Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 14

• 54 709
  • 742
  •   1
Отговори
# 150
# 151

Ремонтирани са - ОК. Може да имам претенции и да не ми е съвсем по вкуса, ама готовата баня и сложените настилки са си улеснение, даже и да не са съвсем по вкуса ни. Но защо по дяволите са обзавеждали???
И в трите линка обзавеждането тотално не пасва на моя вкус, а е включено в цената. И дали ако купувачът поиска да си съберат мебелите и да намалят цената ще стане? Аз лично бих преглътнала ремонт не по вкуса ми и с не знам какви материали, но мебелите няма да приема и няма да плащам за тях.

# 152
Ще паднат цените( на гредоредите). Които не са в близост до Витошка, а в близост до женския пазар. В това съм сигурна. Който си е харесал тази локация, да почака, ще се уреди. Останалите да не се лъжат, Ами да си купуват. Даже в Банишора, общежитието на Мария Луиза за което говорихме неотдавна, вече са с 5к нагоре цените!!! Вий си чакайте да падне нещо отнякъде.

Я обясни, че нещо не те разбирам? Какво значи ще паднат?! Щото из добрата стара Виена и Париж..почти на 80% са все гредореди и то на повече от 100+ години..ама седят, че даже и в списъци за купувачи има съставени и се чака с години..
Сега ще кажеш София не е Виена и Париж, да не е , но сградите са, като там Wink
Аз съм живял известно време в гредоред. Не е болка за умиране, но ако имам избор не бих повторил. Зидовете бяха супер дебели и изяждаха част от квадратурата на помещенията. Трудно, да не кажа невъзможно е да се преустрои пространството по съвременен и функционален начин. В София има гредореди, но тe не са толкова масови колкото в Париж. Освен това локацията им често е в по-евтината и по-малко желана част на центъра. С две думи Румката много точно е казала къде ще е по-сериозното намаление.

Последна редакция: вт, 17 яну 2023, 21:53 от Мъфин

# 153
Била съм във Виена и това за 80% гредоред е абсурд. Масово в старата част са  5-6 етажни сгради като в центъра на София, малко по-добре изглеждащи, но подобни.  Освен това има и модерно строителство. Гредоредите са някаква малка част исторически сгради и съм почти сигурна, че общината дава някакви облекчения за да се поддържат.

Иначе лично аз пари за гредоред няма да дам, кой каквото ще да приказва.

# 154
  • Sofia
Я обясни, че нещо не те разбирам? Какво значи ще паднат?! Щото из добрата стара Виена и Париж..почти на 80% са все гредореди и то на повече от 100+ години..ама седят, че даже и в списъци за купувачи има съставени и се чака с години..
Сега ще кажеш София не е Виена и Париж, да не е , но сградите са, като там Wink
Сефте, за първи път ще го обсъждаме:
- състоянието на "паметниците" на културата в София - отчайващо (липса на интерес)
- района за който става дума  - женски пазар, лилави, кафеви, араби и т.н.т - отчайващо (липса на интерес)
- банките - не дават кредит за гредоред - отчайващо (за хората с ниски доходи, търсещи нещо много старо и евтино)
Та, да с две думи София не е Виена.

Сега, за падането на цените, базира се на хипотези:
- войната продължава;
- енергийната криза се задълбочава (актуалните притеснения са, че Европа не е конкурентна по две оси - двойно по-скъпи горива и това, че САЩ ще финансира /държавна помощ/ в областта на зелените технологии/енергетика);
- загуба на работни места в следствие на горната точка и забавянето на световната икономика, неспособност да се плащат ипотеки;
- Китай, ковид, затваряне на фабрики - отново проблем с доставките;
- повишени лихвни проценти (намаляване на броя сделки);

Изобщо не ме интересува банковата политика в САЩ - тя е толкова далеч от европейската и нейните проблеми, но всичко в световната икономика е свързано и ако шведите кажат А, ние ще кажем Б. Като цяло стане ли зле в Европа, ще стане зле и при нас.

Но не очаквам повече от 15-20% в най-лошия случай, просто и валутата(еврото) ще клекне така, че няма как да има големи корекции.

Последна редакция: вт, 17 яну 2023, 21:21 от julian

# 155
  • пустинята Гоби
Преди 2-3-4-5 и т.н. икономическата ситуация в страната/ света беше друга. Твърде е вероятно цените най-после да паднат, но кога, с колко и дали ще има с какво да се купува е отделна тема. Не е ясно и лихвите какви ще са. Аз лично бих се въздържала от съвети, всеки си знае финансовото състояние и най-вече нуждата от имот/ жилище. И аз си купих апартамент преди 3 години, който вече струва двойно, ама на сегашните цени едва ли бих купила.

# 156
  • София
Всъщност Женския пазар е едно от старите автентични места в София. Преди го обичах срамежливо - чувствах се неловко да призная, че го харесвам, докато не прекрарах известно време в Париж сама и не научих фермерските пазари и бълхарниците. После половината от удоволствието да декорирам е да прекарам месец в Париж и южна Европа и да домъкна оттам всякакви красоти, събрани от местните бълхарници.
И с днешна дата обичам това място, точно както обичам и Шипка, Оборище, Шишман, парка на Военна академия и прочее любими места в този мой прелестен град. Обожавам да гледам сградите там и макар да са малко призрачни, занемарени, заразени от скитници и цигани, продължават да бъдат красиви, аристократични и пълни с достойнство и памет.
Харесвам и арабските магазини и понякога пазарувам оттам. Има и една фантастична фурна- в листата на 5--те най-добри, заедно със "Слънце -луна"- арабската фурна на Ахмед ефенди, където го научих да приготвя арабски хляб от лимец за мен, примерно. Има и чудесен рибен магазин в началото, както и фермерски продукти с фантастично качество.
Започнаха да правят различни събития, все повече чужденци срещам, когато имам ден за пазар и все по-жизнено изглежда това място с неговите цигани, араби, гаврошовци и козети и прочее.
В заключение за Женския пазар- там настъпват промени с положителен знак, няма да си смени статута, защото е трайно заселен района с гореописаните, но интересното е, че не прекрачват и на йота зоната извън тяхното каре.
За вложения там, просто абсурдно за "външен" човек, това място има собствен живот и собствен пазар.

Районът около Лъвов мост се облагороди, поскъпна доста, а в частта между Сливница и Дондуков според мен вече е много интересно място от инвестиционна гледна точка. Сигурно сте го коментирали.

# 157
Точно днес минах служебно от там - слизам от метростанция Лъвов мост и вървя по Сливница посока Христо Ботев - ужас е. По тротоара разни тъмнозелени съмнителни субекти продават някакви боклучки разпънати на микро сергия върху кашон, парцал или каквото и да е. Купувачите същите. Около Билата се навъртат всякакви. Мирише и изглежда ужасно. Вървя и си проверявам ципа на чантата по няколко пъти. На 20м по-нагоре има сергии за цветя и спирка - също с вид на гето. Нагоре продължават олющени сгради с гадни фасади и затворени търговски обекти с останки от надписи, налепени и разлепени надписи, обяви и прочие. Мизерия и гнус. По малките улички в района не съм се мотала, може да имат някакъв чар, но за мен лично районът е изключително неприятен и не бих купила там. Цените също са доста показателни за района. Предполагам моите усещания не са като на някой друг, но със сигурност не бих искала детето ми да живее там.

# 158
  • Sofia
Като минаваш от там и срещаш погледи на тъмнозелените и те гледат изпитателно и вторачено и осъзнаваш, че те оценяват и преценяват. Неприятно.

# 159
  • София
Районът между Сливница и Дондуков в частта между Мария Луйза и Васил Левски. Драз махала.

Тази част си е заразената част на Женския пазар- Сливница между М. Луйза и Ботев. Нито е за бели хора за живеене, нито някога ще стане ликвидна, нито е за бели деца.

Това не пречи да има стария градски дух по Вашингтон, Симеон, Борис, Пиротска и Стефан Стамболов и около църквата, макар и заразени и изнасилени, ако мога така да се изразя.

# 160
  • SF
Ремонтирани са - ОК. Може да имам претенции и да не ми е съвсем по вкуса, ама готовата баня и сложените настилки са си улеснение, даже и да не са съвсем по вкуса ни. Но защо по дяволите са обзавеждали???
И в трите линка обзавеждането тотално не пасва на моя вкус, а е включено в цената. И дали ако купувачът поиска да си съберат мебелите и да намалят цената ще стане? Аз лично бих преглътнала ремонт не по вкуса ми и с не знам какви материали, но мебелите няма да приема и няма да плащам за тях.

Не са ги обзавеждали. Извлачили са си там старите мебели. Изглеждат като подарени. Виж масата с мушамата и столчетата тръбна мебел и спалнята от събраните детски легла. Много неуютно, много! Тази кухня не искам да е моя срещу никакви 290 хиляди евро. Нищо не ми хареса  в тези апартаменти.

# 161
Драз махала е под бул.Сливница.Между ЛМ и ул.''Константин Стоилов'',май се казваше.
За огромно съжаление изредените улици са в плачевно състояние.Къщите се саморазрушават и не съм оптимист за тази част,точно стара София.Жалко!Споделям с тъга мнението на the doors.Избягвам тази част,много е неприятна наистина.Лятото се мотах по-нагоре откъм Ботев и с изненада видях,че по малките вътрешни улици има доста нови строежи.На ул.''Братя Миладинови'' няколко.Не знам там какви ли ще се заселят?
Azzy завиждам ти на оптимизма.Не го казвам с ирония.Даже ти се възхищавам с каква любов говориш за това умишлено оставено да се съсипе място.Историята на столицата.Много жалко.

# 162
Драз махала е под бул.Сливница.Между ЛМ и ул.''Константин Стоилов'',май се казваше.
За огромно съжаление изредените улици са в плачевно състояние.Къщите се саморазрушават и не съм оптимист за тази част,точно стара София.Жалко!Споделям с тъга мнението на the doors.Избягвам тази част,много е неприятна наистина.Лятото се мотах по-нагоре откъм Ботев и с изненада видях,че по малките вътрешни улици има доста нови строежи.На ул.''Братя Миладинови'' няколко.Не знам там какви ли ще се заселят?
Azzy завиждам ти на оптимизма.Не го казвам с ирония.Даже ти се възхищавам с каква любов говориш за това умишлено оставено да се съсипе място.Историята на столицата.Много жалко.

Районът е западнал от поне 20 години, НО има раздвижване, Кауфланд купиха Халите - обаче нема оправяне докато сме спирка на мигранти заради джамията. Пазарът е бил винаги яка мръсотия. Само Централна гара и подлезът пред нея го конкурира

# 163
Здравейте, как ви се струва 140000 за ап. 66кв чиста площ в Лагера. Ново строителство, необзаведен?

# 164
Хора,темата се измести ,недейте да спорите,всеки има разли1ни мнения.
Кажете нещо за Княжево,за семейство с дете на 10 години.
Удобен ли е,транспорт ,магазини?
Благодаря

ТМ 5 има, обаче детето расте и ще иска да се вижда с приятелчета в центъра, тъй като след някоя друга година няма да учи в Княжево очевидно. Можеш ли да го караш и взимаш , както и до разните му школи и спортни занимания . Ако решите този логистичен проблем, според мен е готин квартал близо до Витоша с чист въздух.
Твърдиш, че тийнейджър (докато стане време да иска да излиза в центъра със сигурност ще е вече тийн) не може да използва градския транспорт, за да излезе до центъра? Чак да се налага да се развозва наляво-надясно? Доста пресилено изказване.

Общи условия

Активация на акаунт