Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 20

• 66 231
  • 801
  •   1
Отговори
# 315
Здравейте мили момичета. С моя приятелка имам спор. Според мен признак за първи признаци менопауза е също ако МЦ идва на по-къс период (25-26 дни). Греша ли?

# 316
Скъсяването на цикъла също е признак на този период.

# 317
Скъсяване, прескачане, удължаване - все признаци.

# 318
Един добър канал специално за менопаузата.https://www.youtube.com/@MenopauseTaylor

# 319
Момичета, здравейте, скоро не съм се вясвала.
На 1ви януари ми дойде 15 дни след последния цикъл. Беше обилно. На 6тия ден отидох на гинеколог. Ръчка, ръчка, нищо не намери, но вика не мога да преценя дали е пременопаузално, елате за хистерископия за по-сигурно. Да, да  няма начин, тичам.
На 7мия ден спря. Оттогава този почти цял месец съм на:
    Витекс
    Див ям
    Б комплекс
    Омега 3
Никаква иглика.  На мен ми я изписа мамолога, но с нея не ми беше добре.
И сега е 27ми и още ми го няма.
Не знам дали е поради горната комбинация, но е по-добре от да ми идва на 15 дни.

Ще ви пиша тия дни ако се появи навреме, пък и да закъснее, ще пиша да споделя.

А, и забравих - никакви ПМС  симптоми или каквито и да е други оплаквания нямам. Може вече да съм им свикнала? 😁🤔

Последна редакция: пн, 27 фев 2023, 19:20 от snejna

# 320
Здравейте. На 41 години съм.И сигурно навлизам в пременопаузата. Декември месец цикълът ми закъсня. Предизвикаха ми го с Примулут нор. На гинекологичния преглед откриха две фоликуларни кисти. Януари месец бях на хормонални изследвания. Щитовифните хормони са нормални. Изследванията януари са правени във фоликуларна фаза FSH 16.30 ( норма 3.5-12.5); LH 5.21 ( 2.4 - 12.6); тестостерон 0.85 ( 0.22 - 2.90 ); пролактин 236 и той в норма; прогестерона не успях да го изследвам на 21 ден защото МЦ ми подрани и него изследвах с останалите хормони 0.84 ( 0.18 - 2.84). От началото на месец февруари гърдите не спират да ме болят. Отидох на ехография на млечни жлези и там ми казаха че имам малка доброкачесвена киста и ми изписаха еумастос за 1 месец. Все още ме болят. Сега февруари месец пак ми пуснаха хормони като те са коренно различни този месец. Взети са на 4 ден от месечния цикъл пролактин 215 ( 125 - 625); LH 1.39 ( 2.4 -12.6); FSH 5.32 ( 3.5 - 12.5); Естрадиол 532 ( 45.4- 854); тестостерон 1.7 и той в норма. Прогестерона ще го изследвам на 21 ден. Дано този месец не ми подрани. Извинявам се за дългия пост, но се чувствам доста объркана и притеснена от това което ми се случва.

# 321
Здравейте,
на 46 години съм. В средата на декември едновременно започнаха няколко проблема, които в последните дни започнах да отдавам на пременопауза. Най-големият ми проблем в момента, с който се боря с всякакви средства не особено успешно, е жестоко безсъние. Започна на 20 декември, като след средата на януари имах приблизително три седмици, всяка нощ от които имах или нито една минута сън или максимум по 2-3 часа. От това бях в ужасно физическо, емоционално и психическо състояние. Започнаха и проблеми с цикъла - първоначално закъсня с три седмици, после имах нещо като цикъл-зацапване две седмици след като дойде закъснелият, после отново закъснение и предизвикване с дуфастон, за да можем да направим изследване на полови хормони. Едновременно с това, при преглед при АГ по повод безсънието и вероятните причини за него, се оказа, че миомата, която имам от около 5 години, в рамките на два месеца се е удвоила като размер - от 2 см е станала 4. Започнаха и горещи вълни, депресивни настроения. Междувременно заради безсънието минах на редица прегледи - при ендокринолог, АГ, невролог, консултация медицина на съня. От всички изследвания се установи, че вит.Д ми е близо до долна граница; Б12 е близо до горна граница; Естрадиол, LH, FSH, Тестостерон и Пролактин, взети на 4 ден от предизвикания с Дуфастон цикъл, са в норма. Най-накрая преди седмица дойде време и за изследване на прогестерона - той е взет на 21 ден от цикъла и мисля, че е нисък - резултатът е 3.23 при референтни стойности от 6.74 до 84.08. Не знам дали това е в основата на безсънието, много ми се иска да сме открили причината и с коригиране на хормона нещата да се оправят. Записала съм отново преглед при ендокринолог и АГ, за да видим те какво мислят по въпроса.
В момента борбата ми да спя включва ежеденевн прием на безброй витамини и добавки:
- вит. Д, вит. С, вит. б6, магнезий, цинк
- вечерна иглика, пасифлора, ашваганда
- мелатонин
- билки, предписани след консултация с билкар след ирисова диагностика - за нервната система и за хормонален баланс
- спешно лекарство, предписано от невролог, 7-мо по ред, преди това пробвах няколко без ефект. За съжаление, взимам го почти всяка нощ и ми влияе ужасно - задържам вода, качва кръвната захар, предизвиква сърцебиене и замаяност на следващия ден.

Виждам, че тук сте доста наясно с безкрайно объркващата за мен тема за половите хормони в тази възраст, затова искам да попитам - може ли този нормален естроген във фоликулярна  фаза и нисък прогестерон в лутенизираща фаза да са причина за безсънието? Въобще, нисък ли е този прогестерон? С какви средства биха се наместили тези хормони и има ли въобще някаква светлина в тунела, специално за безсънието, което ми е най-големият проблем, тъй като заради него съм буквално почти неработоспособна, а имам отговорности и деца за гледане....
Ще съм безкрайно благодарна за всяко мнение!

Последна редакция: вт, 28 фев 2023, 12:30 от мартеа

# 322
мартеа
един съвет от мен - не прекалявайте с билките и добавките.

# 323
А от мен съвет, проверете за всеки случай и щитовидната - тсх, фт3, фт4, тат, мат.
И как е положението с инсулина.

# 324
Привет, благодаря за съвета, проверихме и тях, без ТАТ и МАТ, които са изследвани скоро. Ок са, на ехограф щитовидната също е добре. Иначе по принцип съм с инсулинова резистентност.

# 325
Аз се обадих тук с моето безсъние. Но на мен не ми пречи, чета си нещо, гледам тв или поработвам и някак спрях да му се вглеждам. Събудя се в 2 и си откарам така. Но заспивам пък около 10:30. Нищо не съм изследвала заради това будуване. По последни профилактични изследвания, които не обхващат все пак витамини и хормони, дежурното пкк е ок.
Не мисля, че е и от миомата. Когато моята миома така рязко и бързо неусетно беше нарастнала си поспивах доволно.

# 326
  • Sofia
От 22-22,30 до 2-3ч.бил най-пълноценният сън.
И моят сън е разпокъсан,но си лягам около или след полунощ...будя се през 1,5-2ч.,чета,гледам тв,пак идва дрямка...после пак събуждане..и така до 6,30-7ч.

# 327
Ми аз съм си топ тогава, реално аз така спя. Simple Smile

# 328
Аз пък идвам да се оплача - липса на цикъл от 12.12 , запазен час за профилактичен преглед ,цитонамазка и колпоскопия за утре и днес...взе, че ми дойде. Запазих нов час за след 2 седмици.

# 329
Митев, какво билки са ти изписали за хормонален дисбаланс? И ако сама написа, че изследваните хормони са в норма, за кои хормони са ти изписали билките?

Общи условия

Активация на акаунт