Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 14

• 53 931
  • 742
  •   1
Отговори
# 645
  • Sofia
И аз така си помислих, като прочетох, че може да се доказва с нот.акт. Ами ти можеш да имаш това жилище от 20 години, но там да живее под наем друг човек, който всъщност е с право на уседналост.

А,  ако не е имало човек под наем - ами да сте си сменили регистрацията - по закон се водите очевидно на друго място и там в момента се ползвате с превилегията за уседналост.

# 646
Ако последният пост е към мен - нямаме наематели. Купих жилището, започнахме ремонти и почти веднага смених настоящ и постоянен адрес, малко след това и личната карта. Но по-късно пак смених личната карта поради други причини и затова се чудих. Иначе си живеем в жилището, но обмисляме покупка на апартамент в съседен блок, същия квартал.

# 647
  • пустинята Гоби
Не е важна личната карта, важно е в общината детето на какъв адрес се води. Нито нотариалния акт е важен, нито къде живеете и дали имате наематели.

Не разбирам и покупката на ново жилище какво общо има? Ти стария адрес ли искаш да ползваш, новия ли?

# 648
  • при него
Ако правилно помня, в системата на Столична община, за детски градини и училища, има поле за постоянен адрес и за настоящ адрес и можеш да избереш, по кой да кандидатстваш. Имаме съседи, наематели са, а преди това пак са били наематели, но през два блока. Може би изобщо нямат постоянен адрес в София, а само настоящ. Приеха им детето в първи клас, на първо класиране, както и нашето (ние сме с постянен адрес от много години), т.е. предполагам, не е имало проблем с адреса. Предполагам, все пак.

# 649
Преди искаха бележка от ЕСГРАОН в общината за постоянен или настоящ адрес. Сега вече се прави автоматична проверка и не се ходи в общината.
Уседналостта е за общината, не за конкретен адрес. Поне за единия родител, доколкото помня. Но има тема за кандидатстване в общинските училища.

С тези "млади" хора вечеринки ли ще си правите? Rolling Eyes

Неее, с тях е по-приятно да се разминаваш по стълбите. Laughing
На мен лично, седянките на пенсионерите са също толкова досадни, колкото и седянките на младите, дори младите са по-шумни, ако ти се събират пред кооперацията под апартамента.

# 650
Младите повечето пъти вървят в комплект с бебе / малко дете или пък малки деца, което означава много шум.
За училищата - може да смените адреса само на детето.

# 651
  • пустинята Гоби
Не знам дали може да се смени адреса само на детето. То нали върви комплект с родител това дете, как ще го запишеш на адрес без родителят да фигурира там.

# 652
До 18 години детето трябва да е с адреса на поне един от родителите.

# 653
Има промяна от тази година с нова наредба. За градини/ ясли дават 5 т за постоянен адрес, а 4 т за настоящ в последните 3 год към датата на кандидатстване. И то трябва да се кандидатства в същия адм район, а не в друг. Т.е тези без постоянен адрес могат от сега да се отглеждат за частни градини. За училищата не е така-избираш или настоящия или постоянния. Аз така като купихме апартамента и не бях бременна и си клатих клаката години със старата регистрация.8 месец бременна си смених адреса и то през август. Кандидатства се май месец. Голяма грешка. Детето ми чак на 3 + навършени години ще има 3 години на адреса.Още нямам пълния брой точки заради тази ми глупост.

# 654
  • пустинята Гоби
Ако не ви приемат на градина/ ясла, държавата.  поема част от таксата, не знам колко. Добър вариант е, защото така или иначе децата се гледат по-добре в частна такава.

# 655
  • София
Има промяна от тази година с нова наредба. За градини/ ясли дават 5 т за постоянен адрес, а 4 т за настоящ в последните 3 год към датата на кандидатстване. И то трябва да се кандидатства в същия адм район, а не в друг. Т.е тези без постоянен адрес могат от сега да се отглеждат за частни градини. За училищата не е така-избираш или настоящия или постоянния. Аз така като купихме апартамента и не бях бременна и си клатих клаката години със старата регистрация.8 месец бременна си смених адреса и то през август. Кандидатства се май месец. Голяма грешка. Детето ми чак на 3 + навършени години ще има 3 години на адреса.Още нямам пълния брой точки заради тази ми глупост.
Ако детето ви има баща, то при кандидатстване за яслена и първа градинска група може да получи точки за уседналостта не на майката, а на бащата по постоянен адрес в София (би имало 5 т. за уседналост, ако бащата има постоянен адрес от над 3 г. в София, независимо дали в района, в който искате да кандидатствате или в друг). А вече при кандидатстване за втора градинска група и следващите нагоре се гледа уседналостта на самото дете на адресите, на които то е регистрирано.

# 656
  • София
За Малинова долина се предвижда строеж на детска градина, но това са само приказки от 1001 нощ, така де на общината. Училище няма, както вече е споменато. Транспорт - ако си близко до НСА е добре, но иначе няма. Общо взето минуси много.

Пълна глупост. Детската градина вече е построена. По-голямата част от останалите ви писаници също са свободни съчинения.

# 657
  • Sofia
В Манастирски ливади почти година бутаха и разчистваха терен от една недовършена постройка,която по проект трябва да е ДГ и училище..,но нищо не се случва все още 🤔

# 658
И последното бих казала, че е невярно. ДГ в МанЛи е готова, вижда се от прозореца Simple Smile

# 659
И последното бих казала, че е невярно. ДГ в МанЛи е готова, вижда се от прозореца Simple Smile
Къде е това, в коя част на МЛ?

И това което казва Doli е вярно, даже повече от година стои този разоран терен, на ул. Казбек. През това време вдигнаха доста кооперации в района.

Общи условия

Активация на акаунт