Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 59

• 26 660
  • 746
  •   1
Отговори
# 525
Първо салатата си е традиционно поне у нас, явно има защо. Е, тя традицията често включва и по някоя ракийка ама аз точно тая част я игнорирам, да речем Grinning
Ама ако салатата ми е гарнитурата, не виждам как да стане това. Ям си заедно с каквото ми е основното там - яйца, месо и прочие, аз не сядам да ям първо, че второ, че трето. Ако е меню с няколко степени, поне у нас навсякъде първо е салатата и после по-сериозна храна. Както и сладкото (ако има) традиционно е накрая, когато причинява най-малко вреди.

# 526
Здравейте отново,

Четох, четох, и не мога да взема решение - сутрин трябва ли да се закусва или не? Аз не закусвам, но ако това действително забързва метаболизма, не ми е проблем да хапна една хапка нещо, за да “стартира” горенето на мазнини от сутринта. Но това дали е вярно според Вас?

# 527
Както си решиш.
Прави и двете за известно време, редувай и виж има или няма разлика.
Ако не искаш и не си свикнал, може да опиташ с бронирано кафе.

# 528
Аз реших да го давам по-кротко с кетото… Не мога да съм в постоянна кетоза, но ще се придържам към НВ-ВМХ.
Имам въпрос относно плодовете- какви плодове си позволявате и колко често?

# 529
Привет на всички.
Рядко пиша, но всичко чета.
От юни съм на стриктен режим + все още по 1 медикамент, на обяд. Много стриктен ВМНВГХ в началото. ОТ 18.06.22 до сега съм -18 кг. , в момента 59кг, дори по малко от преди да започнат оплакванията ми, около ИР. (За протокола на 48г., съм, с намалена фия  на ЩЖ и Хашимото, които преди това държах в рамки, чрез строг  АИП  в началото, после либерален, който коментирахте миналата седмица. От него ми остана, че сурови домати и mлечни с лактоза, не са моите). За този период, движението ми беше основно ежедневно  и постоянно вървене пеша, оt минимум 10000 крачки  и в дъжд и в сняг.
Сега въведох упр. с ластици, гирички  и каланетика , в къщи .
Приемам и много добавки, половината от които са преди ИР.
Този режим от темата тук, е най - подходящия  и за Щитовидните  проблеми. Изследвания ще пусна лятото, когато си дойда във Варна, че тук през Януари ми пуснаха само Б12, да видят накъде е, и ми махнаха вечерното хапче. След изследванята, ще преценя, да махна и обедното.
Започнах, да чета и доста книги на тема пред менопауза и хормони, да ви кажа честно, всичко е навързано.
Нито торти ми трябват, нито шоколади - с които прекалявах зверски.
Печени ябълки и печена тиква си позволявам вече, беритата също.
Успех на всички.
Всичко е в храната и в главата.

Но онзи ден видях една снимка, в групата месенце и 4 бр. черита, разделени на половинки, за салата. Това мило момиче , не е достатъчна салата...

# 530
Аз реших да го давам по-кротко с кетото… Не мога да съм в постоянна кетоза, но ще се придържам към НВ-ВМХ.
Имам въпрос относно плодовете- какви плодове си позволявате и колко често?
Аз ям всяка вечер след вечеря по 1 плод. Редувам в момента ябълки и круши. Една вечер ябълка, една вечер круша. Това го правя, защото правих хипогликемии, а откакто вкарах плодовете, не съм получавала /да чукна на дърво/. Лятото ям най-много праскови/нектарини. Общо взето избирам плодове с нисък ГИ.  Ананас примерно не е ок.

Последна редакция: пн, 20 фев 2023, 13:29 от sharpy

# 531
Шарпи, и от разделното знам, че след вечеря плод не се яде. Има храни не се смесват.
И вчера потребител спомена за последователността на хранене. И Невена беше писала и се зачетох.
https://happyweek.bg/pravilnite-hrani-v-pravilnata-posledovatelnost/
Може да опиташ плода 20 минути преди ядене. Ако искаш.
Наскоро спомена май ти, че имаш подувания, къркорене. Може и да бъркам ника де.

Вчера бях на фаст, моя си. Само обядвах.
Странно ми беше да изям първо салатата, но после се чувствах много добре.
Много пъти уж ям правилната, а ми е едно такова некомфортно за известно време. Разбира се, не всеки път.
Май така ще се храня.
Дори и ходенето до тоалетната сутринта беше различно.
Разбира се един ден е минал, ще следя нататък ефекта.
Газове, подуване, наистина може да е от това.
Вчера никакви такива проблеми.

# 532
Аз лятото закусвам плод, много обичам ягоди, череши, малини, нектарини, медена роса. Трябва да има време да ферментира това чудо преди друго ядене. Сега си правя задушени на пара ябълки, диетично ми е за стомаха, това вечерям заедно с кисело мляко, по-лека вечеря. Навремето са ми казвали да избягвам пресни фибри вечер, когато храносмилането се забавя, затова ям печено/задушено. Но аз съм с много капризно храносмилане.

# 533
  • София
А това не се ли отнася за здрави хора?
На нас един плод директно хапнат на гладно, не би ли вдигнал много бързо КЗ?

Последна редакция: пн, 20 фев 2023, 15:14 от BFF_

# 534
Ох, не знам и аз вече какво да напиша по въпроса с плодовете. Който няма други проблеми, както е Елора с хаши, и Шарпи със сърцето, и не очаква бебче, а е с чиста ИР, оставете тези плодове, ако сте от скоро на режим. В началото правех опити с тиква, ами скачаше ми кз , Невена много и подробно, и търпеливо ми обясни, че така забавям процесите . Послушах.
Ето, вчера взех няколко ябълки да правя на Таня щрудела и нощес по върховно изключение изядох една малка ябълка. В 4,30 мерих кз, не могах да си намеря място, че се нахвърлих върху ябълка. Е, не беше страшно, 5,3 беше. Но аз не си и помислям за плодове от тодина и половина. Не че очаквам и другите да са като мен, но съм приела, че поне 3 години ще си кюхтя строго по режима, щом не искам хапчета. И пак не зная какво ще покажат контролите, все се каня да отида да пусна, а взех, че се разболях от нещо, дето нито е ковид, нито е грип, ама съм на парцал, кашлям и носът ми тече, след тотално запушване. Та ще почакам и за кръвни.

# 535
Другата причина все да казваме отначало да е максимално изчистено храненето е че човек трябва да свикне отново с това да се чувства нормално, без дискомфорти, без да му играе КЗ, без нерегуринуем апетит и прочие. Всички тия неща дето човек с ИР бавно и полека свиква с тях и си живее с тях. Забравяме какво е чувството да ни няма нищо...
Веднъж като си припомниш какво е да ти е добре, тогава много по-добре се усеща коя храна как ти действа. Същото, което стана дума и при елиминационната диета, как после от раз се разбира ако нещо прави проблем. И кое е. Не в същата степен, ама все пак. Разлика си има.
Поне за мен това е още по-ценно и си струва малко повече внимаване докато човек се адаптира хубаво към режима и се подобри достатъчно че да се чувства отново добре. Та не е само че някое отклонение от режима щяло да ни "върне" едва ли не в първи клас. Да, пречи, ама разликата по-трудно се усеща отначалото, а по-нататък е друго.

# 536
от това, което научих, плодовете при ИР не са добре. През изминалите 6 месеца, живях без тях. Единствено берита и замразените череши си позволявах, за които казвахте в темата, и то 1 седмично, в пк. Нали е важно, че не само захарта се вдига, но и инсулина, който не можем да измерим с машинка у дома, но всеки съм, решава, за себе си.
 А, на щитовидната, пък въобще не и трябват плодове.

# 537
А аз се събудих със захар 9 😢 Снощи за десерт изядох 4 ягоди, които хрупкаха като ябълки и малко тиквени и слънчогледови семки. Уж са режимни храни. Пфффф много ми е тъпо така. Уж гледам да съм сравнително стриктна.
Предните дни пих "чай за диабетици" и имаше лек спад, а вчера пропуснах и се чудя дали това също не е оказало влияние.

Това с реда на хранене трябва да го пробвам защото аз ям едновременно от всичко. Вкусно ми е да смесвам различни храни, вкусове и текстури.

# 538
Канелата не вдига ли инсулина?

# 539
Шарпи, и от разделното знам, че след вечеря плод не се яде. Има храни не се смесват.
И вчера потребител спомена за последователността на хранене. И Невена беше писала и се зачетох.
Наскоро спомена май ти, че имаш подувания, къркорене. Може и да бъркам ника де.
Аз бях с подутия корем, да. Но не се бях замисляла за това, защото от край време ям плода след вечеря и не съм имала такъв проблем. Ще пробвам преди хранене да е, както си предложила. Не съм го правила досега, щото мисля, че ще скочи КЗ така, съответно инсулина нагоре.
Тайс, тиквата е с много висок ГИ и затова много скача захарта. Аз затова избирам с нисък ГИ и нямам проблем със скока. Онзи ден примерно, когато ви показвах пълнените чушки с карфиол, умишлено си премерих КЗ преди да ям. Беше 4,5. 1 час след това, с изядена и 1 голяма зелена ябълка, КЗ ми беше 4,6.

Последна редакция: пн, 20 фев 2023, 15:41 от sharpy

Общи условия

Активация на акаунт