Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 69

• 38 453
  • 737
  •   1
Отговори
# 105
Няма собственик на бизнес, който да не би предпочел служителите му да работят от вкъщи. Спестяват се много пари от наеми или закупуване на сграда, служебни коли, гориво, ток, отопление/охлаждане и т.н. Явно има причина да се хвърлят толкова много пари за изредените неща. Явно хората работят по-съвестно и качествено в офис.

Последна редакция: сб, 21 яну 2023, 22:56 от Мъфин

# 106
  • Sofia
По-горе ви посочиха даже една примерна причина, но както казах, не е това темата. Да се върнем на имотите и дали нещата вървят лееко надолу. Оглеждам се, но не за home-office, аз съм от тези, които искат да работят в офиса и за мен е минус, ако фирмата не предлага подобна опция. Та хора и шефове - всякакви Simple Smile

# 107
Честно казано, не следя пазара на бизнес имоти. Но преди няколко години, когато бяхме планирали покупка на нещо, и ни трябваха пари, пуснахме и офиса за продажба. Никой не го искаше като за офис. Гледаха дали става като за живеене. И понеже би могло да стане за живеене, ни предложиха цена, която (за живеене) беше с около 35 процента по-висока, спрямо обявеното от нас като за офис. Радвам се, че не се наложи да го продадем, защото много си го обичам Wink но фактите са такива за мен

# 108
Точно!Искам да кажа,че и българи работещи в зап.Европа също пищяха от този отровен дух и постоянен контрол.Постоянен!Отделно всякаквите му безполезни мийтингс.Интриги на макс.Шефка кани в неделя придворните си приближени+обвързан мъж по когото си пада,на палачинки вкъщи.Thinking Изкуствено приповдигнато настроение,подлизурство,доносничество.Следене и в соц.мрежи,а не можеш да откажеш приятелство на шефа.Фалш и лицемерие.По време на ковид,когато се плануваха и после отлагаха връщанията в офис,хората ликуваха.Показваха в новините  анкета за Б-я и резултатите бяха на сериозен %,ще напуснат ако им прекратят работата от вкъщи.

# 109
  • София
Имаме една сграда в център магазини и офиси и изобщо не мога да я дефинирам като добра инвестиция, в сравнение с жилищен имот. Но ще си стои така като паметник на глупостта, докато мъжът ми не се реши да я трансформираме в жилищна, някой ден.
Ако ще трябва да мисля за вложение в бизнес имот, по-скоро бих мислила за инвестиция в производствени халета със соларни панели. Всъщност мъжът ми това прави в момента на две места, на които има производство и енергийния въпрос в индустрията всъщност е доста интересна тема в момента.

# 110
За бизнес имот много зависи какво е и къде е, ако е подходящо и търсено си имаш просто един много непретенциозен и дългосрочен наемател без никакви допълнителни разходи. Но "офиси" има доста вече в града, има огромна разлика между някакъв временен бизнес дето едва крета и нещо което е там за постоянно. Изборът кой ще се настани вътре е много по-съществен отколкото при апартамент.

# 111
  • Sofia
Специално за София - изобщо не си мислех, че жилищни сгради вече се ползват за офиси, освен ако не е за нотаируси/адвокати, които са логични. Не се ли изнесоха повечето фирми по бизнес сградите, специално направени за офиси? Има доста такива, включително и разни co-working и не знам кой би предпочел да остане в жилищен тип, като офис сградите са много по-удобни.

# 112
  • Варна
Аз до колкото разбрах, става дума точно за офис сграда, която потребителката би искала да продаде и да купи жилища - така да стане трансформацията. Но може и грешно да съм тълкувала.

# 113
Аз до колкото разбрах, става дума точно за офис сграда, която потребителката би искала да продаде и да купи жилища - така да стане трансформацията. Но може и грешно да съм тълкувала.
По-скоро да трансформира самата сграда в жилищна.

# 114
  • София
Сградата е самостоятелна със собствен парцел около декар.
В момента е изцяло търговско-административна, изцяло е отдадена под наем, но може да се трансформира в жилищна, даже съм чертала проекта преди време, но все не стигаме до там.
Може и по двата начина - продажба и трансформиране на капитала в други имоти, или буквално смяна на предназначение, проект и се превръща в жилищна и рязко се вдига доходността. Разбира се, това е свързано и с една по-сериозна инвестиция, на практика е почти като строеж на нова сграда.

Мисълта ми беше, че никак, никак не харесвам нито търговски имоти - тип магазини и ресторанти, нито административни. Като инвестиция имам предвид.

За сравнение- жилищните имоти на стойност два пъти по-малко от въпросната сграда носят доходност два пъти по-висока. Грубо, разбира се.

Последна редакция: нд, 22 яну 2023, 11:23 от Azzy

# 115
  • София, Bulgaria
Офис, магазин е "къса клечка" от всякъде. В момента имам такова търсене, идеята е лично ползване за кабинет.  Цените на някои са доста под средните за жилище в съответния район и пак .... ходим, гледаме и както и да го гледам нямаше нещо, за което да не кажа : " купуваш го и е вечно твое". Може и да е пресилено, веднъж дори влезнахме в преговори за цена, но не искаха да намалят. Продавачът каза, че за толкова го е купил преди 12 години/ потвърдена е информацията/. Аз си мислих, че го е купил поне на половината от днешната цена. Та, за 12 г. не само, че не се дигнала цената му, а напротив. Посъветвах купувача да търсим 1-2- ст. апартамент/ателие/, партер или на 1-2 етаж. Т.е. възможно най-близо до профила жилище и естествено по-висок бюджет.
 Продавала съм няколко партерни магазина в Младост, в Манастирски ливади и Редута. Общо взето сделките бяха да се "отървем". Купиха ги хора за лично ползване, не за инвестиция. Едните направиха сладкарница/кетъринг добре се развиват, второто една врачка или екстрасенс или както там се казват, тя си го ползва години наред вече, гледам бая работа има. А третото една мацка, която въобще не знаеше, какво иска, но беше си решила, че този имот е съдбата ѝ, заради някакви случайни съвпадения на имена, предполагам и звездите са се намесели.

Последна редакция: нд, 22 яну 2023, 16:10 от tomeva

# 116
  • София
Напълно съгласна. Чудесен пост.

А търсите ли партерен апартамент, ако дейността го позволява?

# 117
  • София, Bulgaria
Напълно съгласна. Чудесен пост.

А търсите ли партерен апартамент, ако дейността го позволява?
Да, търсим партерен ап., надяваме се да намерим в комплекс,  за да има някаква уединеност, да не на тротоара към улицата.

# 118
Ако е кабинет (лекарски) не трябва ли да е на оживено място, с човекопоток?
Аз пък мисля, че уединен партерен апартамент е възможно най-лошата инвестиция, след като на човека му трябва с търговска цел. Той нали там ще работи, няма да става рентиер.
Малки партерни помещения с лице към улицата на оживено място според мен винаги ще се търсят. Пример - Младост 3 около Кауфланд, дългия блок до пазара в Мусагеница. Малка площ, ниска крайна цена, голям човекопоток.
П.С. имам две приятелки, купили преди няколко години партерни ателиета без двор, от тихата страна на улицата. Цената беше към 500 евро/квадрат при аналогични на горните етажи двойни и нагоре цени.  Завършени до ключ.
Но какво ли разбирам аз...

# 119
  • София, Bulgaria
HappyHeartbeat, гледаме дългосрочно и в определен бюджет. Дългосрочно, за да може да се отдаде или продаде, ако собственикът промени професионалното си поприще или смени град, държава. А уединено, за да може, ако се наложи да може да се превърне в жилище. Ако е има човекопоток, това няма, как да стане, няма да е удачно. А и бизнес имоти, които са на човекопоток, ключови локации, както изброените в Младост например или подобни рядко се продават, и са на по-високи цени.
Преди 2 дена посетих известна лекарка, за свободен час чаках 2 месеца, ако ви кажа къде в Дървеница се намира кабинета ѝ, няма да повярвате, че и улицата трудно би се нарекла улица с този разкалян "лунен пейзаж". Но така или иначе, дали е подходяща дадена локация, аз не вземем отношение, защото всеки си знае бизнеса. Само мога да кажа, чисто като бизнес как е сделката. Мога да кажа, колко и дали ще има в бъдеще ограничение от към наематели и дали би имало интерес.
Ясно е, че за локация няма достатъчен бюджет, за това партерно ателие, апартамент, защото те пък от своя страна в графата жилища са по-евтини.

Общи условия

Активация на акаунт