Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 14

• 53 913
  • 742
  •   1
Отговори
# 660
Говорите за две различни части на МанЛи - детската в източната част е готова, имаха забавяне, едва наеха персонал, но е готва и действаща. Тази в западната част въобще още не е започната, терена едва го разчистиха с милион и едно забавяния и усложнения. Не виждам как ще стане в следващите 2 години.
В Малинова долина се строи една доста голяма държавна детска (всъщност е ОДЗ - има и яслени групи), но тя е още във фаза груб строеж. Не я виждам поне още година да бъде въведена в експлоатация.

# 661
Това са две разлечни части на Ман.ливади - тази в изток вече работи, тази в запад май е проект за сега.

# 662
  • където ми е най-добре
miamim дай снимка на тази голяма детска градина, покажи ми къде е улицата за която писах, че липсва. Не се заяждам, но ме обори с доказателства. Казах за кой район на Малинова долина пиша, тъй като квартала не е само около Кауфланд и НСА. Училище нямат. По симеоновско шосе има един автобус 67, а по ул. Проф. Ив. Странски 102,94 и 280. Ако си в частта до бул. Климент Охридски е автобус 69. Не е уреден квартал, адски много строежи и си е трудно живеенето там (според моите разбирания). Живея малко по надолу от Малинова долина и имам поглед как се променят нещата, а имам и познати в този квартал/жилищен комплекс.

# 663
  • София
Ето я детската градина:

Името на улицата Киркор Азарян е променено - Киркор Азарян беше големия булевард. Сега Киркор Азарян е кръстена друга улица в квартала. Това е от скоро, затова предполагам не е отразено на картата.
Следващия път ще ти снимам и улицата, да.
Точно за този район говориш, затова казах, че повечето неща са свободни съчинения.

# 664
  • където ми е най-добре
За новата улица ставаше въпрос.
Ами супер за детската градина. Има наченки на развитие, дано се развива бързо в тази насока както бързо се застроява!
Добавя се един + към квартала

# 665
  • София
Улиците тепърва ще се изграждат. Сега само са "пуснати" така като пресечки от големия булевард. Предполагам след като поприключат строежите. Което няма да е скоро, както е видно.

# 666
  • София
Ние сме дали първа вноска за строеж  в Малинова долина, надяваме се 2025 да е готов, в частта близо до Симеоновско шосе, канализация има, дали е във всички части не знам, за тази която говоря 100% има и частта близо до НСА също, една приятелка купи там.
Това за детската градина е прекрасно, иначе ГТ няма да, което е минус, но ние с Мм сме с три коли, движим се с кола, аз ходя с канадки и ГТ не ползвам така или иначе, трагичен е в София за хора с проблеми…
Дано направят изход и вход от квартала директно за околовръстното, че и трафика за там ще е ужас, строителството е ниско, нямат право да строят високи сгради особено по-близо до Витоша, които ся. Иначе си е чиста огромна строителна площадка в момента и за 5 год поне още, дано направят магазини и такива неща от първа необходимост като Еконт, Спиди, салони 😀 някое заведение, нищо че Студентски град е близо… та ще поживеем и видим, но е доста по-добре от квартал Витоша, там и канализация няма, и блоковете са и**рани висок нисък, не ми харесва изобщо и влизането и излизането от квартала е ужас.
Знам, че има много по уредени квартали, но нямахме избор, искахме НС и два гаража, което рязко много ни скъси възможностите и избора, затова е Малинова, цената определя доста от нещата понякога Simple Smile

# 667
Аз мисля, че Дружба и Хаджи Димитър са общо взето с еднаква обстановка (така да го нарека). Не би било ъпгрейд на квартала. Света Троица е може би една идея по-различно от Люлин, но си зависи от конкретното каре и блок.
За училището мисли само за до 5 клас, в най-добрия случай - за до 7 клас. След това си е с кандидатстване и децата са големи, придвижват се сами.
Вади, ливади и т.н. без транспорт отпадат поради липса на удобен ГТ за сами деца.

Долната част на източните вади граничи с Гоце Делчев и на практика се възползва от всички благини на този неголям квартал. Училищата в този район са доста добри. Едното даже е в топ 5 на държавните училища. То се пада квартално (районно) за тази част на Манастирски ливади. До него се стига пеша. Няма нужда от ГТ.

# 668

Вади, ливади и т.н. без транспорт отпадат поради липса на удобен ГТ за сами деца.

Долната част на източните вади граничи с Гоце Делчев

И аз това съм написала - вади и ливади без ГТ, т.е. тези части, които са без ГТ
...в случая явно част от единия квартал има удобен достъп за малки деца до училище. Но едва ли важи за целите квартали.
Най-добре е да има училище, удобно разположено пеша или с редовен ГТ, за голяма част от съответния квартал. Защото децата растат като гъбки - докато се усетиш и вече са в 5 клас и мама/тати/баба и дядо не са опция за водене/вземане от училище.

Като пример по аналогия - гледах за един магазин на Симеоновско шосе, да мина през него в събота - с ГТ е мисия практически невъзможна, поне от моята отправна точка (центъра).  Поне с 1 прекачване трябва да се случи, първото превозно средство, ако е на 20-25 мин., то второто е по 2 пъти на час. И да, знам, че на много хора центъра на им трябва. Но все пак свързаността на дадения квартал с други квартали е очевидна - прекачване 2-3 пъти, с несинхронизиран ГТ, е агония.

# 669
  • при него
Мъфин, ако визираш 73 и 104 училище, за пеша (от тази част на Ливадите) са си далеч според мен, особено зимата с малко дете и тежка раница. За 73-то, ситуацията за класинарен е много тегава, там не знам дали някой от Ливадите  изобщо успява да се класира. В 104, да, то също е много добро, дори съм чувала мнения, че за 1-4 клас е по-добро, много добре се движат и на НВО. Там отпускаха и допълнителни места, за да приемат всички желаещи деца по прилежащ район.
Лично аз обаче, това разстояние не бих го взимала пеша.

# 670
Мъфин, ако визираш 73 и 104 училище, за пеша (от тази част на Ливадите) са си далеч според мен, особено зимата с малко дете и тежка раница. За 73-то, ситуацията за класинарен е много тегава, там не знам дали някой от Ливадите  изобщо успява да се класира. В 104, да, то също е много добро, дори съм чувала мнения, че за 1-4 клас е по-добро, много добре се движат и на НВО. Там отпускаха и допълнителни места, за да приемат всички желаещи деца по прилежащ район.
От колелото на рейсовете до 73-то разстоянието е 500 метра, а до 104-то е 700 метра. Дори човек да живее още 200 метра навътре в Ман Ли пак си е пешеходно разстояние. В лошо време винаги може да се ползва автомобил. Ще отнеме само няколко минути. За тази част на Ман Ли и двете училища се водят районни.

# 671
  • София
Мъфин, ако визираш 73 и 104 училище, за пеша (от тази част на Ливадите) са си далеч според мен, особено зимата с малко дете и тежка раница. За 73-то, ситуацията за класинарен е много тегава, там не знам дали някой от Ливадите  изобщо успява да се класира. В 104, да, то също е много добро, дори съм чувала мнения, че за 1-4 клас е по-добро, много добре се движат и на НВО. Там отпускаха и допълнителни места, за да приемат всички желаещи деца по прилежащ район.
От колелото на рейсовете до 73-то разстоянието е 500 метра, а до 104-то е 700 метра. Дори човек да живее още 200 метра навътре в Ман Ли пак си е пешеходно разстояние. В лошо време винаги може да се ползва автомобил. Ще отнеме само няколко минути. За тази част на Ман Ли и двете училища се водят районни.

Все ми се струва, че само 121-во е за Ман Ли Изток. 73-то поема и Кр. Вада. Въпреки това, много хора си водят децата с кола до 121-во, факт и стават невъобразими задръствания в квартала и до трите училища.

Последна редакция: вт, 11 апр 2023, 20:43 от denizara

# 672
  • пустинята Гоби
Има ли училище в София пред което сутрин не стават задръствания? Въпросът ми е истински, интересно ми е има ли такова животно?

# 673
100% в кварталите-спални е така.Децата сами,или с придружител по-малките ходят пеш.Някои буквално излизат от блока и влизат в училищният двор.

# 674
  • пустинята Гоби
Аз търся инфо от източника, да кажеш някой родител - в нашето училище всички ходят пеш и няма пукната кола на входа. Няма училище, което да е на пешеходно разстояние на всички деца, а както всички знаем българина забрави да ходи пеш.

Общи условия

Активация на акаунт