Рак на белия дроб - тема 11

• 114 079
  • 1 323
  •   2
Отговори
# 630
whitefang Има два скенера. Прилагам снимки И мен ме тормози мисълта, че не всичко необходимо за установяване на цялостната картрина е направено, за това ми се иска разговор и с друг лекар. За съжаление не можем да правим ЯМР, защото има имплантиран кардиовертер дефибрилатор, така че за главата е ясно, че със скенер трябва да се задоволим. Но това дали направените скенери ни дават достатъчна информация не знам. Със сигурност ще търся още едно мнение. Въпроса е да реша къде и с кой, за това питах за мнения и насоки за лекари извън посочените здравни заведения.

magia Благодаря за съвета. Подкрепата е ясна. Той за сега горе - долу се държи. Лошото е,  всъщност не знам дали е лошо, но той се е настроил, че ей сега като приключат процедурите и нещата приключват и само брои дните кога ще стане, за да си ходи.

Последна редакция: ср, 26 юли 2023, 20:56 от misi

# 631
Привет на всички!

Тази сутрин излязоха резултатите от контролен ЯМР на глава на майка ми - предстои ПЕТ скенер другата седмица.

Прочетох ги няколко пъти, но не съм сигурна - има ли метастази или не?

Прилагам снимките и се извинявам за лошото качество, баща ми не е могъл да снима по-добре.

Благодаря Ви!

П.С. Ето и ЯМР от 29.12.2022г за сравнение.

Скрит текст:
Резултат:

ГЛАВЕН МОЗЪК И ШИЯ
Състояние след поставен вентрикуло-перитонеален шънт с последваща левостранна парамедианна субокципитална краниотомия и екстирпация на Ту-формация (мета) -  юли 2022 г.
Установява се неправилна ликвореквивалентна зона кортикално в лява малкомозъчна хемисфера с приблизителен размер 17/7/12мм със зони на висок сигнал в Т2 и TIRM  в съседство (глиоза). Не се изобразява резидуална/рецидивна Ту-формация и/или сателитни вторични лезии, включително и след аплиикация на контрастна материя.
Наличие на немногобройни, окръглени и овални, интрааксиални супратенториални с висок сигнал в TIRM и интермедиерен в Т1 лезии в дълбокото бяло вещество двустранно фронтално, париетално и темпоро-окципитално, перивентрикуларно, несъпътствани от експанзия на ангажирания мозъчен паренхим и без данни за усилване на постконтрастните серии.
Свободни понто-церебеларни ъгли двустранно.
Вентрикулна система – недилатирана, без деформация. Недилатиран 4-ти вентрикул.
Субарахноидни пространства  по конвекситета – дискретно дилатирани двустранно фронтално.
Околоносни кухини и мастоидни израстъци- добре пневматизирани.

Не се установяват Ту формации в областта на шията. Няма данни за уголемени лимфни възли.

Последна редакция: сб, 29 юли 2023, 11:28 от ItsAnabelle

# 632
  • Пловдив
Има множество метастази за съжаление.

# 633
Има множество метастази за съжаление.

Благодаря за бързия отговор whitefang.

Бяхме се успокоили, тъй като ПЕТ скенера от 30.03.2023 беше чист...

Какво ще правим от тук нататък просто не знам Persevere

# 634
Никой не е добре дошъл точно в тази тема, но…ако решите, разкажете малко повече за случая. Какво ще правите зависи от конкретния биологичен профил и какво е правено до момента. Метастатичен дребноклетъчен и метастатичен НДБК с мутация в ALK (например) са с коренно различни прогнози дори при ангажиране на ЦНС.

С други думи - може и да има добри варианти за лечение.

# 635
Здравейте Hope4C, благодаря за отговора! За съжаление съм в темата от година, чета ви редовно, но не съм много активна. Вие и whitefang ми дадохте безценни съвети в началото, когато нямахме представа с какво се борим, за което още веднъж благодаря от сърце!

Накратко нещата са следните - юли 2022г, 5см тумор в мозъка, хидроцефалия, проф. Габровски постави клапа и премахна изцяло образуванието. Хистологията - мета от дребноклетъчен белодробен карцином
Скрит текст:
Август 2022 - целомозъчно облъчване в Сити Клиник.
Септември 2022 - първа линия ХТ+ИТ - карбоплатина, етопозид, лонкуекс и атезолизумаб. След терапията се срина, имаше изключително тежки странички ефекти - халюцинации, сърдечни (лежахме в кардиологията в Пирогов), бъбречни и двигателни нарушения. От Сити решиха да спрем с ХТ и да се облъчи първичният тумор. В края на ноември 2022 приключихме и прекрахаме вкъщи близо месец. След Коледа отново бяхме на консултация в Сити, насрочиха ПЕТ скенер чак за края на март 2023. По собствена инициатива тогава решихме да направим ЯМР на цяло тяло (29.12.), може би беше ненужно, но ни успокои, защото нямаше метастази в други органи. ПЕТ в края на март го потвърди.
Скрит текст:
Заключение: Пълно обратно развитие на първичния тумор, както и на паратрахеалния лимфен възел – пълен отговор към проведената терапия, CR. Не се скенират новопоявили се лезии с вид на метастатични.
Тук вече поехме глътка въздух. Прибрахме се вкъщи, мама се стабилизира, дори започна да ходи и да се обслужва сама. Следващият ПЕТ трябваше да бъде около 1ви юли, но доста закъсняха и сега предстои на 7ми август. Казаха ни да носим актуален ЯМР. И тези резултати наистина ни шокираха, въпреки, че знаем какъв е характерът на заболяването. Мама освен сънливост до момента няма други оплаквания. Допускаме разбира се, че е възможно да има и други метастази. Имаме конслутация с д-р Николай Недев на 10ти август.

Въпросът ми е, предвид описаното до тук, има ли въобще някакви варианти или просто ще ни отпратят да чакаме неизбежното?

# 636
  • Пловдив
При толкова метастази в мозъка-аз преброих 24, радио хирургия не може да се прави. А щом е правено цяломозъчно облъчване , едва ли остатъчната доза(ако въобще има такава) е достатъчна за повторно такова.ХТ и ИТ не работят в ЦНС.А таргетни терапии за SCLC няма. При NSCLC някои от таргетните терапии имат добра пенетрация на кръвно-мозъчната бариера и отговор на метастази те в мозъка. Съжалявам за това развитие.Кураж!

# 637
Единственият вариант при така описаната ситуация е да търсите експериментално лечение някъде извън България. Тук това, което евентуално ще предложат, е втора линия топотекан, което е допотопно и неефективно. ХТ е и няма никаква пенетрация на КМБ. При все че е правено целомозъчно ЛТ - второ такова не е вариант.

Съжалявам и аз за развитието. Ако можем да помогнем с друго - пишете.

# 638
Благодаря Ви за информацията. Каквото и да напиша, ще е малко… болката е огромна.
Иначе аз самата живея в чужбина, мога да потърся варианти тук, но нямам представа от къде да започна. Чувала съм за успешно лечение в Турция, но едва ли в нашия случай е вариант. Не знам колко време имаме и това също ме плаши, защото ще съм в България чак в края на идната седмица…
П.С. Все пак прилагам снимка, където е описана дозата на целомозъчното облъчване.

# 639
  • Пловдив
Направете консултация с Недев. Максималната доза  е 2 пъти по-висока 60Gy.. Не знам как ще поне се 2-то облъчване 1 година по-късно и дали ще има ефект, защото по голяма част са сравнително дълбоко- субкортикално в бялото мозъчно вещество.

# 640
Започнете от clinicaltrials.gov. Търсете с филтри SCLC или ES-SCLC и ограничете до държавите, в които реалистично бихте отишли. В Турция ще предложат по-добро отношение и толкова. Откритията в медицината най-често идват от Запад, не от Изток.

# 641
Здравейте!

Опитах се да изчета всичко, но е невъзможно. Приятелят ми има умерено диференциран аденокарцином, вероятно и метастази. Има излив в единия дроб, сложиха му дренаж и няколко дни му изпускаха течност. Сега е с торбичка. Изписват го утре с дренажа,  който (явно) няма да се маха. Не е ли рисково? Някой има ли опит с това? Той е крайно изтощен, има лаймска болест отгоре на всичко, вече е много трудно подвижен, притеснявам се да не е под лекарско наблюдение...
Освен притеснението с дренажа в домашни условия, имам въпрос относно лечението в чужбина - използват ли иновативни лекарства/технологии в Турция или само отношението им е добро? Освен там, къде биха провели по-адекватно лечение? Засега съм се насочила към онкоклиниката в Дървеница, София.
Имам и блокче от патологията, но "от онкологията ще кажат трябва ли и какво изследване може да се направи".  Доколкото разбирам таргетната терапия е подходяща за малък процент от хората, не знам и при метастази дали е подходящо.

Благодаря ви.

# 642
Здравейте, съжалявам, че попадате тук.
Ако решите да четете темите - от тема 5 нататък, защото предишните издания са много стари. Леченията в момента (съответно и перспективите) нямат много общо с описаното тогава.

Относно постоянния дренаж - рисково е, дотолкова доколкото може да направи някаква инфекция, което не е задължително. По-големият проблем е количеството течност, което отделя и което би затруднило дишането. Ако беше ниско до умерено, лекарите нямаше да го оставят с постоянен дрен, а щях да направят торакоцентеза и да го талкират. Следете за обичайните признаци на инфекция - температура/треска, отпадналост, лимфни възли - и при съмнения, се свържете с лекар/онколога му.

Турция - аз не бих, но всеки си преценява. Ако ще се стига до клинично проучване, то надали ще е в Турция. По-добре да се търси подходящо такова в страните, в които има повече такива - Германия, Франция, Испания, Италия, ОК, Швейцария, Швеция. Ако ще се прилага протоколно лечение, то най-вероятно се предлага и у нас безплатно. Разликата е в отношението за сметка на път и разходи.

Изчакайте генетичните изследвания и ИХХ. Като минимум, трябва да се изследват EGFR, ALK, ROS1, PDL1. Желателно е да се види и KRAS - има безплатни проучвания за него и в България. Други мутации, за които има лечения, но НЗОК не покрива разходите, са cMET, RET, BRAF V600E, nTRK, TMB-H, MSI-H, HER2 neu. Съответно трябва да ги изследвате на своя глава. Метастатичната болест не е противопоказание за таргетно лечение или имунотерапия.

Успех и здраве на близкия Ви.

# 643
Здравейте. Моля за помощ. Това е скенера на леля ми.Възможно ли е тези лезии да са метастази.И да има рак на белия дроб .Много сме притеснени.   

# 644
  • Пловдив
Да.В Заключението пише ясно че са от пролиферативен процес.
Трябва да се вземе материал за хистология. В сл. Май ще е най-добре с тънкоиглена биопсия от някои от субплевралните нодули в периферията.Но това ще каже гръдния хирург след като види изображенията на диска от скенера.

Общи условия

Активация на акаунт