Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 69

• 38 482
  • 737
  •   1
Отговори
# 150
Ако е кабинет (лекарски) не трябва ли да е на оживено място, с човекопоток?
Защо, не мисля че има много хора които както си вървят и като видят надписа ще си кажат, ей що пък да не вляза да се прегледам Smile

# 151
Защото когато отидеш на улица Кална 345 в непознат квартал и докато се чудиш къде да паркираш, после трябва да влизаш по дворовете на жилищните сгради, да минаваш отстрани и отзад, за да намериш мястото. В нашата кооперация редовно се случва, в крайна сметка сложиха огромен грозен надпис в едната градинка, който сега гледаме от терасите си.

# 152
Съвсем случайно попаднах на интервю с представител на доста голям строител.
https://youtu.be/HLpYs_za0F8
Човека, малко без да иска, разкри цена на строителство и печалби. На кратко преди 2022 за цени от 1400е/кв, себестойност е била 700е/кв и останалото е печалба. Сега цените на материали/труд били скочили двойно и цената отивала 2000е/кв демек 1300е/кв за себестойност, 700е/кв печалба, защото не можели да удвоят и печалбата до 2700е/кв.
Та ето ви драги дами и господа потвърждение, че печалбата е била 100%, сега уж до 50% пада, ама някъде. За тези които не им се гледа цялото интервю, да скочат до 12 мин.

Човека говори и за бъдещето на пазара и текущото положение на купувачите.

Едно нещо, което ми прави впечатление е ме говорят, че при несигурност се презапасяват и рискуват, а е редно да е обратното. Но явно този строител е започнал проекта преди ковид, ама много други не.

# 153
Защото когато отидеш на улица Кална 345 в непознат квартал и докато се чудиш къде да паркираш, после трябва да влизаш по дворовете на жилищните сгради, да минаваш отстрани и отзад, за да намериш мястото.
Не знам защо го споменаваш сякаш е някакво голямо изключение и все едно на хората им прави впечатление някакво. Това си е в графата "тука е така".

# 154
Gogo1979, не си внимавал или умишлено преразказваш както ти е удобно.
Човека всъщност каза, че при приблизително двойно повишение на цените на строителните материали са вдигнали продажната цена с около 50%. Но, за да се построи една сграда освен материали са необходими:
1. Парцел – трябва да го купиш или да обезщетиш собствениците на земята. В София терените за строителство се продават на цена м-у 100-300 EUR/m2  в-у бъдещото РЗП на сградата в зависимост от местоположението . Обезщетението е м-у 28-35% .
2. Проект
3. Разрешителни и такси
4. Външни връзки
5. Труд
6. Непредвидени разходи и т.н.
И по всички точки има  увеличение на цените.
Някак изведнъж рязко  падат огромните % печалба , които  се привиждат на незапознатите с бранша  Simple Smile .
Имаше период преди доста години, когато  доста хора решиха, че ще постоят една - две сгради и ще си решат финансовото положение задълго. Още има разни недостроени "паметници на глупостта", стартирани от търсачи на бързи печалби.

# 155
Има и нещо друго - нека са 100% печалба, но една сграда се строи 3 години, ако няма закъснение, а после и се продава още време. Тоест след три или четири  години се капитализират тези 100%.
В същото време в по-бързооборотни бизнеси може да имат по 10% печалба за месец. Което прави над 120% за година само.

# 156
Има и нещо друго - нека са 100% печалба, но една сграда се строи 3 години, ако няма закъснение, а после и се продава още време. Тоест след три или четири  години се капитализират тези 100%.
Ако трябва да печелиш като рискуваш своя капитал - бих казал оправдано е 100% за 3-4 години.
Но те печелят от чуждия капитал - карат хората да предплащат, така че самите те почти нищо не влагат.
Ставаш ортак с инвеститора, но цялата печалба е за него, а рискът от загуба е за теб.
Такъв ортак не ставам аз. Предпочитам да платя като е вече готово, нека си калкулира печалбата в цената, заслужил си я е - то не е лесно да се строи и да се бориш с бюрокрацията.
П.С. Оня ден минах покрай Красно Село и гледам на мега-проекта на Васко Черепа май няма напредък откак минавах последно есента.

# 157
  • Sofia
Кой е проектът на Васко?

# 158
  • София
Нове хоумс - жилищен комплекс , ама там май доста чакане ще има...

# 159
Под себестойност разбирам всички разходи, не само бетон, тухли и арматура. И това се връзва с доста други източници, от които съм черпал информация.

ЧС, 10% на година си е топ печалба. Не знам защо хората напоследък решиха, че 10% не си заслужава дори пръста да си мръдне човек. Абсурдно е и нереалистично.
Имотния пазар докато е в тренд е супер нискорисков. Нискорисковите бизнеси, обикновено нямат високи печалби. 100% печалба е неоправдана. Да не говоря, че те не чакат 3-5г да я реализират преди да започнат следващия проект. Напротив, 2г след началото, могат да изискат нов банков заем срещу текущия проект и да започнат нов. В Китай го играха тоя филм на over leveraging.

# 160
Май се бърка доход с печалба 😁

# 161
Сега ще се намери някой да каже “какво общо имат търговските имоти и то в Зап Европа”. Ганьо е бетон, него нищо не може да го събори. Нищо че всеки втори е със западен работодател. Grinning

# 162
Големите корпорации масово прехвърлят работни места от САЩ и Западна Европа към централна и източна, защото им излиза много по-евтино. Може да проследите съкращенията във FAANG компаниите къде са и къде наемат. Ама тия места отиват в Чехия, Полша и Унгария, не към България.
bboiko , тоест си в голяма грешка. Всички искат апартамент с паркомясто или гараж. Някои с 2 паркоместа, но рядко има такава възможност. Може би само при 2-ст ап. са 50/50 , има хора, за които гаражът не е задължителен.
Старото строителство няма гаражи в 90% от сградите, няколко такива блока и улицата е препълнена от паркирани коли. И какво, улица е, разрешено е паркирането, паркирали са хората. Да ги изселят ли хората или да им забранят да имат автомобили.
Ами не е вярно, пак казвам вижте новите комплекси във вадите и ливадите. Да при многостаен мезонет сигурно ще е купен с 2 или повече паркоместа, при двустайните, които са най-продавани и при тристайните масово се купува без място, особено като е инвестиция за под наем.
Абсурдно е да обясняват хора как ти и съседите им са си купили апартаменти без гаражи и постфактум се чудят какво да правят, ама същевременно да обясняват как апартаменти без гаражи не се продавали... ами подаряват ли се или какво? Или някой ги е принудил на сила да купят точно този апартамент?
И отново въпроса започна от ново строителство, а не от старо. И говорим за покупка на апартамент сега, където можеш да се откажеш, а не придобит преди 50 години. При старото пак често има начин да се намери гараж, но е скъпо. Ако се продаваха толкова добре гаражите щеше да има проекти за подземни и надземни паркинги в старите квартали, а такива няма. Даже съм виждал проекти съществуващи такива от социализма да се преработват в офиси и магазини...
Ако на улиците се паркираше само където е позволено, нямаше да има проблем. Ама масово се паркира на забранено - безнаказано и безплатно, което е водещата причина за мнозинството хора да не си купуват гаражи. Ако всяка вечер всички такива ги таксуваха по 50 лева (или по 500 както е на запад) щеше да е съвсем различен пазара.

# 163
  • София, Bulgaria
bboiko, пишеш на ангро, ако не си брокер или нотариус, няма как да твърдиш, какъв е масовия профил на купувача за 3-ст и за 2-ст апартамент. Обърни внимание написала съм: Всички искат апартамент с паркомясто или гараж. Някои с 2 паркоместа, но рядко има такава възможност. Може би само при 2-ст ап. са 50/50 , има хора, за които гаражът не е задължителен.
За 15 години съм срещнала, само едни купувачи, които не искаха паркомясто за 3-ст си апартамент. А строителите си пазят до последно паркоместа за големите апартаменти, за да са им продаваеми имотите. Разбира се има изключения и сред тях, подлъгват се и продават на някой няколко паркоместа или гаражи и после проблем, ама за следващата сграда не правят тази грешка.
И какво, като някой си е  купил апартамент без гараж, така си преценил, така е направи, може да му е кеф, вечер да обикаля квартала, за да намери, къде да паркира. Нарушил ли е закона, не е.
Аз не съм срещала на практика хора, които ще поставят обществения интерес пред личния т.е. няма да си купи имот, за да има дом и да устрои семейството си, ако няма  пари и за гараж, въпреки че с това ще натовари улицата. Виж "писатели" по форуми и социални мрежи има, колкото искаш.
Неправилно паркиралите според мен преобладаващо са от профила " Само за малко спрях".

# 164
Години наред търсихме апартамент с гараж/паркомясто и отхвърляхме всеки, който нямаше такъв. Беше изтощаващо и угнетяващо.

Общи условия

Активация на акаунт