Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 69

• 39 160
  • 737
  •   1
Отговори
# 675
Ама ако чужденците купуващи имоти в България се увеличат,това ще доведе до увеличаване на цените на имотите! Справка,Лондон.

# 676
Доста руски евреи идват тук да купуват имоти и в Сф и по курорти, там вече нямат място, претрупано е, а тук им е близо и климата е добър лятото. Същото ще стане и със западните държави един ден, пренаселено.

# 677
Deaf, ако, ама надали.
А за приемането на еврото не знам кой би имал илюзии, че ще стане в момент, в който сме най-далеч от покриване на Маастрихтските критерии.

# 678
България не я приемат в Евро-зоната,защото се управлява от русофили и комунисти. Нали ако ги допуснат,може да извършат някой зулум срещу еврото като валута,в интерес на Кремъл! Всичко е политика.

# 679
Иначе казваш си отговаряме на всички останали условия?

# 680
Само Германия отговаря на условията за членство в Еврозоната...Така е замислено...

# 681
  • Sofia
В дългосрочен план, е много, много по-добре в Еврозоната.
* далеч по-достъпни кредити, голяма конкуренция в банковата сфера;
* средства за възстановяване и развитие - от фодновете сме били винаги на +, а Германия плаща.
* много по-стабилна валута (в момента еврото е на нивото си от преди 8 месеца спрямо долара - т.е. поскъпва, въпреки, че УЖ САЩ бяха модела да следване в борбата с инфлацията, УЖ изтеглят агресивно напечатаните пари), а сме на границата на войната.

И като казах война - инфлацията е направо приказка, като се има предвид, че на изток, по море сме на граница с агресор.

Ако бяхме с БГ лев, то сега щяхме да сме като Венецуела. А, аз щях да искам да ми плащат заплатата в евро или долари, но в никакъв случай в лева! Всъщност имаше един такъв период, преди години, когато работодателя ми плащаше в евро, по договор, защото беше по-сигурно за мен.

# 682
  • София
Като чуя, че не се знаело колко са IT-тата в България, че имало такива на тъмно и т.н. и осъзнавам, че този човек умее много да си измисля!

В България IT компании на тъмно няма от преди приемането ни в ЕС! Особено големи компании и особено с чужд капитал!
Няма! Ако някой ви каже нещо различно, значи си фантазира!

Когато започнах да работя преди 20+ години имаше такива. Правеха го дори големите като Siemens,
като раздаваха бонусите в пликчета и т.н., но това беше преди 17 години по спомен Rolling Eyes

И да. Повечето такива компании бяха като трите броя булгар KPMG в момента.
Разни български ООД-та, които продават евтино услуги на другите KPMG-та!

Ама да не влизаме в тая тема, щото много глупости ще се изпишат, как България е силициевата долина на Европа,
как тук има милиони IT-та, как HR-ите, НСИ, НОИ и т.н. не знаят какво НКПД и т.н. Sweat Smile

Страшни глупости се пишат в тая тема...

Последна редакция: сб, 18 фев 2023, 09:38 от mitkomitashki

# 683
Ама ако чужденците купуващи имоти в България се увеличат,това ще доведе до увеличаване на цените на имотите! Справка,Лондон.
Общото между София и Лондон е толкова колкото между Париж и Перник. Вече почнаха да се търсят какви ли не измислени аргументи защо пазарът щял да продължи да е горещ. Междувременно редовия неинвестиращ гражданин почна да размисля дали иска да се мести в по-скъпо.

# 684
  • София
Общото между София и Лондон е толкова колкото между Париж и Перник. Вече почнаха да се търсят какви ли не измислени аргументи защо пазарът щял да продължи да е горещ. Междувременно редовия неинвестиращ гражданин почна да размисля дали иска да се мести в по-скъпо.

Hands Plus1

Точно. Ако пак намесим IT-тата, от стотиците ми познати в тази област, имам няколко приятели,
които обмисляха да сменят жилищата си с по-големи, но в момента са на изчакване.
Говорим за хора с прилични основни възнаграждения и достатъчно стаж. И те не намират голяма логика в пазара точно в този момент.

Виждам, че се споменава и Residential Park Plovdiv. В близост Хъс запонаха строеж на Тракия Сити Парк с 1200 апартамента и т.н.
В Пловдив в момента има рекордно строителство, при условие, че населението е намаляло с 20 000 за последните 10 години.

Та затова IT-тата, с които аз общувам, не намират голяма логика в пазара. Строят се десетки хиляди жилища,
докато населението намалява. Същото е и с нелепото сравнение с Лондон! Хора от цял свят иска да живеят там!
От България бягат дори бягащите от войни и бедствия по света! Изводите оставям на вас, особено този как ще станем като Лондон...

# 685
В България IT компании на тъмно няма от преди приемането ни в ЕС! Особено големи компании и особено с чужд капитал!
Няма! Ако някой ви каже нещо различно, значи си фантазира!

Страшни глупости се пишат в тая тема...

А кой каза, че ИТ-тата са на тъмно???  Всички пишем, че баш те не са и затова бодат очите на някои хора.

# 686
Цитат
В близост Хъс запонаха строеж на Тракия Сити Парк с 1200 апартамента и т.н.
Нямам представа къде е това,но 1200 ап. на едно място?Ужас!Половината да са заети с по 2ма човека,пак 1200 говорят,движат се напред/назад.Колко гаражи,колко автомобила спират,тръгват по всяко време.Кошмар.И пак да попитам,понеже се говореше,че цените на имотите хвърчат,защото чакахме еврото.После щяло да стане по-скъпо.Защо е щяло да стане по-скъпо,след като вече народа е напазарувал по няколко,не знам.И чужденците не дойдоха сега да купят евтино.....И сега понеже се видя,че няма да влезе еврото поне една година,какви са вашите прогнози за цените на имотите?Продължават нагоре,застой,или друго през следващата 1год.?

# 687
  • Sofia
Това, че се отлага с 1-2-N години не е ясно какъв ефект ще има. За сега това, че лихвите са едни от най-ниските в Европа стимулира заемите и продажбите, така че не виждам промяна. Виж, ако можеше сега да ни приемат - жилищата по-скоро щяха да им паднат цените, защото юрибор е доста по-висок и заемите ще се оскъпят чувствително още от утре, а чуждениците не вярвам да се юрнат. Те и сега нямат никакъв проблем да дойдат в България и да работят.

Но след време, те чужденците ще дойдат, ама не тези на които се надяваме - ще дойдат бедните и нежеланите, тези с лошо образование или нулево такова. След 10-15 години, работещите в Германия, Австрия, Швейцария мигранти от африка и близкия изток, като осъзнаят, че са работили цял живот и не им стигат парите за жилище в Западна Европа, ще дойдат тук, в България да си изкарат старините.

# 688
Нямам впечатления мигрантите от Африка и БИ,масово да са се разработили в зап.Европа.По-скоро са там за помощи и др.далавери към тях.А и знаят,че отношението към тях е специялно,за разлика от това към източноевропейците.
Нека и други да се включат с прогнози,какво ще става с имотният пазар в Б-я,тази година?

# 689
Оставам това тук

Както се казва "not great not terrible"

Последна редакция: сб, 18 фев 2023, 22:15 от georgimitrev18

Общи условия

Активация на акаунт