Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 69

• 38 484
  • 737
  •   1
Отговори
# 180
Крис не се умори, явно на пазара освен инвеститори в имоти, никой друг не купува.
Няма как да съм сигурен, разбира се. Но понякога ходя в квартала да играем карти у един приятел, който живее там (под наем) и вечер към 8 точно когато всички трябва да са си в къщи, половината прозорци не светят. Та предполагам, че много жилища там са купени точно от инвеститори и очакват да ги продадат по-скъпо.

Сигурно има и хора, дето си купуват за живеене там - тяхна си работа. Аз не бих. Снимките, които постнах, говорят достатъчно красноречиво защо.
Освен самата неприветлива среда, то няма и условия там да се обитават всички построени жилища.  Градски транспорт няма, до трамвай 7ца е 15 мин. пеша между трънаци и строителни отпадъци. Вързан си за колата си. А тая улица от снимките е единствен вход в тази част на района. От двете страни плътно паркирали, по средата как ще се разминат всички, които ще живеят в тези десетки нови огромни сгради?

# 181
Навсякъде из София поне 50% от прозорците тъмнеят. Има някаква показателност, но може напълно да заблуди.

# 182
Интересно ми е професионалистите да кажат - наистина ли се търсят жилища, готови и обзаведени? Има ли такава тенденция? Много често ми попадат подобни обяви - на изпипани докрай жилища, може би си има инвеститори, които това правят - строят, ремонтират, обзавеждат, а после продават?

Аз като купувач съм точно обратното - искам сама да си направя ремонтите, разпределенията, обзавеждането...
Аз съм от тези, които задължително търсят готово жилище, да се събуя и да вляза, както се казва. Нямам нито фантазията, нито търпението да си проектирам каквото и да било и да се занимавам с майстори месеци наред. Но може би има значение, че навсякъде, където съм живяла, го приемам като временно и е важно да ми върши работа.

# 183
Попадна ми тази статия:
https://www.economic.bg/bg/a/view/napylno-gotovi-jilishta-novija … ofW1OAI4ZWY2Fd4u8

Интересно ми е професионалистите да кажат - наистина ли се търсят жилища, готови и обзаведени? Има ли такава тенденция? Много често ми попадат подобни обяви - на изпипани докрай жилища, може би си има инвеститори, които това правят - строят, ремонтират, обзавеждат, а после продават?

Аз като купувач съм точно обратното - искам сама да си направя ремонтите, разпределенията, обзавеждането...

Вече мислех че никога няма да дойде това време, радвам се. Simple Smile

# 184
Държавата и банките ще направят нещо, ако пазара замре. За тях най-важното нещо е оборот, иначе загиват. При един обрат на тренда, много спекуланти ще излязат на пазара.
То ако беше така нямаше да затягат изискванията си за отпускане на кредит.
Банките имат нужда да отпускат кредити, които ще им се върнат.
Далече не печелят само от лихви, напротив , преориентират се към печалба от такси Wink.

# 185
И аз я прочетох статията, че се предпочитали готови жилища. Но на таковата цените са увеличени така, че не всеки е готов да плати горницата

# 186
Готовото жилище си е добра опция, ама ако ти харесва обзавеждането и имаш вяра в използваните материали и технологии/методи.
Може би полуготовото е много добра опция - фина шпакловка и една ръка бял латекс за основа, положени подови настилки и готова баня. Малко или много баните вървят с модата и може да се направят приемливи. За пода може би е хубаво да има опции.

# 187
То и аз ремонтите не ги обичам. Ама ако много ми хареса жилището (локацията му), го вземам каквото е. Не минава без пазарлък. Купували сме и готови, читави. Каквото дойде, с това се работи.

# 188
Голяма работа, че било обзаведено, събувам се и влизам. Като си подредя дреболиите и обживея кухнята да си замирише на дом, много важно какви са мебелите. Така или иначе съвременните са долу горе еднакви.

# 189
  • Sofia
В нашия коплекс, с АКТ16 от една цяла година и все още живеещите там са 30%. Не вярвам до края и на тази година да станат повече от 50%. Всички останали са закупили апартамент и са го оставили на БДС. Това се повърждава не само от тъмните прозорци, трафика, но и от свободните паркоместа (които иначе са продадени).

За довършителните работи на строителите - някой написа, че ставало за среден клас. Дори и използваните материали да са качествени и модерни, трудно може някой да ме убеди, че качеството на работата ще е такова, че крайния резултат да се хареса на който и да е със среден клас претенции. Вероятно ще е ок, само за хора без опит и без да знаят какво да гледат, а проблемите от всякакво естество с годините ще се проявят.

То е трдуно да намериш добър майстор и за 10к на месец труд, какво остава общаците да ти правят завършване до ключ.

# 190
Цитат
Може би полуготовото е много добра опция - фина шпакловка и една ръка бял латекс за основа, положени подови настилки и готова баня. Малко или много баните вървят с модата и може да се направят приемливи. За пода може би е хубаво да има опции.
Показваха по тв нови комплекси с полуготови жилища в Турция.Точно както е описано,имаше и шкафове в кухнята.Нормални форми на помещенията.Много хубави големи балкони.Всичко както си трябва.Продажбите там са се увеличили с 200%.Клиентите са руснаци.Изместили са от първото място иранците,следвани от иракчаните.

# 191
  • София
За първото си жилище много държах да е във вид, в който директно да се нанеса, без да правя ремонти и да се занимавам с майстори. Но бях сама жена на 25, без кола, с която да обикалям магазини и да пренасям материали, без много пари и наистина нямах никакво желание да живея в руини и да ремонтирам имота години наред, докато го обитавам (комбинация от наем, ипотека на собственото жилище и разходи за ремонти едновременно не можех да си позволя). Предпочетох по-висока покупна цена, но понаправено жилище (готова нова баня, макар и не такава, която бих избрала сама, готови нови настилки, макар и не точно по мой вкус, боядисани стени, готова изолация и дограма). Тогава купих двустаен и макар материалите да бяха ниско качество, поне вече беше изцяло ремонтирано и направено във вид, в който човек спокойно може да живее (към него момент за съвсем малко повече пари на сходна локация можеше да се намери тристаен, но за тотален ремонт).
В момента търсим по-голямо жилище, но не съм особено склонна да го вземем в завършен вид - няма да са плочките и санитарията, които искам в баните, няма да са шкафовете и механизмите, които искам в кухнята, нито ламината, който бих избрала, нито нищо (поне в бюджета, с който разполагамe, не мога да получа готово жилище, което да ми хареса). А не бихме могли да раздуем бюджета толкова много, че да получим в готов вид имот, който да ме удовлетворява (иначе и сега изобщо не ми се занимава с майстори и ремонти, изприщвам се от мисълта, но и не ми се живее в апартамент, в който всичко да ми е компромисно решение). Иначе, ако бюджетът не беше ограничен, с радост бих купила нещо съвсем готово и дизайнерски направено и обзаведено.

Последна редакция: ср, 25 яну 2023, 20:04 от *Lorena*

# 192
С мъжа ми избрахме готово жилище. Къщата е строена и обзаведена от предишните собственици за тях, преди 6 години. И си личи като видиш имота. Като цена не мога да кажа дали е по-висока, тъй като в района няма в момента други имоти за продажба. То и за това оценителя се забави с оценката. Казал е на брокера, че няма с какво да сравнява. Искахме направо да се нанесем. Мъжът ми няма времето да се занимава с ремонти и майстори. Аз нито мога да взема всички решения сама, нито искам сама да се занимавам с това.

# 193
  • Sofia
Ето ги софийските квартали от които хората бягат, както и къде прирaста е най-голям:
Cтoличнитe paйoни c нaй-гoлям cпaд нa нaceлeниeтo пpeз пocлeднитe 10 гoдини

Една скобка да вкарам за район Красна Поляна, като едно от местата с най-голяма загуба на население (на много места пишат заради циганите), там последната информация която виждам във wiki, от преброяването 2011 e:
Цигани   брой 8474    дял 14.55%

А за район Красно Село (който е огромен, 3ти по-големина в София):
Цигани   брой 43      дял 0.05%

Последна редакция: чт, 26 яну 2023, 02:08 от julian

# 194
  • София
Държавата и банките ще направят нещо, ако пазара замре. За тях най-важното нещо е оборот, иначе загиват. При един обрат на тренда, много спекуланти ще излязат на пазара.
Предната криза 2009 нищо не направиха, банките и понятие си нямаха, как да се справят с лоши кредити, нямаха нужния капацитет, модел и т.н. Спомням си, че по онова време с юрист на банка съм коментирала много абсурдни ситуации, ситуации без никаква логика в минус и за Банката и за кредитополучателя и точно това беше отговора: Знаем да даваме кредити, но не и да работим с клиент в затруднение.
А  държавата, тя държавата освен да гледа сеир, нищо друго няма да направи. Дори напротив, може  определени частни интереси да се лобират, бизнеси да се фалират, откраднат ...Такива времена са златна мина да се фалират строителни мастодонти и да им се изкупят за без пари проектите. Историята помни!
Точно това се случи 2009,  банките буквално спряха кредитирането на определени фирми, а на други - не.
При подписан договор, просто спряха траншовете, защото имаше категорична забрана за финансиране в строителния бранш. Оттам нстъпи преразпределение и зловещ грабеж. Историята помни наистина. И на какви лични трагедии се нагледах тогава, наистина много. И обратното - на умни, предприемчиви хора, които точно тогава направиха прекрасни вложения и изкупиха имоти за жълти стотинки - от такива в Докторска градина, до чудесни къщи в полите на Витоша, индустриални имоти - фабрики, производства и прочее.

Разбира се, че купувачите предпочитат готови жилища. Да не казвам, че ремоните и обзавеждането са бизнес, едно на ръка, второ продължават с години и съвсем отделно хората с вече с някакъв статус и ангажираност и времето е най-скъпия ресурс и невъзвращаем.
Затова се предпочита нещо готово, което с козметични усилия да се превърне в дом, отколкото освен всички активности, които заемат живота на един динамичен човек - работа, пътуване и прочее /ако е семейство и деца/, социални ангажименти , а вместо това да се заеме един огромен времеви и финансов ресурс с неясни параметри за ремонти и обзавеждане със съмнителен резултат за непрофесионалист.

Общи условия

Активация на акаунт