Рак на белия дроб - тема 11

• 114 250
  • 1 323
  •   1
Отговори
# 180
  • София
ЯМР на глава и шия - не. Високото кръвно е от 4-5 години, поддържа го с лекарства. Проблемът с ЩЖ - след коронарографията. Преди това е правил изследване, беше си в норма. Подозирам, че от контраста при изследването нещо е станало. Както казах, въобще не са му правили изследвания преди това, самото изследване е описано странно, докторът, който го прави, изрично каза да не пие изписаните лекарства, а името на същия въобще не фигурира нито в епикризата, нито работи в тази болница. За мен си е класическо източване на здравната каса от провинциална частна болница. А той имаше страхотен тремор и повръщане след манипулацията. И още нещо - през последните години всяка година има рентген на гръден кош - кога заради падане, кога заради бронхит. Преди суспектния м.г. ноември, през 2021 не са описани находки. Вероятно няма значение.

# 181
Хора,ние сме в Токуда. Влезе за трета вливка,мина и ми се обадиха,че трябва придружител. Идвам и преди малко кръвното му беше 70/30. Сложиха единствено глюкоза и цял ден спи. Не иска да яде и да пие вода,едвам го накарах да пийне малко студен чай,да хапне 2 хапки сандвич и едно баунти и един отнесен ....за кратко се събуди след сладкото и беше горе-долу добре,но сега е отнесен и на моменти се стряска и казва,че му е студено. Онколога не може да каже дали е обратимо или не, надява се да е моментно,но дали е възможно да е така? Да,не е ял,но възможно ли да е обърнем играта или ....? Молете се всичко да е наред и се извинявам,че пак мрънкам

# 182
  • Пловдив
Lilkata_d.
ЯМР така и не направихте. Никой не може да ви каже от какво са тези състояния ,без образно изследване на развитието на процеса след ЛТ на мозъка. Точни локации и три размера  на всички(от "множеството" метастази) там + наличие и размери на околотуморния отток ,преди ЛТ , и един месец след. Състояние на вентрикулната с-ма ,преди/след,Наличие на генерализиран мозъчен отток преди/след. Хидроцефалия - преди/след ,състояние на архноидните просранстрства преди/след. Наличие на метастази директно контролиращи сърдечната ф-ция,както и в хипоталамус и
свързания с парасимпатиковата с-ма и комуникация на хормони от хипоталамуса към органите от "инсуларния" дял.

magia,
Стига с тези тези коспиративни теории. Образуванието в ЩЗ най-вероятно го е имало преди коронаграфията и го е провокирал йодния контраст .
ЯМР на мозъка направете,защото тук има случай (мисля бащата на Лилибет),който уж в трети  неоперабилен стадии започва лечение по Пацифик протокола и изведнъж цъфва с голяма метастаза в мозъка,която няма как за толкова кратко да се появи и нарастне толкова много ,въпреки по-добрите условия за по-бърза пролиферация в мозъка - много глюкоза,липса на имунно подтискане/забавяне на нарастването заради имунната прелигированост на мозък.
 Нещата са навързани хипофиза-ЩЗ-сърдечно-съдова дейност ,функция на адреналние жлези(те също действат на  кръвното с кортизол,адреналин,нор-адреналин ).
А относно другата теория на конспирацията за пато-лабораториите,
вдигете телефона и питайте в НГЛ ,колко от изброените в Pan Lung PCR панела на AmmoyDX (плюс няколко от разширения NGS Classic panel) мутации ,могат да изследват и то паралено ,както
се прави по предписаната от производителя технология,защото НГЛ не разполагат с оборудване да го правят паралелно и ще им е необходим огромно количество материал да ги изследват всяка една по-отделно.
Освен това ако има нещо  нередно ,то не е в Трансхеликс(който са часнта компания с профит цел) ,а точно в
НГЛ ,чиято основна цел на съществуване въоще НЕ е изследване на
генетични мутации при онкологични процеси и включването на
такива изледвания в портфолиото им е точно с цел печалба.Което
е недопустимо за подобна институция, солидно финансирана от държавния бюджет и този на НЗОК.
Трансхеликс разполагат с оборудване,реактиви и експертиза за тези изледвания .
Или всички ,който сме били насочени да правим генетични излседвания там сме подведени от хирурзи,онколози ,неврохирурзи?!
Да и те не правят всичко,някой неща се пращат в чужбина,например FOUNDATION ONE CDX/Liquid ,което може да направи и оноколога .Тяхната цена хич няма да ви хареса.

Последна редакция: вт, 07 фев 2023, 00:10 от whitefang

# 183
Какво значи “онкологът не може да каже дали е обратимо или не” и се “надява” да е моментно? Горе-долу същото, което си пишем тук във форума от разстояние без да сме лекари. Неслучайно в Европа пациентите с НДБК на първа линия системна противотуморна терапия се следят на 8 седмици, а в САЩ - дори на 6 седмици (т.е. на всеки 2 вливания за първите 6-8 терапии). Вместо да се чуди, мае и колебае, да назначи КТ с контраст на цяло тяло, докато човекът е още в болница или поне ЯМР с контраст на глава. Ако не се сети - учтиво си поискайте. Щом човекът няма желание да се храни през устата, могат да го захранват със сонда или дори венозно. Човек, който не яде, няма как да е особено жизнен или, в продължителен период, да поддържа добро общо състояние.

magia, проф. Дудов никога не е бил известен с утешителни приказки и рамо за подкрепа. В последните години (поне от разказите тук) изглежда е станал още по-рязък. И на мен, като на Уайт, не ми се струва чак толкова безнадеждно положението. Да, не е розово, но при татко (и при Уайт) е започнато от М1 (т.е IV стадий), докато при баща Ви още изглежда като IIIC. Хубаво е да проверите ГМ с ЯМР с контраст, защото белодробните карциноми често метастазират там, а ПЕТ/КТ не е особено информативен за глава. Ако всичко е чисто в главата - ХТ и ЛТ, последвани от ИТ - базирани на клиничното проучване PACIFIC.

Какъв проблем има със сърцето освен хипертония? Хипертонията не е противопоказание за системно лечение, ако е медикаментозно компенсирана. Баща ми е с такава и проблеми не е имало. За ендокринолог - д-р Гатев в Александровска препоръчвам.

Не бих губил време за още един VATS аз поне. Оправете проблема с ЩЖ и вкарайте кръвното в разумни граници в рамките на следващия месец. После гледайте да започнете лечение, защото разликата между IIIC и IV е максимум няколко месеца. Докато изяснявате другите проблеми - мутациите преспокойно могат да се проучат с една течна биопсия (Guardant360 или FoundationOne), при все че имунофенотипът вече е уточнен.

ПС: С Уайт сме писали едновременно.

ПС2: Прикачам техническите спецификации на FoundationOne CdX. Ще отговори буквално на всички смислени въпроси за мутации/пренареждания от най-баналните като EGFR, ALK, ROS1 и BRAF, MEK, през по-отвлечени като cMET, RET, KRAS, nTRK та до чисто информативни като STAT, STK, TP53, CHEK2, PTEN и прочие.

https://assets.ctfassets.net/w98cd481qyp0/wVEm7VtICYR0sT5C1VbU7/ … _Specs_072021.pdf

Последна редакция: вт, 07 фев 2023, 00:10 от Hope4C

# 184
  • Пловдив
Ендокринолога няма да реши проблема без ЯМР на мозъка,за да изключи като причина за нулевия TSH ,новообразувание в хипофизата-аденом,метастаза от новобразуванието в ЩЗ.метастази от БК в активния Инсуларен дял(от там минава комуникацията на хормони от хипоталамуса към органите и обратната връзка от тях към него) ,както и с биопсия на "нещото" в ЩЗ.
Т.е.  няма да стане много бързо. Кръвното не е проблем,но щитовидната дисфункция е противопоказание за ИТ-та .Тя може  да влоши допълнително  дисфункцията.

Lilkata_d,
Цяломозъчното облъчване беше ли с презервация на Хипоталамуса или всичко облъчваха на общо основание?

Последна редакция: вт, 07 фев 2023, 01:57 от whitefang

# 185
Все пак трябва да се видят с ендокринолог. Изследването конкретно на хипофизата с МРТ се прави по отделен протокол и се нарича динамично контрастно-усилено изследване на хипофизата (DCE-MRI). На “обикновено” изследване с ЯМР микроаденоми (които, ако са множество, могат да са проблем) не се виждат. Проблемът е, че хипофизата контрастира силно, а аденомите - не. Съответно се правят голям брой срезове в кратка секвенция трикратно - преди, по време на и след поставянето на контраста.

Въобще не знам дали ще им е нужно, но може да е, и затова бих посетил ендо на първо място. Да не се налага да правят и ЯМР два пъти.

# 186
Да,и двамата Хоуп и Уайт ми казахте за ЯМР и аз говорих с онколога. Той каза,че след 4 вливка планира(т.е. другия месец) ако всичко е наред дай Боже. Облъчването беше с цел превенция да не се влоши състоянието.
И да,това е отговора на онколога,защото и преди е описвал тези състояния,че ги е имало. Баща ми не помни някои неща от снощи,но и кръвното му беше адски ниско. Утре пак ще говоря с лекар. Няколко пъти обясних,че не иска да яде или яде много малко и отговора е: ми трябва. Ма аз знам,че трябва и повече от всички искам да яде.ама...
Аз за глюкоза му казах още сутринта да му вливат и каза,че нямало смисъл,вечерта сестрата му сложи и то защото аз я помолих. Не знам....Малко хаотично обяснявам,но съм изплашена . Попитах дали е животозастрашаващо сегашното му влошаване и казаха не. Дали не ме успокояват напразно?

# 187
  • Пловдив
Хоуп,
За "течните биопсии" ,ясно.Като изключим ,че не откриват някои протеини експресирани от Ту клетки без да се отделят в плазамата,както и такива ,който са откриват и  при определени условия и в нормалните тъкани(като PD-L1 например), и циркулиращата Ту ДНК открита в плазмата ,не уточнява локация ,а това е проблем при евентуални 2 или повече синхронни тумора.Има още една малка ,но значителна подробност.НЗОК няма да финансира лечение за мутации/свръхекспресия на даден протеин от Ту клетки ,НЕ доказано с изследване на Ту материал.То и не навсякъде в Ервопа Осигурителните с-ми признават NGS от плазма за основание за финансиране/съфинансиране на лечението.Т.е ,ако Foundation One -Liquid открие мутация ,ще трябва пак  да се вземе Ту материал,който да се излседва за конкретната мутация,за пред НЗОК.

За ЯМР,мисля че могат да минат с едно иследване,като си спазват протокола за изследване на Хипофизата ,и направят преди контрастирането няколко серии в T2/FLAIR и DWI ,както е по общия протокол за ЯМР на  ГМ , a пост контрасно , направят преди/след сериите по протокола за хипофизата(в зависимост на необходимия за него пост-котрастен тайминг), T1/FLAIR по общия протокол. Евентуално могат да набедят за метастаза ,някоя лезия от демиелинизация,Множествена Склероза,други дегенеративни -примерно заради мозъчно-съдова болест лезии, и/или вирусно или гъбично възпаление ,защото те са хиперинтесни в нативно T2  ,както и метастазите.
от Недребноклетъчен БК,но или не се виждат или са хипоинтесни на пост-контрастното Т1 , докато метите са хиперинтесни ,със засилен интензитет и каптиране по периферията.Но ако е минало много време след прилагане на контраста може и да не "светят". И едно изключение,някой метастази от дребноклетъчън БК НЕ "светят" постконтрасно и често ги бъркат с дегеративни/демиелизационни лезии.Както и някой първични мозъчни тумори,но при тях морфологията сама по себе си насочва към първичен мозъчен тумор.
При всички сл. Ако преди на Т2/FLAIR преди контрастиране ,се види нещо съмнително ,преди изследването на Хипофизата,което не могат да категоризират с късни пост-контрастни серии(след контрасното изследването на хипофизата),може да се направи повторен ЯМР.Но не мисля ,че ще се наложи въобще.

Lilkata_d,
Направете ЯМР ,като занесете диска/дисковете с изображенията от предишния ЯМР(преди ЛТ) ,
да ви го разчетат и опишат повторно,подробно,на друго място(извън Токуда,например добри отзиви има за "Спектър" ,като апаратура и компетенция на образните диагностици от доста потребители).Като си платите изследането и повторното разчитане на първото. Толкова пари за "такси" оставяте в Токуда ,а не може да отделите едни 400 лв. за ново ЯМР с контраст +100-120лв за повторно разчитане/описание на първия резонанс.
А за онколога и лъчетерапевта  нямам думи просто. Как така ще правят ЯМР чак след 4-та терапия. Прави се месец след ЛТ ,след това на 3-тия,6-тия,12-тия месец,не се съобразява със тайминга на образните изседвания за оценка на терапевтичния ефект от системното лечение,екстракраниялно(CT,PET).

Последна редакция: вт, 07 фев 2023, 13:59 от whitefang

# 188
Не са добре нещата при нас. Буквално ми казаха да го чакам..... Снощи кръвното му беше 30/75 . На моменти не е адекватен, псува и повече спи. Доктора каза,че всичко е от главата и прогнозата е лоша. Нямало смисъл от ЯМР. Щом ту е в час,ти не,значи това в главата не е ок. Явно ще трябва да видя друго мнение. Ще взема диска от Токуда и ще търся други мнение. Въпреки,че той не иска и да чуе за друг,иска и сам да седи според него си е добре и си яде достатъчно

# 189
  • Пловдив
Има генерализиран оток в мозъка 100% .Дексаметазон и Манитол за спешно за оваладяване на отока,след изследване на електролити ,да не му паднат много натрии,калии,калции или да получи алкалоидоза ,от загубата им от диуретика. Ако е небходимо и малко натриев хлорид ,при нискък Натрии и/или Хлориди. И ЯМР по-спешност,за да се установи причината за отока-Хидроцефалия, обструхирана вентрикулна с-ма, "масс ефект" от голяма метастаза.

# 190
ЯМР платен с две ръце препоръчвам Св Иван Рилски с разчитане доц. Пенков! Гледат в реално време, дават час за максимално близка дата, организацията е добра.
Там ме насочи да правя преди дни проф. Тимчева, но ако не се лъжа и Хоуп беше казал добри думи за  доцента.
*Дудов мисля, че е натрупал психическа преумора, все пак половин България гледа да мине при него и е почнал да го раздава "реалист към черноглед". Или (по-лошото) е започнал да отбива всички тежки случаи, за да не си разваля статистиката...
Успех и много сили на всички! Heart

Последна редакция: вт, 07 фев 2023, 15:16 от Малечка Палечка

# 191
Бърз платен ЯМР може да направите в Студентска поликлиника, клиника Русев, там ни прати д-р Емануил Найденов от Св. Иван Рилски. Притежават супер модерен, нов апарат, разчита д-р В. Нацков, тел 0885500601

# 192
Много благодаря за насоките. Не знам дали ще се навият за скенер предвид състоянието му. Утре ще звънна и ще попитам. За отока не знам,не се говори за това. Пие Дексаметазон по 8мг на ден. Сигурно затова е на моменти,знам ли. Но той го беше спрял за около 2 седмици и нямаше проблем,после пак започна и ето го резултата. Дано качи кръвното.Ставв,но е слаб,т.е. по-скоро защото няма сила или поне аз така си мисля,не  й се вие свят по негови думи.Общо взето го отписват, казаха ми буквално,че може да не се стигне до следваща вливка. Каза предположение,че лечението не действа,защото имало някаква жена,която още след първата вливка имала значително подобрение. Намалените болки и задух може и да не са от лечението,а от притъпени усещания в мозъка. Буквално го отписаха. Щом един ден е ок,друг не,значи било от мозъка. Знаете ли обаче какво ми направи впечатление?! Гледам аз епикризата от днес и: кръвното му видиш ли било 120/75 при прием(не мериха кръвното при прием,снощи беше 70/35 или нещо подобно), второ хемоглобина от 119 скочил разбирате ли на 135 при условие,че е дехидратиран и тн...Та мисля си аз възможно ли е да пишат нарочно по-високи стойности на епикризата? Другото,което видях. Първия път постъпва в увредено състояние,намаляват дозата и махат едното лекарство,втория път е добре и дозата е същата,вчера отново е с увредено състояние и дозата е по-висока. Къде е логиката? Днес като се прибра хапна малко,но от сърце. 1 баунти,половин чаша бульон,4-5 глътки таратор,супа 2-3 лъжици,3хапки хляб и малко Бейл Ролс. Радвам се на малкото. Но определено не е адекватен на моменти. Не знам,не знам май надежда няма Sad

Последна редакция: вт, 07 фев 2023, 22:09 от Lilkata_d

# 193
Хоуп,
За "течните биопсии" ,ясно.Като изключим ,че не откриват някои протеини експресирани от Ту клетки без да се отделят в плазамата,както и такива ,който са откриват и  при определени условия и в нормалните тъкани(като PD-L1 например), и циркулиращата Ту ДНК открита в плазмата ,не уточнява локация ,а това е проблем при евентуални 2 или повече синхронни тумора.Има още една малка ,но значителна подробност.НЗОК няма да финансира лечение за мутации/свръхекспресия на даден протеин от Ту клетки ,НЕ доказано с изследване на Ту материал.То и не навсякъде в Ервопа Осигурителните с-ми признават NGS от плазма за основание за финансиране/съфинансиране на лечението.Т.е ,ако Foundation One -Liquid открие мутация ,ще трябва пак  да се вземе Ту материал,който да се излседва за конкретната мутация,за пред НЗОК.

Ограниченията на течните биопсии сме ги коментирали много пъти. В случая с таткото на magia, обаче, не се релевантни, защото при тях онкологичният процес е конкретизиран като аденокарцином (потвърден с ИХХ) и PDL1 е уточнен, при това 2 пъти. За мен не е логично да губят време за втори VATS, който, ако ще го прави доц. Минчев, ще ги забави с едни 4+ седмици (2-3 до дата и поне 2 възстановяване). Не бих изследвал и всички останали възможни таргетируеми мутации - коя от коя с по-ниска инцидентност - една по една. Това е все едно да търсиш комар в тъмна стая; да не говорим за разхода (при баща ми само BRAF V600E беше към 600лв с Cobas, представям си колко ще е да изследваш 20+ подобни).

Ако случайно излезе нещо смислено с FoundationOne, могат да направят тънклоиглена биопсия (като миналия път) и да изследват само този ген повторно. Това би било по-щадящо и евтино. Да не говорим, че не съм 100% сигурен, че НЗОК не приемат течни биопсии като основание за отпускане на таргетно лечение (при вече изяснена локализация и имунофенотип). Токуда преди време пращаха хора на безплатен FoundationOne (по някаква програма за пациентско съдействие, която не знам дали още е актуална) и използваха резултатите за отпускане на същото. Мисля, че djoleva бяха правили такова; ако чете - да ме поправи.

# 194
  • Пловдив
Не,Джолева, на Фани майка и в Панагюрише и беше безплатен ,А Афатиниб-а за HER+ ,също най-вероятно е бил по клинично проучване.
Той отнема не по-малко от 3 седмици също изпратен от БГ.Може да започне комбинирана ХТ+ИТ ,ако се уточни стадия като 4-ти ,и ако се открият в последствие мутации ,тогава да се мисли за смяна с ТКИ. Ако  е III-ти само ХТ+ЛТ+Инфинзи,И в двата случая трябва да решат проблема с ЩЗ ,защото е притовопоказание за ИТ-та.   

Редакция: Pan Lung  PCR панела е към 1200лв  и освен ,че е по-евтино отколкото да се изследват един по един ,изисква по-малко материал,не е по броя мутации .

Lilkata_d
Глюко-кортикостероидите се спират по схема с плавно намаляване на дозата с не повече от 1-2 мг на седмица,за да се възстанови физиологичното отделяне на кортизол от кората на надбъбречните жлези.В противен случай може да се стигне до адренална недостатъчност - ниско кръвно ,забавена сърдечна дейност,ниска кръвна захар. Вие така ли го спряхте дексаметазон-а ? Отнема поне 4-ти седмици при 8мг  начална доза.

Последна редакция: ср, 08 фев 2023, 01:07 от whitefang

Общи условия

Активация на акаунт