Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 14

• 54 795
  • 742
  •   1
Отговори
# 195
  • пустинята Гоби
Сградите в центъра изглеждат доста по-добре от по-новите от тях панелки и от една голяма част от новите тухлени кооперации, така че хайде без драми.

# 196
Не повече от 2 години след построяването ѝ, на нова кооперация точно срещу моята сграда, ѝ протече една от покривните тераси, с падане на парче от мазилка (сосЕ топлоизолацията) от фасадата. Нищо че в НС живеят само млади и интелигентни, фасадата не беше оправена.
На нашата сграда оправихме покрива, фасадата към улицата чака. Както ние чакахме общината почти 10 години да направи нещо по въпроса с общинското дърво на общинския тротоар, така че да не ни руши частната собственост. Че и беше изгнило, цял пенсионерски бастун влизаше в хралупата на дънера, но еколозите от общината бяха дали заключение, че дървото е ОК. Ако искаме кастрене (на общинското дърво на общинския тротоар), да платим за разрешение за кастрене, да платим на дървосекач да окастри, да платим и за разрешение за извозване на окастрените клони.

Мизерия (според някои) или не, но е факт, че едва ли НС ще издържат толкова десетилетия. А частичен ремонт на фасада (мазилката) и само боядисване на всичко и ще изкара още поне 10 години.

Между другото, била съм на барнат хотел, много хубав на външен вид биха го нарекли някои (за мен е типичен мутробарок), вътре едни мрамори и гранити в общите части, но няма сложени сешоари във всяка стая, а разговор по телефона в една от стаите се чуваше ясно през 5-6.

# 197
Мине не мине и пак център и Луксозенец 😀 не че имам против, де, говорим си Simple Smile
На мен Лозенец ми харесва само в няколко локации (напр. около резиденция Лозенец, около Кошарите, между Св. Наум и Евлоги и Христо Георгиеви покрай реката. Въобще не ми харесва района от Семинарията към Токуда, въпреки, че граничи с Ловния. Не ми харесва около стадиона и УАСГ. Най-неприятна ми е зоната от пл. Журналист до басейн Спартак и нагоре до билото (кръста, маринела и Хепи на Козяк) - ужасно, ужасно презастроено, сгъчкано и неприятно.

# 198
Мине не мине и пак център и Луксозенец 😀 не че имам против, де, говорим си Simple Smile
На мен Лозенец ми харесва само в няколко локации (напр. около резиденция Лозенец, около Кошарите, между Св. Наум и Евлоги и Христо Георгиеви покрай реката. Въобще не ми харесва района от Семинарията към Токуда, въпреки, че граничи с Ловния. Не ми харесва около стадиона и УАСГ. Най-неприятна ми е зоната от пл. Журналист до басейн Спартак и нагоре до билото (кръста, маринела и Хепи на Козяк) - ужасно, ужасно презастроено, сгъчкано и неприятно.

А, не, не Луксозенец. Лозенград и Цървуландия  Laughing , това е мнение на местен (млад човек) още от средата на 80-те години на миналия век. Конкретната локация - ул. Горски пътник, по-близо до бул. Черни връх, но достатъчно далеч, че да не се чува шума от булеварда.

# 199
Simple Smile Като чета такива междуквартални драми и ми се струва странно. Не съм от София, както е известно Simple Smile, но не помня в реала някой да ми се е ежил на тема произход и местожителство. Тук във форума е по-различно, отдавам го на илюзията за анонимност и възможност всеки да се самоизмисли в каквато посока го тегли.

# 200
  • София
Като живяла половин живот на ул. Горски пътник - хич не беше тихо, чуваше са как стърже трамвая по баира. Като го спряха съседите се черпиха и вече се наспиват. Иначе по самата улица имаше доста движение, като падне сняг не се чистеше и газехме в коловози до Великден. Че и усойно беше, постоянен вятър.
Рахатясах като се преместих в по-неспестижен квартал. 
Поне след 1960 г. Лозенец не е аристократичен квартал. Населиха го бивши партизани, активни партийци и прочая сволочь. Нали всеки знае кои и защо ставаха такива....

# 201
  • София
Simple Smile Като чета такива междуквартални драми и ми се струва странно. Не съм от София, както е известно Simple Smile, но не помня в реала някой да ми се е ежил на тема произход и местожителство. Тук във форума е по-различно, отдавам го на илюзията за анонимност и възможност всеки да се самоизмисли в каквато посока го тегли.
Тези драми са подвид на драмите София-неСофия. 😂 Дай му на българина да се дели.
Скрит текст:
И на мен никой не ми се е ежил точно, но имам две реални забавни случки. Една колежка (Старозагорка) веднъж ми обясняваше за някакъв човек, цитирам: "Интелигентен, възпитан, с чувство за хумор, пък софиянец... "😂 Явно напълно несъвместими с нейното виждане неща.
И друга случка с брат ми (тогава тийн) в дискотека на морето. Подпийнал младеж го пита заядливо: "Ти откъде си?" Брат ми отговаря "От Красно село". Онзи:" А, добре, защото ако беше от София, щях да те пребия." 😂

Макар че не е само българска черта. Помня, че във Венеция ни разказаха, че има нещо като съперничество между кварталите. И примерно майките се карали на децата си да не бъдат побойници като тези в Дорсодуро или развейпрах като в Канареджо (или нещо такова). 😀

# 202
В тийн годините го има това, да. Идентифицират се по някакви странни признаци, намразват за изненадващи неща. Едно момиче в цветарски магазин ми беше разказвало за войната Дружба-Слатина - децата от Дружба наричали тези от Слатина SOS, т.е. селяни от Слатина, децата от Слатина им били измислили нещо равностойно като отговор.
Но при възрастни хора без някакъв изявен проблем със самочувствието, май не съм го срещала. Същото важи и за изказванията за "гадните софиянци."

# 203
Емма, как обикновен човек-софиянец трябва да реагира на непрекъснатите реплики и коментари за "СофЕто"? Вярно е, че възрастен човек трябва да може да се абстрахира от подобни дразнения, но те наистина са много и постоянни.

# 204
Wink Живея на принципа, че умният човек не се обижда, а си прави изводи.

# 205
Емма, как обикновен човек-софиянец трябва да реагира на непрекъснатите реплики и коментари за "СофЕто"? Вярно е, че възрастен човек трябва да може да се абстрахира от подобни дразнения, но те наистина са много и постоянни.
Какви пък са тези непрекъснати реплики и коментари? Аз много рядко, да не кажа почти никога, съм чувала подобни изказвания.  Ако ги чувате непрекъснато и постоянно, може би е добре да смените средата.

# 206
  • пустинята Гоби
Само във форума има подобни подмятания, в живота и на мен не ми се е случвало.

# 207
Какви пък са тези непрекъснати реплики и коментари? Аз много рядко, да не кажа почти никога, съм чувала подобни изказвания.  Ако ги чувате непрекъснато и постоянно, може би е добре да смените средата.

Включително и в тази тема има и е имало подобни коментари.  Ето - коментарите за "аристократите" и "синята кръв" са същото - опит за ирония и сарказъм, с различни думи.

Скрит текст:
Така и не са научили тези коментиращи, че аристократи в България е имало преди 1396 г., до 1879 г. отдавна вече не са останали такива.  От около 1860 г. започва да се формира  интелигенцията - хора с успешен бизнес, които са имали финансовата възможност и те самите, и децата им да учат виШу в Западна Европа и Русия. Тези търговци и банкери, които са дали пари за построяването на Софийския университет, преподавателите в университета и Художественото училище, чиновниците в държавната администрация, учителите в училищата ("даскалите") и т.н., и т.н. Така се формира градската култура, в София, в Пловдив, Варна, Русе и другите големи градове, като точно интелигенцията е ядрото на тази градска култура на големите градове.  Няма аристократи, няма чудо, моля ви, научете го.

В малките градове и в селата е друго - Иван Хаджийски е писал -- за еснафите, за парвенютата, self-made men...

В работната ми среда са предимно млади хора, повечето завършили виШу (право и икономика най-вече) в София, останали да работят в София, но след някой уикенд по родните си места все се връщат в СофЕто (по техните думи). 

Извън работа вече аз определям с кого контактувам, така че там няма издънки.

# 208
Ама разбира се, че във форум е по-лесно човек да изока къде го стяга чепика Wink В реала само ще изпитва такава потребност, но ще трябва да мълчи и да навежда ушите, понеже не знае на кого ще попадне, на принципа, че винаги има някой по-голям простак.

# 209
Понеже зона Б5, Б18 тук се изписват като много, ама много непрестижни квартали да изкажа моето си мнение. Живях си аз в Б18 и по стечение на обстоятелствата поживях 3-4 години в Бели брези.
И......не успях да свикна. И отново съм си в Зоната. Залюхан или не квартала ми дава много повече контакти с всяка точка на града, университет, метро, болнични заведения, денонощна аптека, магазини.  И след като затворя външната врата на жилището все ми е тая, че квартала бил от непредпочитаните. Това за мен, де.

Общи условия

Активация на акаунт