Социалистически тоталитаризъм vs демократичен капитализъм

• 63 052
  • 2 175
  •   1
Отговори
# 1 020
Не е ли вид робство партията да ти определя живота? Нямаш право да изказваш мнение, различно от масовото, имаш ограничен достъп до информация и дори не можеш да носиш дадени облекло и прическа, ако не са общоприетите. Здравей, Северна Корея!
Точно това не е много различно и сега. Информацията е уж достъпна, но манипулирана (трита, непозволена и модерирана), модерното робство е също налице, а ако мнението ти е различно....се вижда ясно какво се случва.

Другото ще го подмина, под достъп до информация имам предвид следното. Поради особености на тогавашното образование например хората масово не са имали познания за световната география, история, изкуство. Твърде малко са били запознати с неща извън СССР. Нима това е незначително?

Образ. системи на Запада и в САЩ са все по-заприличващи на описаното. Общата култура, индивидуализма и различното мислене не се ценят, но комформиза и стадният принцип са на почит.

Във все повече държави нивото на образованието е значително паднало- всеки минава и се подготвят кадри бачкатори и не много мислещи, можещи и знаещи кадри. Не се учи за никъде освен за страната и съседките. Нямат се знания за други континенти, за литературата им, политиката, модела на управление, изкуствата, постиженията им в науката и спорта и т.н.

В Канада примерно политическият модел в момента е демократичен либерален социализъм, а нека се води уж, че е капитализъм. В Германия, Швеция, Финландия, Дания е същото. Социализъм. Да не се бърка с комунизъм.

Последна редакция: сб, 08 апр 2023, 15:27 от Анонимен

# 1 021
  • София
Не, опитвам се да ви кажа, че промените не са чак толкова големи и положителни, колкото се опитвате да ги представите.
Ти си живееш в панелката и капсулата, за това ти се струва, че не са големи промените. На мен ми се струват огромни. Целият свят ми е на едно кликване.
Не си мисля дали ще има сирене или ще мога да купя формула на детето си.
А дали се замисляш колко много твои сънародници мислят предимно дали ще могат да купят сирене, формула, хляб дори точно сега, точно днес? Или от твоята капсула те не съществуват?

Да ида в Куба, ама самолетният билет не съответства на МРЗ..кел файда за милиони българи, че никой не стреля по границите.
Това са пълни глупости. Мизерстват за съжаление жертвите на соца, които са с мизерни пенсии. А ако си решила да отидеш в Русия, сигурна съм, че посолството им ще те спонсорира, но се съмнявам, че искаш.
Въздишайте си по соца, но не ни го представяйте като нещо супер, защото и ние сме го живяли.

# 1 022
Скрит текст:
Не е ли вид робство партията да ти определя живота? Нямаш право да изказваш мнение, различно от масовото, имаш ограничен достъп до информация и дори не можеш да носиш дадени облекло и прическа, ако не са общоприетите. Здравей, Северна Корея!
Точно това не е много различно и сега. Информацията е уж достъпна, но манипулирана (трита, непозволена и модерирана), модерното робство е също налице, а ако мнението ти е различно....се вижда ясно какво се случва.

Другото ще го подмина, под достъп до информация имам предвид следното. Поради особености на тогавашното образование например хората масово не са имали познания за световната география, история, изкуство. Твърде малко са били запознати с неща извън СССР. Нима това е незначително?

Образ. системи на Запада и в САЩ са все по-заприличващи на описаното. Общата култура, индивидуализма и различното мислене не се ценят, но комформиза и стадният принцип са на почит.

Във все повече държави нивото на образованието е значително паднало- всеки минава и се подготвят кадри бачкатори и не много мислещи, можещи и знаещи кадри. Не се учи за никъде освен за страната и съседките. Нямат се знания за други континенти, за литературата им, политиката, модела на управление, изкуствата, постиженията им в науката и спорта и т.н.

В Канада примерно политическият модел в момента е демократичен уж либерален социализъм, а нека се води уж, че е капитализъм. В Германия, Швеция, Финландия, Дания е същото. Социализъм. Да не се бърка с комунизъм.
Мога да приведа примери в подкрепа на тезата си, но вероятно пак ще се изтълкуват погрешно, за да могат да бъдат оборени.

# 1 023
Скрит текст:
Скрит текст:

В Канада примерно политическият модел в момента е демократичен уж либерален социализъм, а нека се води уж, че е капитализъм. В Германия, Швеция, Финландия, Дания е същото. Социализъм. Да не се бърка с комунизъм.
Мога да приведа примери в подкрепа на тезата си, но вероятно пак ще се изтълкуват погрешно, за да могат да бъдат оборени.
Да, ако обичаш, защото не мога да свържа липса на информация - образование - знания.

# 1 024

Моля заповядай и сподели.  Нали това е идеята на темата?

# 1 025
Имам аргументи, но не съм в настроение да си хабя енергията за подобен спор. Щом искате, вярвайте си, че онези 45 години са били чудесни, а сега е по-зле.

# 1 026
Имам аргументи, но не съм в настроение да си хабя енергията за подобен спор. Щом искате, вярвайте си, че онези 45 години са били чудесни, а сега е по-зле.
 Къде го видя това в моят пост?
Надали има човек, който е повече против комунизма от нашето семейство и толкова пострадъл от този режим, просто разсъждавам по дадени ми параметри и сравнявам позиции.

# 1 027
Ти писа, в друга тема, че не сме били под робство през турско, ами то излиза, че сме били под жестоко робство през социализма. Айде за през турско съдим по това, което сме чели/чули, но през социалзма сме живели. Ако някой се е чувствал роб, защото избора на стоки е бил ограничен и е имало дефицит, защото не е получил панелка в някой краен квартал, защото сме ходили на бригади и т.н. не мога да го приема за нормално.

Основното робство беше на съзнанието - идеологическата обработка беше жестока и трябваше липсата на много неща, ниският стандарт, ограничената свобода, уравниловката и липсата на равни шансове да ни харесват и да викаме "ура" докато под строй маршируваме към РСО (развито социалистическо общество).

# 1 028
Къде го видя това в моят пост?

Не съм адресирала лично към някого, нито съм целяла някого да обидя. Просто отговорих на подканянето за пореден път да се обяснявам защо не го харесвам онзи режим. Мисля, че вече достатъчно писах по въпроса.

# 1 029
  • Paris, France
Не, опитвам се да ви кажа, че промените не са чак толкова големи и положителни, колкото се опитвате да ги представите.
Ти си живееш в панелката и капсулата, за това ти се струва, че не са големи промените. На мен ми се струват огромни. Целият свят ми е на едно кликване.
Не си мисля дали ще има сирене или ще мога да купя формула на детето си.
А дали се замисляш колко много твои сънародници мислят предимно дали ще могат да купят сирене, формула, хляб дори точно сега, точно днес? Или от твоята капсула те не съществуват?

Да ида в Куба, ама самолетният билет не съответства на МРЗ..кел файда за милиони българи, че никой не стреля по границите.

Самолетния билет до Куба не е проблем. Ако напишеш в бг-мамма, че нямаш пари за еднопосочен билет до Куба или Северна Корея, ще ти ги съберем до часове. Проблем ще е да останеш в Куба, защото всички мизерни соц държави изискват от чужденците $$$$ и €€€€€ за да им позволят да живеят там известно време.

Сънародниците, дето нямат пари за хляб и сирене явно нямат и много на горния етаж щом са допуснали да им се роди дете и да трябва да купуват формула. Жалко, защото в днешно време можеха да идат в Германия, Австрия, Дания или някоя друга социална държава, да поработят не повече от 3 или 4 календарни месеца и да легнат на социал, с който и хляб, и сирене, и формула ще си купуват и ще им остава. При ниво на безработица под 5% могат и в България да си намерят работа. Няма нужда от жителство вече. А, ама не искали да се местят. И аз искам в Куба или на Канарските острови.

Не съм съгласна, че по соца не сме учили история и география и не сме били знаели нищо за света извън соца. Майка ми е учила само по соца и знаеше много повече за историята и географията на света от мене и децата ми. Моите деца и повечето им френски съученици не могат да покажат на картата много европейски, големи държави, камо ли азиатски, примерно. Те даже не намират Тунис на картата, който е близо, ходили са поне 3 или 4 пъти на почивка и ни го показват по телевизията. Живо се интересуват, освен от САЩ и Англия, единствено от Япония и Корея (само от южна).

# 1 030
Скрит текст:
Ти писа, в друга тема, че не сме били под робство през турско, ами то излиза, че сме били под жестоко робство през социализма. Айде за през турско съдим по това, което сме чели/чули, но през социалзма сме живели. Ако някой се е чувствал роб, защото избора на стоки е бил ограничен и е имало дефицит, защото не е получил панелка в някой краен квартал, защото сме ходили на бригади и т.н. не мога да го приема за нормално.

Основното робство беше на съзнанието - идеологическата обработка беше жестока и трябваше липсата на много неща, ниският стандарт, ограничената свобода, уравниловката и липсата на равни шансове да ни харесват и да викаме "ура" докато под строй маршируваме към РСО (развито социалистическо общество).
Идеологическата обработка не е създадена от социализма. Нима днес няма такава?
Едно време ни беше втръснало от социализъм/комунизъм, сега от евроатлантизъм. Не мисля, че средно интелигентен човек може да поддаде на такава пропаганда, независимо от посоката.

# 1 031
Образованието и здравеопазването бяха на топ ниво преди. Лично мое наблюдение за повечето азиатци, които познавам е, че там, където материализмът и консумеризмът не са дълбоко вкоренени, хората вместо да се състезават по: по-голяма къща, по-фантазна ваканция и по-нова кола, се състезават по образование, защото образованието в тези общества е висша форма на престиж. Така беше и в България, докато “мениджмънт на човешки ресурси” не стана професионална аспирация на много след падането на Стената.

Споменавала съм и преди, един от най-големите математици - откриватели на 21в живее в панелка в Санкт Петербург. И никакви премии и богатства не го блазнят.

Освен това, естествено е, че чистата форма на индивидуализма, която е основополагаща за капитализма, няма как да покрива адекватно изисквания за “спонсориране” на неактивни групи като деца, пенсионери и болни, та много ясно, че обетованият строй ще куца точно в тези аспекти, точно на обратното на недолюбнания. Та така, това, което е плюс някъде е минус, другаде. Който си го представя в идеалността му, няма начин да го оценява с рационално.

# 1 032
Като гледам какви неграмотни младежи се явяват в разни ТВ състезания, мен ме хваща срам, а за тях не знам.
Единици са тези, с познания по история и география.
Много е зле общата култура на хората в днешно време, въпреки, че всеки има неограничен достъп до информация.
И това не е носталгия, а обективност. Срам и позор е да не знаеш елемнтарни неща, във времето на супертехнологиите.

Бригадите бяха платени. Независимо от сумата, винаги са давали пари по ведомост на края.

Формула какво е? АМ ли?

# 1 033
Идеологическата обработка не е създадена от социализма. Нима днес няма такава?
Едно време ни беше втръснало от социализъм/комунизъм, сега от евроатлантизъм. Не мисля, че средно интелигентен човек може да поддаде на такава пропаганда, независимо от посоката.

Да бе, все едно не помня. Разбира се, че никой не се поддаваше на 100%, ама това си беше пресметнато. Точно както слагат знак за 60 км/ч, че шофьорите да карат с безопасните 80.  Но съвсем добре си спомням как хората масово бяха повлияни в някаква (съвсем не малка) степен. Пък ти сега го изкарвай как били умни и се усещали. А днес може също да има реклама на някакви ценности, но никой не забранява антирекламата им. Това е голямата разлика.

# 1 034
Нали преди имаше много предавания и  пълни с всезнаещи младежи.

Общи условия

Активация на акаунт