Социалистически тоталитаризъм vs демократичен капитализъм

• 63 016
  • 2 175
  •   1
Отговори
# 165
BeautifulM, Ли Лу изтрили ли са я 😲, което ще е шок щото тя е най-умерената и Дзен Бг мама, а иначе като те чета май сме от една “партия”, надявам се не се обиждаш😉.

Аз се върнах да прочета заглавието на темата - да видя дали се питаше само за България или може и Европа? Ако не беше “соцът”, предполагам Бг жените - т.е. Настоящите читателки на Бг мама, транспортирани в младостта си, щяхме да сме в мнозинството си селянки и тук там по някоя образована имотна аристософиянка 😀.

Последна редакция: пн, 06 фев 2023, 21:02 от ierldan

# 166
  • Наблизо
Не знам,Йери,пиша от телефон и не и дам всички мнения в реално време.Тъпо ще е ако са я изтрили,не виждам защо.Споделяме гледни точки.
А споделям,че западняците не са живели този лъскав живот,по който толкова се въздиша.Появява се чак средата на 80тте и то благодарение на огромната имиграция от бившите им колонии,над които е доста издевателствано и които сега плюят..
Много ми се промени мирогледа ,откакто живея у Запада и отвътре видях за какво става дума.

# 167
Само някой много глупав човек може да мисли, че всичко е било цветя и рози на Запад, но това не променя факта, че тук беше по-зле.

# 168
Ама чакай сега. Ти си мислела, че западняците живеят лъскав живот и в момента се самоубеждаваш, че всъщност са били зле. Първо, никой тука не е твърдял (досега), че западняците са лъскави. Второ - не виждам да са били зле, особено в сравнение с нас. Тяхното 'добре' не се изразява само с повече видове сирене, дънки и минижупи, както и нашата 'напредничавост' не ни е донесла значими плюсове.

# 169
А споделям,че западняците не са живели този лъскав живот,по който толкова се въздиша.Появява се чак средата на 80тте и то благодарение на огромната имиграция от бившите им колонии,над които е доста издевателствано и които сега плюят..

Тук вече малко пресоли манджата. Може би в някакви села да е било и по-зле, може жените да не са имали свободи като в соца, но стандартът на живот на немците даже преди войната е бил по-висок от този при соца и твърдението как чак в средата на 80-те се замогнали е направо абсурдно.

# 170
Хайде сега, разрешете на хора живеещи в западен капитализъм, да споделят опит, който може и да ви изненада. Съществуват нюанси, не всичко е бяло или черно. Задайте си въпроса дали вие не продължавате с еднолинейния курс на мислене, така проповядван преди 10ти 😉.

ЧС, теб като че ли материалното ти е обсесия. Никой не отрича, че материално западът винаги е бил напред. Но не всеки мисли единствено в материалното измерение.

# 171
А какво означава да живееш добре? Предполагам, че за всеки е нещо различно. Да кажем, че имаше повече сигурност в професионално отношение ако си дребна риба. Работиш или не, получаваш си заплатата и можеш да си кюташ на едно и също работно място до пенсия. За здравеопазване не мислиш. Ранно пенсиониране (баба ми се е пенсионирала на 55). Общо взето си вървиш в коловоза без големи сътресения ако не пискаш много и нямаш големи мечти. Като поугоено животно в зоопарка - гледат те що-годе добре, ама си зад решетка.

# 172
А какво означава да живееш добре? ........
.Като поугоено животно в зоопарка - гледат те що-годе добре, ама си зад решетка.

Е, точно... друго си е в клетката в зоопарка.

# 173
ЧС, теб като че ли материалното ти е обсесия. Никой не отрича, че материално западът винаги е бил напред. Но не всеки мисли единствено в материалното измерение.

Материалното и свободата са основното. Останалото човек и сам може да си го направи.

# 174
Опитът на живеещите в западния капитализъм не ме изненадва. Изненадва ме, че не се връщат, въпреки опита си. От това по-еднозначен отговор на въпроса на темата май няма.

# 175
  • Наблизо
Може би за бял ,богат мъж да.Той е имал доста свобода,да.Сигурна съм,че повече от българския такъв.
За жените обаче съм напълно сигурна,че не е било така.Една много голяма клетка,за някои златна,за други желязна.Все клетка.
Нарциса,нали говорим за соца.Сега е една анархия.И въпреки това с мъжа ми сме говорили за вариант България.
В крайна сметка решихме,че за момента не ни е вариант.Едно че Мм е чужденец и е различно да живееш в чужда страна,от друга имаме дете и образованието ни е много важно нещо,както и здравеопазването.И двете,по мои наблюдения отблизо ,за влиза 20тте години откакто съм излязла от България,са във все по-лошо състояние спрямо това,което ги оставих.

# 176
Скрит текст:
[/quote]

Материалното и свободата са основното. Останалото човек и сам може да си го направи.
[/quote]

Ми и аз и BeautifulM обсъждахме различни аспекти на свободата, особено по отношение на жените. Но дори и материално, на запад съществуват класи и прескачането от една в друга е трудно сега( веднага те идентифицират по акцента), но пък особено 45-80, или когато в Бг е бил “соца” Примерно, да учиш медицина е било почти невъзможно, (цена на образованието) ако си работническа класа. Това от многобройни разговори с приятелка, която се възхищаваше на всички високо образовани източно европейки. В България, всеки можеше да учи ако издържи изпита.

# 177
Добре, де. При баш Тошо си е било най-хубаво, нека мир да има Simple Smile

# 178
Всеки е можел да учи само ако има бележка от ОФ, че е надежден. После следват изпитите.

# 179
Тук писаха някои хора за почивките на планина/море с карти към някои предприятия и ведомства... Сега не знам някой дали ще се навие да ходи на подобни почивки често без избор за място, без топла вода или вода по график, с една баня на етаж. Доста сме се разглезили.

Общи условия

Активация на акаунт