Рак на белия дроб - тема 11

• 114 192
  • 1 323
  •   1
Отговори
# 435
  • Пловдив
Sotorosib не се заплаща от НЗОК(то и одобрението му е пт скоро и то условно) . При пушачи с аденокарцином ,KRAS мутациите са чести ,при сквамозните не толкова ,но и при тях са сравнително чести.Ако има KRAS точно G12C ,ще трябва да търсите клинично проучване.
Лилибет.
Това е таргетна терапия за GRAS G12C ,а не имунотерапия.

# 436
Няма нужда от клинично проучване, онколозите в Надежда казаха, че вече е официално одобрено и се реимбурсира. Татко е с нискодиференциран, плоскоклетъчен карцином и също беше в таргетната група на това лекарство, но за съжаление е отрицателен при тестването. Извинявам се за грешката, възможно е да е таргетна, а не имунотерапия. Но си заслужава да се пробва, ще е по-добре да се приложи вместо химиотерапия, дано да има мутация при Вас faith. Успех!

# 437
  • Пловдив
Не се реиумбурсира,вижте списъкa с лекарства за онкологични заболявания ,които НЗОК заплаща.
В сила от 01.04.2023
https://www.nhif.bg/bg/medicine_food/hospital-drugs/anti-fatigue

Затова написах ,че ако я има мутацията ,трябва да търсят клинично проучване със sotorosib,а такива има няколко в БГ ,но са в ограничен брой лечебни заведения.Одобрението му от FDA и съответно EMA като втора линия лечение при KRAS G12C мутирали NSCLC е "условно" .
Не мисля ,и че да получи окончателно одобрение,касата ще го включи в този списък скоро.Цената му ужасно висока, а специално G12C е честа ,над 13% при пушачи/екс-пушачи с недребно клетъчен белодробен карцином.Това значи много сериозен разход за това перо.

Редкция:
По назад в темата коментиархме ,че почти всички клинични проучвания изискват мутацията да
е доказана от туморен материал . Там посочих и няколко конкретни клинични проучвания в БГ,измежду които имаше и за двата KRAS G12C инхибитора.

Последна редакция: пн, 10 апр 2023, 10:33 от whitefang

# 438
  • София
Здравейте! Направихме поредния пет скенер и заключението е - Отсъстват данни за метаб. активни вторични лезии както и вторичен рецидив. Белодробните нодули са без динамика и най вероятно са поствъзпалителни - за проследяване. 5 бр пет скенера и винагинимаше по няколко мм динамика, сега - не. Проф Цоневска го разчита. А проф Тимчева беше назначила сутент. Другите онколози се въздържат.Та продължаваме с изчакване… Едно изречение в разчитането ме притесни нещо ново - дифузна активност в трансверзалния колон с възпал. характер. Дали да се проверява и това и какъв доктор? Благодаря, ако някой ме насочи и на всички пожелавам от сърце здраве и успех в борбата!!!

# 439
  • Пловдив
Гастроентеролог и колоноскопия,но най-вероятно е колит.

# 440
Някой правил ли е течна биопсия в ГЕНИКА ИЛИ ТРАНСХЕЛИКС ? Или някой да ме насочи към лаборатория?

Последна редакция: вт, 18 апр 2023, 17:23 от Zvezdna 1

# 441
  • Пловдив
Някой правил ли е течна биопсия в ГЕНИКА ИЛИ ТРАНСХЕЛИКС ? Или някой да ме насочи към лаборатория?
На геника е за "превенция" .Не става за "никъв чеп" с извинение.
Резултатите от "Течните" биопсии не се приемат за основание за реимбурсиране на лечението от НЗОК ,а и на  всякъде в  Европа. Трябва туморен материал .Само в САЩ се признават  и то не от всички застрахователи като основание за заплащане на лечението.  

Аз правих  CAT в четвъртък .Чист екстракраниално Wink
И лепнах някъв вирус,че хептен занемарили дезифенцията ,след като касата спря да им плаща разходите за противоепидемиологични мерки.Даже чаршаф за еднократна употреба нямаше на масата на скенера и подложката за главата .

Последна редакция: ср, 19 апр 2023, 18:26 от whitefang

# 442
  • София
Whitefang, браво за скенера! Все така да е Flowers Four Leaf Clover И бързо да бориш вируса!!!

# 443
White  браво за добрия резултат.Все такива да са.

# 444
Чудесни новини, Whitefang! Все така занапред!

# 445
Резултатите от "Течните" биопсии не се приемат за основание за реимбурсиране на лечението от НЗОК ,а и на  всякъде в  Европа. Трябва туморен материал .Само в САЩ се признават  и то не от всички застрахователи като основание за заплащане на лечението.  

И лепнах някъв вирус,че хептен занемарили дезифенцията ,след като касата спря да им плаща разходите за противоепидемиологични мерки.Даже чаршаф за еднократна употреба нямаше на масата на скенера и подложката за главата .
Радвам се за скенера,все така да е. Бързо възстановяване от вируса

# 446

Дори и при доказан вече НДРБД ли ?
Поздравления !

# 447
  • Пловдив
От плазма открита мутация от свободна туморна ДНК ,не показва локация. А има различни видове тумори ,които имат общи мутации ,а лечението с ТТ е различно за различните локации -BRAF при белодробен и при  колоректален аденокарцином,както и при меланом,същото важи и  за EGFR при тези два вида тумори.
за EGFR и/или ALK(само за тях се реимбурсира лечението в момента) ,трябва да е установена мутацията от туморен материал.
За другите,за които има таргерна терапия -клинично проучване -за всичките изискването е мутацията да е уставена от туморен материал също.

# 448

Чудесни Великденски новини whitefang !
Чета чужди форуми и там ми попадна инфо за ADCs - интересно ми е в България дали се прилага вече..
Не намирам информация

# 449
  • Пловдив
Някои конкретен медикамент ли?
Мисля ,че за РМЖ има антитяло срещу HER2 с химиотерапевтик ,което НЗОК заплаща.
Trastuzumab deruxtecan.
и Trastuzumab-emtanzine

За колоректални заплаща Цетуксимаб(Ербитукс) - EGFR антитяло .

Последна редакция: чт, 20 апр 2023, 13:16 от whitefang

Общи условия

Активация на акаунт