Социалистически тоталитаризъм vs демократичен капитализъм

• 63 237
  • 2 175
  •   1
Отговори
# 825
  • Пловдив
Аз също съм "за". Ама що за птица трябва да си, та от млад да си планираш/представяш нещата така. Wink

И аз като бях на седем или там някъде години, бях решила, че няма да се женя и ще си осиновя дете. Това, защото една колежка на майка ми, неомъжена на 50, осинови извънбрачното дете на някаква своя роднина и аз бях впечатлена, че можело. Ама бях на 7, не на 20+.

# 826
Ако когато аз бях на 20 тази възможност беше достъпна, сигурно и аз така щях да говоря. Но после човек пораства и все пак ползва старомодния начин. Може и някаква програма за размножаване да му се включва в можъка и забравя какво е говорил и даже мислил.

Също съм За сурогатното майчинство.

# 827
Според мен показва степента на егоизъм и проблеми в общуването, а не за/против сурогатно майчинство. Това е, което ме ужасява, както и изказването, че нямало проблем да нямат майка, но не искат да отидат даже на обмен, защото нямало кой да им готви..

# 828
  • Paris, France
Не мога да приема едно дете да бъде съзнателно предопределено да расте без майка. Против съм. Бях шокирана като го чух. Вижда ми се жестоко.

Аз също съм "за". Ама що за птица трябва да си, та от млад да си планираш/представяш нещата така.

Птица, висяща в интернет, където инфлуенсъри ти правят разбивка с разходите по сурогатна майка vs гадже, брак, развод, общо дете и издръжки след развода + делене на време, упражняване на родителски права, нерви. Роналдо, Прианка Чопра, Наоми Камбъл, Ким Кардашиан и други известности популяризират идеята.

Също съм За сурогатното майчинство.

Бе то и аз не исках стрии и да ми увисват цицорите, ама чак пък да откъсвам бебе от майка му и да го храня с биберон няма да мога.

# 829
  • София
Невена, предвид това колко бебета по света са хранени с биберон от собствените си майки, този довод ми издиша.
Замислих се, че съществува банка за кърма, поне у нас. Но цената ми се вижда абсурдна - 1,80 лв./л

# 830
  • Paris, France
Не е само храненето с биберон, а изначалното предопределяне на детето да расте без майка. Естествено, че нормално заченато бебе може да не успее да суче, да остане сирак. Рискове винаги има. Освен майка, поръчаните от самотен баща няма да има роднини по майчина линия - баба, дядо, братовчеди, леля, чичо. Тъжно е.

Мисля, че навсякъде има банки за кърма. Някои бебета не толерират никое адаптирано мляко. В Англия имаше и даже веднъж дарих мляко, но нямах много и бързо се отказах, защото предпочитах да замразявам за сина ми, който трудно сучеше и дохранвах. Във Франция съм дарявала мляко. Не знам цената. Мислех, че е безплатно за нуждаещите се. На дарителките не се плаща. 

Според мен показва степента на егоизъм и проблеми в общуването, а не за/против сурогатно майчинство. Това е, което ме ужасява, както и изказването, че нямало проблем да нямат майка, но не искат да отидат даже на обмен, защото нямало кой да им готви..

Точно. Детето става стока с цена с цел бащата да не си причини евентуален конфликт с майката и да не се охарчи с издръжки. Гледат си удобството и рахатлъка и искат винаги да става на тяхното.

Като ви чета, се чувствам истинска дъртела със закостенели, архаични разбирания. Boomer  🥳

# 831
  • София
Ако имаш щастието БНД да е някой тапир, който да ти прави напук при излизане в чужбина, а иначе да не плаща издръжка и да се интересува от детето, ще ти се доиска да не се знаеше кой е.

# 832
  • Paris, France
Ако имаш щастието БНД да е някой тапир, който да ти прави напук при излизане в чужбина, а иначе да не плаща издръжка и да се интересува от детето, ще ти се доиска да не се знаеше кой е.

Ти гледаш само от собствената ти камбанария. Ясно е, че майките искаме приятни мъже, които да останат добри бащи ако се разделим и да плащат 5 или поне 4 цифрена месечна издръжка ако детето не е при тях половината от времето. За детето е важно да има връзка с бащата и семейството му, не непременно ежедневна. Издръжката няма да я броим, защото сурогатната майка не дължи издръжка, та аргументът отпада. 

Като не искаме бащата да ни прави сечено за извеждане в чужбина си избираме да живеем в държава, в която няма такова изискване и баща, който да не е от талибански географски ширини + САЩ и Канада.

# 833
  • София
Напротив, пиша след прочетени стотици теми тук. Лично аз за момента не съм разведена и не съм имала проблеми, но виждам и извън моята ситуация.
Е, когато ти и аз сме родени, не се излизаше току-така в чужбина. И моите родители не са водели такъв космополитен начин на живот, да се отрека ли от тях?

# 834
До колкото помня обобщи за младите. Не зная за каймаците някъде-си, аз живея сред хора, които определено мога да причисля към каймак на младите. Те не са комплексирани от това, че живеят тук. Не говорят колко сме били зле през цялото време (в световен мащаб това би било доста смешно). Още по-малко си въобразяват как цялото зло на света идва от една държава и не възпитават емигранти.

Добре, признавам си, че трябваше по-обстойно да изясня за кои млади говори и да използвам проценти.
Но за комплекси не съм споменавала, само за възможности и качество на живот, на работна среда, на нрави и обичаи. Май по-горе споменах за разрушения от хулигани прекрасен комплекс от катерушки и други атракции в парка Заимов. Много добър пример за отношение на голяма част от младото поколение.

Приятел на мъжа ми с дъщеря на около 20 г. смята, че трескавото мислене: "да се махнат децата, че да живеят нормален живот" е застъпено повече сред нашето поколение (40+) отколкото сред младите. Не че няма много млади, които заминават навън, но според него имало и такива, които са заминали да учат навън по настояване на техните.

Предполагам, че има истина в това. Но то е защото младите са млади, идеалисти и не могат да забележат някои неща, които ние виждаме. Има значение и каква професия/специалност е избрал младежът/девойката, защото за някои ИТ-та например тук има приличен доход и купон в старата среда, с помощ от мама и тати. Докато в чужбина си сам за себе си - наем, издръжка, готвене, пране, чистене...
Но на младите не им се е случвало да правят бизнес с някакви мутри и бивши ченгета и да гледат как те се отнасят с персонала си. Ми много лесно е след това да реша, че не искам моето дете да работи за тях, а в нормална среда.

Какво са направили някакви хулигани не е пример за абсолютно нищо. Просто продължаваш по един и същ начин - младите, които остават са прости и искат да си стоят при мама и тати, а тези, които не искат да остават (твоите), са каймак. Да, но не. Веднага мога да кажа, че голяма част от този 'каймак' просто не може да се оправят никъде и все някой друг му е виновен.
Това да говориш как младите хора, които поддържат собствената ти страна (пари, деца и т.н., го правят, защото не струват, е повече от противно. Не всички сме длъжни да се занимаваме с мутри и съм много далеч от мисълта, че ако искам на развивам подобен бизнес в чужда страна, няма да се срещна с тамошни такива.
Комунистическите чеда си имате комплекси, които аз нямам, това не е повече знание от младите.

# 835
Какво са направили някакви хулигани не е пример за абсолютно нищо.
Напротив, пример е за отношение. Намери ми една площадка, която да не е изпочупена от гаменчета. В чужбина това го няма. Само у нас идват вечер, пият и се друсат и после почват да си показват силата чупейки съоръженията. Впрочем може и в други източни страни да го има, за там не знам, ама на Запад не се наблюдава.
Просто продължаваш по един и същ начин - младите, които остават са прости и искат да си стоят при мама и тати, а тези, които не искат да остават (твоите), са каймак.
Точно това и баш така не съм казала. То моето, че е каймак, каймак е, но това няма общо и говоря принципно. Идеята беше, че сред много от младите има стремеж да се отиде на място с по-добро образование, по-добри перспективи и по-добра среда (да не чупят детски площадки например). И да,  не сред всички - някои си знаят, че не е за тях, други не знаят какви опции има, трети си имат други причини. Но това не променя нещата.
Да, но не. Веднага мога да кажа, че голяма част от този 'каймак' просто не може да се оправят никъде и все някой друг му е виновен. Всъщност каймакът си се оправя съвсем добре. Не всички сме длъжни да се занимаваме с мутри и съм много далеч от мисълта, че ако искам на развивам подобен бизнес в чужда страна, няма да се срещна с тамошни такива. Ами то опциите не са много - чужда фирма в България, свястна българска фирма и мутренска/ченгеджийска българска фирма. И кой както се нареди.

Комунистическите чеда си имате комплекси, които аз нямам, това не е повече знание от младите.
Какво искаш да кажеш с това "комунистически чеда"? Аз лично комплекси нямам, никога не съм се притеснявала, че съм българка (не съм се и хвалила, защото не виждам причина), когато съм се срещала по работа с чужденци никога не съм се чувствала под тях, нито те са ме приемали така. Та за какви комплекси говорим? Говоря за реалности и опции, защото ги виждам и мога да ги осъзная.

# 836
Черна Станция, защо се заяждаш с момичето? Нали за това скачахме по площадите през 90-те на миналия век? Да имаме ние и децата ни свободата да избират къде да живеят, като почнеш със софийското жителство и свършиш със свободното предвижване на хора в Европейския съюз. Да, има млади хора, които след образование на запад се прибират да живеят в България. Има такива, които от София или големите градове се местят на село.... Това е техният избор и не заслужава насмешка. Добре е, че го имат.

# 837
Какво са направили някакви хулигани не е пример за абсолютно нищо.
Напротив, пример е за отношение. Намери ми една площадка, която да не е изпочупена от гаменчета. В чужбина това го няма. Само у нас идват вечер, пият и се друсат и после почват да си показват силата чупейки съоръженията. Впрочем може и в други източни страни да го има, за там не знам, ама на Запад не се наблюдава.
Просто продължаваш по един и същ начин - младите, които остават са прости и искат да си стоят при мама и тати, а тези, които не искат да остават (твоите), са каймак.
Точно това и баш така не съм казала. То моето, че е каймак, каймак е, но това няма общо и говоря принципно. Идеята беше, че сред много от младите има стремеж да се отиде на място с по-добро образование, по-добри перспективи и по-добра среда (да не чупят детски площадки например). И да,  не сред всички - някои си знаят, че не е за тях, други не знаят какви опции има, трети си имат други причини. Но това не променя нещата.
Да, но не. Веднага мога да кажа, че голяма част от този 'каймак' просто не може да се оправят никъде и все някой друг му е виновен. Всъщност каймакът си се оправя съвсем добре. Не всички сме длъжни да се занимаваме с мутри и съм много далеч от мисълта, че ако искам на развивам подобен бизнес в чужда страна, няма да се срещна с тамошни такива. Ами то опциите не са много - чужда фирма в България, свястна българска фирма и мутренска/ченгеджийска българска фирма. И кой както се нареди.

Какво искаш да кажеш с това "комунистически чеда"? Аз лично комплекси нямам, никога не съм се притеснявала, че съм българка (не съм се и хвалила, защото не виждам причина), когато съм се срещала по работа с чужденци никога не съм се чувствала под тях, нито те са ме приемали така. Та за какви комплекси говорим? Говоря за реалности и опции, защото ги виждам и мога да ги осъзная.

Пишеш:
Или ще отречеш, че каймакът от най-добрите училища като цяло гледа да се махне?

После казваш, че не си казала точно това.
Не зная за всички площадки, ние водим детенцето на много и не са счупени, но и и да бяха това не доказва, че повечето млади чупели.
Комплекси е да не можеш да си представиш, че има хора, които живеят добре (за сега), защото ти или детето ти не сте успели.

# 838
Черна Станция, защо се заяждаш с момичето? Нали за това скачахме по площадите през 90-те на миналия век? Да имаме ние и децата ни свободата да избират къде да живеят, като почнеш със софийското жителство и свършиш със свободното предвижване на хора в Европейския съюз. Да, има млади хора, които след образование на запад се прибират да живеят в България. Има такива, които от София или големите градове се местят на село.... Това е техният избор и не заслужава насмешка. Добре е, че го имат.

Не се заяждам, тя ме гони. А в моите постове има съвсем друга нишка, но в никакъв случай не и насмешка над този или онзи. Все пак става дума за обществото ни, за политиката, икономиката, образованието... Не за отделните индивиди.

Пишеш:
Или ще отречеш, че каймакът от най-добрите училища като цяло гледа да се махне?
Да, това написах. Но не съм писала, че другите са прости и гледат да си живеят при мама и тати. За другите не съм писала нищо.

После казваш, че не си казала точно това.
Не зная за всички площадки, ние водим детенцето на много и не са счупени, но и и да бяха това не доказва, че повечето млади чупели.
И пак не съм казала, че ПОВЕЧЕТО млади чупят, а че има толерантност към подобно поведение и затова има достатъчно гамени. Тези гамени са следствие на възпитание у дома, на среда, в която се движат и на толерантност и безхаберие от страна на обществото и държавата като цяло. А после знаеш - лъжичка катран разваля делва с мед.
Комплекси е да не можеш да си представиш, че има хора, които живеят добре (за сега), защото ти или детето ти не сте успели. О боже, сега ме разконспирира. Ми да, пукам се от яд, че не съм успяла да живея добре и затова, страдайки от дълбоки комплекси съм си пратила детето да мие чинии в чужбина. Много беше подло да ми го напомняш Sad

Последна редакция: вт, 04 апр 2023, 18:04 от Черна станция

# 839
Черна Станция, добре е по-мъдрият да спре и отстъпи в даден момент.
Никога не съм разбирала и няма да разбера това поощряване от родители към деца да се изнасят от България. Аз съм за свободния избор - всеки да си решава какво да прави в този живот и да има свободата да го направи. ...И без това е твърде кратък.

Общи условия

Активация на акаунт