Социалистически тоталитаризъм vs демократичен капитализъм

• 63 052
  • 2 175
  •   1
Отговори
# 945
Връзкарството още си стои в администрацията. Харесва ли ви? По соц-а всичко беше с връзки.

# 946
  • Paris, France
Връзкарството в администрацията го има и извън соца, в държави, които соц не са помирисвали. Не го свързвам със соца изобщо.

# 947
Ходенето на бригада беше задължително. В гимназията през целия октомври бяхме на бригада, всички училища от града. През лятната ваканция отново трябваше да отидеш един месец на бригада. Всъщност покрай тези бригади бяха и първите ми вече много осъзнати сблъсъци с феномена "мои хора". За целия октомври ние вземахме около 15-20 лв заплата. Съученици, които си извадиха бележка, че са болни, взеха два пъти повече от нас, без нито един работен ден. Да не говоря пък колко надници отидоха за болници във Виетнам.

# 948
  • София
Завърших висше по соца и не  съм млада, но мога да кажа, че с теб явно сме живеели в различни Българии. Simple Smile
В "показните" магазини, каква яка дума, имаше някакви по-екзотични плодове, ама бяха доста скъпи. Там се пазаруваше рядко, поне моето семейство. И да магазините не бяха празни, пълни бяха с еднотипни стоки. Един рафт брашно, един рафт захар например, никакво разнообразие. Хляб, ако улучиш току-що докаран е хубав, но пък се редиш на опашка, щото явно е рядкост.  Ако купуваш повече от един, веднага ти пробутват един камък от онзи ден.
Сега има по-голям асортимент, както и по-качествени хранителни продукти, не са само заместващи продукти.
Но по-важно е, че имаме възможността  да четем книги и слушаме музика без цензура. Да пътуваме по света и да общуваме свободно без страх от доносници, комсомолски и партийни секретари.
Малко снимков материал
Скрит текст:

# 949
Щом ти казваш Simple Smile вероятно и престъпник и доносник съм бил на 13 г. Simple Smile
Не си се сетила за полу-нелегален Simple Smile Като бай Тошо - той се крил, ама никой не го търсил Simple Smile

# 950
  • София
Щом ти казваш Simple Smile вероятно и престъпник и доносник съм бил на 13 г. Simple Smile
Не си се сетила за полу-нелегален Simple Smile Като бай Тошо - той се крил, ама никой не го търсил Simple Smile

Или ти куца четенето с разбиране или се припозна нещо.
Не мога да ти помогна.

# 951
  • Пловдив
Джеймс, не се излагай. Другото хич няма и да го коментирам, яко фантазия, но точно през 50-те в България е било беднотия на много места, обективно по-голяма от което и да било време на 90-те. Каквато не сте видели, само сте чели за подобна по книжките. И аз също не съм видяла, само съм чувала.

Кой е умрял напоследък от глад и студ у нас? Установено, че е от това? Отговори от типа на "много хора" или "ти не знаеш ли, та къде живееш!" не вАжат.

# 952
Писах в отговор на мнението преди вашето, макар че явно и за вас подхожда Simple Smile
Не дай боже да търся помощ в този форум Simple Smile
Но споделям мнението, че сме живели в различни Българии.
Познавам един куп хора, които обиколиха света през 80-те. И даже се връщаха Simple Smile Сега като се замисля, всъщност най-трудно излизаха милиционерите Simple Smile

# 953
  • София
James42, написаното от теб само потвърждава, че изобщо не сме били равни, каквато уж е била идеята. Да, явно сме живели в различни Българии.

# 954
James42, провокация ли целиш?
Бригадите бяха задължителни, а обмяната на валута престъпление. Нямаше как 13-годишен да обменя долари безнаказано. Явно си от "другарите".

# 955
Може да е бил освободен от бригада по здравословни причини. Аз не съм ходила като ученичка, нито на военно. И от физическо бях освободена.
Като студентка съм ходила, жесток купон беше.
Долари не са се обменяли законно за всички желаещи. Само за такива, които са работили в чужбина и за чужденци.

# 956
Много е зле да имаш само каквото ти трябва. Сега по сто вида хляб и кисели млека и зехтин и всяко в отделен тип стъклена бутилка, за да е разпознаваемо сред останалите артикули, да купуваш до дупка, независимо дали имаш нужда или не. Не като по соца, когато се бартеруваше - измиваш, връщаш, получаваш същото. Бе консумеризъм и предметоимане, забравих и имотовладеене, обучение в чужбина и хотелопосещение. И плосък данък, за да забравим за останалите индивиди, формиращи обществото, по неслучилите с родители или здраве от нас.

Изтъквам горното, не защото славя соца, половин живот се наслаждавам на истински капитализъм, не тва, което се прокара в България и съм се облажила, да. Но не съм сляпа. Соцът си има много малко, но много дистинктни предимства.

Последна редакция: пт, 07 апр 2023, 21:50 от ierldan

# 957
И да си освободен по здравословни причини да береш домати на полето, пак се ходеше на бригада. Намираха ти някаква работа да вършиш в града.
Единствените предимства на соца бяха, че всички трябваше да живеем в кошара.

# 958
Преди било кошара сега кочина, която не е подредена. Joy

# 959
Другото хич няма и да го коментирам, яко фантазия, но точно през 50-те в България е било беднотия на много места, обективно по-голяма от което и да било време на 90-те. Каквато не сте видели, само сте чели за подобна по книжките. И аз също не съм видяла, само съм чувала.

+1
Баба ми е разказвала, че дълго време след войната е било много тежко. Ние живеем в Централна България, баща й минавал Балкана, за да вземе от Троян съдове, които да закара до селата около Пловдив и там да ги размени за ориз и фъстъци. После обратно към Троян с каруцата. Студ, жега, няма значение. Печалбата, естествено, минимална. Баба ми и майка й пък ходели да берат плодове, мента и рози, които предавали на кооперацията. С парите купували нещо нужно, което не са могли да си произведат сами.

Общи условия

Активация на акаунт