Рак на белия дроб - тема 11

• 114 286
  • 1 323
  •   1
Отговори
# 90
  • Пловдив
Да но при майката на Зиги става въпрос за SBRT.
ЛТ на бял дроб/медиастинум може да се прави само веднъж(изключая SRS/SBRT на отделни лезии в Б.Д.). Затова е много важно да се прецени дали и кога точно да се прави комформантно облъчване в торакса.
Само на Таня Радева при мъжа комбинирана ХТ+ЛТ+ИТ(Durvalumab) ,по схемата от клиничното проучване PACIFIC ,е дало резултат и то отличен. Но първо ЛТ се прави след 4 курса ХТ  и липса на прогресия,след което се продължава с Durvalumab .Тази схема се прилага в IIIB стадий , и то не при всички такива случаи работи. На една Дама майка и също беше на тази схема ,но след първоначалните курсове ХТ имаше прогресия и вече беше с метастатично заболяване и не се стигна до ЛТ+ИТ .За съжаление нямаше отговор към последващото лечение с Пембролизумаб и тя почина.
При комбинираната с ХТ имунотерапия с чекпоинт инхибитор оптимално е да се прави лъчетерапия в Б.Д. след като остане само основния тумор(останалите метатсази са изчезнали) ,а най-добре и той да ако се е смалил до размери подходящи за радиохирургия ,да се направи SBRT.Или както Хоуп беше писал ,при достигане на максимален ефект от терапията,още малко да се побутне процеса.
При ЛТ е възможен и "абскопален ефект",като при използването на ИТ ,той е по-чест отколкото само при ХТ.
Мое лично мнение е ,че ако се гони абскопален ефект е най-добре да се облъчва/т метастаза/и извън белия дроб , и то със SRS/SBRT.
И накрая ,когато не останат опции за лечение и не е правена ЛТ в Б.Д, то ЛТ-та е последния шанс за забавяне на прогресията ,удължаване с още малко преживяемостта и облекчаване на евентуални болки.

Последна редакция: чт, 19 яну 2023, 14:21 от whitefang

# 91
  • София
Патоложката се обади, каза само, че е аденорацином, да чакам до края на следващата седмица резултат за генни мутации от Трансхеликс. Определиха и дата за 5 скенер - чак на 15 февруари Disappointed Обещаха да звъннат от Александровска ако се освободи по-ранна дата, дано! Казаха да носи 2 ампули - флурантрил? и урографин. Сега чета за второто, че е противопоказно за хиперфункция на ЩЖ, а ТСХ на баща ми е почти 0! Уж се лекува, пие тирозол, но напредък няма. А в края на август след коронарография едва не умря, получи някаква реакция. Какво да направя?

# 92
  • Пловдив
Да носи урографина ,но на изследването да каже ,че има проблем със ЩЗ и не може да му се прилагат йодни контрастни вещества.
Няма особена полза от перорално приетия контраст,но пък няма как да се приложи заедно с радио-фармацефтика венозно.
На някои места въоще не искат ,в Токуда например не са ми искали.На Хоуп баща му също май не е "пил" контраст  в чужбина.
Тези  пък и фурантрила ли си спестяват,че трябва да го носи пациента?!

# 93
Да споделя и нашия опит. Татко беше в стадий III  В и премина през лечение Пасифик. имахме Пет скенер и скенер на глава, съответно бяхме завършили стадирането. След приключване на тази фаза от лечението премина на имунотерапия. На втората вливка бях открити две метастази в главата. Спряхме  лечението и се проведе лъчетерапия, след което се премина към лечение за IV стадий. Не знам дали лъчетерапията на бял дроб е влошила положението, но татко още е жив, макар и да страда от някои странични ефекти от терапията всеки ден. Мисля, че лъчетерапията на бял дроб при татко не даде ефект, но няма как да съм сигурна, че без нея щеше да е по-добре.

# 94
Здравейте и благодаря на всички за споделеното мнение.Именно заради него исках да говоря с лекуващия онколог,но пак се свързах с неговата заместничка.Попитах я защо смятат да правят лъче след 3-та вливка и тя каза,че след 4-та вливка ще направят скенер и ако всичко е ок тогава ще назначат лъче,ако не е ще сменят лечението.Уайт както винаги е прав.Иначе не знам каква е целта да я правят тази лъче.Те искаха и преди първата вливка заради задуха,но я отложиха,защото не беше минал месец от облъчването на главата.След първата вливка задуха намаля и онколога прецени да не правим лъче сега. Та...ей такива объркани работи,при все,че връзката с лекар е доста трудна.Предложили са на баща ми да го изследват за нова мутация(безплатно е).На документа пише следното: Изследователско проучване от компанията AbbVie и реално искат да  изследват стойностите на c-Met протеин. Баща ми се е съгласил и подписал.Попитах докторката за какво искат да го изследват и тя обясни,че ако има прогресия и е положителен на този вид протеин,лечението ще е различно.Това добре,ноооо....То е ясно ,че е експериментално това лечение,означава ли,че щом баща ми е подписал,значи няма да използват стандартната химия и ще бъде лечение само с цел проучване? Означава ли също така,че смятат,че сегашното лечение не действа,въпреки факта,че няма скенер,че болките са намалели(има дни в които не пие обезболяващо) ,гласът му идва от време на време?Изобщо какво означава ако пациентът е съгласен да се подложи на такова проучване? Извинявайте за много въпроси.
Надявам се всички да сте добре и това затишие в групата да е за добро Simple Smile

# 95
Реално правят това, което се прави. Simple Smile
ЛТ се прилага в точката на максимална терапевтична ефективност с цел локална консолидация. Най-простичко казано - когато системното лечение е достигнало пика на своите възможности (т.е. темпът на регрес започва да се забавя) и, ако всички метастази са изчезнали, тогава се прилага ЛТ, за да ликвидира останалите клетки (както и да “побутне” имунотерапията в битката). Според обема и разположението на резидуалния процес в БД, се прави или лъчелечение с модулиран интензитет (IMRT) или такова със стереотактично планиране (SBRT, SRS). Най-често това се случва след края на комбинираното лечение с ХТ и ИТ и оценка на ефекта от него, но може и по-късно.

Правилно се е подписал за проучването на cMET инхибитора (според мен). Ако има скиппинг мутация в екзон 14, таргетно лечение би било доста по-добър вариант от всякаквите цитостатични комбинации във втора линия. Ние също сме подписвали подобни документи (за първия cMET инхибитор - Тепметко, който вече е на пазара, но НЗОК още спи). Баща ми нямаше мутация в cMET exxon 14 и съответно не беше подходящ, но го изследваха. Предполагам, че и с баща Ви правят същото - търсят да видят има ли мутация, за да се знае подходящ ли е или не е в случай че въобще се стигне до втора линия. Вие нищо не губите за момента - просто получавате информация от още едно генетично изследване.

Ако се окаже положителен - пишете. Темата с клиничните проучвания е дълга, но в някои случаи това е много по-добра опция от стандартните втора, трета и следваща линия, при които шансът за някакъв смислен успех (в контекста на БД) е малък.

# 96
  • Пловдив
Lilkata_d,
Не е "експериментално" лечението с MET ихибитор ,или поне има одобрен/и .
Специално щом е на тази фирма значи става въпрос за
telisotuzumab vedotin. Това е комбинация от моноклонално антитяло и цитотоксично вещество.
Има условно одобрение от FDA от минала годината (дава се за терпии за мутации ,за които няма в момента друго лечениие и се преразглежда ежегодно разрешението), В момента мисля тече клиинично проучване 3 стадии.

https://news.abbvie.com/news/press-releases/abbvie-announces-us- … l-lung-cancer.htm

Последна редакция: пн, 23 яну 2023, 02:27 от whitefang

# 97
  • София
Утре сме на Пет скенер и искам да питам: освен за тумора, разчитането дава ли насоки за други заболявания? Баща ми има проблеми със сърцето (хипертония, аритмия…), както и със щитовидната жлеза(хиперфункция) - дали ще бъдат описани находките и за други органи?

# 98
Благодаря ви от сърце, страхотни сте, благодаря,че ви има, благодаря за съветите. Разбира се,че ще споделя резултата,утре ще нося стъкълцата. Надявам се на положителен резултат. Изчетох и статията,която  Уайт изпрати, благодаря сърдечно. Не знам аз гледам всяка промяна,а май не трябва. Днес сам е позачистил банята и вика много се изморих,то не е кой знае какво,но пак е усилие. Питах го за задух,имал,уф дано да намалява тази гад.
Магия,не знам дали се вижда друго. При баща ми бяха описали тумора в щитовидната жлеза и описана минала емболия (но не знам дали са е "светнала" или само са я видяли и добавили от предишния скенер,който е правен пак при тях). За хипертония то май няма какво да "светне "там.За находки ще бъде описано всичко като метастази (дай Боже да няма) по всички части на тялото ,освен глава. За глава трябва ЯМР

# 99
  • Пловдив
Утре сме на Пет скенер и искам да питам: освен за тумора, разчитането дава ли насоки за други заболявания? Баща ми има проблеми със сърцето (хипертония, аритмия…), както и със щитовидната жлеза(хиперфункция) - дали ще бъдат описани находките и за други органи?
По принцип PET с F18-FDG може да се ползва и за изследване на сърдечната функция и кръвоносната с-ма.
Но в случая това не влиза в обхвата на изследването за онкологичното заболяване и стадиране. При него се чака доста дълго(около час) за натрупване на радиофармацефтика на местата с висок глюкозен метаболизъм. При изследването на сърдечно-съдовата с-ма тайминга след инжектиране на РФ е друг. Може да се използва и за изследване на мозъчната функция при дегенеративни мозъчни заболявания - алцхаймер,старческа деменция ...
Но не и за малигнени лезии в мозъка.Там на нормалната тъкан е висок глюкозния метаболизъм и целия мозък "свети".

# 100
  • София
Мина пет скенерът, голямо чакане! Сега се моля за хубави резултати! Но бях придружител и сега се чудя - опасна ли съм за децата? Хвърлих дрехи и обувки веднага и се изкъпах, в зоната на скенера съм стояла около 25 минути и после още толкова за баща ми след изследването. Не искам да се филмирам, но все пак дали съм безопасна за домашните?

# 101
  • Пловдив
Не сте опасна.Ако беше така , работещите там трябваше въобще да не се пребират вкъщи.

Последна редакция: вт, 24 яну 2023, 23:01 от whitefang

# 102
  • София
Да, логично! Но през цялото време ме гонеха и ми обясняваха, че ненужно се облъчвам. Благодаря, whitefang Flowers Four Leaf Clover

# 103
  • Пловдив
Да, логично! Но през цялото време ме гонеха и ми обясняваха, че ненужно се облъчвам. Благодаря, whitefang Flowers Four Leaf Clover
Ами облъчате се вие ,но нямате радиофармацефтик в тялото ,за да сте опасна за околните следващите няколко часа,

# 104
  • София
Моля да ме посъветвате какво да направя - излязоха резултатите от Трансхеликс, не е подходящ за таргетна терапия (малкия пакет изследвахме). Да взема блокчетата и къде да пусна по-широк пакет?

Общи условия

Активация на акаунт