Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 14

• 54 830
  • 742
  •   1
Отговори
# 240
  • пустинята Гоби
Е хубава работа, естествено, че е в София.

# 241
кой е казал думата "гето"? много моля. Но в Лозенец обикновено няма и толкова убийства, нито изнасилвания (виж - обири има и автокражби, ама това се ядва). В Люлин да живееш е страшно или в Орландовци.  Достатъчно е да се погледне проблема с осветлението на някои квартали, както и колко много цигани живеят по тях.От Сливница нагоре открай време си е пълно с цигани.

Мда точно така е, по една случайност наша роднина живее точно в един много як блок под семинарията, точно на входа на Борисовата - уви строен много преди демокрацията Simple Smile - при нея е екстра, обаче останалото в Лозенец е драматургия - то няма паркинг, то светлината влиза само за тия над третия етаж, интересното е че още се строи, скоро видях че на Лилиев са бутнали една стара къща и са опънали поредното ново - окончателно съсипаха и тая уличка. Иначе тва дето никой не го казва е че ако решиш нещо да ремонтираш в Л. ти се разказва играта - по уличките над Земята и Хората не може да мине контейнер ако трябва да спре, требва разрешително щот затваряш уличка, големи дупки са тия места точно там. Това за нагоре от Сливница не го разбрах много - то нагоре е в обратната посока - искаш нещо да купиш ли там ?

# 242
С голямо удоволствие я чета тази тема. Такава антиутопия с елементи на буржоазен капитализъм Grinning Grinning На моменти имам чувството, че живея в някаква паралелна вселена, в която нещата са си нормално сиви, а не толкова трагично черни Grinning Хора, изпадате в страшни крайности.

# 243
Люлин-7/10 е на 7 км. от Сточна гара (приблизително същото разстояние е, ако ектраполираме от СУ), 4-ти километър знаете къде е, респективно 7 км. е Младост-1-2.
Та изказванията, че Люлин не е в София, са меко казано смели.
И "нагоре" от Сливница е крайно неясно - може би с географските посоки ще е по-разбираемо. И е между Сточна гара и Околовръстното след Люлин. Та коя част на Сливница по-точно?
Подобни изказвания имаше преди за ул. Цар Симеон, а тя също почва от района на Сточна гара и стига почти до Западен парк.

Иначе тва дето никой не го казва е че ако решиш нещо да ремонтираш в Л. ти се разказва играта - по уличките над Земята и Хората не може да мине контейнер ако трябва да спре, требва разрешително щот затваряш уличка, големи дупки са тия места точно там.

Такова разрешително трЕбва за цяла София, защото ползваш общинска собственост. Това, че някъде в София липсва контрол от общината, не значи, че няма такова изискване.

# 244
  • пустинята Гоби
Аз изказах мнение, не е нужно да се вади ролетката. Мен ме депресират подобни квартали, но много народ си живее добре в тях и им е удобно. Щом хората се чувстват добре, моето мнение не е важно. Но няма как да се съглася, че на Люлин само хората са му проблема. Реално хората, които аз познавам да живеят там са прекрасни.

# 245
Мими, вчера питаше как се плаща в градския, днес поставяш граници на София. В Люлин имало панелки… панелки има в почти всички квартали.

# 246

Порвото е в общежитие, другите са гарсониери, а това в Илинден е строеж от 1945 г., но пък отвътре изглежда ок, ако обявата изобщо е реална.

Аз не знам как се мерят разстоянията и защо Сточна гара или 4-и километър са изобщо някакви точки, но от центъра (Сердика) Люлин и Надежда определено сухопътно са по-близо отколкото Младост или Дружба (сравнявам все панелни квартали). Иначе в огромни ЕПК блокове с по 80-100 апартамента и население колкото едно село можеш да срещнеш всякакви хора и е въпрос на късмет на какви ще попаднеш. Кофтито е, когато се подчертават няколко отрепки, а се пропускат останалите 200 нормални човека в такъв блок. Но това отново е въпрос на светоглед.

# 247
Е то едно е да кажеш, че Люлин е далеч от центъра, друго е, че не е в София. Иначе от Ман Ли до НДК за ходене пеша може да е приятно, но съвсем не е близо. А и центърът не е само НДК..

# 248
Аз не мога да си представя някой нормален човек да тръгне пеша от Ман Ли до НДК по бул. България, за да диша изгорелите газове от колите. Същото като да се разхождаш по Т. Александров или Цариградско шосе. Ако идеята е разходка, има доста по-приятни места и паркове.

# 249
Аз лично не пропускам свестните, нали ние сме едни от тях Simple Smile) Но , първо, те не са в такова съотношение , а и второ- мизерниците естествено се забелязват повече- когато някой се изхрачи в асансьора или на стълбищната площадка се вият кълбета дим и не можеш да излезеш без да се задавил, не знам къде има място за светоглед. Хора и хора има навсякъде, но тук е пълно с общински жилища и наследствени панелки , като повечето безперспективни хора ще си останат завинаги в тях. Факторът късмет също го има, но в някои квартали пак тежестта му е различна Simple SmileИ още нещо-ако наистина имаше по 200 свестни в тези блокове, нямаше да оставят другите 20 да безчинстват  и да си правят каквото искат.

# 250
Ами напротив, най-редовно се случва 1 или двама да тероризират цял блок, защото повечето хора са пасивни и не им се занимава. Това е манталитет на българина и не мисля, че го прави на страната на мизерниците.
Апропо, какво решихте вие? Ще се местите ли в апартамента ти в Дружба?

# 251
Не е вярно, че във всеки вход има по един тероризатор, на когото никой не обръща внимание, защото се смята за нещо в реда на нещата. А и при тях проблемът не е само с конкретния, на тях са им рязали гуми, крадени са им някакви неща и т.н.

Съвсем нормално е да търсят как да се измъкнат от тази обстановка, а в техния случай имат късмет, че разполагат с друго жилище, имат финансова възможност да избират между няколко варианта.

# 252
Нашата семейна сега продължава Simple Smile По -скоро ще пробваме да продадем сега дружбенския и ще търсим друго с кредит . Само че предвид цените в момента  дилемата става: нещо старо , дори панелно,  в по-хубав квартал или ново в предградията Simple Smile така де, на не толкова комуникативно място.
Страх ме е да рискувам на зелено, но и за това ще се оглеждаме, поне да е с Акт 14 обаче. Но стъпка по стъпка- първо го пускам да се продава другия месец , като/ако взема парата започваме отново да умуваме:)

# 253
  • София
Е, толкова за 60 000 евро.
Нали попита една дама.

# 254
Лорд Сняг, по-глупав коментар не бях чел за София. Ти изобщо някога живял ли си тук и обикалял ли си кварталите изобщо? Разлика между кварталите със сигурност има, но не е толкова драстична, колкото ти я изкарваш. Обрисуваш много грешна картинка за хора, които не са стъпвали в Сф.
Извадете статистика за убийства, изнасилвания и грабежи по квартали. Обзалагам се, че картинката е долу горе еднаква навсякъде, а вероятно убийствата са повече в по-лукс кварталите. Кражби стават навсякъде. София не е огромен град, крадците могат да се придвижват навсякъде в рамките на 30мин. А за изнасилвания? Къде стават тези изнасилвания - по улиците ли? Смешна история.

За твое сведение 40 години вече живея в София.  Категорично не е еднаква картинката. Да кажеш на един град от 2 милиона  че не е огромен е абсурдно. Ако го сравняваш с Париж, може би, но София е събрала в себе си една трета от населението на България. Иди в Кърджали и виж за колко време ще стигнеш от единия край на града до другия. За другото просто няма смисъл да коментирам.

Не съветвам никого да  си взима неблагоустроено място в крайните квартали. Баба ми и дядо ми 20 години строиха вила на  в местността Ярема (след Железница). Докато се прокарат ток, после постоянен ток, после вода и пр. изтекоха десетилетия.

Когато се купува  къща трябва да се посъветвате със специалист, защото има много измами. Продават ви място което изглежда супер на ниска цена, а то няма документи или пък има пристроявана част.
За съжаление добър агент сигурно ще вземе поне 5000-6000 лева.

Последна редакция: пн, 06 фев 2023, 09:46 от Лорд Сняг

Общи условия

Активация на акаунт