Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 59

• 26 693
  • 746
  •   1
Отговори
# 600
При теб започва утихване на високите стойности, нали. Това е супер

Да, има такава тенденция. Но нещо не беше ок тази сутрин. Толкова ниска стойност не е характерна за мен. Обикновено е 7 и нещо при събуждане и стои така до обяд, следобед пада. А днес това покачване при все че съм пила само чай до обедното измерване...

# 601
"Освободила" си глюкоза от черния дроб...вероятно.🙂 Не е изненада при фаст или много часове без храна КЗ да се повиши временно. Разбира се, освен ако не си пила чай от някакви булки (да се разбира като "билки"😆), които действат зле на КЗ и/или инсулина...🤔 Но това е много по-малко вероятно.
BFF, стойности над 7 след леща не са необичайни...
Аз съм сравнявала стойности на КЗ с два модела глюкомери Bayer Contour- единият беше настроен да мери в другата мерна единица- едно и също отчетоха като се приравни едната единица към другата. От една капка кръв тествах обаче.

Последна редакция: вт, 21 фев 2023, 18:26 от dolce miele

# 602

П.п. абе само аз ли съм останала със спомен, че фруктозата не се обработва с инсулин? До колкото помня тя се разгражда директно в черния дроб и е главния виновник за затлъстяване на черния дроб.

Оф, забравила съм. Ама плодовете си имат и захароза, не само фруктоза. Но е плодова все пак.

# 603
  • София
Може и при смесване на двата вида протеини да се получава това. Трябваше да пробвам само леща и салата, както казва Елора (разделно хранене), но не и с рибата. Знаех си, че така ще стане, но мислех, че няма да се нахраня само с тази купичка леща и салатата и затова добавих и рибата. Но може би просто трябвало да увелича количеството на лещата, която я дават със сравнително ниски ГИ и ИИ, близки до тези на месото и рибата, тази таблица е на първа страница:

# 604
Преди две седмици си вечерях нормално. Салата и две яйца на омлет с малко сиренце.
Ама майка ми беше направила леща. Та после хапнах може би 3 лъжици.
Трябваше да измеря после, ама забравих.
Може да пробвам другия път една купа леща да вечерям, без друго и да се боцна 3 пъти за три часа да видя.
Но нищо ми нямаше от лещата. Честно от 2017 съм на режима и две години след това купа леща ми влияеше зле. Подуваше ме малко, предизвикваше глад на следващия ден. Спираше се процеса на отслабване.
Сега не е така.
Ама пък леща и риба не съм мешала досега Grinning
Не бих и го направила. Случвало се е две кюфтенца с леща и салата. Малко  зоново излиза, не съм имала драма.
Та бих експериментирала само с купа леща за вечеря. Защото ако добавя протеин, може да има подвеждащ резултат. Идеята ми е да видя само купа леща какво би направила с кз.
Ех, що няма инсулиномери...

# 605
Аз след риба и салата никога не съм виждала КЗ над 7...А от малка или от по-голяма купичка леща+ салата все са ми подобни измерванията...Даже мисля, че рибата по-скоро пречи на КЗ да се вдигне още повече.🙂
Кое му е сравнително ниското на ГИ 62 (ако правилно съм видяла)?🙂 ИИ не го гледам особено, защото нещата с инсулина стоят по различен начин при различните хора. А и той май беше изчислен на база на средни стойности на метаболитно здрави хора (при това, не помня точно, но май и не бяха чак толкова много хората, че да се съди, че масово така се реагира). Доколкото знам, нисък ГИ е под 20 или 25.😃
Но, като гледам тази таблица, започвам да се чудя колко видове гликемични индекси има...🤔🤔 Фъстъци- 12, а яйца 42?! Бели макарони 46???🙄🤔 Че те яйцата и белите макарони са ги сложили на едно и също ниво...🙈
Елора, вероятно ГИ на лещата "спада" дори само от факта, че си изяла три лъжици. Не могат да се сравняват с цяла купичка...😃
П. П. Ето ги и измерванията с двата глюкомера от една капка кръв (правени са по едно и също време, сивият глюкомер беше настроен с грешен час, не съм го коригирала, черният беше настроен на точен час):

Последна редакция: вт, 21 фев 2023, 18:34 от dolce miele

# 606
Аз само да кажа да не им вярвате много на глюкомерите.
Сутринта меря 7.9 😳. Не му се връзвам, защото и след хранене рядко виждам такава цифра. Меря пак веднага 4.3, след няма и две минути 5.2. В крайна сметка не знам колко е, освен че не е 7
С два различни глюкомера пак съм мерила различни стойности.
Имаш нужда от нов глюкомер.

# 607
Понякога зависи и от лентичките, може някоя да е била замърсена. От различни измервания може да има някакви вариации, разбира се. И други фактори има. Възможно е и глюкомерът да трябва да се калибрира (така ли се казваше?) със специален разтвор.
Все пак, глюкомерите са за измерване на КЗ при диабетици и при по-високите стойности диапазонът на грешките е по-малък. За нас са просто за ориентир и не трябва да се шашкаме от всяка една по-ниска или по-висока стойност.🙂

# 608
Тук не съм съгласна. Глюкомерите са за измерване на КЗ на всякакви хора. В много кабинети на лични лекари също има, мерят я и ако излезе над 6, пращат на проба с венозна кръв. Обикновено (за жалост) и венозната показва същото.

Последна редакция: вт, 21 фев 2023, 20:44 от sharpy

# 609
Да, но по принцип дават по-малко отклонения при по-високите стойности.🙂

Последна редакция: вт, 21 фев 2023, 20:47 от dolce miele

# 610
Sladko, ако реши да го сменяш мисля, че повечето тук използваме този.
https://epharm.bg/contour-plus-elite.html?gclid=CjwKCAiA9NGfBhBv … wE#test_lenti=357

# 611
Впрочем днес се запасих със скумрия и сафрид. Бая беше сафрида. Разделих го по три в пакетче. Ще си имам рибка за дълго време, че ми омръзва пилешко и  телешката кайма.
Въпреки, че тия дни ще права кавърмица. Бавно ми става, то хамалогия /а аз мързел/, но миналата зима не ядох, а аз я правя божествена. Сега имам време ще полудувам в кухнята.
Днес вечерях пак миш маш. 2 печени чушки, 3 лъжици домати от буркан, чубричка, черпипер, 2 яйца и сиренце.
Ох, малеее, колко вкусен бил.
Честичко мисля да си правя. То моя с праз малко ми омръзна вече.

# 612
Да, но по принцип дават по-малко отклонения при по-високите стойности.🙂
Има един стандарт, на който трябва да отговарят системите за измерване на кръвна захар.
Това е ISO 15197:2013
Според този стандарт 95% от измерванията трябва да дават отклонение до 15% от лабораторно определената кръвна захар при стойности на кръвната захар над 5.55 mmol/l (100 mg/dl).
За стойности под 5.55 mmol/l (100 mg/dl), допустимото отклонение в 95% от случаите е 0.83 mmol/l (15 mg/dl).
Всички глюкомери, които са покрили стандарта ISO 15197:2013 трябва да влязат в рамките на това отклонение с напълно редовни тест ленти. Много е важно правилното съхранение на тест лентите, както и да бъдат в срок на годност. Ензимът в тест лентите е много чувствителен на атмосферно влияние и неговата активност намалява, което води до неточни резултати.

Последна редакция: вт, 21 фев 2023, 22:15 от sharpy

# 613
Има и още един момент - батериите. Ако имах такъв уред и да ми е важен, бих му ги сменяла често, не като вече приритат.

# 614
Според вас има ли значение как се приготвят яйцата за храносмилането? Преди да ми даде фира пак стомаха, хапвах всеки ден варени яйца, и после спрях и гладувах малко, че беше зле положението с жлъчка/панкреас там каквото ми се обади с болки и гадене (утре ще потвърдя)... че ми се дояде миш маш, обаче не трябва пържено, та го мисля запеканка... тъкмо и аз пекох чушки онзи ден, че много ми се бяха дояли

Общи условия

Активация на акаунт