Социалистически тоталитаризъм vs демократичен капитализъм

• 63 040
  • 2 175
  •   1
Отговори
# 180
50% от студентите по медицина са чужденци. Не  е заради ниското изискване към образованието у нас, добро си  е. Скоро четох за немски студент(ка) , че там не може да си позволи и  за това учи у нас. Имаме остатъци от онова време и то добри. И да , бяхме млади, особено аз, което не  е без значение. Но  и никога не  е едноцветно ,  и тогава и сега. В цвят  е. Добро и не толкова. Вредите нанесе икономиката,  те събориха строя , не друго.

# 181
Всеки е можел да учи само ако има бележка от ОФ, че е надежден. После следват изпитите.
Или да не е оф - бележка от бай Ставри домоуправителя или от кварталния. Който искал учил, ама друг път. На майка ми и на вуйчо ми директно им писали в длъжностната характеристика от гимназията - негодни да продължат висше образование. Край! Оттам нататък само бачкатор. Който го кефи, няма проблем. Но хора с идеали и усет за красивото са били смазвани.

# 182
Има го и това и то до късно. Колежка бе враг, та   и мъжа и децата  и. Имали ниви  и богати били.
Дъщеря  и имаше любим -летец, не позволиха брак ,макар да ходиха да се запознават със сватовете ,разделиха си , иначе той трябваше да се откаже от летене, военен летец не може с враг.

И пак колега дава характеристика, вече не е жив, но толкова съдби съсипа този, че дано е в ада.Големия  ми син прати в Средец, после се пенсионира, за другия друг  наблизо прати. Но и големия се справи в щаба, три месеца се търкаля в калта и се оправи. Без да сме  "засечени" от този  като вредни.
 Всичко имаше. Който е  търпял несгоди си знае как.

# 183
Такава бележка, че си годен да продължиш обучение в гимназия, се дава в днешни дни на 12 годишни, приключили с основното образование. Може да имаш макс точки на финалния изпит, ако класния ти ръководител прецени, че си подходящ да получиш професионално образование, няма да влезеш в компютърното школо.  Естествено, мнението на класния не се основава на политически причини, но бележка си трябва. Това ок ли ви звучи?
Скрит текст:
На мен-да

# 184
Къде искат таквиз бележки сега? Може ли линк.

# 185
Това е мега абсурд за бележката от класния. И аз искам линк. Защото баш сега деца на познати са на 12,13 години и не съм чула да им дават бележки за ставане.

# 186
  И аз искам линк, моля.

# 187
  • Наблизо
Не знам точно за какво говори Лейди Рамкин,но в Германия например изключително рано разпределят децата на бачкатори и на умници за висше.Реши ли учителят,че си глупав,излизане оттам е много много трудно.Дори само да се добереш до гимназия,хеле пък да минеш матурите.

# 188
Нещо бъркате ситуациите. И тук в извънсоцово време даскалите бяха/са все още предполагам на принципа да класифицират кой става и кой не, ама не с бележки, разбира се. По-лесно им е на завалиите да се спогаждат с отличниците. Тези които се затрудняват, по каквато и да е причина, са зле позиционирани. Следователно получават ниски оценки и съвсем логично не се справят добре на матурите и не успяват да влязат в университета. Аз затова не одобрявам образователната система. Тя е на принципа ти ставаш/ти не ставаш за решаване на задачи примерно. Няма подход, няма оценка на индивидуални нужди. Ама бележки, моля ви се!
Аз завърших с много лош успех гимназия 90-те. Естествено не успях да вляза в университета. След няколко години се запънах като магаре на мост да науча чужд език и влязох в университета. Само че трябваше да изкарам 5.50!! за да вляза, докато останалите ми колеги бяха влезли с 4 примерно. И това защото като не си от отличниците и имаш проблем с математиката примерно те стигматизират.

# 189
В европейска, много добре развита демократична страна е, не у нас. Нещо като образец на светлото бъдеще.😃
С бележка си е, официален документ, Алегра, а смисълът не е да се слагат стигми.
Та, ок ли е?

# 190
  • България
Не знам точно за какво говори Лейди Рамкин,но в Германия например изключително рано разпределят децата на бачкатори и на умници за висше.Реши ли учителят,че си глупав,излизане оттам е много много трудно.Дори само да се добереш до гимназия,хеле пък да минеш матурите.
Вярно е.
Племенникът на МП беше на косъм да остане към кастата на бачкаторите.
Една от учителките се оказа доста надъхана на тема немците и другите, но нашите се сетиха и заложиха на дискриминацията.
Мина това.
Обаче се оказа, че предпоследната година в училището за "умници" е задължителен стажът някъде във фирма по специалността. Нова греда, немците се подготвяли поне година по-рано и осигурявали място на бъдещия висшист, нашите все пак успяха в последния момент отново с номера за мигранта и бъдещето му в немско. Избягвам подробности, светът е едно голямо село.

# 191
В европейска, много добре развита демократична страна е, не у нас. Нещо като образец на светлото бъдеще.😃
С бележка си е, официален документ, Алегра, а смисълът не е да се слагат стигми.
Та, ок ли е?
Бива. И коя е тази светла държава? Ма ако все пак на хората не им харесва там могат да отидат примерно в Русия или Северна Корея. Там според мен няма да им дават бележки и ще се развият идеално. Simple Smile

# 192
Аз, който съм хейтър на комунизма и тоталитаризма, не смятам, че на Запад по това време е било цветя и рози. Моите принципи са свободата на човека и това е по-важно от икономическото битуване.

Ако мога да ги ранговам - комунизмът е на най-ниско ниво 0 - нулева толерантност. Сегашният Запад (това част и ние ), ако сме на ниво 5 да речем, то определям Западът през 1950те на ниво 1 или 2 - черникожите са били като втора ръка, куклусклан, али бали - много зле са били от към равенство. Западът от 1960те и 1970те е на ниво 3, през 1980те до 2010 е на ниво 4 и сега с правата на всякакви сексуалности са на ниво 5 да речем.

Така че не мога да кажа - комунизмът е бил зле от към свобода, ама и Западът е бил на доста ниско ниво. А има едно години между 1950 и 1954, където в Америка става малко като Сталинизъм - те пък решават под напора на един сенатор Макарти да гонят всяка проява на комунизъм и почва лов на вещици - всякакви хора ги обвиняват и уволняват и шеймват, че симпатизирали дори и малко на комунизма.

# 193
Та, ок ли е?

Да си дойдат у нас, тука никакви бележки не искат.
Но подозирам, че няма да го направят, защото както беше писал някой по-нагоре, бъдещето на детето им е важно, нали....

# 194
Ок, ама на мен ми се губи нещо. Ако е било толкова зле в Европа и САЩ по същото време, защо хората, които са успели да избягат от България са заминали за Америка и Западна Европа, а не са се запътили за Беларус, Куба, Венецуела, Боливия примерно? Е как тъй насила отиваш на по-лошо!? Кой ще ми разкрие каква е тази мазохистична заложба у българина да се бута в гадни държави?

Общи условия

Активация на акаунт