилусно, в медиастинума, както и солитарна хомолатерална пулмо- пулмонална лезия.  ЯМР на главен мозък-  в норма за възраста. Казаха ни III В стадии. След 2 ФБС-  установиха лекостепенна стеноза на десния главен бронх, /като бронха за горен дял беше напълно обтуриран/.  Взеха биопсия с торакоцентеза вдясно и скарификация на плеврата. След много различни резултати за вида на карцинома се потвърди, морфологичен резултат- ниско диференциран аденокарцином G3. ИХХ- туморът е EGFR отрицателен, ALK - липсва пренареждане и PD-L1>50%. Забравих да спомена, че татко е дългогодишен пушач, но вече от 1 год. не пуши. След резултата от ИХХ и конс. с онколози  от 01.11.23  г. започнахме лечение, ИТ- монотерапия с Пембролизумаб /Кейтруда/ и на КАТ от края  м. април 24г. данни за интерстициален пневмонит, най- вероятно автоимунен. По същото това време провеждахме и лечение на пневмония, защото татко почти непрекъснато повишаваше температура,  имаше кашлица и храчки, изолирани от МБЛ на храчка- клебсиела, стафилокок и кандиди- в момента това вече е овладяно и излекувано с антибиотици и фунгостатини по антибиограма. Започнахме и кортикостероид по схема от онколога, но в момента в който спряхме кортикостероида- преднизолон, оплакванията отново се появиха и отново започнахме кортикостероид за по- дълъг период, след като прочетох кратката характеристика на Кейтруда и продължителността за справяне с възникналите автоимунни процеси. Последната ИТ направихме на 03.05.24 г. и "временно " прекратихме терапията, за да лекуваме пневмонит. КАТ на 27.06.24 г.- отчетен много добър терапевтичен отговор, частична ремисия от ИТ 33%, все още данни за пневмонит вече само в дясно и препоръка за нов КАТ след 4-6 седмици. Последния КАТ се направи на 10.09.24г.- прогресия на заболяването, редукция на обема на дясна гръдна половина, тотална ателектаза на десния бял дроб, десния главен бронх, както дяловите и сегментните му клонове са напълно обтурирани от мекотъканна маса, медиастиналните структури са значително изместени надясно, новопоявил се плеврален излив в дясно. Много обезкуражително и отново много страх и притеснения
Назначиха ни II- ра линия терапия по схема Карбоплатин/Паклитаксел/Бевацизумаб, която ще започнем в понеделник 14.09.24 г. Татко е с придружаващи заболявания ХОББ, ГЕРБ и артер. недостатъчност на долни крайници и приема Клопидогрел и Лостразин Удачно ли е приложението на Бевацизумаб, притеснявам се като прочетох, че е възможно да предизвика кървене /татко имаше кръвохрак в началото на май за около седмица/ от тогава не е имал до момента, за какво да следя и какво да правя ако се появи някакъв страничен ефект? От друга страна как се понася този вид ХТ, трябва ли да приема нещо преди, по време и след ХТ и евентуалния резултат от нея, ако е без моноклоналното антяло предполагам се очаква по- незадоволителен  резултат. Моля ви за някакви насоки, съвет и споделен опит. Иначе татко в момента е видимо добре, храни се, дори качи килограми /може би от преднизолона/, движи се, сатурацията е добра 93- 96%, няма някакви оплаквания освен лека умора при физ. натоварване, не знам как ще му повлияе новата терапия.

# 1 239
bonbolini, съжалявам за загубата Ви. Да му е светло на душата на Вашия баща, а на Вас - сили да продължите напред.

elistav, относно понасянето на карботакс - при всеки е различно. Моят баща понесе комбинацията лесно. Нямаше измерима хематологична токсичност. Нямаше гадене. Имаше алопеция (косопад) и лека промяна във вкуса (предпочиташе храни с по-натрапчив вкус), но това не е нещо особено. И до днес казва, че ХТ не е имала общо с очакванията му, преди да я започне - минало е много по-добре. Все пак важно е да следвате схемите за пре и пост медикация на онколога стриктно, за да НЕ се появи гадене, например. Ако има хематологична токсичност, ще назначат гранулоцитно-стимулиращ фактор. Може да се появи и невропатия - обикновено е преходна, не карайте човека да пипа много топло/студено.

Относно Авастин - да, има повишен риск от кървене. Не е някакво масово явление, но е достатъчно често срещана и описвана НЛР. Намирам меко казано оскъдна информация относно ко-администрацията на анти-агреганти (като клопидогрел) и VEGF-инхибитори като бевацизумаб. Със сигурност има прецедент - все пак хората с онкологични заболявания страдат и от други (напр. сърдечно-съдови). Съветът ми е да изговорите това притеснение с онколога, съответно той да прецени как да процедира - със/без Авастин с настоящата или по-ниска/никаква доза клопидогрел. Може да поиска и консултация с кардиолог за евентуална “лекарствена ваканция” от клопидогрела, докато тече системното лечение.

Вече ми се губи леко какво ново НЗОК са добавили в позитивния лекарствен списък. Но за БД конкретно има нови одобрения нон-стоп, включително стандарта за EGFR+ тумори в първа линия изглежда ще се промени скоро. Та…ако не са изследвани, има таргетни лечения за тумори с аберации в HER2 neu, cMET, RET, nTRK, BRAF, ROS1, KRAS. Виждам, че ALK и EGFR вече са работени.

Успех.

# 1 240
  • София
bonbolini, съжалявам за загубата Ви. Моите съболезнования 🥺

# 1 241
Благодаря за изчерпателния отговор, Норе4С.
Относно изсл, за генните мутации  HER2 neu, cMET, RET, nTRK, BRAF, ROS1, KRAS, преди няколко месеца говорих с онколога, но ми отговориха, че няма смисъл  В понеделник, когато татко започне ХТ, отново ще говоря с онколог. Блокчетата от биопсията все още са у мен и ако отговора му все още е такъв, мога ли сама, без да съм насочена изрично, да ги занеса в Трансхеликс и да поискам да ги изработят?  Хематологичната токсичност как се измерва, от резултатите от кръвните изследвания ли?
Дано и татко да понесе  ХТ с леки странични реакции, ще споделям. Успех!

# 1 242
Да, разбира се, че можете. Даже…ако планирате да изследвате множество мутации, няма смисъл да са една по една. Whitefang е споменавал в темите, че Трансхеликс имат NGS панел за бял дроб конкретно, който покриваше повечето (ако не и всички) от споменатите. Оставям на него да уточни.

Хематологичната токсичност ще се види на ПКК. Най-често се изразява в спад на неутрофилите. При инициирането на карботакс е желателно около 7-10 ден след първото вливане да се пусне ПКК. След това се прави преди всяко вливане. Поне при баща ми така процедираха. Не я мислете от сега, защото може изобщо да нямате такъв проблем. И да се случи, прилага се Неуласта/ Зарзио/Лонкуекс и, ако е фебрилен, АБ.

# 1 243
Благодаря Ви, Норе4С! Ще продължа да споделям случващото се с нас.

# 1 244
Здравейте,
Приятели моля за  мнение от някой,  който се лекува дълго  време с Тагрисо/озимертиниб/
При мен се случва сега, вече съм 2-ри месец на тези таблетки, по 1 на ден!
И така хистологията показа,че се касае за белодробен аденоCA солиден тип в ляв долен лоб , белдр.дял.При генетичните изследвания излезе,че е мутация EGFR.Назначиха ми лечение с Тагрисо. Това са таблетки единствено и само за този вид мутация..И така много съм притеснена, лекарите казаха операция не тумора ще се смалява , той е 2,78/3,90мм, близо 4 см и 2 малки до него под 1см, в другия десен бял дроб множество микроскопични!

Взимайте си хапчето всеки ден и си живейте живота. Избягвайте аспирин. Повечко вода и добро настроение + позитивни мисли.

Hope4C  какво имаш предвид, че скоро ще се промени първа линия при EGFR+ ?

Общи условия

Активация на акаунт