Социалистически тоталитаризъм vs демократичен капитализъм

• 63 052
  • 2 175
  •   1
Отговори
# 960
Джеймс значи за 2 месеца на 4 часов работен ден в някакъв плод зеленчук получил заплата 400 лева. Като тинейджър. А баба ми, работеща като акушерка и по-късно като медицинска сестра с нощни смени в болница, на месец е получавала минималната заплата, доста по-малко от половината от горната сума. Как става тази работа?! Баба ми със сигурност не лъже…

# 961
Сега поне сте свободни да се махнете от кочината и да отидете в Северна Корея или Куба в подредена кошара.... ама нещо към Европа по ви влече.

# 962
  • София
Освободените от бригада по здравословни причини, наистина "работеха" в града. Пиша го в кавички, защото в някои случаи беше пълно пилеене на време - например да седиш в районното ДКМС и да вдигаш телефона, защото "комсомолците" във владение са отишли на да гледат кино в раб. време.

Сега можеш свободно да кажеш, че американците били ни купили, че премиерът ни е прост, че по-тъпи песни от тези по Евровизия няма. Ама ако в онези години кажеш, че робуваме на руснаците и че другарят "вожд" (че не помня всичките му титли) е прост  - те чака затвор. Няма нужда да протестираш и да го крещиш, достатъчно е да го споделиш с неподходящия приятел.
И да песните на Евровизия може да са тъпи, но ако ги сравним с песните от Интервизия (соц алтернативата) са направо хитове. Ама Евровизия не можеш да гледаш, само Интервизия - че да ти се формира хубав социалистически вкус!

# 963
Темата я чета ( разбирам)  като плюсове и минуси - сега и тогава, кой иска да се връща строя;)
Не, че сега не сме сателит и държавна политика ( в интерес на държавата и хората), аз поне не виждам. Разликата е свободата, да напуснеш щом не ти е угодно, което не е малко.

За образованието, по мое време частните уроци бяха в 90-те, когато се кандидатстваше за висше. 
Сега масово децата са на частни уроци, а останалите - не закрито училище и кворум часове за заплата.

Земеделието ни - там е такава каша от както навлязоха субсидии, че масово вдигат ръце. Около мен, тези които развиват дребно земеделие избягват фондовете.

За сирене, поне тези, които искат да е истинско,чакат..Зимата с месеци.

Бригадите , бяха като тийм билдинг сега, само приятни спомени имам.

# 964
Частни уроци си имаше и през 80-те в София за кандидатстване в гимназия, хеле пък в университет. Дори не разбирам за какво толкова се цитират. Сега нарасна благосъстоянието на хората и амбициите им, затова се увеличиха.

# 965
точно през 50-те в България е било беднотия на много места, обективно по-голяма от което и да било време на 90-те.
А в другите държави какво е било през 1950-те, кранчета с мед и масло? В една Англия по същото време е имало купонна система и им се е полагало по 200г месо на седмица, а през 60-те докато бедните български работници са живели в онези гадни панелки поне са имали вътрешна канализация и топла вода, за разлика от техните западни събратя, за градовете става дума, не за села. Не всички на запад са карали кадилаци като героите от  филмите.

# 966
Сега поне сте свободни да се махнете от кочината и да отидете в Северна Корея или Куба в подредена кошара.... ама нещо към Европа по ви влече.
Не ме влече навън изобщо, но не съм била в кошара, още по малко в кочина. Не знам защо се използват такива сравнения.

Цитат
Бригадите , бяха като тийм билдинг сега, само приятни спомени имам.
И аз, но за някои е било експлоатация на детски труд.

# 967
Разбира се, че бригадите бяха експлоатация на детски труд.
Е, сега, че някого целунали зад външния кенеф е друга тема....може би "мне приятно вспоминать"

# 968
Нормално, сега е пари и каква полза имам.
Тогава беше забавление, не целувки зад храста Wink

# 969
На мен ми звучи много интересно това с Бригадите, на драго сърце бих участвала. Малко е и като доброволстването сега, но трябва сам да се оправяш с логистика много пъти, а май тогава директно са те карали на мястото и ти само даваш труда си,  запознаваш се с нови хора, общувате си, умът ти е зает.

Последна редакция: пт, 07 апр 2023, 22:46 от T.Valcheva

# 970
  • София
И аз, но за някои е било експлоатация на детски труд.
A някои получихме бъбречна криза, заради студената вода в общите бани, но не ми предоставиха адекватно лечение, дори почивка от работа не ми разрешиха другарите комсомолци. След седмица като зазляха много нещата, повикаха нашите от София да си ме приберат. И затова следващата година  - да вдигам телефона в районното ДКМС.

# 971
Ама направо прекрасно беше на бригадите. По цял ден на полето, външен кенеф, външна чешма само със студена вода, 60 човека в стая, на селската баня един път за 20 дни.... ама просто прекрасно.

# 972
  • Paris, France
точно през 50-те в България е било беднотия на много места, обективно по-голяма от което и да било време на 90-те.
А в другите държави какво е било през 1950-те, кранчета с мед и масло? В една Англия по същото време е имало купонна система и им се е полагало по 200г месо на седмица, а през 60-те докато бедните български работници са живели в онези гадни панелки поне са имали вътрешна канализация и топла вода, за разлика от техните западни събратя, за градовете става дума, не за села. Не всички на запад са карали кадилаци като героите от  филмите.

През 1950те е било зле в цяла Европа и в повечето държави е имало купонна система. Свекърите ми са живяли в апартамент без баня и тоалетна в началото на 60те. Бани и тоалетни имало общи, на всеки етаж. Свекърът е живял у тъстовете си като дошъл, защото изобщо не можел да намери жилище под наем в парижкия район. Приятели на дядото на мъжа ми заминавали за САЩ и Куба пред 30те и 40те 🤩. Французи са искали да се заселят в Куба и Бразилия!!!!!!!!!

Къщите, които видях в Лондон в началото, че и края на 90те, в България през 80те, че и 70те не съм ги виждала. Студени, неизолирани, с единични прозорци, топла и студена вода от различни кранове. В спешното им какво съм видяла няма да ви разкажа, защото много от вас ако не припаднат, поне ще повърнат.

# 973
Аз стигнах до еднодневнате и ни сплотиха като новобранци, ново училище много.

# 974
А какво е лошото на бригадите - сега да ги съберат тези 14-15 г и пратят да берат чушки вместо да се зомбират с екранно време и бездействие. Моите спомени са от чушки, някакви стотинки изкарах, но разбрах, че зеленчуците не растат в буркани. Нехаресвам хората, не уважаващи физическия труд.

Общи условия

Активация на акаунт