Рак на белия дроб - тема 11

• 114 079
  • 1 323
  •   2
Отговори
# 1 275
Ох, Ваня, за съжаление няма смисъл от ядове... Писала съм преди как на майка трябваше да направят VATS и бронхоскопия едновременно, а я забравиха... Тя ни беше по-важна от VATS, но не и за лекаря... Разправях се, жалби писах и накрая - нищо!

Моите познати правиха лапароскопски в Плевен, при Горчев. На теб ти е далече обаче. Надявам се да са ти дали препоръки къде да отидеш. Не губи време и не се ядосвай, а организирай операцията. Успех Hug

# 1 276
Ваня, аз също бих посъветвала през Hyalee за качите всички документи и да се посъветвате с проф. Тимчева. Това е уникален човек и специалист.

Хистологично: Хеморагичен ексудат,съдържащ лимфоцити и епителни клетки,някои от които съмнителни за туморни !!!! Това е само написано...нищо друго!
Съжалявам за лошо прикачените документи!!!

# 1 277
  • София
Здравейте, баща ми е на ПЕТ скенер в четвъртък следващата седмица. Но адски го боли зъб и искат да му го вадят. Това би ли попречило на изследването? Моля ви за мнение!

# 1 278
Ваденето на зъб може да предизвика възпаление или инфекция в областта на зъба, което теоретично би могло да засегне резултатите от ПЕТ скенера, тъй като той отчита метаболитната активност на тъканите. Би било добре да се консултирате с лекуващия лекар или специалиста, който ще извършва ПЕТ скенера. Те ще могат да преценят най-добре дали ваденето на зъб би могло да повлияе на точността на изследването и дали не е по-добре да се отложи ваденето на зъба до след скенера.

Здравейте, баща ми е на ПЕТ скенер в четвъртък следващата седмица. Но адски го боли зъб и искат да му го вадят. Това би ли попречило на изследването? Моля ви за мнение!

# 1 279
  • София
Ами той отишъл вече и го извадил! Много го болял… Няма как да говоря с лекуващия лекар, защото нямам връзка по телефона, а часове има много напред.

# 1 280
magia, не се притеснявай толкова.
Ще ги уведомите и те ще го имат предвид при разчитането.

# 1 281
Whitefang, как си?

# 1 282
  • София
Да, и на мен ми липсва whitefang в темата… Надявам се, че е добре и ще даде знак скоро.

# 1 283
Ами той отишъл вече и го извадил! Много го болял… Няма как да говоря с лекуващия лекар, защото нямам връзка по телефона, а часове има много напред.

Добре, че го е извадил този зъб. За една седмица има достатъчно време възпалението да утихне. Предполагам, че е и на АБ (клиндамицин и евентуално метронидазол) или поне вода за уста с хлорхексидин. В обратната хипотеза - с набрал зъб - нямаше да е много по-добре. Можеше да си докара и стабилна инфекция, която съвсем щеше да “озари” ПЕТ/КТ.

И все пак говорим за зъб…дори да се види някаква активност на мястото на екстракция, ще знаете от какво е. Не е като наоколо да има няколко други органа (като в корем, например), с които да се чудиш артефакт от интервенцията ли е или лезия свързана с онкологичното заболяване.

Успех с изследването.

# 1 284
  • София
Благодаря, Hope4C! Не, не са му дали антибиотик… За кътник става въпрос. Утре ще го видя как е и ще му взема водата, която препоръчваш.

# 1 285
Здравейте, мили хора,

След двумесечно лутане, не стигнахме почти до никъде, моля за помощ!

На мъжа ми (31г.) му откриха рак на белия дроб - микропапиларен карцином. Всичко тръгна от кашлица, придружена с еднократен течен кръвохрак. Никога не е пушил.
Отидохме на обикновен рентген, който показа петно, след преглед на снимката от пулмолог, ни изпратиха на Томография. Томографията потвърди образувания в белия дроб - 1,86/1,39см. От там отидохме на консултация при д-р. Минчев в Токуда, който предположи лимфом или сакроидоза, но за по-сигурно, тъй като на томографията се виждат уголемени лимфни възли, направихме медиастиноскопия. Направихме ИХХ, а резултатите са - Имунохистохимичната констелация е неспецифична, но в съчетание с клиничните и образни данни следва да се приеме - метастаза от карцином с произход от белия дроб. Не е възможно да се изключи произход от стомаха, за което е препоръчителна ФГС. Констелацията отхвърля метастаза от мезотелиом, първичен тумор на пикочен мехур и щитовидна жлеза. Направихме ФГС - стомахът е чист.  Препоръчаха ни ПЕТ скенер. Направихме и него.  ПЕТ скенерът показа активна езикова тонзила. Тя е само една, тъй като другите са му премахнати още като дете и е с по-голям размер още от преди 20г. Благодарение на нея боледуваше често и беше решил да я премахне, но така и не се случи. Отидохме на УНГ в Онкологията в Дървеница при д-р. Попов, който прегледа сливицата и установи, че не открива туморна активност и външно изменение.  Другото, което показа ПЕТ скенерът е следното: Сканират се лимфни възли от ниво 2 вдясно с размери в референтни граници, един от тях с надфонова активност - за проследяване.  В аксиларни, над и подключични области не се изобразяват лимфни възли с повишен глюкозен метаболизъм. Установява се верига конфлуиращи паратрахеални, каринални, десни хилусни и субкаринални хиперметаболитни лимфни възли, формиращи конгломерат с SUV Max до 7,42. Описаната формация конфигурира с лезия в долния полюс на хилуса на десен бял дроб с приблизителни р-ри 48/35мм в аксиален план и 35мм в караниокаудален с повишена активност и SUV Max 6,67. В белодробния паренхим вдясно се визуализира още една подобна лезия с неправилна форма и спикули,  разположена в 4-ти сегмент по интерлобарната плевра. с аксиални р-ри 20/15мм с SUV Max 2,82 с вид на сателитна.  Сканират се и микронодули - в 5-ти десен сегмент, субплеврален в 8-ми десен сегмент и параплеврален в 5-ти ляв сегмент - за проследяване.
Т4N2M0

Решили сме да търсим второ мнение - моля, ако някой е минал по този път, да ни насочи къде и при кой.

Благодаря Ви!

# 1 286
Много съжалявам за борбата, която се налага да водите.
Мога да ви дам координати на посредник за турска клиника Джон Хопкинс. Всичко е много организирано и с вас върви преводач, но не е евтино - само диагнозата ще е около 10 000 Sad Ще предложат лечение и ферта ценова.
Много са им добри резултатие.

# 1 287
Проучете и клиниката в Панагюрище, има добри отзиви - модерно оборудване, добри професионалисти в областта, доколкото съм чувала. Успех в борбата!

# 1 288
Също така вижте какво предлага о вашия казус Айдън Мустафов.

# 1 289
Да, да…точно при Айдън Мустафов да ходят, ако искат да редуцират годините живот до месеци. Малко по-сериозно…

d.yordanova, съжалявам, че попадате тук. При толкова млад човек, непушач, подобна диагноза най-често е в резултат на движеща мутация. Задължително трябва да се изследват EGFR, ALK, ROS1, BRAF V600E, а според мен и KRAS, nTRK, HER2 neu, cMET, RET. Добре ще е да погледнат и TMB, MSI/dMMR. Имунохистохимично - да се изработи PDL1 освен стандартните маркери в този случаи (като TTF1).

Малко ми е трудно да се ориентирам от какво точно и колко материал имате останал - второ мнение за хистологията/ИХХ бих направил при проф. Христова (Александровска). За генетиката най-удачно би било да направите NGS панел, като този в Трансхеликс - така няма да изследвате мутация по мутация, а всичко накуп.

За онкологично второ мнения - доц. Консулова, проф. Тимчева, евентуално д-р Петрова.

Ако решите да ходите в чужбина, съветът ми е да си ориентирате на Запад - мога да помогна с координати на няколко болници и за второ мнение, и за лечение.

Надявам се да намерите точното лечение за човека и всичко да се подреди. В лечението на БД има огромен напредък - непрекъснато излизат нови и нови биологични терапии. Баща ми е жив и здрав вече 5,5 години след диагнозата и води един абсолютно пълноценен живот. Възможно е, случва се и Ви го пожелавам.

Последна редакция: сб, 12 окт 2024, 15:43 от Hope4C

Общи условия

Активация на акаунт