Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 14

• 53 898
  • 742
  •   1
Отговори
# 675
  • Sofia
При мен основното училище е на 5мин пеша, а детската градина на 3мин пеша. Няма как за такива разстояния да се кача в колата. Всичко, това е минаване през малки улички, без булеварди

Обаче ако трябва да минаваш през тежко натоварени пътща и да пътуваш километри - няма как да го направиш пеша.

# 676
  • пустинята Гоби
Моят въпрос беше друг - има ли училище пред което не стават задръствания?

# 677
  • Sofia
Най-вероятно тези, които едва си запълват паралелките или тези, които са супер малки и неатрактивни.
Т.е. ако търсиш по този критерии, най-вероянто ще е някакво циганско гето или училище с общо 5 деца.

# 678
  • София
Пред нашето чак задръствания няма, не се блокира движението, спират по няколко коли встрани на отсрещния тротоар, но има и в непосредствена близост два паркинга, които също се ползват. Ние сме пеш, съвсем близо.

# 679
  • пустинята Гоби
Т.е. навсякъде е почти едно и също - коли винаги има, както и ходещи пеш естествено. Така, че довода с пешеходното ходене за училищата в Ман. ливади е малко необоснован за София.

# 680
Това, че всеки се смята за велик и е под достойнството му/ѝ да заведе детето до училище на 5 мин. пеша, е едно на ръка.
Въпросът е 5-6 клас, когато вече ходят сами на училище, доколко ще им е удобно и безопасно да го правят. Под безопасно имам предвид да няма тъмни безлюдни улици с улични псета, несъществуващи тротоари, улици/булеварди с лудо движение на колите, кръчмета с подпийнали субекти или други съмнителни субекти по пътя, ей такива дребни детайли, които майките обикновено много ги мислят.
Моето го тренирам (като кучето на Павлов) да ходи пеша, откакто е проходило. На всяка пресечка продължавам да повтарям "Огледай се!/Огледа ли се?".

Скрит текст:
Няма да повярвате, ама лично видях как мамКа с джиб спря на завой на голям булевард, ама баш на завоя, детето изскочи от колата, слезе от лявата страна (!!!) и се юрна да отваря задната врата (отваряща се не нагоре, а настрани), за да си вземе раницата, светофарът на булеварда светна зелено и мамката, за да не пречи на колите, тръгна да тръгва, колата даде леко назад, вратите на джиба отворени замалко да захванат детето, то обикаля между джиБа и минаващите коли... малоумна...

# 681
  • Сф
Има ли училище в София пред което сутрин не стават задръствания? Въпросът ми е истински, интересно ми е има ли такова животно?
Има , да. Нашето,широк център да речем.

# 682
Не мога да си представя какво ли е сутрин пред 6-то и 7-о училище, както са почти сдвоени, а пред тях минава една уличка с много слаба пропускливост.

# 683
  • пустинята Гоби
Магистрала, само че трафика за 6 то и 7 мо си е отделен. Щастие беше, когато Шишман за кратко бе пешеходен. Но задръствания не стават и даже се намират места за паркиране.

# 684
  • София
Моето наблюдение е, че е натоварено, но задръстване не става. Повечето деца някак за секунди скачат от колата сами, а родителят продължава. А за най-малките явно паркират наблизо, повечето пристигат(ме) пеша, за ръчичка.

# 685
Пред 6-то няма как да стане задръстване - там е паркингът на МВР-то и винаги има полицай-"ръководител движение" Laughing Спира дори умолителните опити да се спре неправилно/да се задръсти движението.

# 686
  • София
И пред нашето училище не става задръстване. В Лозенец е.

# 687
Мъфин, ако визираш 73 и 104 училище, за пеша (от тази част на Ливадите) са си далеч според мен, особено зимата с малко дете и тежка раница. За 73-то, ситуацията за класинарен е много тегава, там не знам дали някой от Ливадите  изобщо успява да се класира. В 104, да, то също е много добро, дори съм чувала мнения, че за 1-4 клас е по-добро, много добре се движат и на НВО. Там отпускаха и допълнителни места, за да приемат всички желаещи деца по прилежащ район.
Лично аз обаче, това разстояние не бих го взимала пеша.
От колелото на рейсовете до 73-то разстоянието е 500 метра, а до 104-то е 700 метра. Дори човек да живее още 200 метра навътре в Ман Ли пак си е пешеходно разстояние. В лошо време винаги може да се ползва автомобил. Ще отнеме само няколко минути. За тази част на Ман Ли и двете училища се водят районни.

Все ми се струва, че само 121-во е за Ман Ли Изток. 73-то поема и Кр. Вада. Въпреки това, много хора си водят децата с кола до 121-во, факт и стават невъобразими задръствания в квартала и до трите училища.
Сега погледнах, че 73-то наистина включва и големи части от Кръстова вада. Големи късметлии са живущите там. Хем някои части на квартала са близо до Южен парк, метрото и мола, хем районно им се пада топ училище. Единствено не им е на пешеходно разстояние, но както се казва няма пълно щастие. Поне е ясно защо там цените литнаха в космоса ( не, че в цяла София не полудяха).

# 688
Мъфин, ако визираш 73 и 104 училище, за пеша (от тази част на Ливадите) са си далеч според мен, особено зимата с малко дете и тежка раница. За 73-то, ситуацията за класинарен е много тегава, там не знам дали някой от Ливадите  изобщо успява да се класира. В 104, да, то също е много добро, дори съм чувала мнения, че за 1-4 клас е по-добро, много добре се движат и на НВО. Там отпускаха и допълнителни места, за да приемат всички желаещи деца по прилежащ район.
Лично аз обаче, това разстояние не бих го взимала пеша.
От колелото на рейсовете до 73-то разстоянието е 500 метра, а до 104-то е 700 метра. Дори човек да живее още 200 метра навътре в Ман Ли пак си е пешеходно разстояние. В лошо време винаги може да се ползва автомобил. Ще отнеме само няколко минути. За тази част на Ман Ли и двете училища се водят районни.

Все ми се струва, че само 121-во е за Ман Ли Изток. 73-то поема и Кр. Вада. Въпреки това, много хора си водят децата с кола до 121-во, факт и стават невъобразими задръствания в квартала и до трите училища.
Сега погледнах, че 73-то наистина включва и големи части от Кръстова вада. Големи късметлии са живущите там. Хем някои части на квартала са близо до Южен парк, метрото и мола, хем районно им се пада топ училище. Единствено не им е на пешеходно разстояние, но както се казва няма пълно щастие. Поне е ясно защо там цените литнаха в космоса ( не, че в цяла София не полудяха).

Не е заради училището - от години се таргетира от цяла София барабар с още няколко.  Принципно цените на имотите в София се увеличиха покрай свободните пари които излязоха напоследък на пазара.  Ще се задържат така известно време а може и още да скочат като приемем еврото.

# 689
  • SF
Аз търся инфо от източника, да кажеш някой родител - в нашето училище всички ходят пеш и няма пукната кола на входа. Няма училище, което да е на пешеходно разстояние на всички деца, а както всички знаем българина забрави да ходи пеш.

Българинът забрави да ходи пеш, защото вече работи по западен модел. Ако в 8:30 трябва да си в Бизнес парка, някак няма време да отидете пеша до училище и да се върнете пеша, за да тръгнете с колата или пеша до метрото... Вечер в обратния ред. В бързината всички буквално скачат в колата и започва развозването. Ако разстоянията са близки, още по-добре! Ако са далечни, настава изпитание на нервите. Особено в дъждовно време, в сняг, вятър, когато всички предпочитат да са в коли, отколкото да се борят с чадърите и вятъра.

Ако искам, мога да ходя пеша на работа - през парка около 50 минути бърза крачка. И всеки дава идеи, че ако бил на мое място, пеша щял да ходи. Супер, но нито един от съветниците си не го виждам сутрин 50 минути разходка до работа, вечер в тъмното още 50 минути, общо час и половина ежедневно ходене пеша. И ще вечерят в 22.00, ако трябва и за около 30 минути да се пазарува. И пак казвам, че не е изключение, а ежедневие. Язък за ходенето пеша, ако 10-11 ч. ще се приключва вечерята.

Общи условия

Активация на акаунт