Термин март 2023 тема номер 7

• 38 001
  • 745
  •   1
Отговори
# 405
Аз бях по същия начин,и за един ден пуснах отпуск,личната каза,че няма как за един ден да пусне

Здравейте , вчера беше трета ми фетална морфология в 32+4 , Бебка върви с 1 седмица напред . Вече е 2 ,063 кг  АГ каза че всичко е наред и се развива чудесно Simple Smile Насрочихме дата за секцио и от 15.02 започваме с тоновете .
И един въпрос към пловдивските мами : Къде минавате АГ комисия за удължаване на болничен и колко заплащате ? Между последния ми болничен и 45 дневния имам 1 ден за който трябва да мина комисия и се чудя къде да отида , както и евентуално този 1 ден може ли да бъде издаден от личния лекар ?

И аз си мислех да си пусна един ден отпуск , за да не плащам за комисия но ме предупредиха че е хубаво ако съм започнала с болнични да карам с тях до края и да няма прекъсване . Отразявало се после на майчинството .

# 406
Здравейте! Днес съм като прегазена с валяк Grinning Вчера ММ досглоби леглото за бебка и направихме разместване. Днес бях решила да чистя стаята ѝ. Уж лека-полека - пердетата смъкнах да се перат, прозорците да мина, после леглото и накрая така хубаво се изморих. Аз миналата нощ пак не спах добре. Нещо ме стягаше в корема като се завъртя наляво или надясно. С кг се движа добре - +10 кг съм. Започнах от 52 кг за известно време дори смъкнах на 51 кг, сега вече съм 62 кг.

Aria Mia, до преди десетина дни бях на ацетизал кардио, но го спрях, тъй като АГ ми каза, че вече не трябва да го приемам. Ангиоложката, при която се следя, ме помоли да пусна коагулация 10 дни след спиране на ацетизала, за да види как са нещата. Днес като ѝ изпратих резултатите, ми писа след 2 седмици да пусна д-димера отново, че се движи към горна граница. Не ми се е налагало през бременността да си слагам и  клексан, така че за него нямам информация.

# 407
Aria Mia, още само там не съм го слагала, но май ще се наложи, за да ми минат малко ръцете, че нещо станах цялата на бучки. ❤️ Иначе на мен мъжа ми ги прави, така и не се престраших сама да го правя🙂А иначе за другото не мога да помагна, защото въобще бе сме говорили за раждането с докторката, защото ми беше рано миналият път. Сега съм другата седмица на преглед и ще видя какво ще каже.

# 408
Малко грубо да се включа по темата за килограмите (естествено на шега грубо) , та да се успокоят тези от вас с по 10 и по малко. Написала съм и преди, че има дуди от нас които за да се сдобият с рожба лежат и пият лекарства, хормони и т.н. Особено момичетата колит сефте ще раждат и качват повече, не сте сами милички ❤ Та… с първото качени 48кг, с второто 36кг и сега мисля че до момента близо 15 🙂 Естествено че ми тежи и ми е криво, но радвайте се, че ако е толкова важно за вас вие колко качвате сте както се казва “в норми”. За всички други като мен, очаквам да сваляме заедно 🥰 с живи  и здрави бебоци и мами след всичките кг и месеци на задържане.
Аз днес имам друг проблем- страшно ленива съм. Много ми се спи, едва лежа дето се вика 😒

# 409
Момичета, имам въпрос към тези от вас, които са на Аспирин и Клексан. Обсъдихте ли с докторите, кое, кога и дали се спира. Аз спрях Акарда в 34 г.с. За Клексана АГ нищо не е казал още, но анестезеологът ме предупреди, че ако започне раждането и не са минали 24 часа от последната инжекция, не могат да ме обезболят епидурално Sad

И да отворим отново темата с килограмите 😄 Как върви при вас? Аз дъм в 35 г.с. и съм +10 кг. Надявах се да не кача повече от 10 кг до раждането, но въпреки стриктния хранителен режим и голямата активност, май ще съм +12 кг до раждането.

Funn, опитвала ли си да слагаш Фракси в паласките? Аз само там слагам, откакто ми се опъна корема. Почти нямам синини, рядко ме е боляло, а и мога да слагам инжекцията сама. Така и не пробвах в ръцете и краката.
Тези сладки килограмчета 🥲😁😁 и аз съм в 35 и за сега съм има няма 4 ,спокойна съм за момента 😁😁

# 410
  • София
Не мисля, че ще даде някакво отражение.... дори най-вероятно точно този месец, в който ще ползваш отпуск 1 ден изобщо няма да участва при изчисляването на майчинството, защото се гледат месеците, предхождащи месеца на началото на 45-дневния болничен. Например при мен болничният започва от 28 януари 2023, при изчисляването на обезщетението се гледат месеците до декември 2022 г. Или поне аз така го разбирам. Това е от сайта на НОИ:

Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица – внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 24 календарни месеца, предхождащи месеца на началото на отпуска поради бременност и раждане.

Но дори и да влизаше този месец, според мен е несериозно да се твърди, че един ден отпуск ще даде някакво съществено отражение.

Аз бях по същия начин,и за един ден пуснах отпуск,личната каза,че няма как за един ден да пусне

Здравейте , вчера беше трета ми фетална морфология в 32+4 , Бебка върви с 1 седмица напред . Вече е 2 ,063 кг  АГ каза че всичко е наред и се развива чудесно Simple Smile Насрочихме дата за секцио и от 15.02 започваме с тоновете .
И един въпрос към пловдивските мами : Къде минавате АГ комисия за удължаване на болничен и колко заплащате ? Между последния ми болничен и 45 дневния имам 1 ден за който трябва да мина комисия и се чудя къде да отида , както и евентуално този 1 ден може ли да бъде издаден от личния лекар ?

И аз си мислех да си пусна един ден отпуск , за да не плащам за комисия но ме предупредиха че е хубаво ако съм започнала с болнични да карам с тях до края и да няма прекъсване . Отразявало се после на майчинството .

# 411
Funn, пробвай, ако искаш паласките Simple Smile Ако знаех, че ще се отърва от големите синини, по-рано щях да започна 😁

Mer, напълно разбирам. Моята бременност е трудно постигната след 4 години по инвитро клиники и мноооого хормони преди и по време на бремеността. Благодарна съм, че не се наложи да лежа за задържане, защото както знаем промяната в теглото ни зависи от калорийния баланс, не само от храненето. Дори и да се храним умерено, ако не изразходваме калории, ще качваме. Половината от моите 10 кг  качих още през първия триместър. После обаче се установи, че има риск да развия гестационен диабет и прееклампсия. Докторът ми забрани сладко, тестено и сол. Беше трудно в началото, но свикнах. Та, така - качените килограми сигурно щяха да са поне 2×10, ако не спазвах режима или ако не можех да се движа активно.
Ти промени ли нещо сега при третата бременност, за да качиш толкова малко кг, в сравнение с първите две?

[/b]
Aria Mia, още само там не съм го слагала, но май ще се наложи, за да ми минат малко ръцете, че нещо станах цялата на бучки. ❤️ Иначе на мен мъжа ми ги прави, така и не се престраших сама да го правя🙂А иначе за другото не мога да помагна, защото въобще бе сме говорили за раждането с докторката, защото ми беше рано миналият път. Сега съм другата седмица на преглед и ще видя какво ще каже.

# 412
Не, старая се и аз да не ям сладко, поради ИР. Но два три дена ям както споделих като вълк. Просто започнах с 15 останали от второто и пия още лекарства. Сега съм заложила като цел да се храня в Зоната, за да оправя първо хормоните. На тема диети много мога да говоря 😀 За съжаление разбута ли се нещо хормонално е ад. Освен това аз и с нервите няколко месеца бях зле… Та затова си позволих да споделя моя опит, да знаете че има наистина качващи. Надявам се обаче този път по-бързо да се възстановя, че то женското его 😅😏
Единствения плюс е че съм висока, но пак ме питат дали не са две в корема 🤣

# 413
Въобще не им обръщай внимание на такива въпроси 😆 Хората въобще не са съобразителни ...

Разбира се, че повечето сме суетни, но в случая е най-важно и ние и бебчетата да сме здрави. Моят АГ много ме убеждаваше в това, че колкото по-малко кг кача, толкова по-лесно ще ми е през брененността, раждането, а и след това. За бременността вече се убедих, за следващите два етапа - ще видим Simple Smile
Преди да забременея качих едни излишни 7-8 кг, така че и аз ще имам за сваляне след раждането. В книгата на Хедра пише, че с кърменето изразходваме 400-500 калории на ден, което е супер ... това е, колкото една не много тежка трениривка. Нооо, има едно голямо НО - хормони, настроение, апетит и контрол върху всичко това. Поставила съм си някакви цели за отслабване до 6-тия и до 12-тия месец след раждането, но само времето ще покаже, до колко ще ги постигна. При мен не е фикс идея и не го правя толкова, заради външния вид, а заради това, че когато съм в по-добра форма съм по-енергична и здрава. И държа отслабването да става по здравословен начин - без гладуване. Не мога и не искам да гладувам 😂😂😂 А докато кърмим, гладът със сигурност не е вариант 😉 Ще опитам да вкарам правилото - повече разходки с бебо и по-малко по сладкарниците 😁 Ако не помогне, поне няма да навреди 😉

# 414
Не мисля, че ще даде някакво отражение.... дори най-вероятно точно този месец, в който ще ползваш отпуск 1 ден изобщо няма да участва при изчисляването на майчинството, защото се гледат месеците, предхождащи месеца на началото на 45-дневния болничен. Например при мен болничният започва от 28 януари 2023, при изчисляването на обезщетението се гледат месеците до декември 2022 г. Или поне аз така го разбирам. Това е от сайта на НОИ:

Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица – внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 24 календарни месеца, предхождащи месеца на началото на отпуска поради бременност и раждане.

Но дори и да влизаше този месец, според мен е несериозно да се твърди, че един ден отпуск ще даде някакво съществено отражение.

Благодаря за информацията !

# 415
Аз по време на кърмене нищо не свалих 😀
Исках да попитам момичетата с вече планувано секцио на каква упойка ще са- моята дилема вече 8 месеца 😀

# 416
  • В твоето съзнание...
Аз за сега нямам планувано секцио, но може и да се наложи, ако бебо не се завърти. Със сигурност ако имам избор ще си искам спинална. Вече са ми слагали такава, не беше много страшно, а и все пак евентуално ще мога по-скоро да видя бебко.

Аз по време на кърмене нищо не свалих 😀
Исках да попитам момичетата с вече планувано секцио на каква упойка ще са- моята дилема вече 8 месеца 😀

# 417
Момичета, какви приложения на телефона  ползвате  ще ползвате като се роди бебчето за снимки? Като например 1 месец, 2 месец, първо зъбче. Нещо от този род. ☺

# 418
Мер, аз се надявам да еестествено раждане с епидурално обезболяване, но се подготвям психически и за секцио, ако се наложи. При секцио, ако имам избор, сигурно ще заложа на спинална упойка, за да видя бебчето веднага след раждането. Иначе, от всички опции, само от спиналната ме е страх. Три пъти съм приспивана с обща анестезия и не ме притеснява. Ако беше друга операция, нокога не бих избрала спинална. Ужасявам се от това обездвижване на краката 🙄

Захарно петле, не знам за приложение, но си мисля да купя или направя някакви цифрички и надписи за месечинките и най-важните моменти 😁

# 419
Мер, аз се надявам да еестествено раждане с епидурално обезболяване, но се подготвям психически и за секцио, ако се наложи. При секцио, ако имам избор, сигурно ще заложа на спинална упойка, за да видя бебчето веднага след раждането. Иначе, от всички опции, само от спиналната ме е страх. Три пъти съм приспивана с обща анестезия и не ме притеснява. Ако беше друга операция, нокога не бих избрала спинална. Ужасявам се от това обездвижване на краката 🙄

Захарно петле, не знам за приложение, но си мисля да купя или направя някакви цифрички и надписи за месечинките и най-важните моменти 😁
Aria Mia, ако се стигне до страх от нещо, то по-добре обездвижване на краката, отколкото обездвижване на мозъка, тръст ми! Smile
Това, че заспиваш, не прави нещата по-леки за тялото ти, а само за съзнанието ти, понеже не си там и не го мислиш. Но пълната упойка доста повече време отнема да се "разнесе" от локалната, т.е. по-тежка е за организма. Иначе преди да ти бият спинална, ти бият упойка на упойката, т.е. обезболяват мястото на биенето на спиналната упойка, за да не те боли.
А що касае обездвижването на краката, ни го виждаш, ни го усещаш - не го виждаш, понеже имаш зелен чаршаф пред очите си и какво се случва от кръста надолу, не можеш да видиш, а не го усещаш, защото упойката притъпява нервните окончания и ти си мислиш, че просто си лежиш на кушетката и чакаш нещо, а всъщност зад чаршафа кипи усилен труд. Предполагам, че все пак някакво побутване и подръпване ще усетиш, но няма да осъзнаваш, че краката ти са обездвижени - просто защото и когато не са ти обездвижени, а лежиш, ти не ги усещаш физически - усещаш ги само когато ги движиш Simple Smile
Преди години имах с такава упойка артроскопска операция на коляното и както си лежа на масата и се чудя какво се мотаят и кога ще почват, докторът включи монитор да ми покаже какво ми правят в колянната става.. Викам му "ама вие почнахте ли??", а той: "Вече приключваме.... " Satisfied
Недей да се стресираш от тази упойка, ами си мисли как ще видиш и гушнеш бебчето още при първия му дъх Heart

Общи условия

Активация на акаунт