Барселона - Тема 12

 • 56 734
 • 894
 •   1
Отговори
 • Мнения: 19 028

ПРЕДИШНАТА ТЕМАКлимат Барселона има средиземноморски климат, с мека, влажна зима и топло, сухо лято.Как да стигнем?
 Летище Барселона-Ел Прат (BCN) се намира на 12 км от центъра на Барселона. Вторo е по големина в Испания  след Барахас в Мадрид и от 20-те най-натоварените в света. То е и основното летище на Каталония. Има два терминала. Новият терминал 1 е открит на 16 юни 2009г. Терминал 2 е разделен на три секции, известни като Терминал 2А, 2В и 2С. Терминал 2В е най-старият като се използва от редица авиокомпании, от които  Wizz Air, Blue Air.

Скрит текст:

Директни полети:
Транспорт от летището:

  Такси Тарифи   Online Taxi Calculator Barcelona World Taxi Meter's Barcelona

  Такситата са черно-жълти на цвят. Има минимална сума от 20€, ако вземете такси от летището. Приблизителна цена на пътуване до центъра е около 30€.
  Разписание на влака Маршрут
  Удобен и евтин начин за придвижване от летището до центъра е с влак. Местните влакове се управляват от национална железопътна компания RENFE, наричат се Rodalies. Линията се нарича Aeroport -Maçanet-Massanes. Влаковете тръгват от 5.42 до 23.38, на всеки 30мин. Спирките в Барселона са Sants (19мин), Passeig de Gràcia (26мин), El Clot-Aragó(32мин). До жп гарата се стига от Терминал T2B. Ако пристигнете на Терминал 1, трябва да вземете безплатен шатъл до Терминал 2. От Пристигащи следвайте RENFE знаците. Ще преминете през покрит надлез, който пресича главния път и паркинга. Той води право към гарата. Когато се отправяте към влаковете, в дясно ще намерите вендинг автоматите за билети. Препоръчваме ви да си купите карта Т-10 за Zona 1(10.10€).
  Маршрут автобус 46,  Маршрут и Разписание автобус N17, Маршрут и Разписание автобус N16
  По-бавен, но евтин начин за придвижване до центъра е с автобус. Дневният автобус 46 Aeroport -Pl. Espanya тръгва от Терминал 1 от 4.50 до 23.50, на всеки 15-20мин. Спира и на Терминал 2А, 2B, 2C, като последна спирка е Pl. Espanya. Нощният автобус N17 и N16 тръгват съответно от Т1 и Т2 до Pl.Catalunya, на всеки 20мин. Единичният билет, който може да се купи от шофьора, струва 2.15€. Важи само за еднократно пътуване. Препоръчително е да се използва карта Т-10, която се купува от жп-гарата на летището.
  Разписание на Aerobus
  Aerobus е автобус от летище Барселона (линии А1 от Терминал 1 и А2 от Терминал 2) до Pl.Catalunya, на всеки 5-10 минути. Единичният билет струва 5.90€, а двупосочният - 10.20€. Купува се от сайта, от шофьора или вендинг автомати на летището.

   - Маршрут
  За съжаление новата метро линия няма директна връзка с центъра на града. Пътуването отнема около 1час. Единичният билет струва 4.50 €. Не може да се ползва Т-10.


  Квартали на Барселона

  Скрит текст:


  Ciutat Vella (Стария Град)
  Районът Ciutat Vella се счита за сърцето на Барселона. Тук можете да се разходите по известната La Rambla. Готическия квартал или Barri Gotic със своята средновековна атмосфера е също част от този район. Китайският квартал на Барселона Barri Xines (официално име Raval) е разположен западно от Ла Рамбла и е предпочитан от новодошлите имигранти избрали Барселона и Испания за своя нова родина. Заедно с една от най-известните булеварди в света Лас Рамблас със статуята на Христофор Колумб сочеща морския хоризонт, някои други забележителности в този район на Барселона включват Двореца на музиката (Palau de la Musica), Музея Пикасо, операта на Барселона – Gran Teatro del Liceu, двореца на правителството на Каталония – Palau de la Generalitat.

  Eixample
  Кварталът Ейшампле е най-населеният квартал на Барселона, но е и една от най-желаните туристически дестинации, както заради чудесните хотели, така и заради забележителностите и многобройните магазини. Разхождайки се по правите булеварди на Ейшампле, можете да се насладите на архитектурните творби в стила на каталонския модернизъм. Тук ще откриете църквата на Гауди Ла Саграда Фамилия и неговият шедьовър Каса Мила (Casa Mila), наричана още Ла Педрера (La Pedrera).

  Sants-Montjuic
  От планината Монжуик се разкрива невероятна гледка към цяла Барселона. В този район е разположен спортният комплекс на Летните Олимпийски Игри през 1992 г., на които домакин бе Барселона. В тази част на Барселона няма да откриете хотели или ресторанти, но за сметка на това можете да разгледате Каталонския Музей на Изкуството и музея в чест на испанския художник Жоан Миро- Fundacio Joan Miro.

  Les Corts
  Лес Кортс става част от Барселона през 1897г. Този район е задължителна спирка за феновете на футбола. Тук те могат да посетят Камп Ноу, който  е стадионът дом на световно известния ФК Барселона и музея на клуба. В Лес Кортс е и парка Сервантес, приютил 245 вида рози на които посетителите могат да се наслаждават почти целогодишно.

  Sarria-Sant Gervasi
  Панорамата от Тибидабо, другата планина на Барселона, обхващаща града и целия залив е очарователна особено по залез слънце. До върха на планината Тибидабо можете да стигнете с кола, трамвай или пеша. Там ви очакват барове, ресторанти и луна-парк.

  Gracia
  Барриос Алтос (Barrios Altos) или „Високите Квартали” на Барселона са дом на един от символите на града, а именно прекрасният парк на Гауди, Гюел.

  Horta & Guinardo
  Орта-Гинардо е един от най-тихите райони на Барселона. Интерес за посетителите на тази част на Барселона представлява Паркът Лабиринт (Parc del Laberint). Сътворен през 1792 г. от италианеца Доменико Багути, паркът е езеро от спокойствие в големия метрополис.

  Nou Barris
  Населението на квартала Ноу Баррис в Барселона е предимно съставено от имигранти дошли да търсят работа от други части на Испания. Passeig Valldaura и Via Julia са основните търговски улици.

  Sant Andreu
  Сант Андреу е един от индустриалните и търговски райони на Барселона. Интерес преставляват църквата Сант Андреу дел Паломар и мостът Бак де Рода.

  Източник

  Настаняване

  http://www.booking.com/index.bg.html
  http://www.apartmentsbcn.com/en/barcelona-apartments
  http://www.only-apartments.com/
  https://www.airbnb.com/

  Транспорт

  Карта на градския транспорт
  Транспортната система на Барселона се управлява от няколко фирми повечето, от които са част от ATM - Autoritat del Transport Metropolità de Barcelona . Барселона и близките градове са разделени на 6 зони. Барселона е Зона 1.


  В Барселона локалните влакове се управляват от испанската национална железопътна компания RENFE и са известни като Rodalies. Железопътните гари и линии са обозначени с голяма буква. Железопътната мрежа е разделена на шест зони с  център главната гара на Барселона - Sants-Estació. [/li][/list]

  Линии и разписание на трамваите
  Трамвайна система на Барселона се състои от шест линии, разделени в две мрежи -. Trambaix и Trambesòs. Trambaix съдържа линии Т1, Т2 и Т3 и свързва Plaça Francesc Macià с градове на юг от Барселона.  Trambesòs се състои от три линии Т4, Т5, Т6, които се свързват квартал Sant Martí в Барселона с  Badalona и Sant Adrià de Besòs.
  Барселона има и друг трамвай -   tramvia Blau (синия трамвай). Това е ретро трамвай на повече от 100г. само с 1 вагон, чийто маршрут е между Plaça John F.Kennedy( FGC станция Avinguda Tibidabo line L7) и Plaça Doctor Andreu. От Plaça Doctor Andreu тръгва  фуникулярът до Тибидабо. Разписание  Маршрут Цената на единичния билет струва 4.50€. Купува се от шофьора.[/li]

  [li] В Барселона има три фуникуляра (кабинков лифт, който се движи по релса).

  • Montjuïc funicular - може би най-известният фуникуляр в града, който свързва  метростанция Parallel с известния хълм Монтжуик и неговите забележителности. Горната станция  е в непосредствена близост до долната станция на кабинковия лифт Монжуик. Открит е през 1928 г. във връзка с  Международната изложба през 1929. Реконструкция се извършва в началото на 90-те, е била свързана с друго значимо събитие в историята на града -  Олимпийските игри през 1992 г. За 2 минути фуникуляра преодолява 758 м, издигащ се на височина от 76 метра.  В същото време  е в състояние да превозват 400 пътници. Цената е същата като метро билетите.
  • Vallvidrera funicular -  намира в едноименния  район на Барселона и се свързва жп станция Peu de Funicular с началото хълма Тибидабо. Фуникулярът е открит през 1906 г. и модернизиран през 1998 година. Тръгва през  6 минути в делнични дни, почивни и празнични дни - по-рядко. Дължина на пътя - 729м, височина - 165м. Капацитет само 50 души. Оператор -  FGC. Цените са същите като метро билети. Разписание
  • Tibidabo funicular - най-старата железница в Барселона, открита през 29 октомври 1901. Освен това, тя все още е от най-дългите - 1152метра.  Свързва върха на хълма Тибидабо с Plaça del Doctor Andreu, която е последната спирка на синия трамвай. Билетът се продава само двупосочен и струва 7.70€. Има намаление, ако го закупите заедно с билет за увеселителния парк. Работи, когато е отворен парка.
  [/li]

  [li] Карта на автобусните линии Карта на нощните автобусни линии
  В Барселона има повече от 200 автобусни линии, повечето от които се управляват от TMB. Има три вида линии: редовни линии; квартални линии, които обикалят малки площи в един квартал, предимно това са микробуси; бързи линии, които пресичат града в прави линии (колкото е възможно) с по-малко спирания за бърза връзка между различните части на града. Хоризонтални линии отбелязани с буквата Н  и вертикални линии - с буквата V и една диагонална линия с буквата D (линия D20).
  • Дневните автобуси са червено-бели на цвят и тръгват от около 5.00 до 23.00ч.
  • Нощните автобуси, се наричат NitBus и са жълто-бели на цвят. Броят им е 17, отбелязват се голяма буква N. Работят всеки ден от около 22.15 до 5.20 часа сутринта. Маршрутите им обхващат целия град, но всички от тях спират на площад Каталуния, без линия N0.
  • Port Bus - шатъл Т3 между терминалите на пристанището и Plaza de Colón. Маршрут Единичен билет  - 2.50€, двупосочен - 3.50€. Купува се от шофьора.
  • Tibibus - шатъл Т2А между Pl. Catalunya и увеселителния парк Тибидабо. Движи се само, когато е отворен парка като началният час е 10.15, а последния - един час след затваряне на парка, на всеки 20 минути. Цената на единичния билет е 2.95€. Купува се от шофьора.
  • Barcelona Bus Turístic - отворен двуетажен автобус, който има 44 спирки по три линии - червена, синя и зелена - които обхващат целия град. Можете да слизате  и качвате толкова пъти, колкото искате  и сменяте линиите. Билетът е валиден за всички три маршрута. Включва брошура с отстъпки за 180€ при посещение на различни забележителности. Билетът се купува на място в автобуса или от сайта с 10% отстъпка.
  [/li]
  [li] В Барселона има два кабинкови лифта.
  • Transbordador Aeri del Port - port cable car Изграждането на  кабинковия лифт започва през 1929 г. за Световното изложение, но се забавя и отваря на 11 ноември 1931. Кабините имат капацитет 19 души и се издигат на височина между 70м и 90м над пристанището.Маршрутът е от Tower of San Sebastián близо до Барселонета до хълма Монджуик близо до хотел Мирамар. Цена- 11€ еднопосочен билет, 16.50€ двупосочен. Разписание
  • Telefèric de Montjuïc - Montjuic cable car Линията на кабинковия лифт има дължина 752м и се изкачва на височина  84м за 8 минути. Кабините са с капацитет 8 души. Долната станция на кабинковия лифт е Parc de Montjuïc, до която се стига с автобус 55 и 150  или с Montjuïc Funicular. Горната станция е Montjuïc Castle - стара военна крепост, построена на върха на хълма Монжуик, която датира от 1640. Има и средна станция Mirador, при която кабинките се завъртат на 90 градуса. Билети с 10% отстъпка може да купите от тук.
  [/list]

  • Билети и Тарифи
   По-голямата част от транспортните услуги на Барселона участват в обединена тарифна система. Според тази политика, един билет важи за метро, автобуси, трамваи и регионални FGC и RENFE влакове. Ако пътуването продължава под 1 час и 15 минути в една зона, се заплаща само за едно пътуване. Може да използвате четири различни вида транспорт и да направите три промени, без да се налага да плащате отново, в рамките на този период. За всяка следваща зона времето се увеличава с 15 минути. При всяка промяна билетът трябва да се валидира. Картите,  които могат да се използват от повече от един човек като Т-10, също трябва да се валидират при всеки пътник, също и при всяка смяна на транспортното средство. Ако  напуснете метрото и пак се върнете, пътуването вече се заплаща. Ако слезете от автобуса и после се качите на същата линията, ще трябва да заплатите отново.

   Деца от 0 до 3 години пътуват безплатно.

   • Единичният билет струва 2.15€ . Ако се купи от автобус, важи само за него. Ако се купи от метро станция, важи за автобус, метро или Монджуик фунилуляр. Валиден само за едно пътуване.
   • Т-Dia - индивидуална карта за неограничен брой пътувания на всички видове транспорт. Важи за един ден от първата валидация до 3.59ч на следващия ден. Цена 1 зона - 8.40 €.
   • Т-10 - карта за повече от един човек, за 10 пътувания за всички видове транспорт. Цена 1 зона - 10.10 €.
   • T-50/30 - индивидуална карта за 50 пътувания в рамките на 30 дни от първата валидация. Цена 1 зона - 42.50€.
   • Т-70/30 - карта за повече от един човек, за 70 пътувания в рамките на 30 дни от първата валидация. Цена 1 зона - 59.50€.
   • Hola BCN 2,3,4,5- индивидуална карта за неограничен брой пътувания на всички видове транспорт, съответно за 2,3,4 и 5 дена.
   • Barcelona Card - туристическа карта, предлагаща безплатен обществен транспорт,безплатен достъп до 23 различни атракции, намаления за музеи, магазини, заведения и др,  пътеводител на 6 езика и карта на Барселона. Валидна за 3, 4 или 5 календарни дни като цената започва от 45€.
   • Съхранение на багаж (Locker) - Barcelona airport Т1 и Т2В, жп гара Sants, автогара Barcelona Nord, Locker Barcelona на ул. Carrer Estruc, 36 ( на няколко минути от Plaça Catalunya).  
  Фестивали и събития в Барселона

  Барселона има много натоварен социален календар, включваш официални празници, фестивали, спортни събития, музикални концерти, научни конференции. Докато планирате посещение в Барселона е добре да се провери дали то не съвпада с важно събитие. Цените на хотелите и апартаментите се увеличават двойно поради повишеното търсене.

  • Каталонски и национални празници
   Скрит текст:
   1 януари (Нова година)
   06 януари (Празник на Богоявление)
   март / април (Разпети петък и Велики понеделник)
   1 май (Ден на труда)
   май / юни (понеделник след Петдесетница)
   24 юни (Честване празника на Св. Йоан)
   15 август (Успение Богородично)
   11 септември (Национален ден на Каталуния)
   24-ти септември (Празник на Дева Мария на Милосърдието)
   12 октомври (Национален празник на Испания)
   01 ноември (Ден на Вси Светии )
   06 декември (Ден на Конституцията)
   08 декември (Празник на непорочното зачатие)
   25 Декември (Коледа)
   26-ти декември (Празник на Св. Стефан)
   Източник
  • Фестивали и събития
   Скрит текст:
   Януари
   Денят на Тримата Крале (Día de los Reyes) - 5 януари
   Из страната се провеждат паради в навечерието на Богоявление, когато обикновено вече са раздадени коледните подаръци. В Барселона "Тримата Крале" пристигат на кораб на пристанището вечерта, за да раздадат лакомства на всички развълнувани деца, които ги очакват с нетърпение.                            

   Февруари
   Карнавалът
   Можете да се наслаждавате на ярките костюми на групи деца или продавачи по сергиите на местните пазари, които правят състезание по между си за най-интересен костюм. Само тук може да си купите риба от дама напълно преобразена на Луи VI. Друго интригуващ карнавал се провежда вградчето Ситжес в близост до Барселона. Там гей общността със своите костюми допринася много за колорита на празника. Много от жителите на Барсeлона взимат влака и за съвсем кратко време се пренасят да празнуват с тях. Карнавалът е точно преди Великите пости.                    

   Март/Април                          
   Святата Седмица (Semana Santa)                            
   В Каталония има някои традиции за Великден, които не може да намерите в останалата част на страната. Традиционният специалитет "мона" е смесица между шоколад и сладкиш, които местните хора си раздават по същия начин, по който ние раздаваме козунак и великденски яйца. На Цветница се освещават върбови клонки в Саграда Фамилия, а след това се правят и другите великденски обичаи, които са изключително интересни.  Извън града, в село Вергес до Жирона, се провежда т.нар. "танц на смъртта" (Dansa de la Mort) – мъже облечени като скелети танцуват различни танци.  В село Еспаргуера, на 40 км от Барселона се намира една от най-известните сцени на представления, показващи страданията на Иисус. Обичаите започват една седмица преди Великден.                    

   La Diada de St. Jordi   - 23 април                          
   Сан Жорди е патронът на Каталония, а празникът му съвпада с деня на смъртта на автора на "Дон Кихот" – Мигел де Сервантес, както и с този на - Уилям Шекспир.  На този ден мъжете подаряват по една роза на най-важните жени в техния живот (майки, приятелки, сестри и т.н.), а в замяна жените им подаряват книга. Днес, в знак на равенството на половете, много мъже подаряват на жените си също книга. Това е един от най-цветните дни в Каталония, защото по улиците излизат хиляди продавачи на рози, книжарниците изнасят сергии на вън, а атмосферата из града е изключително ведра и приятна.                

   Май                  
   Денят на Май / Денят на Труда - 1 май        
   На 1 май по улиза Carrer de l'Hospital се продават най-различни билки и натурални лечебни средства, както и всякакви други здравословни стоки. Празникът е особено почитан в търговското съсловие.                    

   Корпус Кристи (Corpus Christi)                      
   Основен религиозен празник в испанския календар, честван особено силно в град Ситжес. Улиците се покриват с цветя и селището придобива приказен облик. Празникът може да се падне през май или през юни.                        

   Юни            
   Verbena de Sant Juan  - 23 юни                          
   Празниците на този ден държат будни чак до сутринта дори бабите и дядовците. Семействата подготвят фойерверки една седмица предварително по площадите, а дори и по балконите. По плажовете се палят факли, а небето сияе от светлината им. Традицията е по изгрев всеки да се потопи за първи път в морето, защото тогава официално започва лятото.            
                 
   Sónar
   Този музикален и мултимедиен фестивал си е спечелил слава като един от най-добрите в света. Хиляди хора от Европа и другите краища на света идват да слушат диджеите и концертите им на живо и да посетят другите свързани с фестивала събития. През деня мероприятията се състоят в Музея за съвременно изкуство, а през нощта се местят в огромните панаирни сгради. Ако искате билети за фестивала, се задействайте от рано. Фестивалът се провежда от началото до средата на юни.              Повече информация: www.sonar.es                                        

   Юли                      
   El Grec                      
   Международно признати имена във всички жанрове на музиката идват в града за да изнесат представления на различни места на открито.Провежда се в началото на юли.                  

   Август                
   Festa Major de Gràcia
   Очарователната едноседмична фиеста се състои в подобния на малко селце квартал Gràcia. През цялата година жителите на квартала работят за изграждането на украса с определена тематика, като например морския живот, слънчевата система, или дори кукли на местни политици, която да виси по улиците. През деня се разполагат дълги маси за общи обяди и игри, а през нощта малките улички се пълнят с хиляди хора за откритите концерти, балове и всякакви други веселби. Провежда се в началото или средата на август.                                            

   Септември              
   La Diada de Catalunya - 11 септември                  
   Това е най-значимия политически и исторически празник в Каталония. Въпреки че това е дата на честване на автономията на региона, всъщност денят бележи обсадата на града от испански и френски войски през 1914 г. по време на войната за испанското наследство. Навсякъде из Барселона има демонстрации, призоваващи към по-голяма независимост на региона. По гробовете на различни политици от миналото се полагат венци, а от всички балкони се издига „сениерата” – знамето на Каталония. Не е типично туристическо събитие, но ще е интересно, за всеки, който иска да разбере каталонския национализъм.                      


   La Mercè (Дамата на Милостта) - 24 септември                      
   Това празненство почита патронът на града. Легендата разказва, че тя отървала Барселона от нашествие от скакалци и жителите на града й се отблагодаряват по подходящ начин. По площадите има бецплатни концерти на традиционна и съвременна музика, като най известните са на площад Plaça de Catalunya и площад Plaça Sant Jaume. По улиците се разнасят и фолклорни фигури като „гиганти” и „глупаци”. Хората излизат, за да играят "сардана" – традиционен каталонски танц. Вечерта като финал на празненствата са фойерверките и парадът с факли. Това е един от най-добрите моменти да сте в Барселона, като децата ще гледат с особена радост.                

   Октомври                      
   Dia de la Hispanitat - 12 октомври          
   Национален ден на Испания, който отбелязва откриването на Новия свят от Колумб. Приема се противоречиво в Каталония, поради чувството за независимост на региона. Единствените прояви, които може да видите са точно демонстрации, призоваващи към независимост. На места има и незначителни празненства на групи хора от други части на страната.                          

   Ноември              
   Денят на Вси Светии - 1 ноември                
   Празникът се почита много от хората. Хората носят цветя на гробовете на близките си. На предната вечер по баровете на града се организират купони.                      

   Декември                  
   Коледа (Nadal)                              
   В средата на декември се разполагат сергии на около катедралата Fira d' Santa Lucia и се образува огромен открит пазар по улиците около главната катедрала. Хиляди хора идват да си купят сувенири, коледна украса, елхи, както и фигури, свързани с Рождество Христово, които са широко разпространени тук. В църквата Betlem на булевард La Rambla има изложба на такива фигури, а пред кметството на площад Plaça Sant Jaume има фигура на Рождество с реален размер. Провежда се от средата на декември до края на коледните празници.  
   Източник
  Забележителности
  • Sagrada Familia - Въпреки че не е довършена изцяло Саграда Фамилия е една от световно най-известните религиозни постройки. Тя е сред най-популярните атракции на Испания и всяка година привлича хиляди посетители, за да я зърнат. Сградата е започната първоначално от Франциско де Паула Вилар, но по-късно Антонио Гауди продължава, за да завърши през 1884 подземната крипна на храма. Последните 15 години от живота си Гауди прекарва единствено отдаден на строежа на катедралата и умира в близост до нея, оставяйки най-уникалния си шедьовър незавършен. Докато още бил жив Гауди довършил фасадата the Nativity Façade, която представлява източната страна на сградата. Другата завършена фасада е Passion façade (фасадата на страстта), която е проектирана от каталунския скулптор Josep Subirachs. Неговите идеи са различават от тези на Гауди и са в силен контраст на Nativity façade, която всява респект с изобилната си украса. The Passion façade се отличава с празни пространства, олицетворяващи голямата болка от разпъването на Христос. Посетителите също са важни за довършването на строежа, тъй като туристите са единствения източник на средства и дарения за финансирането на проекта.
  • Magic Fountain show - Уникалното и светлинно шоу на Фонтаните на Монтжуик задължително трябва да се види. Входът е безплатен. Фонтаните направени по проект на Карлас Буйгас по случай Световното Изложение в Барселона през 1929 г. работят с лятно работно време (от април до октомври) четвъртък, петък, събота и неделя в 21:00ч., 21:30ч., 22:00ч., 22:30ч., 23:00ч и зимно работно време (от ноември до март) петък и събота в 19:00ч., 19:30ч., 20:00ч., 20:30ч.
   Фонтанът има  голям репертоар от музикални програми: три спектакъла с музика от филми, 6 с класическа музика, един със сарсуела, един с ремикс от XX и XXI век, друг с 80-те и 90-те години, един на тематика Барселона, Фреди Меркюри и Монсерат Кабайе.
  • Park Guell - Паркът Гюел е построен в началото на ХХ век граф Еусеби Гюел наема Гауди да построи жилищен комплекс от 60 къщи, заобиколени от пищен парк. Избраното място е пуст скалист хълм, известен като Голата планина. Проектът за жилищен комплес се проваля – никой не иска да закупи първите завършени къщи. Гюел предлага една от тях на Гауди и той се пренася в нея, а днес тя е превърната в музей на големия творец. Фантастичният парк бива откупен от общината и се превръща в една от най-големите атракции на града. В парка Гюел проличава ярката дарба на Гауди за оформяне на градини. Получила се е една фантазия от нива, преходи, мостове, фонтани, скулптури. Това е мястото, където усещането за реалност окончателно изчезва.
   Препоръчително е билетите да се купят предварително. Те се резервират за определени часове. Например, ако имате купен билет за 9ч., трябва да влезете до 9.30ч. Цена онлайн за възрастен 7€, за деца от 7до12г - 4.90€.
   Паркът има три входа  - Passatge de Sant Josep de la Muntanya от метро станция Vallcarca (линия L3) има 15мин. вървене пеш, взема се ескалатора от Baixada de la Glòria ; Carrer d’Olot - централния вход; Carretera del Carmel - до този вход е спирка Park Güell на линии 24 и 92.  
  • Модернистичните сгради - Casa Mila - Каса Мила е сграда, проектирана и построена от Антони Гауди. Често заради сивата й каменна фасада сградата е наричана „Ла Педрера”, което в превод означава „каменоломната”; Casa Batlló - Каса Батийо е също дело на великия архитект Гауди. Със своята уникална архитектура без нито един прав ъгъл и с фасадата си на морски дракон, тя е призната през 2005 г. от ЮНЕСКО за Световно културно наследство; Дворецът Гюел – Гауди го проектира по желание на Гюел, който смята, че е крайно време да се сдобие със своя резиденция насред самия град. Casa Vicens - проектирана от Антонио Гауди за семейна резиденция на индустриалец Manuel Vicenç. Това е първата важна творба на Гауди. Той така развихря въображението си, че създава малък дворец, който напомня за източна приказка.  Говори се, че богаташът Висенс почти се разорил, за да реализира фантазиите на архитекта. В момента, къщата е обявена за продажба.
  • Монтжуик е хълм в югозападната част на Барселона  между площад Испания и пристанището, на височина от 213 метра над морското равнище. На каталунски означава "еврейска планина". Две важни събития - Международно изложение през 1929г и Олимпийските игри през 1992г са превърнали Монтжуик  в един от най-привлекателните райони на Барселона. Тук се намира Националният дворец, в който се помещава Националния музей на каталунското изкуство (Museu Nacional d'Art de Catalunya- MNAC). Над двореца е разположен Олимпийският пръстен - комплекс от спортни съоръжения. Пръстенът включва Олимпийския стадион, Двореца на спорта Сант Жорди и Олимпийския басейн Бернат Пикорнел.  Насред комплекса се издига ефектната телекомуникационна кула на архитекта Сантяго Калатрава - Torre de Calatrava. На върха на хълма се намира крепостта Монтжуик(Castell de Montjuïc). В Испанското село(Poble Espanyol) могат да се видят всички райони на Испания в миниатюра. На 49 хил.кв.м. са разположени 117 къщи и сгради, представящи всички испански провинции. Комплексът е оформен като истинско село с улици, площади, църкви и алеи. Тук може да видите как се създават истински произведения на изкуството, изработени от керамика, ковано желязо, стъкло и дърво. Mies Van Der Rohe's Barcelona Pavilion.   - създаден през 1929 г. за международното изложение  от немския архитект Лудвиг Мис ван дер Рое. Павилионът е емблематична сграда на модернистичната архитектура, направен от стъкло, стомана и четири различни видове мрамор. Fundació Joan Miró - в музея е изложена богата колекция от творби на известния каталунски художник и скулптор Хуан Миро. Jardí Botànic de Barcelona  - Ботаническата градина обхваща повече от 14 хектара и е един от най-големите паркове в Барселона. Можете да видите типична растителност на шест различни зони със средиземноморски климат и на Канарските острови. Цена възрастен 3.50€. Свободен достъп всяка неделя след 15ч и всяка първа неделя от месеца.
   Как да стигнем до Монтжуик: пеша от Plaça Espanya до Museu Nacional d'Art de Catalunya; кабинков лифт от Барселонета; с Montjuïc funicular; с автобус 150 от Plaça Espanya или автобус 55.
  • Tibidabo - Планината Тибидабо е най-високото място  (512 m) на Барселона с невероятна гледка към града и морето. Тя получава името си от легендата, която казва, че тук Христос е бил изкушаван от дявола с думите "Аз ще ти дам ...", на латински "tibi dabo ...". На върха се намира Tibidabo Amusement Park Работно време. Строен през 1899г, той е най-старият увеселителен парк в страната и един от първите в Европа. Започва да работи през 1901 г. което съвпадна с откриването на въжената и трамвайната линия. В непосредствена близост до увеселителния парк се намира Temple Expiatori del Sagrat Cor( Church of the Sacred Heart of Jesus). Първоначално като малък параклис, строителството на Храма на Светото сърце е започнало през 1902г. и завършено 60 години по-късно през 1961г. Забавянето се дължи във връзка с проект за изграждането на обсерватория. Достъпът е свободен. До горната част на храма се стига първо с асансьор като се заплаща такса 2.50€ и след това по малки вити стълби. Гледката отгоре е прекрасна с изглед към Барселона, а при ясно време и планината Монсерат. На 5 минути пеша от църквата се намира Torre de Collserola - комуникационна кула, проектирана от Норман Фостър и построена през 1991г по повод Олимпийските игри. Десетият етаж е отворен за посетители, до който се стига с панорамен асансьор. Цена за възрастен 5.60€, на дете(4-14) - 3.30€. В долната част на Тибидабо се намира научният музей на Барселона известен като CosmoCaixa. Той е един от най-интересните и информативни места в каталунската столица. Музеят дава възможност да се запознаете с  научни теории и процеси по интерактивен начин,  да се опознаят екзотични екосистеми и техните обитатели. Най-популярните музейни експонати са Геоложката стена, Амазонската гора и Планетариума. Достъпът за деца до 16г е безплатен, възрастни - 4.00€, всяка първа неделя е безплатен за всички.
   Как да стигнем до Тибидабо: Първи начин с Tibibus; Втори начин - с FGC(L7) до Avinguda de Tibidabo(последна спирка), от там се прехвърляте на автобус 196 или Tramvia Blau до Plaça del Doctor Andreu(последна спирка), след това вземате Funicular del Tibidabo до увеселителния парк. Билет Tibidabo Classic струва 11€, който включва посочените транспортни средства. ; Трети начин струва само 1€ с карта Т-10, но е по-дълъг - с FGC(S1 или S2) до станция Peu del Funicular, вземате Funicular de Vallvidrera до станция Vallvidrera superior и се прехвърляте на автобус 111.
  • Готическият квартал (Barri Gotic) е истинска гордост на Барселона. Това е най-старата част, където се е основало древно римско селище Barcino и  мястото, където е започнала историята на града. Тук може да си направите една приятна разходка из тесните калдъръмени улички, да се насладите на уникалната атмосфера на средновековния град. В центъра на квартала се намира Cathedral of Santa Eulàlia - катедралата на Барселона е призната за един от най-красивите готически храмове в Европа. Построена между 13-ти и 15-ти век, въпреки че главната фасада и всички видими готически елементи, се добавят в края на 19 и началото на 20 век. Катедралата е посветена на Света Еулалия, покровител на Барселона. Може да вземете асансьор и да се качите на покрива на катедралата, където ще се разкрие страхотна гледка към околността. Административният център на Барселона се намира на Plaça de Sant Jaume. Тук са разположени сградата на кметството на Барселона, както и сградата на Каталунския парламент. Plaça Reial (Reial на каталунски, означава кралски) -  един от най-известните площади в Барселона близо до Ла Рамбла с много кафенета и ресторанти и високи палми . На центъра на площада може да видите фонтана на Трите грации, а около него две улични лампи, проектирани от младия Антонио Гауди.
  • La Rambla е несъмнено най-известната улица в Барселона. Тя се простира от площад Каталуния до колоната на Христофор Колумб и служи като своеобразна граница между Готическия квартал и El Raval. В действителност, La Rambla се състои от 5 улици с обща дължина 1,2 км. В допълнение, от 1990 г. насам  La Rambla включва и дървения мост на пристанището. В началото е Rambla de Canaletes. кръстена на едноименната чугунена чешма, разположена там. Легендата разказва, че всеки, който пие от водата, ще се върне отново в Барселона. Феновете на FC Barcelona обикновено се събират там, за да отпразнуват победата на любимия си отбор. Следва Rambla dels Estudis, която носи името на първия университет на Барселона от шестнадесети век. Сграда е била разрушена през 1843г. Тук се намира Reial Acadèmia de Ciències i Arts - Кралската академия на науките и изкуствата на Барселона, на чиято сграда може да видите първия публичен часовник на града. Продължавайки разходката си стигаме до третата част Rambla de Sant Josep, наречена на името на манастир, който е бил разрушен през 1835г и се заменя с Mercat de la Boquería, колоритен пазар. Името произлиза от думата вoq (коза), тъй като козе месо се е продавало тук още през тринадесети век. Пазарът е един от най-оживените в цяла Испания, с над двеста сергии и продажба на всякакъв вид прясна храна от риба и месо до зеленчуци и плодове. Тъй като тази част от Рамбла има много сергии за цветя, сега е по-известена като Rambla de les Flors. В допълнение към цветята ще намерите тук безбройните улични артисти - музиканти, мимове, артисти. В края на тази част на Рамбла се намиран малък площад Plaça de la Boqueria, чийто паваж е огромно улично цвете мозайка, дело на каталонския сюрреалистичен художник Хуан Миро. Rambla dels Caputxins е интересна със сградата на една от най-известните опери в света - El Liceu. Последната Рамбла е Rambla de Santa Monica, кръстена на един манастир, който сега превърнат в известен музей на съвременото изкуство Centre d'Art Santa Mònica. Точно в съседство е църква, носеща същото име. Завършва с  красивата сграда Drassanes - най-важната сграда на средновековна Барселона, едното крило на която  е част от Maritime Museum (Морския музей),  и Статуята на Колумб (Mirador de Colom)- 60–метров паметник на Христофор Колумб, открит за Световното изложение през 1888г. Колоната и пиедестала са кухи. Асансьор ви отвежда до платформа, от където имате отлична гледка към Rambla и Port Vell. Билетът струва 4.50€. Може да го купите от тук с 15% отстъпка. Ако продължите разходка си в посока Port Vell (старото пристанище), дървен мост, известен като Rambla de Mar, ще ви отведе до мола Maremàgnum и Аквариума.
  • Parc de la Ciutadella е един от най-големите и най-старите паркове на Барселона , любимо място за отдих на местните жители на града и многобройните си гости. В северната част на парка се намира уникална  Cascada, триумфална арка с водопад и фонтан, построена за Световното изложение през 1888г. Barcelona Zoo заема почти една трета от територията на парка. Зоопаркът е дом на 4000 животни от над 400 вида.
  • Camp Nou - за всички футболни запалянковци посещаващи града, легендарния стадион на ФК Барселона е must see атракция. Ноу Камп в момента е най -големия стадион в Европа с 98 000 седящи места капацитет. Някога е бил със същия размер като стадион Маракана в Рио де Жанейро - най-големия стадион в света с капацитет 120 000 зрители, но размерът му е бил намален от съображения за сигурност. FC Barcelona музей се намира на територията на стадиона. Той е един от най-често посещаваните музеи в Каталуния.
   Билети за футболен мач на ФК Барселона.

  Музеи в Барселона

  В Барселона много музеи предлагат безплатен вход на 18 май (Международен ден на музея) и 24 септември (Национален празник). Някои музеи също са безплатни през определени дни от месеца (първа неделя от месеца) и всяка неделя от месеца след 15ч.


  Музеи с безплатен вход в неделя след 15.00ч
  Музеи с безплатен вход всяка първа неделя от месеца

  Какво да видим около Барселона


   LedaBCN за Крайбрежните градчета:
   Скрит текст:
   Ето една карта на влаковете Cercanias Renfe , т.е. в областта на Барселона. На нея си представи, че морето е в долния край. От там виж линиите, които са по протежение на "морето". Мога да препоръчам селцата Sitges (не малък град с много красиви улички и плажна алея), Garaff ( много малък плаж, но много симпатичен с един неевтин ресторант на плажа, там също се намира музеят-винарна построена от Гауди, много интересна сграда с ресторант към нея), Castelldefells ( малко по-голямо е от Гараф, има хубава плажна алея и барове и ресторантчета по нея) Tези са отляво на Барселона. В другата посока отдясно препоръчвам Badalona (квартал на Барселона, но по-скоро приличащ на отделно градче с център и плаж), El Masnou ( малко красиво пристанище за яхти, за кратки разходки),Sant Pol de Mar  и Santa Susana(и двете са малки крайморски селца) Общо взето в тези малки населени места единственото, което е интересно да видите е плажът и заведенията по него. Ако искате по- пълна разходка е добре да отидете до Sitges.
   На малко по-далечни разстояния са градчетата Salou и Lloret de Mar, които са подобни по големина на Sitges.
   Има и едно място, на което не съм била, но много ми го хвалят- казва се Peñiscola
   Намира се на 2,5 ч с влак от Барселона. Няма директен влак. Има до близкото селце Benicarló. Oт там със сигурност ще има автобуси. На 12 км е Peñiscola. Този вариант ще е най- добър, ако имате време и кола под наем. Просто исках да го спомена, защото със сигурност ще е много интересно място.
   В обобщение, моята класация е:
   Peñiscola
   Sitges
   Salou
   Lloret de Mar
   Garaff
   Badalona
   El Masnou
   Castelldefells
   Santa Susana
   Sant Pau de Mar
   [/li]
   [li]MONTSERRAT
   Скрит текст:

   На около 40 км. от Барселона се намира планината Монсерат, приютила красив бенедектински манастир в подножието на скалистите си върхове. Причудливите каменни канари, богатата история, пълна с легенди и религиозното значение на мястото, превръщат Монсерат в едно от най-интересните за посещение места в Каталуния. Назъбената форма на планините има ясни прилики с кулите на известната църква  La Sagrada Familia. Този район е играл важна роля като източник на вдъхновение за младия  Антони Гауди, който е работил там. Още за Монсерат
   Как да стигнем до там: Билетът до манастира е комбиниран, и има два варианта:
   1в. С влак  FGC R5(към Manresa) от Pl. Espanya до спирка  Aeri de Montserrat + кабинков лифт Aeri
   2в. С влак  FGC R5(към Manresa) от Pl. Espanya до спирка Monistrol de Montserrat + фуникуляр Cremallera
   Билетът за отиване и връщане струва 20.20€. Разписание и допълнителна информация.
   Как да си купим билет до Монсерат.
   [/li]
   [li]PORT AVENTURA
   Скрит текст:

   Порт Авентура е вторият по големина тематичен парк в Европа и най-големият в района на Средиземноморието. Намира се близо до испанския курорт Коста Дорада, на около час от Барселона. Развлекателният комплекс включва парк с атракции върху обща площ 105 хектара, ориентиран към семейния отдих, и четири хотела с категория 4 звезди за 2000 гости. Източник
   Как да стигнем до там от Барселона: С влак. Паркът разполага със собствена жп гара. От Passeig de Gracia или Estacio de Sants вземете линия R16. Разписание на влака.


   Плажовете на Барселона
   Скрит текст:

   Разположена на Средиземно море, Барселона е е топ дестинация за всеки, който търси град препълнен с културното наследство и невероятни градски плажове. С около 4.5км бреговата линия, разполага с плажове за всеки вкус. Плажът Sant Sebastià се намира в южната част на града. Популярен е сред местните жители и чуждестранните посетители, защото е лесно достъпен с обществения транспорт и в непосредствена близост до центъра на града. На разположение са многобройни кафенета, ресторанти и спортни клубове, съблекални, душове, Wi-Fi зона, наем на шезлонги и плажни чадъри. Barceloneta Beach е най-известния и най-традиционния плаж в каталунската столица . Също така е близо до центъра на града и е лесно достъпен с метро и автобус. Има прекрасна спортна инфраструктура: волейболно игрище, открит фитнес , детски площадки. Барселонета разполага с кафенета и ресторанти с богат избор от ястия с морски дарове. Nova Icària Beach е семейният плаж на Барселона. Плажът е близо до Олимпийския порт и е един от най-тихите. Той също е много популярен сред играчите по плажен волейбол. Bogatell Beach е специално създаден за Олимпийските игри. Mar Bella Beach и Nova Mar Bella са по-популярни сред местните жители от квартала на Sant Martí, който се намира на брега на морето. Тук ще намерите и нудистки зона. Playa de Llevant е най-новия и най-отдалечения от центъра на Барселона.


   Къде и какво да хапнем в Барселона?

   Каталунски ястия
   10 Dishes You Must Try in Barcelona
   Barcelona food and drink
   азиа_asia препоръчва няколко заведения

   Полезни линкове:

   Официален сайт на Барселона
   Официален туристически сайт на Барселона
   Сайт с полезна информация за Барселона
   Още един полезен сайт за Барселона с препратки към музеи, атракции и др.
   Информация за Барселона
   Сайт с информация за Барселона
   За Барселона
   Примерни маршрути Барселона
   Примерни маршрути за 1,3 и 5 дни
   Билети за фламенко

   # 1
   • Мнения: 4 748
   Първият пост е много полезен. Благодаря! Heart Eyes
   Да се напълни темата само с хубави снимки и емоции.

   # 2
   • София
   • Мнения: 435
   Здравейте,
   някъде в старата тема прочетох, че Cosmocaixa е с безплатен вход всяка първа неделя в месеца. Актуална ли е тази информация? Разрових целия сайт, но не видях такава информация.

   # 3
   • На морето!
   • Мнения: 5 770
   Благодаря за новата тема!

   Прехвърлям разговора от последната:
   Дъщеря ми е на 8г ,но е много висока за местните стандарти. На мен ми искаха паспорта и.
   И моята дъщеря е висока, но планирах да оставя паспортите на децата и нашите ЛК в хотела заради предупрежденията за джебчии и да ги имам снимани, в случай на необходимост за проверка някъде.
   Така или иначе ще им пиша, за да уточня какъв билет да купим за детето.

   # 4
   • В центъра на моретата
   • Мнения: 1 638
   Здравейте,
   някъде в старата тема прочетох, че Cosmocaixa е с безплатен вход всяка първа неделя в месеца. Актуална ли е тази информация? Разрових целия сайт, но не видях такава информация.

   Безплатният вход го дават само за 12 февруари, 18 май и 24 септември: https://caixaforum.org/es/barcelona/info-centro

   # 5
   • София
   • Мнения: 435
   Скрит текст:
   Здравейте,
   някъде в старата тема прочетох, че Cosmocaixa е с безплатен вход всяка първа неделя в месеца. Актуална ли е тази информация? Разрових целия сайт, но не видях такава информация.
   [/quote]

   Безплатният вход го дават само за 12 февруари, 18 май и 24 септември: https://caixaforum.org/es/barcelona/info-centro
   [/quote]
    Благодаря

   # 6
   • EU
   • Мнения: 400
   Някой беше питал за ползването на сайт за групово пазаруване. Преди 4 години ползвах https://www.groupon.es/ofertas/barcelona/cosas-que-hacer?distanc … &sort=price%3Aasc за купуване на билети с 50% намаление за  стадион Камп Ноу. Ваучерът беше 2 евро и на имейла, на който съм се регистрирала ми пратиха кодове за отстъпка, които въведох при закупуване на билетите от сайта на стадиона. В момента не видях да има, но може да се възползвате от други предложения. Работи на същия принцип както нашите подобни сайтове, плащането е с карта.

   # 7
   • Мнения: 47
   Здравейте! За парка Гюел може ли да се закупят билети на място?

   # 8
   • Мнения: 226
   Здравейте! За парка Гюел може ли да се закупят билети на място?

   Може, но няма да е за същия ден посещението. По-добре онлайн купете от предния ден.

   # 9
   • Мнения: 2 742
   От кога стартира летният сезон в Барселона? Май месец, едва ли би ставало за плаж и къпане?

   # 10
   • Мнения: 4 748
   От кога стартира летният сезон в Барселона? Май месец, едва ли би ставало за плаж и къпане?
   Навсякъде чета, че в Испания е по-добре септември, отколкото май месец. Даже и октомври ставало, но в началото на лятото водата била студена.
   Нека някой от личен опит каже Simple Smile

   # 11
   • Мнения: 19 028
   В Коста брава , което е на север от Барселона, бях преди 2 години през юли, достатъчно топла беше водата, не знам как е преди това.

   # 12
   • Мнения: 224
   Здравейте,
   Ще бъда в барселона към 20 -ти февруари и имам един малко различен въпрос : има ли намалеия по това време и ако някой може с конкретна препоръка за малки улички с магазинчета .Ла Рамбра , разбрех, че не е препоръчително нито за хапване нито за покупки.

   # 13
   • Мнения: 1 176
   Преди шест години бяхме от 21.06 до 28.06 в курорт на север от Барселона,  Пинеда де мар. Беше много топло и слънчево, с нормална за къпане вода.
   През 2022 г. ходихме първо във Валенсия за няколко дни и после от 27.09 до 01.10 в курорта Санта Сузана в близост до Барселона и беше по-хладно времето,  духаше много вятър, даже единият ден преваля. Така че зависи дали ще мине някой циклон. Като цяло сезонът е от май до октомври. Даже и зимата е приятно за разходки.

   # 14
   • Мнения: 62
   Здравейте, Музеят на Пикасо е с безплатен вход всяка първа неделя на месеца. При условие, че броя посетители е ограничен, как се регулира входа - не видях да продават билети онлайн ( безплатни). Ня място ли се разбира дали може да влезеш... или пък не е толкова посещаван, за март месец става дума ?

   Общи условия

   Активация на акаунт