Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 69

• 38 483
  • 737
  •   1
Отговори
# 165
Тия теми ама яко ги разводнявате с едни и същи коментари и спорове за инвестиции, облигации, акции и т.н. Малко по сериозно, уж големи хора, придържайте се към темата, тук не е място да обяснявате и показвате колко знаете и колко другите не знаят.
По темата за това дали имало или нямало търсене и дали пазара бил в изчакване - в МанЛи започнаха едно ново малко проектче с 3 малки блока по 4 етажа. Започнаха да копаят преди месец, според сайта им почти всички апартаменти са вече продадени и има останали само някакви "криви" и това на цени от 1800 Евро на квадрат. Та толкова дали има забавяне на пазара или няма, хората си купуват, керванът си върви.

# 166
  • София, Bulgaria

По темата за това дали имало или нямало търсене и дали пазара бил в изчакване - в МанЛи започнаха едно ново малко проектче с 3 малки блока по 4 етажа. Започнаха да копаят преди месец, според сайта им почти всички апартаменти са вече продадени и има останали само някакви "криви" и това на цени от 1800 Евро на квадрат. Та толкова дали има забавяне на пазара или няма, хората си купуват, керванът си върви.
Факт! И аз  продадох имотите, които имах за продаване, сега съм само с купувачи/ собствено жилище с кредит/ и е тегава работата от към имоти.

# 167
Не знам, сигурно е така както казвате, но в имот бг е пълно с оферти, предимно НС. Разбира се не съм задълбавала във всяка една от тях, отварям от любопитство и да видя как вървят цените на предлагането.

# 168
  • София, Bulgaria
Не знам, сигурно е така както казвате, но в имот бг е пълно с оферти, предимно НС. Разбира се не съм задълбавала във всяка една от тях, отварям от любопитство и да видя как вървят цените на предлагането.
В строеж, без акт 16 са 90%, което за мен не е опция.

# 169
  • Sofia
Заради изисквания на клиентите или виждате друг проблем в новите сгради?

# 170
  • София
По въпроса с гаражите, миналата седмица писах на БЛД за сградата им на Черни връх и ми отказаха два гаража с тристаен. Казаха, че на този етап с тристаен ти се полага един гараж. Вариант да купиш два гаража е ако се разпродадат жилищата и има свободни. Макар, че имам колега купил от тях в Младост тристаен и гаражите са били разпродадени...

Като купувач на собствено жилище проблемите в момента с новите сгради за мен са няколко - първо, трябва да чакаш много. Второ трябва да влезеш все пак с някакви пари (да речем 30%), а пазарът в следващите няколко години е мъглив. 2021-ва имаше опции за 10% и 90% на А16, но сега май няма. Ако строителят не е толкова стабилен може и да не видиш жилището скоро. Хайде с големите строители е по-ясно, но дори и напредналите проекти ти трябва над година докато влезеш. Аз затова предпочитам готово, но тук пък проблемите са други - ограниченото предлагане. Ако сградата е нова обикновено това са неатрактивни апартаменти (или неставащи, или големи и много скъпи). При старото строителство напоследък излизат разни дълго задържани жилища за ремонт, но е трудно все още да се намери читаво на приемлива цена, а аз имам изискване за гараж, което в определени райони е трудна работа. Хората все още имат достатъчно кеш и спестявания и нито цените вървят надолу, нито пък излизат оферти...

Последна редакция: вт, 24 яну 2023, 13:01 от damon1

# 171
  • София, Bulgaria

И заради клиентите в конкретния момент, искат сега да влязат да живеят, а не да чакат. И заради мен по принцип, не съм фен сделки без акт 16, ако ще е за клиенти.
Иначе личният ни имот го купихме на зелено, ама отговорността си е моя, за моето си решение. Въобще моята сделка я направих против всички правила, на които иначе много държа. Дори нямахме ПД в продължение на година може би, а плащахме периодично суми/ луда работа/. Въобще пример за Антисделка.

# 172
Държавата и банките ще направят нещо, ако пазара замре. За тях най-важното нещо е оборот, иначе загиват. При един обрат на тренда, много спекуланти ще излязат на пазара.

# 173
Държавата и банките ще направят нещо, ако пазара замре. За тях най-важното нещо е оборот, иначе загиват. При един обрат на тренда, много спекуланти ще излязат на пазара.
И от какъв зор? Как пък държавата ще тръгне да се намесва в замрял пазар на каквото и да било?

# 174
  • София, Bulgaria
Предната криза 2009 нищо не направиха, банките и понятие си нямаха, как да се справят с лоши кредити, нямаха нужния капацитет, модел и т.н. Спомням си, че по онова време с юрист на банка съм коментирала много абсурдни ситуации, ситуации без никаква логика в минус и за Банката и за кредитополучателя и точно това беше отговора: Знаем да даваме кредити, но не и да работим с клиент в затруднение.
А  държавата, тя държавата освен да гледа сеир, нищо друго няма да направи. Дори напротив, може  определени частни интереси да се лобират, бизнеси да се фалират, откраднат ...Такива времена са златна мина да се фалират строителни мастодонти и да им се изкупят за без пари проектите. Историята помни!

# 175
  • Бургас
Попадна ми тази статия:
https://www.economic.bg/bg/a/view/napylno-gotovi-jilishta-novija … ofW1OAI4ZWY2Fd4u8

Интересно ми е професионалистите да кажат - наистина ли се търсят жилища, готови и обзаведени? Има ли такава тенденция? Много често ми попадат подобни обяви - на изпипани докрай жилища, може би си има инвеститори, които това правят - строят, ремонтират, обзавеждат, а после продават?

Аз като купувач съм точно обратното - искам сама да си направя ремонтите, разпределенията, обзавеждането...

# 176
Flipper’и се наричат и натоварват солидно крайнатацена.

# 177
Любопитен ми е профила на хората, които купуват имоти там - защо и с каква идея, с какви очаквания?
Ето едно популярно място в Ман. Ливади - явно снимките от сателит на Гугъл са отпреди няколко години, защото около мястото Х има само няколко комплекса и доста "зелени" площи:

Ето как изглежда същото място сега, първо поглед на юг:

Поглед на запад:

Поглед на север:

И накрая поглед на изток, за да се уверите, че няма празно в никоя посока:

Та за набиеш там едни 150-200к може би смяташ, че нещо жилищата в района недостигат и че ще дойдат там да живеят 20-30 хиляди нови софиянци, които ще ти плащат висок наем, или нещо такова?
Това поне засега е напълно невероятно, то вечер се вижда колко прозорци от готовите жилища светят, пък камо ли като завършат и всички новостроящи се комплекси.

Остава да вярваш, че понеже преди няколко години си купил на 1000 и сега е 2000, та ако купиш сега още един на 2000, в скоро време ще 4000, дори да не го даваш под наем? Това е много опасно вярване за всеки вид инвестиция. Затова и се казва, че "Предишните резултати не са гаранция за бъдещи постижения"

# 178
  • София, Bulgaria
Крис не се умори, явно на пазара освен инвеститори в имоти, никой друг не купува.
Как я виждаш тая работа инвеститор " да набие 150-200 К " , те инвеститорите "доматите с колците ги ядат".

Цитат
Та за набиеш там едни 150-200к може би смяташ, че нещо жилищата в района недостигат и че ще дойдат там да живеят 20-30 хиляди нови софиянци, които ще ти плащат висок наем, или нещо такова?

Tintina, в София трудно да се говори за тенденции според мен. Токова народ има тука, всякакви хора, че едни искат старо, други ново, трети да ремонтират, четвърти полу, пети да се събуят и да влязат... За Русе и Търново например колеги са ми споделяли, че определено се предпочита ремонтирано, завършено жилище.
И в София има такава нагласа, но най-вече при хора, които нито имат капацитет, нито нерви и време, за да се занимават и не ми е направило впечатление да са повече от другите. Не се плашат много от ремонт и довършване на НС.
Да, има строители, които предлагат завършване до ниво готово за обзавеждане, който иска. 120 евро на кв.м. струваше, нещата им бяха среден клас, напълно приемливи. Ако искаш по-висок клас доплащаш разликата, но да е от същия доставчик/вносител/, заради организацията на доставка и логистика. Гледала съм договорите, абсолютно всичко е прозрачно и разбито до най-малкия детайл.

# 179
Sotheby's може и да имат такива клиенти, но те не посредничат при какви да е имоти. Нямат масовото предлагане, залагат на малко по-луксозни. Имам приятелка, която работи за тях. Та, статията е малко тенденциозна за мен. Далеч не е наложено това все още, може и да има такива клиенти, но според мен са малко.

Общи условия

Активация на акаунт