Социалистически тоталитаризъм vs демократичен капитализъм

• 62 975
  • 2 175
  •   1
Отговори
# 105
Мисля, че адски много се крадеше по комунизма на всички нива според възможностите/достъпа до блага. От заводи, предприятия, от ресторанти, изнасяше се какво ли не, тези хора си продължиха по навик. Крадяха се и дефицитни стоки, баща ми примерно все си сваляше чистачките, радиото в колата, ако го оставиш изчезваше. 80-те.

# 106
  • Пловдив
Аз не съм и казала, че ти си казала такова нещо. Тук пишат и други хора все пак Joy
ОК. Grinning

-----
И аз, както и всички, сме го чували това за краденето. Не се съмнявам изобщо, че се е правело, разбира се. Не можем да измерим колко точно и дали адски много, за съжаление, нито как е в сравнение със сега. Доколкото обаче и тогава, и сега има хора почтени и такива, за които авантата е чиста печалба, мисля, че две неща при соца стимулират подобно влачене на каквото може: едното е обичайната причина, халтавият контрол, другото е именно дефицитът на какво ли не, характерен за тогава (бананите, нали Wink).

Последна редакция: сб, 04 фев 2023, 12:20 от Магдена

# 107
Чета Ракова болница на Солженицин - тя е за раково болни и комунизма. И там сега точно прочетох едни страници, където се разкава следното (то е роман, но се води полуавтобиографичен) - та един от героите и жена му били заточени в лагер като врагове на народа и като умира Сталин ги пускат и биват заточени да живеят свободно в някакакъв пустинен казахстански град - нещо като последното село. Но били много щастливи. Защото от лагер с тежък труд отиват на място, където имат що годе няква свобода, чакат 5 месеца и взимат радио да си слушат песни, и си копат градинката. И хората около тях са на подобен хал.

И оттук, а и от разказите на роднини, мога да заключа следното :

- когато в магазина има 1 радио, и то се доставя веднъж на 5 месеца и като чакаш и го получиш и съседът има същото радио, а не по-добро си по-щастлив отколкото когато в магазина има телефони за 100 лева и айфони за 2000 лева и ти си купип телефон за 100 лева, който свири песни всякакви, но съседът има айфон, който не само свири, но и има още 1000 функции.

Защото в абсолютна стойност трябва да си по-щастлив с телефон за 100 лева с ютуб отколкото с някво радийце дето хваща 1 програма.

Но в относителна стойност в първия случай ти си равен на съседа, а във вторият случай завиждаш.

Така че в материално отношение капитализмът е много труден за егото - защото има доста солидни разлики. При все че съм абсолютен фен на капитализма. Просто някак за психиката ни е по-добре ако всички сме в блатото, отколкото ако никой не е в блатото, но единият има мазен дюнер, а другият има гурме обяд.

# 108
Към мнението на Магдена бих добавила трета причина за кражбите - според мен беше и някак напук на държавата, един вид протест. Тогава се е доутвърдило, че държавата е нещо външно, което трябва да бъде цакано.

# 109
  • София
Верни са ти разсъжденията, Футболеро. Типична нашенска черта (не знам как е при другите народи) и не само е, че е много успокоително да си равен на съседа. Затова и сега много хора ги тресе тиха и не толкова злоба, че има богаташи. Факт, че мнозинството от богаташите са с куфарчета от БКП, ама това е друга тема.

От онези години ми липсва само младостта.

# 110
  • Пловдив
Абсолютно е така за радиото, айфона и останалото,  усещането за щастие и удовлетвореност зависи много от сравнението с другите, както от другите пряко около теб (най-вече), така и от знанието и постоянното слушане, че извън твоето село по широкия свят има и по-добро, в тоя смисъл познанието е зло, както би казал моят мъж. Wink

Сега видях горното мнение. Не, категорично не е нашенска черта, нито пък е отрицателна (когато нещо не е отрицателно, рязко спада желанието да се обяви за типично нашенско Wink), просто така си работи човешкото съзнание.

----
Цитат
Тогава се е доутвърдило, че държавата е нещо външно, което трябва да бъде цакано.
Да, вероятно е част от причината. Не че сега го няма точно същото мислене, но тогава всеки работодател беше на практика държавата, сега - не.

Георги Данаилов:
Скрит текст:
Обикалях аз от къща на къща, питах, разпитвах, но безуспешно. или не им се даваха, или били потрупани с друг дървен материал, или просто нямаха. Върнах се при бай Ахмед и му разказах, каква е работата. Няма и няма. Той се начумери и изведнъж нещо се сети:

- Абе аз сабале видях, горе на пътя, имаше цяла камара.

- Е да, ама те са на държавната реставрация.

Бай Ахмед ме изгледа изумен, изсумтя нещо и забърза нагоре по уличката. След няколко минути се върна натоварен с четири здрави, нови - новинички четириметрови ритловици.

- Бай Георги бе, що не кажеш, че са държавни бе, аз още одеве щях да ги взема, ама мислех, че са на някой човек! !

Който можеше да види, колко искрен и откровен беше Ахмед в този миг, нямаше дори да се запитва, защо социализмът не успя никъде по света. Собствено е само онова, което принадлежи на някой човек, държавното е абстракция. А абстракцията не може да предизвиква угризения.

Последна редакция: сб, 04 фев 2023, 12:43 от Магдена

# 111
Богаташите с куфарчетата са отпреди 30+ години. А днес има богаташи, които работят и драпат. Само че у средния бачкатор е вкоренена в соца и затвърдена от соц-наследниците с куфарчета идеята, че човек с пари няма как да е читав и да ги е спечелил с много труд... честен труд. И най-вече е вкоренена идеята, че бедничкият бачкатор е най, а другите са изедници.
Баща ми ме убива в това отношение. Има дребен бизнес, вдигнали са с баба и дядо къща на два ката с гаражи, обаче е див фен на бай Тошо. Опитах се да му кажа, че ако се върне байтошовото време, ще му вземат и къщата, и колата, и магазина, може даже да запалят магазинчето; опитах се да му припомня и неговите собствени думи как всеки път като се прибере с покупки в багажника - от торби храна до техника - комшиите зяпат по прозорците и после го бъзикат колко много пари има и ако били като него... Не ще да вдява.

Последна редакция: сб, 04 фев 2023, 14:39 от Нарцùса

# 112
  • София
Баща ми ме убива в това отношение.....

Доста сме, които имаме подобни семейни драми. Laughing

Основната разлика е, че хората живееха спокойно, защото им бе втълпявано, че държавата ще се погрижи. Дали е вече друга тема.

# 113
Да. Някак въздишките винаги се свеждат до това как са получавали малко, мо сигурно, без да си дават много зор, защото някой друг ще се погрижи. Ок, а който иска много и е готов да бачка денонощно, какво прави?

# 114
  • София
Наистина ли е глупост да има хляб за всички, че и банани?
В по-цивилизованата част на Европата им е важно, стои в основата на всичките им бизнес решения.

Сега няма хляб за всички, това ли се опитвате да внушите?
Плоско Simple Smile
Като тъпотиите за стъпкания български лъв?

# 115
Имам хубави спомени от детството си. Демек края на 70-те и 80-те.
Магазините може да са били празни. Но лагери всяко лято, после с родителите ми две седмици на море. Балкан всеки уикенд, голяма група родители и деца.
От малки бяхме по улиците тумба деца, но всеки комшия ни надзираваше..
Все плюсове за детството.
Аз на моето дете не можах да дам такова детство и внимание.
В 80-те години баща ми се разболя тежко. Година и половина болница и санаториум. Сега 10 дни и вкъщи ако имаш пари може и да оздравееш. Събираме дарения и капачки.
Престъпност няма как да не е имало, но не и каквато е в момента. На село вратите не се заключваха, помня колко трудно баща ми превъзпита дядо и баба като дойде новото време.
Най-тежки години бяха края на 90-те. Аз и сестра ми студенти, а родителите ми в едно предприятие и само на аванс, заплатите се бавиха с месеци.
Предимствата сега, всички ги знаем..Свобода, избор, достъп до всичко.
Но и възможност за реализация. Пак баща ми ще дам за пример Цял живот в едно предприятие. От най-ниското стъпало, до най-високото възможно след години в новото време.
Демокрация уви в България доста изкривена като слободия. Някак парите, беззаконието от най-нисшото, до най-високото стъпало вадят очите.
Ако бях оптимист, че сме в преходен период и в един момент държавата ни ще се нормализира, вече съм песимист.
От 89-та, вече сме 2023-та, никаква стабилност и държавна политика.

Може да е объркан поста ми, но нахвърлях мисли и спомени. Както някой по-горе каза, извличаме най-лошото от двата строя.

# 116
Аз никога не бих се върнала в соца. Най-унизителното и мръсно време за свободолюбиви, морални и работливи хора. Всички сме равни?! Не, благодаря!
Дядо ми бачкал по разни заводи. Ако вечер някой работник не си тръгнел с нещо откраднато от завода му викали будала. До тук с идеята за работливия и честен българин.
Баба ми бачкала по заводи за лютеница и боза. Падне некой плъх в казана, работникът го вади, изстисква го вътре, да няма фира, и го хвърля от вън. До тук с мита за качествената храна през соца.
Майка ми и баща ми са ходели "много" насам натам през "процъфтяващия" соц. Карта за почивка са взимали лятото за планина и зимата за море.... Толкова за благосъстоянието през соца.
А на мен в училище ми се подиграваха децата, че сме бедни и имам грозни дрешки. Всички сме били равни, а?
Няма по-жалко и тъжно време от соца. Направи от народа жалки плъхове, които само гледат колко струва хляба и свинското. Хубав спомен - майка ми работеше в книгопощата и постоянно носеше книги вкъщи. И уреждаше за свои приятели. Всички хора по онуй Велико време си избираха книгите по цвят да отиват на тапетите и завесите. И разбира се, най-модерно беше да се обзаведеш с томове. Маркс и Енгелс, история на железничарството, все тая важното е томове да има. Grinning
А веднъж един чичо от партията се скарал с баща ми и му казал, че ако продължава да му се отваря дъщерите му няма да учат...Свобода и благоденствие? Не, благодаря!

# 117
... Всички хора по онуй Велико време си избираха книгите по цвят да отиват на тапетите и завесите. И разбира се, най-модерно беше да се обзаведеш с томове. Маркс и Енгелс, история на железничарството, все тая важното е томове да има. Grinning

Мисля, че това е по-скоро белег на средата, не на строя, но е хубава демонстрация, че дори при строй, в който уж всички са равни, в никакъв случай не са еднакви. Лично моите спомени са, че са хората четяха - много. Книги се разменяха, размножаваха по знайни и незнайни начини. Ако щете вярвайте, съм виждала размножен "Шогун".

ПП "Жалки плъхове, които само гледат колко струва хляба и свинското" също не бих отнесла към строй. Мисля, че предразположението всичко да се измерва в материални придобивки сега даже е леко по-засилено.

Последна редакция: сб, 04 фев 2023, 17:05 от Vapor

# 118
Като каза книги...
Издадените по соца направих доста пъти грешката да ги чета още от преводаческите бележки. Нивото беше ниско и плоско.
Виждала съм преводни книги, издадени в соца, и изданията им в демокрацията. Обемът се различава в пъти. На Тютюн не съм чела соц версията с добавените комуняшки глави.

# 119
Като каза книги...
Издадените по соца направих доста пъти грешката да ги чета още от преводаческите бележки. Нивото беше ниско и плоско.
Виждала съм преводни книги, издадени в соца, и изданията им в демокрацията. Обемът се различава в пъти. На Тютюн не съм чела соц версията с добавените комуняшки глави.

Аз рядко си причинявам да чета преводна литература, но сега нивото на превода е потресаващо. Децата ми твърдят, че като четат книга, преведена от английски на български им става неудобно. Синът ми се беше запалил по исторически криминалета и веднъж ме попита кои са "морите". Оказаха се маври.

Преводи като на Сидер Флорин /Дж. К. Джером/ или Жечка Георгиева /П.Г. Удхаус, вече от по-демократично време май/ вече просто няма. Но и това не е до строй, а по-скоро до липса на редакция. Малък пазар сме вероятно, а продуктът не бива да е твърде скъп, за да се харчи. Плюс конкуренцията на необятната мрежа и това, че все повече хора четат на няколко езика, а и худ. литература сякаш се чете по-малко.

Общи условия

Активация на акаунт