Рак на белия дроб - тема 11

• 114 190
  • 1 323
  •   2
Отговори
# 405
Ох хора, ще се гръмна вече! Излезе хистологията от лимфния възел, разсейка от белия дроб е, сега изпращат пробите за ИХХ. Още чакане! Много ме притеснява това че вече три месеца не може да започне лечение. А вече го боли и много се задъхва, не знам какво да правим.

# 406
Здравейте!
Пиша отново по повод на нашия приятел, който е с аденокарцином и беше опериран с пълна резекция през септември. Поради напредналия процес в отстранения дроб предприеха след операцията ЛТ на гръдна стена, като курсът приключи през януари.  Тогава казаха, че трябва да мине време след лъчетерапията и контролен скенер трябваше да се направи през март. Може би някои от вас помнят, че междувременно на ЯМР в Токуда посочиха множество лезии в мозъка и когато отидоха за започване на ЛТ на мозъка в онкологията направиха нов ЯМР, който излезе напълно чист.

Сега за съжаление се установява сериозна прогресия. След постепенно засилващи се болки след лъчетерапията в областта на врат, гръб и рамене, обиколки при Минчев, който каза, че това е нормална последица от процесите след операцията без дори да го прегледа, при невролози и рехабилитатори, на ЯМР вчера се установиха множество лезии по гръбнака, но и в меките тъкани в областта на шията, в другия бял дроб, черния дроб и малкия мозък. Копирам резултата тук. Образните диагностици казват, че много са закъснели. Консултация с Мангалджиев ще имат следващата седмица, т.к. тази седмица не е на работа, но ги е насочил днес да им дадат обезболяващи.

При отрицателен pdl възможно ли е на този етап да предприемат имунотерапия? Вероятно тепърва ще потвърдят дали има вариант за лъчетерапия на мозък и гръбнак и за втора линия ХТ. При него прилагаха карбоплатина и пеметрексед преди операцията, но нямаше намаляване на основния тумор, а имаше признаци на невротоксичност, поради което не предприеха ХТ след операцията.

Скрит текст:

# 407
  • Пловдив
При отрицателе PD-L1 само в кобинация с ХТ, дори и във втора линия. Дори и да я прилагат off-label като монотерапия едва ли ще отговори.
На ЯМР не пише че е в малкия мозък лезията, а че е подкорово като не е уточнен дял в който се намира- РХ евентуално.

# 408
  • София
Няма да изненадам никой в темата, като призная, че пак съм се филмирала. Но все пак ще се радвам да ми кажете мнение:
Баща ми (нкбд аденокарцином Т3N2M0) мина трето вливане, като второто и третото амбулаторно. На лечение с Алимта и карбоплатин. Покрай разследването на Ахчиева се притесних, защото след първата химия беше зле 3-4 дни. След втората - нищо, никакво неразположение. Сега след третата - само забавен пулс, не знам дали има връзка с вливането. Освен това при вливането в болницата банките са били 5, а амбулаторно му вливат само по 4, като карбоплатинът се влива 2+ часа, другите 3 бързо (деган, зофран и дексаметазон). Пеметрекседът къде е в тази схема?!? Възможно ли е да го “спестяват”. Или го смесват с карбото? Не мога да спя от притеснение дали и в Онкодиспансера в Младост не са в някоя схема!

# 409
Какво е разследвала Ахчиева.?

# 410
Пеметрексед се влива на бърза инфузия (около 10 минути). Надали някой върти схеми с него, защото у нас най-често се използват генерици (а не Алимта). Големите пари и потенциално измами биха се въртяли с патентовани лекарства - чекпойнт инхибитори и таргетни терапевти основно.

Калина, виж в Актуалния раздел темата за “Търговия със смърт”. Има съмнения, че не всички хора, които са на терапия с Кейтруда, наистина са получили лекарството. Струва ми се, че с хапчета е по-сложно да се завърти подобна схема.

# 411
  • София
Дано, Hope4C, дано! Точно Алимта пише в документите. И защо вече са 4 банки, а първоначално са 5? За съжаление, вече се съмнявам във всичко… Дали да продължи вливанията амбулаторно или да го убедя да спи в болницата, ако има гаранция някаква?

# 412
Magia, Онкодиспансерът в Младост е един от последните бастиони на лечението в полза на пациента, а не на печалбата.
 Не се филмирай излишно и не казвай нищо на баща си. Hug

# 413
  • София
Благодаря, zigizagi! На фона на всички нерви, сега и тези съмнения…. И разликата в броя на банките за вливане… И липсата на неразположение…

# 414
  • Пловдив
Както е писал Хоуп ,точно от Пеметрексед ,дори и от оригиналания -Алитма ,няма да спечелят нищо - Сравнително евтин е.
А в цялата схема с Кейтруда(ако е вярна) ,основния "измамник" в схемата са самите фирми посредници.
На мен лично ми се струва леко нереално ,от Холандия да купуват от БГ посредници  ,при условие ,че до преди 2 години на Мерк дистибуцията за Европа се осъществяваше точно от там.В момента е от Германия.

# 415
Благодаря, zigizagi! На фона на всички нерви, сега и тези съмнения…. И разликата в броя на банките за вливане… И липсата на неразположение…

Това последното не е индикатор. Споделял съм много пъти тук, че при татко (където нямам никакви съмнения какво е вливано) нямаше някакви смислени странични ефекти. Да, лек обрив, лека дехидратация на кожата в определен малък участък и това беше (спокойно може да не го забележиш). На него дори не му се гадеше по време на комбинираното лечение с ХТ - качи 6-7 кила и си забравяше антиеметиците. При всеки е различно - едни понасят лесно, други по-малко лесно.

И все пак, при подобни съмнения - направо питайте лекарите. Ако наистина има разлика в броя банки - защо има разлика. Аз ги скъсвах от въпроси в началото, чак около година по-късни лекуващият онколог ме пита дали вече им вярвам. За всичко питах в подходящ момент и по подходящ начин. И до ден днешен се разбираме повече от добре.

На 99% съм сигурен, че в случая няма никаква причина за притеснение. Най-малко замесените препарати не са тези, с които си струва някой да върти схеми.

# 416
  • София
Благодаря на всички! Извинявам се отново, че съм истерична и спамя темата със съмненията си. Но се докарахме дотам, че да нямаме вяра на никого. На баща ми здравното досие е пълно с прегледи, хоспитализации и манипулации, които никога не е правил през годините! Не ми се занимава да подавам сигнал, защото имам горчив опит с Медицински одит - оплаках се от доктор от Бърза помощ, че отказаха преглед на дъщеря ми една нощ (тогава на 12 г.), те ми върнаха, че доктор Андонов (примерно) не съществува, а Антонов. А аз коректно бях подала името и описала случая. Онзи ден, като ходихме на трето вливане, лекуващият лекар Мангалджиев отсъстваше. Заместващият провери в Google каква е схемата на дексаметазона! Както и да е…
Използвам случая да попитам как се преценява дали да се правят 4 или 6 вливания? И образно изследване за проследяване преди ЛТ или след това се прави?
Бъдете здрави!

# 417
Някой има ли информация за контакт (телефон) с д-р Диана Димитрова от Св. Георги в Пловдив (препоръчаха ни я за второ мнение за разчитане на ЯМР на гръбнак).

Също моля за препоръки за София къде може да стане това, ако имате опит с конкретен лекар.

# 418
Здравейте! Включвам се с резултатите на майка ми от ПЕТ скенера миналата седмица.

Четох го сигурно над 10 пъти, не смея да се зарадвам Flushed

Какво мислите? Благодаря!

Изследване:
ПЕТ/КТ (PET/CT)

Коментар:

Белодробен карцином. Касае се за пациентка оперирана двукратно по повод хидроцефалия, с последваща метастазектомия съответно на 27.06.2022год. и 06.06.2022год. С хистология за мета от дребноклетъчен карцином на бял дроб. Проведено лъчелечение на главен мозък до 15.08.2022год. Стадирана с ПЕТ – cT4 cN2 cM1b (bra). Проведен един курс химиотерапия на 18.09.2022год. Проведено лъчелечение на първичния тумор с бууст до 05.12.2022год. Насочена за рестадиране.

От проведената ПЕТ/КТ на цяло тяло с 173,1MBq 18F-FDG и време на фиксация 65мин. се установи:

Не се скенират зони на патологична активност в мозъчни структури. Хипометаболитна зона в лява малко мозъчна хемисфера в областта на метастазектомията.
Дифузно умерено повишена метаболитна активност в паренхима на щитовидната жлеза - тиреоидит.
Не се скенират зони на патологична активност в областта на глава и шия.
Не се скенират зони на патологична фиксация в бял дроб, медиастинум, аксили.
Пълно обратно развитие на първичната туморна формация около ляв белодробен хилус с дискретна постлъчетерапевтична фиброза.
Персистира окръглена лезия базално в ляв бял дроб, без динамика в размера - 9/5мм  и без патологична фиксация.
Пълно обратно развитие на паратрахеалния лимфен възел.
Физиологична фиксация в черен дроб, слезка, панкреас, НБЖ.
Не се скенират зони на патологична фиксация в абдомен и малък таз.
Не се скенират зони на патологична фиксация в кости до скенираните нива.

Заключение: Пълно обратно развитие на първичния тумор, както и на паратрахеалния лимфен възел – пълен отговор към проведената терапия, CR. Не се скенират новопоявили се лезии с вид на метастатични.

# 419
Браво, Анабел! Все така да е! Heart

Общи условия

Активация на акаунт