Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 59

• 26 686
  • 746
  •   1
Отговори
# 480
Моя грешка! Мислех, че става дума за НВ-ВМХ в дискусията, а не за толкова стриктен режим като АИП, за който за първи път чувам. Сега разбирам колко сериозно и отговорно трябва да се подхожда, за да има ефективен резултат.

# 481
  • София
Точно така, АИП в строга фаза трябва да е от 1 до 3 месеца, самите автори казват, че много хора се чувстват добре и не искат да връщат храни, но трябва, защото тялото се лишава от ценни вещества.

Аз лично изкарах месец и две седмици и вече пробвах да върна домати (не стана, избързах) и жълтък. На дневен ред е маслото.

Да, в Италия беше зор…..

Иначе, не съм убеден, че при мен се получи както трябва, първата седмица ефектът беше уау, после обаче - нищо. Смъкнах много килограми, стресът покрай готвене и пазаруване ми идва повече. Дреболиите сякаш не ми понасят (вечеря готвих телешки език - бляяяк).

# 482
  • София
Аз лично изкарах месец и две седмици и вече пробвах да върна домати (не стана, избързах) и жълтък. На дневен ред е маслото.

Доматите накрая се връщат, много си избързал.

Ето ти схема на връщане.

https://foodbymars.com/aip-reintroduction-guide/

Една моя позната го изкара успешно. Има проблем с пропускливи черва. Казва, че много е помогнал протоколът.

# 483
  • Пловдив
Препоръчвам книгата "Спектърът на възпалението". Следвах по нея елиминационната диета и схемата за връщане на храни.
Абстрахирайки се от продуктите, които не са типични за нашите географски ширини, всичко друго е добре структурирано и доста надъхващо.
Втората половина на книгата е разделена на глави - всяка седмица е една глава. Аз не надничах напред. Съсредоточавах се да изкарам седмицата. Описани са и упражненията, които се правят, и психическите нагласи са засегнати...
Голяма реклама й направих на книгата, но случайно я купих в тотално отчаяние, а се оказа съкровище Simple Smile

# 484
Ронадл, какво стана като вкара яйце и домат? Какви реакции?

# 485
  • София
С домата избързах, по принцип, както посочиха по-горе, има си ред на връщане, но в крайна сметка пишеше, че се връщат най-любимите неща, но все пак препоръчват реда, който те дават. Те са 4 етапа, като на първия вкарваш жълтък, гхи, такива неща (домат и чушка са чак в четвъртия етап). Лично при мен - на другия ден киселини, ама цял ден. А доматът беше с една дебела люспа, сглупих, наистина, ама ми беше писнало от зелении.

Връща се една храна, после 3-5-7 дни не я консумираш, а следиш за симптоми (всякакви, вкл. стомашни неразположения), и ако няма се приема, че си я върнал успешно. След тези 3-5-7 дни, колкото си чакал, можеш да върнеш втора храна и така.

# 486
Не мога да повярвам, че един домат може да причини киселини.

# 487
  • София
Не мога да повярвам, че един домат може да причини киселини.
И мен ми беше трудно да повярвам, знам ли от него ли е. Но, указанията са такива: наблюдаваш се, и ако усетиш дискомфорт от заболяването ти или/и стомашни неразположения - киселини/ газове и пр., не въвеждаш съответния продукт като изчакваш поне 2 седмици още преди пак да направиш опит.

# 488
Гадна работа значи. И на мен ми е странно като каже някой че тая или оная храна му причиняват дискомфорт, ама аз съм си "добро прасе" и меля всичко по принцип. Странно ми е и как някой казва че ако пийне една глътка газирано ще се тръшне с болно гърло веднага, твърде драматично ми звучи, но не бих казала на някой такъв в очите че не му вярвам.
Обаче страшно много хора край мен не са така... Един не понася зелении, друг зеле, трети кисело мляко и пети друго. И това са си го забелязали дори на общо хранене. След елиминиране само си представям как се усеща.
При мен след минаване на режим така се оказа с теста с мая, макар и в по-лека степен. Преди това не са ми пречили или поне не съм забелязвала, а сега мога да изям без проблем само количество за опитване. Което мен ме устройва, ама ако инцидентно съм някъде и реша че ще се наям примерно с пица, после ще съжалявам. Много. Един ден пълен пост след това ме оправи и двата пъти като си го причиних (упорито магаре съм, след няколко месеца пробвах пак, да се уверя Grinning ), на втория вече почти нормално се чувствах.
Скрит текст:
Спазвай там, в твоя случай си струва да не се отказваш. Вкусна храна всички обичаме, но за автоимунни съм се нагледала как сменят терапии през годините щото или спират да им действат, или все не могат да им нацелят това което ще им действа добре, междувременно сума стероиди също, а тия хора през това време се мъчат с болки и какво ли не. Отделно от това който каквито странични ефекти има от терапиите, разбира се. Имуноподтискащи, биологични, част от тях с хладилен режим на съхранение и се поставят при лекар инжекции, по-добре човек хич да не знае за тия неща. Няколко месеца режим са сравнително малка цена, колкото и да е строг.

# 489
На мен май коремът ми се подува от млечни. Снощи вечерях свински карета с печени броколи в масло. Видях в хладилника останали 3 слайса Ементал /от тези за сандвичите/ и викам чакай да ги изям. Салатата ми беше обичайната от 2 месеца насам- айсберг с краставички. Сутринта шкембето ми 10 см пред мен Anguished

# 490
А кой от вас мери КЗ с глюкомер и дали е удобно да сподели някакви стойности, които са измерени и след каква храна? Аз се опитвам да преценя коя храна как ми вляе и мога също да споделя резултати ако има интерес, като разбира се на всеки човек храните се отразяват различно. Исках и да ви питам имате ли информация кафето дали вдига захарта, защото от нета разбирам, че по - скоро сваля... Имах един резултат КЗ 7,00 след риба и табуле 1 час след хранене и честно казано ми се стори много за такава храна. Бях пила и кафе тогава, затова питам за кафето. Иначе пък днес след зелена салата с яйце, тиквичка и киноа и кашкавал  - 7,8... възможно ли е киноата толкова да вдигне... или аз не подбирам храните адекватно...
Иначе добрите резултати са след пържени яйца с гъби, авокадо , магданоз - 5,00
пържола със слата , гъби, кашу - 6,00
свинско с лук и забележете картофено пюре - 7,3 - тоест не се е вдигнала толкова колкото от тия тиквички с киноата...

# 491
А кой от вас мери КЗ с глюкомер и дали е удобно да сподели някакви стойности, които са измерени и след каква храна? Аз се опитвам да преценя коя храна как ми вляе и мога също да споделя резултати ако има интерес, като разбира се на всеки човек храните се отразяват различно. Исках и да ви питам имате ли информация кафето дали вдига захарта, защото от нета разбирам, че по - скоро сваля... Имах един резултат КЗ 7,00 след риба и табуле 1 час след хранене и честно казано ми се стори много за такава храна. Бях пила и кафе тогава, затова питам за кафето. Иначе пък днес след зелена салата с яйце, тиквичка и киноа и кашкавал  - 7,8... възможно ли е киноата толкова да вдигне... или аз не подбирам храните адекватно...
Иначе добрите резултати са след пържени яйца с гъби, авокадо , магданоз - 5,00
пържола със слата , гъби, кашу - 6,00
свинско с лук и забележете картофено пюре - 7,3 - тоест не се е вдигнала толкова колкото от тия тиквички с киноата...

Колко време след хранене- 1 или 2 часа?

# 492
Според мен...7,0 и 7,8 един час след хранене с вгх не са чак толкова различни стойности, т.е. в един диапазон са. В рамките горе-долу на допустимата грешка при измерване. А и резултатите от глюкомера са ориентировъчни (т.е. може да са повлияни от настроението ти, време през деня, когато измерваш, кръвообращение, разни други фактори). А е възможно и следващите два пъти, като измериш КЗ след точно тези две комбинации от храна, резултатът да е обърнат наобратно- КЗ да е повече след картофите. КЗ след хранене зависи също и от изходната и' стойност преди храненето. И като цяло...киноа, картофено пюре в какви количества бяха? Може и кашкавалът да е оказал влияние (като чета как масово "сгъстяват и овкусяват" кашкавали с картофено пюре/нишесте...). Бих казала, че такива стойности на КЗ след вгх съвсем не са супер високи (според стандартните препоръки поне), по-скоро е нормално КЗ да се вдига дотолкова след вхг. Моето лично мнение е, че КЗ над 7 не е ок, бих изключила киноа и картофено пюре поне за известно време. Всъщност, не считам , че малко киноа понякога, ако човек вече си е нормализирал показателите, е чак нещо лошо, но в количество като добавка към основното хранене, такова, което да не вдига КЗ с много.
Ако ще те успокоя, аз след половин малък кочан царевица съм виждала и КЗ към 12 (при това измерих не 60, а 80 минути след хранене, че се забавих)...🤪 Пък един час след две парчета домашна френска селска торта и едно капучино КЗ ми беше около или малко над 10 (експерименти си правех тогава).😂 Между другото, заедно с царевицата мисля, че хапнах и малко от тортата, но беше мисля половин или едно парче- във всеки случай, по-малко количество беше (не 2 парчета+ капучино) и очаквах да видя по-ниска КЗ след царевицата...Оттогава съм отписала царевицата. А дори не се чувствах зле, след като ядох царевица, очаквах да няма голямо повишение на КЗ...🙂
След яйца и риба+ зеленчуци винаги имам чудесна КЗ, даже с едно-две квадратчета тъмен шоколад обикновено стойностите на първи час са под 6 (като казвам под 6, в повечето случаи са около 5,5).
При някои хора млечните са проблемни. При други пък свинското...
Не на последно място, всеки човек реагира различно на храните.🙂

# 493
Когато съм на НВ-ВМХ сутрин на гладно КЗ е между 4.4-5.4. Но има ден, в който се "налага" да хапна парче торта или решавам да хапна плодова Активиа, час след това и моята КЗ е или 8, или 10, или 11, което е много стряскащо. Високи са стойностите ми на КЗ и след 24-36-часов фастинг, ако не отворя прозореца за хранене с нещо подобаващо(протеин, мазнина) и се хвърля на палачинки.
Ако два дни хапвам нормално с неограничен прием въглехидрати, обикновено КЗ се регулира постепенно на втория ден и идва в нормални граници- 5.5, 2 часа след хранене.
Сега напр. хапнах яйце, крема сирене, снежанка, разтопена моцарела и няколко ягоди и 40 мин. след това е 5.9.
Не знам и аз дали моите граници са допустими или опасни.

# 494
На мен май коремът ми се подува от млечни. Снощи вечерях свински карета с печени броколи в масло. Видях в хладилника останали 3 слайса Ементал /от тези за сандвичите/ и викам чакай да ги изям. Салатата ми беше обичайната от 2 месеца насам- айсберг с краставички. Сутринта шкембето ми 10 см пред мен Anguished

Ми мащай ги.
Аз съм същата. Но това подуване ми става от прясно мляко и кисело.
Със сирена и кашкавали нямам драма.
Но с извара често имам подувания. Но чат пат си правя.
Не ти е чак 10 см, просто се чувстваш подута.

Общи условия

Активация на акаунт