Но се замислих. В последните години силно съм ограничила подобни импулсивни покупки, не ми се случва често, нито пък пръскам кой знае какви суми, ако нещо все пак ми грабне вниманието в магазина. Затова и покупката на въпросния серум ми направи впечатление. В обкръжението ми обаче пазаруването е социално занимание, колективно хоби - излизаме с приятелки на кафе и пазар. Уж на разходка, да подишаме чист въздух и да си поговорим, но всъщност да обиколим магазините. Често се шегуваме, че на въпроса какво ще правим, като излезем, резервният ни план винаги е да се отбием в Ремедиум

Дори тук, във форума, има редица теми, които съществуват единствено, за да могат потребителките да споделят за какво са похарчили пари. Понякога ги разглеждам и се улавям, че ме засърбяват ръцете за нов парфюм или рокля.
Напоследък често се замислям за една концепция, за която научих преди години. "No buy" е определен период от време, в който се спазва самоналожена забрана за купуване на неща от определена категория. Например, ако порокът ми са дрехите и обувките и вкъщи гардеробите ми са препълнени, мога да си наложа за период от месец да не си купувам никакви дрехи и обувки. Или три месеца, или цяла година. През този период използвам това, с което вече разполагам, и не харча пари за действително ненужни неща. Подобно, low buy е период със силно ограничено потребление, т.е. бих могла да си купя нови сандали, ако единственият ми чифт се скъса ненадейно и нямам какво друго да обуя.
Целта на такъв експеримент може да бъде по-осъзнато пазаруване, осмисляне на потребителските ни навици, спестяване на пари (може би основна мотивация за повечето хора), по-екосъобразен живот и т.н. Тези периоди на ограничено пазаруване, разбира се, не включват разходи като наем, сметки, транспорт, храна (донякъде), без които не можем.
Кои са за вас нещата, които купувате на автопилот, по навик, от скука или за успокояване на нервите? Дрехи, козметика, книги? Бихте ли си наложили забрана за някакъв период от време?