Рак на белия дроб - тема 11

• 114 092
  • 1 323
  •   1
Отговори
# 615
  • Пловдив
Iva86,
Съболезнования!Светло да е на душата му.

RalitsaZ,
Питайте онколога дали може да пие кортикостероиди,ако не повръща,иначе мускулно.
ЯМР на глаевн мозък правен ли и скнер, не само на гръден кош ,а поне и на коремни оегани(може да му се гади и метастази в черен дроб),а най-добре и на малък таз.

Магия,
Ако е лимфедем ,то той е от лимфни възли в корем/таз.
Уточнихте ли съмнителната находка в дебелото черво?
А иначе може да е от доста неща:
Проблеми с черен дроб(произвежда недостатъчно албумин)
Проблеми с Бъбреците -задържане на вода и вещества който трябва да изхвърлят
Възможно е и от Пемтрексед да се увредят,особено ако не си взима редовно фолиевата киселина и Б12. eGFR изследвано ли е (това е коефициент на филтрация ,а не мутацията EGFR)?
Проблеми със сърденчната дейност.
КАто за начало май най-добе с нефролог да се консутлирате ,щом  кардиолога казва че няма проблем.

От тромб - но тогава щеше да е единия крак и да прогресира нагоре.

Последна редакция: пн, 10 юли 2023, 16:09 от whitefang

# 616
  • София
Той нали има засегнати медиастинални възли? Или това няма връзка?
Не, не сме уточнили находката в дебелото черво. Няколко пъти питах онколога, той все казва - сега не е момента…. Не знам дали на контролния скенер, който му правиха след четвъртата ХТ е проследено, май са гледали до нивото на бъбреците…?

Допълвам се - сега разбрах какво имаш предвид корем/таз. Мога ли да поискам КТ на цяло тяло преди следващата ХТ? Дали ще има резон и няма ли да нарушим терапията на БД?

Още едно допълнение на базата на написаното от whitefang:
Всички изследвания са му в норма.Сега направих и eGFR онлайн по формула на база креатинин - ок си е. Пие си и ксарелтото, витамините, тирозола.. Хапва си добре… Но краката му са балони от няколко дни! Дано трифас кор помогне. На своя глава му увеличих дозата от половин на едно през ден. Дано не му пък смъкне кръвното много.

Последна редакция: пн, 10 юли 2023, 17:05 от magia

# 617
  • Пловдив
То се изследва отделно ,не разчитай на тези формули .Възможно е креатинин и урея да са неред и въпреки всичко филтрацията да не.Иначе нямаше да го има като изследване.

# 618
  • София
Хора, баща ми отказа да прави повече ХТ Cry Дори докторът не успя да го убеди, за съжаление. Отказа, защото 3-4 дни след всяко вливане не се чувстваше добре, което всъщност е нормално. Днешните му кръвни изследвания са супер, да не кажа перфектни! Но - не и това е! На 7 август трябва да направи скенер и не знам дали след това има път нататък…. Жалко за усилията и добрия резултат…

# 619
Хора, баща ми отказа да прави повече ХТ Cry Дори докторът не успя да го убеди, за съжаление. Отказа, защото 3-4 дни след всяко вливане не се чувстваше добре, което всъщност е нормално. Днешните му кръвни изследвания са супер, да не кажа перфектни! Но - не и това е! На 7 август трябва да направи скенер и не знам дали след това има път нататък…. Жалко за усилията и добрия резултат…
Няма страшно ,той ще си промени решението. Hug

# 620
  • София
Няма, за съжаление…. Голям инат е, голям! Не иска и да чуе! Яд ме е, бясна съм! От една страна, защото имаше резултат от лечението, той като цяло се чувства добре, силен е, има шанс! От друга страна, заради всички, които се борят със зъби и нокти, а животът към тях е жесток и нямат добри резултати… Опитвам се да му кажа какво ще стане като не продължи, но той не иска и да чуе… Дали поне да продължи с фолиевата киселина, има ли смисъл?

# 621
Здравейте,
За съжаление влизаме в редиците, заради баща ми.
Той е на 74 години, пушил е 44 години и не пуши от 8-9 години някъде. По принцип изключително здрав мъж, има операция, херния преди 6 години, отвреме - навреме високо кръвно и това е. Разхожда се всеки ден.
От около 2 месеца започна да се задъхва повече и да прокашля. С майка ми си направиха рентген, при нея е ОК, при него - емфизем и засенчване. Веднага го взех и отидохме до личната, който даде направление за пулмолог, записахме час за д-р Чунева, в Доверие. Тя веднага го изпрати на скенер, но резултът беше : вляво базално, вентрално, се установява солидна находка с аксиални размери 32/31 мм, неправилна спикулообразна перифакална реакция към околния белодробен паренхим, дифлагмабнатна плевра и перикарда". Каза да отидем на бронхоскопия в белодробната болница към Свети Иван Рилски, отидохме веднага, записахме час, направиха му я, но резултатите не дадоха нищо конкретно. След това с майка ми са отишли и са им казали да изчакат за гръден хирург, направиха я с д-р Петров, който препоръча операция и каза, че с оглед на сравнителното добро физическо му положение, ще я издържи. И така, до днес - направена повече от 3 часа операция, изрязана голяма част от лявата половина на дроба и докато е траела операцията, са викнали онкохирурзите и са направили бърз тест, който на 90 процента доказва, че е рак. После докторът е обяснил, че са махнали всичко, което са видяли, но единственото като надежда е да е само там и да са го махнали... Това поне тя го обясни през сълзи. Утре ще ходя аз в 12ч да го видя, защото е в реанимация и е казал, че много го боли.
Не очаквахме такъв развой, направо... не знам къде съм, имам и бебе и момче на 8г, не мога да ги мъкна там, правим някакви схеми, за да мога да ходя и аз, и мама... А тя имаше меланом преди 15 години и е в ремисия оттогава, очаквахме при нея да се развие нещо, а то...Много сме объркани, надавям се поне да се възстанови по-бързо. Някой знае ли колко отнема възстановяването след такава опрерация, колко се лежи? Знам, че е индивидуално, но долу-горе? После какво следва? Излизат резултатие? След това - праща се на онколог?
Сега ще чета и предходните теми.
Благодаря, че ме изчетохте.

# 622
  • Пловдив
Направете скенер на коремни органи и ЯМР на главен мозък ,като се повъзстанови от операцията.
Ако са
рязани ребра(за да стигнат до засегната част от Б.Д) ще го боли много дълго .
Дано скенера е чист извън торакса и хистологията да покаже умерено или добре диференциран карцином.Иначе вероятността да е вече метастатичен въпреки че не се вижда на образните ис;едвания е висока и излишно се подложил на тази операция.

Последна редакция: чт, 20 юли 2023, 22:18 от whitefang

# 623
Ох, ужас, а мислехме, че това е правилното решение, да се изреже тази част... Всички казваха, че трябва да се махне, защото бронхоскопията нищо не показа...Сигурно са рязали ребра. Много ми е мъчно ,че така може би избързахме.

# 624
Bonbolini, не се измъчвай. Оперативното лечение е отличен вариант при липса на разсейки. След като така са преценили лекарите, сигурно имат основание. Ако не бяхте го направили, може би пък щяхте да се упреквате, че не сте послушали лекарите. Сега сте в шок и се лутате, нормално е.
Ще го боли за съжаление... На майка й махнаха само 8 см от дроба и то без да режат ребра, а през две малки дупчици, но казваше, че много я боли, повече от всички други операции досега...

Тр:hugs:ябва да му давате кураж и да молите лекарите за адекватно обезболяване.
Като излязат резултатите от изследването на тумора, ще ви насочат към онкокомисия, за да се прецени какво да е лечението.
Трябва да направите образните изследвания, за които whitefang пише, за да се стадира правилно заболяването.
Сега всички сте в шок, но като знаете какво следва стъпка по стъпка, ще ви е по-лесно да се мобилизирате и да водите борбата заедно!

Прочети една - две теми назад, за да се ориентираш. Сега всичко може да ти звучи на китайски.

# 625
Благодаря ви,
Четох, четох, много се обърках, а и толкова болка има, а и се върнах по времето , когато мама беше болна Sad
Но, ще действаме стъпка по стъпка. Сега ще се молим на се възстанови, после въз основа на резултатите да предприемем лечение.
А за ЯМР на главен мозък и скенер на коремни органи с направление ли става, или ние да го поемем?
Иначе при него беше друг алгоритъм, да изрежат  само тази част, да я изследват и при нужда, втора операция, но явно са видели, че е много по-голямо и е станала много по-тежка и сложна операцията. Sad

# 626
Би следвало от самата болница да ги назначат, за да се завърши стадирането.
Сигурно имате опит с лекарите и знаете, че се дразнят, когато пациенти се информират от други източници и настояват за изследвания. Така че ви съветвам кротко и с уважение да попитате какво следва след като се възстанови, трябва ли да се правят образни изследвания като КТ на корем и ЯМР на глава, какво е нужно, за да се мине на онкокомисия и тн.
Аз съм доста прям човек, но с лекарите се налага голяма дипломация, за да не се сърдят и ядосват....

# 627
Здравейте на всички!

Не знам какво да напиша и как да започна .....

От месец баща ми е с потвърдена диагноза: "Плоскоклетъчен карцином на десен бял дроб". Резултата от хистопатологията е: "Белодробен паренхим с инфилтрация от ниско диференциран недребноклетъчен карцином, който при направеното имунохистохимично изследване позитивира р40 и СК7; негативен е TTF-1 - имунофенотип, подкрепящ диагнозата некератинизиращ плоскоклетъчен карцином".
Стигнахме до тези резултати след няколко месеца лутане, но това е друга тема. Биопсията направиха във ВМА, от там е и резултата. Тумора не подлежи на операция, това е категорично след консултации с няколко гръдни хирурзи. Остава ни химия, лъче и другите по нови видове лечение. Първоначално нагласата беше, че всичко каквото е нужно ще правим във ВМА, в един момент се оказа, че не могат да го поемат, поради липса на капацитет, с две думи отказаха ни ....
Така трябваше бързо да измисля накъде да тръгнем, след няколко дни мислене, четене решението е взето "Токуда".
Там също при първоначалната среща - консултация с д-р Тазимова всичко изглеждаше добре, накара ни да направим скенер на глава, има и скенер на гръдна клетка (и двата са с контраст) и консултация с кардиолог, защото баща ми има доста проблеми със сърдечно-съдовата система, поиска и материалите от биопсията за допълнително изследване и каза, че след скенера на главата и мнението на кардиолога ще вземат решение за лечението. Скенера на главата за момента е добре, кардиолога даде следното заключение: "Може да се започне химио- и лъчетерапия, но е необходимо да се проследява след всеки курс лечение ЛК (левокамерна) функция с оглед възможна кардиотоксичност от приложеното лечение."
Ден - два след като имаше вече скенер и заключение от кардиолога д-р Тазимова ми звънна и каза: "Ами ние не можем да лекуваме баща Ви", не мога да опиша следващите няколко часа ..... В крайна сметка след много въпроси от моя страна успях да изкопча: "Ами отидете на консултация с колегите от лъчетерапията".
Така от 19.07. татко е на лъчетерапия в "Токуда" назначиха му 22 лъчения.
А по повод допълнителните изследвания на пробите: "Няма смисъл да ги правим след като няма да правим химио" и ми ги върна.

Та сега по същество това, което не ми дава мира е дали сме направили всички необходимо и дали не изпускам нещо важно, за това ми се иска да направя още една консултация, но наистина не знам вече къде. След провалените по една или друга причина надежди до момента. Моля ви за съвет къде, при кой?

Желая на всички борещи се и техните близки много сили, много добри резултати и успехи в борбата.

# 628
  • София
Съжалявам, че се включвате в тази група. Кураж и не губете надежда! Защо не направите консултация с проф. Тимчева? Тя вече преглежда в болница Иван Рилски. На баща ми също му бяха назначили само лъче, но след консултация с нея започнахме химия и даде резултат. Друг е въпросът, че той отказа лечение след седмата. Подкрепяйте баща си, пътят е труден и ще има нужда!

# 629
  • Пловдив
Скенер на коремни органи има ли?
За мен е грешка да се прави ЛТ на Б.Д.в началото на лечението и то дори без да е завършено стадирането ,ако няма скенер и на коремни органи като минимум,а е хубаво и на малък таз да се направи КАТ.
За главен мозък предпочитаното изследване е магнитен резонанс,на КАТ не се вижда малки и/или дълбоко разположени лезии.
Токуда не искат да се занимават с тежки случаи и пациенти.

Общи условия

Активация на акаунт