Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 69

• 39 157
  • 737
  •   1
Отговори
# 645
ПП. И ние като купувахме преди над 15г ни казваха да си стоим на квартира, защот след 20г няма да има хора в БГ и имотите ще се продават 2 за левче.
След 20г може и така да стане, ама кой ще го гарантира?
Ако преди 15 ми бяха казали, че сега имотът ни ще струва 3 пъти повече от тогава, нямаше да повярвам.
Не знам кой какво ви е казал, но демографията е доста точна дисциплина в средносрочен план. Което е много повече, отколкото може да се каже за други дисциплини, например икономиката.

Така например, ако след 20 години искаш 30-годишни хора (както Гого каза, в най-фертилната възраст, когато трябва да създават семейства и да купуват имоти) няма откъде да ги вземеш. Трябвало е да мислиш преди 10 години, защото хората, родени преди 10 години след 20 години ще са на 30.
Така че гледаш 2012 колко бебета са родени и това ти дава колко 30-годишни ще има 2042 г, с много висока точност, като изключим някои допускания за миграция.
Миграцията всички знаем накъде върви - навън или навътре.
Другото се вижда от пирамидата, и е на база догадки чак за след 50 години, да речем. Другото е на база реални данни.

# 646
Надявам се да видим дали след 20г имотите ще станат ли по 2 за левче.

Прогнозите от преди 20г не се сбъднаха, въпреки демогравската криза.

Последна редакция: пт, 17 фев 2023, 15:58 от nellytan1

# 647
  • София
Демографските данни може да се екстраполират по горепоказания начин само в идеална среда - т.е. без никакви външни фактори. Това е невъзможно в реални условия. Ние намаляваме, но в световен мащаб хората се увеличават. Не коментирам качеството, само количеството.

# 648
Хората, които ползват аргумента с демографията, по някаква причина забравят, че на този свят освен естествен прираст има и изкуствен такъв. Добро, лошо, това е положението.

# 649
Нелитан - така е, ни знаеш ли защо от имотите скачат толкова бързо последните 15г? Защото лихвите паднаха от 12-15% на 3%. За да продължат с този темп имотите, трябва лихвите да продължават да падат до -9%. Ако това стане, долара, еврото у лева ще хиперинфлират и ще изпаднем в бедност всички. Разбирайте, ще имаме имоти, но няма да живеем с висок стандарт на живот.
Райа/ЕммаТ - прави сте, но тенденцията е че хората винаги се бутат в нак-най популярните държави и градове. Ако се появи устойчива тенденция за заселване на чужденци в БГ, аз ще променя позицията си.

# 650
Здравейте, предлагат ми добра оферта за жилище, но е със статут на ателие. До сега четох разлики и прилики с апартаментите, особености. Изясни ми се картинката като цяло.

Имате ли опит с ателиета? Купували ли сте? За какви подводни камъни да гледам, ако се реша да закупя имота? Всеки съвет ще ми е от полза Simple Smile

# 651
На първо място дали във Варна се прави адресна регистрация в ателиета. На мен също ще ми бъде интересно.

# 652
Адресната регистрация е най-големият проблем с ателиетата. В момента, поне в София, не е възможна.
Не можете да регистрирате вас, наематели, не можете да си вземете винетки ако сте в зона.

# 653
Надявам се да видим дали след 20г имотите ще станат ли по 2 за левче.

Прогнозите от преди 20г не се сбъднаха, въпреки демогравската криза.
Кой е давал такива прогнози преди 20 години? Аз преди около 20 години си купих първия имот. След това съм купувал и още, последно 2014-5 мисля беше. Тогава бяха изгодни, за разлика от сега.
Не бяха изгодни 2008-9 примерно, тогава не съм купувал, а продадох един.
Не съм уцелвал винаги пик и дъно, но горе-долу гледам да е нещо разумно.
Точно 2008-9 ако някой е прогнозирал, че ще паднат, е бил даже много точен. Те паднаха и не се върнаха на това ниво поне 10-12 години.

За чужденците, и аз като Гого - като видя платежоспособни имигранти да се заселват в България и да си купуват имоти, тогава ще си сменя мнението. Засега виждам обратното - повече хора напускат България, отколкото идват.

# 654
Като разуча за ателието ще споделя Simple Smile

# 655
От днес вече има статии от читави онлайн медии, че няма са влизаме от 1ви януари 2024 в еврозона… уж май щеше да стане ясно, подраниха. Язък хихи според вас това как ще се оцени на пазара на недвижими имоти или няма да се отрази. Много смешно ми стана в статията на money bg последното изречение - еврозоната може да се премести за 1во число на всеки следващ месец. Сякаш за 3 месеца ще се оправим

# 656
  • Бургас
Гого, не е задължително да продавам всичко след 20 г. Може и след 5, и след 10. А може и да не продавам изобщо. Ще се дават под наем, а после наследниците да му мислят.
А може и земетресение да удари и да събори някоя сграда, не дай Боже. Тогава ще имам къде да се преместя, щото съм диверсифицирала в различни градове. Надявам се да не ги събори всичките Simple Smile
А ако парите ми стоят само в банката и в акции, къде ще се преместя?

# 657
От днес вече има статии от читави онлайн медии, че няма са влизаме от 1ви януари 2024 в еврозона… уж май щеше да стане ясно, подраниха. Язък хихи според вас това как ще се оцени на пазара на недвижими имоти или няма да се отрази. Много смешно ми стана в статията на money bg последното изречение - еврозоната може да се премести за 1во число на всеки следващ месец. Сякаш за 3 месеца ще се оправим
Как да се отрази,те цените на НИ са в евро....И инфлацията е в евро.... Защото сме във валутен борд.....

# 658
Чакайте малко,че се обърках! Нали след като курсът евро/лев е фиксиран,значи няма инфлация. Това бил най-големият плюс на борда.

# 659
Здравейте, предлагат ми добра оферта за жилище, но е със статут на ателие. До сега четох разлики и прилики с апартаментите, особености. Изясни ми се картинката като цяло.

Имате ли опит с ателиета? Купували ли сте? За какви подводни камъни да гледам, ако се реша да закупя имота? Всеки съвет ще ми е от полза Simple Smile
покажи чертеж, къде се намира, на кой етаж, подпокривно ли е, изложението какво е.
Ателиетата не изпълняват накакви условия, за да бъдат жилища, поинтересувай се от строителя, кои точно.

Общи условия

Активация на акаунт