Социалистически тоталитаризъм vs демократичен капитализъм

• 63 037
  • 2 175
  •   1
Отговори
# 1 095
  • София
Хм, значи те кефи северозападната идилия, която соц не е помирисвала.

# 1 096
И мен би ме радвало да е чисто и подредено, но не съм съгласна да се налага със сила. Смятам, че трябва да се възпитава, и хората да спазват определени правила не заради страх от наказание, а защото имат съзнание за редно и нередно.

# 1 097
На съзнанието не може да се разчита.
Затова са законите и правилата.
И аз обичам ред и дисциплина. Това ми липсва от соца. Нищо друго.

# 1 098
Скрит текст:
Скрит текст:
Че те и долари ползват. Даже повече долари,защото световните цени са в долари. Те – търговците,бизнесмените...

Фиксирането на курса евро/лев си е чистак-бърсак комунизъм. Никой не говори за загубите от валутния борд. А те се измерват в стотици милиони евро годишно. При фиксиран курс губят и двете страни – и продавачите,и купувачите. И производителите. Печелят само спекулантите.

В долари са цените на борсовите стоки (нефт, метали, газ, кафе, банани...), но не всички. Обаче освен борсови стоки се търгуват и преработени стоки - от един тон стомана закупена за 1000 долара се произвеждат 10-20 перални всяка по 1000 долара, ама в ЕС се продават в евро. Та като се направи баланс какво купуваме и продаваме не мисля, че доларът има преимущество.

Няма начин едно силово и принудително въведено ограничение да няма негативи, но ако те са по-малки от ползите нещата са ОК. Не знам кой какво губи, но ако отменим борда без да сме приели еврото финансите на държавата ще се сринат. Първо всеки ще се юрне да тегли пари и банките може да почнат да фалират - първо най-слабата и после една по една. После изтеглените пари или ще се влеят в пазара на имоти и други активи и ще предизвикат инфлация, или ще бъдат изнесени зад граница. а след тях ще се изнесат и още много хора от активното население и образования елит.  Та как ти харесва това?

Обичам да ми разказват как съм живяла, изхождайки от личен опит или прочетено. Това говори повече за разказващия. Мога само да ти съчувствам, че си бил нещастен в някакъв период от време /ако си живял тогава/ и да се радвам, че днес си много добре.

Точно тук е разковничето на нашите спорове с теб - явно ти си живяла по-добре в онази ситуация с всичките и ограничения, уравниловка, милиционерски терор и славословене на СССР и комунизма. И затова си харесваш комунистическата идеология, а от там по индукция и Русия. И това личи във всичките ти постове в разни теми. Ние пък, твои опоненти, днес живеем по-добре и виждаме много повече предимства в демокрацията. За нас свободата да пътуваме, учим, работим, инвестираме и говорим каквото мислим, наред с безспорните потребителски предимства, са много по-ценни и за предпочитане.  И понеже битието определя съзнанието явно няма да се разберем. Ти все така ще декларираш, че не тъжиш за соца и само търсиш обективност, но де факто всячески ще продължаващ да нападаш днешния живот и да сочиш колко е било по-хубаво тогава, даже и да не се усещаш, че е така.
Изчерпаха се аргументите ти и реши да ми правиш нещо като портрет. Simple Smile
Не се занимавай с мен. Радвай се на много ценните днес придобивки -  "свободата да пътуваме, учим, работим, инвестираме и говорим каквото мислим, наред с безспорните потребителски предимства", щом те правят щастлива.Simple Smile
Ти изреди едни  на истина съществени ценности. Интересно ми е теб какво те прави щастлива?
Неща, които не зависят от политическата система.

# 1 099
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:
Че те и долари ползват. Даже повече долари,защото световните цени са в долари. Те – търговците,бизнесмените...

Фиксирането на курса евро/лев си е чистак-бърсак комунизъм. Никой не говори за загубите от валутния борд. А те се измерват в стотици милиони евро годишно. При фиксиран курс губят и двете страни – и продавачите,и купувачите. И производителите. Печелят само спекулантите.

В долари са цените на борсовите стоки (нефт, метали, газ, кафе, банани...), но не всички. Обаче освен борсови стоки се търгуват и преработени стоки - от един тон стомана закупена за 1000 долара се произвеждат 10-20 перални всяка по 1000 долара, ама в ЕС се продават в евро. Та като се направи баланс какво купуваме и продаваме не мисля, че доларът има преимущество.

Няма начин едно силово и принудително въведено ограничение да няма негативи, но ако те са по-малки от ползите нещата са ОК. Не знам кой какво губи, но ако отменим борда без да сме приели еврото финансите на държавата ще се сринат. Първо всеки ще се юрне да тегли пари и банките може да почнат да фалират - първо най-слабата и после една по една. После изтеглените пари или ще се влеят в пазара на имоти и други активи и ще предизвикат инфлация, или ще бъдат изнесени зад граница. а след тях ще се изнесат и още много хора от активното население и образования елит.  Та как ти харесва това?

Обичам да ми разказват как съм живяла, изхождайки от личен опит или прочетено. Това говори повече за разказващия. Мога само да ти съчувствам, че си бил нещастен в някакъв период от време /ако си живял тогава/ и да се радвам, че днес си много добре.

Точно тук е разковничето на нашите спорове с теб - явно ти си живяла по-добре в онази ситуация с всичките и ограничения, уравниловка, милиционерски терор и славословене на СССР и комунизма. И затова си харесваш комунистическата идеология, а от там по индукция и Русия. И това личи във всичките ти постове в разни теми. Ние пък, твои опоненти, днес живеем по-добре и виждаме много повече предимства в демокрацията. За нас свободата да пътуваме, учим, работим, инвестираме и говорим каквото мислим, наред с безспорните потребителски предимства, са много по-ценни и за предпочитане.  И понеже битието определя съзнанието явно няма да се разберем. Ти все така ще декларираш, че не тъжиш за соца и само търсиш обективност, но де факто всячески ще продължаващ да нападаш днешния живот и да сочиш колко е било по-хубаво тогава, даже и да не се усещаш, че е така.
Не се занимавай с мен. Радвай се на много ценните днес придобивки -  "свободата да пътуваме, учим, работим, инвестираме и говорим каквото мислим, наред с безспорните потребителски предимства", щом те правят щастлива.Simple Smile
Ти изреди едни  на истина съществени ценности. Интересно ми е теб какво те прави щастлива?
Като например?
Ей, демагогия не се маха и след 35 години.

# 1 100
На съзнанието не може да се разчита.

Защо не? Не са ли способни родителите да дадат добър пример на децата си? Да ги научат на неща като да пресичат правилно улицата или да изхвърлят отпадъци само на определените за това места?

# 1 101
Трудна работа, при положение че доста от самите родители не са научени явно. Ще трябват 1-2 поколения без това чувство за безнаказаност дето се шири сега, че да свикнат всички че е немислимо да се правят такива неща и да си възпитават така и децата.

# 1 102
Мен, например, ме прави щастлива редът и дисциплината. Искам да ми е подредено и равно, чисто и приятно, като в северна държава. Забелязала съм, че го постигат, като налагат закона със сила, безкомпромисно и без отлагане и обсъждане. Не забелязвам работа в тази насока в България на нито едно ниво, жалко.

Искаш, ама няма, защото масово българите разбират законите и реда като "да важи за другите, ама не за мен". И ако затегнеш режим и глобиш всеки нарушител в София по 2 или 3 пъти на ден потърпевшите ще се възмутят и ще гласуват срещу теб. А ще са много. всички ругаем правителството, но истината е, че какъвто народът, такова и управлението.

Във всички държави, където уж имаме съзнание, то е формирано векове наред с наказания. И пак е доста крехко, защото щом дойдат тук, чужденците веднага си губят съзнанието.

# 1 103
Не разбрахте ли,че управляващите нарочно оставят и дори подстрекават престъпниците да правят престъпления? Така държат народа в страх...

# 1 104
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:

Като например?
Ей, демагогия не се маха и след 35 години.
Тя съществува още преди новата ера, ти искаш за 35 години да промениш света. Joy

# 1 105
  • София
Едно е налагането на ред посредством правила и закони (приети от законоизбран парламент), съвсем различно нещо е дикатурата. А социализмът си беше диктатура не само фактологически, защото имаше само една единствена партия за която да се гласува, а и идеологически се проповядваше именно "диктатура на пролетариата"

Не заблуждавайте, че със свободата на словото днес е същото като преди. За това, което си го говорите тук, например: "сега пък да не е много хубаво в страната ни" щяха да ви пребият от бой и да навредите на живота на цялото си семейство с поколения напред. Едно е да ти изтрият мнението в социалните мрежи, съвсем различно е да те натикат за 5г. в Белене и 20г. по-късно чисто профилактично униформени да вадят от час 14г. ти син и да го заплашват, че знаят къде е лежал баща му.

# 1 106
  • Paris, France
Редът и дисциплината не зависят много от строя. В източна Германия си беше чисто и подредено и по соца. Същото в Чехия и Унгария. И Ангола беше соц държава, ама за дисциплина не ги търси! Огромна е разликата между Англия и Франция по отношение на ред и дисциплина, а са съседни държави. Същото с Франция и Германия.

Във Франция всички чакат превозното средство да спре и чак тогава стават и почват да се пробутват към вратата. В Германия като спре, всички слизащи са се добрали до вратата. Аз ставам още като се затвори вратата на предишната спирка и тук вечно някой услужлив натиска бутона да я отваря, защото мисли, че съм се отплеснала и трябва да слизам.

Обичам ред, но свободата ми е много по-ценна.

# 1 107
Случайно попаднах на една интересна статия, припомнила ми позабравени моменти от соца, конкретно за голямата и малката правда и цензурата в изкуството.

https://www.168chasa.bg/article/7401466

# 1 108
Не разбрахте ли,че управляващите нарочно оставят и дори подстрекават престъпниците да правят престъпления? Така държат народа в страх...

Значи едно време като държали народа чрез насилие и страх, било лошо, а сега същото е добре?
Тук гледам се събрали едни любителки на налаганите чрез сила ред и дисциплина, както на северозапад?
Може ли по-точно? Като Сен-Дени, северен Париж, или като Малмьо, южна Швеция? Където мильоцонерите не смеят да стъпят?

------------------
Невена, свобода за пътуване дават единствено парите. Франция съм обиколил цялата с една раница на гърба и 100FF в джоба (ако щеш вярвай) и никой никъде не ме е спирал, но сега, с 3 кредитни карти на североамерикански банки в джоба, ми някакси малко по-лежерно идва, не мислиш какво ще ядеш утре.

Свободата (включително на придвижване) не се дава, а се взима, това да знаете от мен. Който го е било страх да иде до магурата и да си купи 2 долара за шоколад, каквито и граници да паднат, той все ще си стои там, дето се е родил и ще нарича хората, взели си собствената свобода в ръце - престъпници, и ще им завижда за начина на живот, който неговия вроден страх от властта няма да му позволи никога.

Последна редакция: пн, 10 апр 2023, 03:53 от James42

# 1 109
  • Paris, France
James42, и аз съм идвала във Франция почти без пари. Веднъж бях дошла с 40$ в джоба 🤩. Ех, младост.

По време на соца никакви пари не помагаха за някои държави. В Израел, Южна Африка изобщо не можеше да се иде лесно. На моя паспорт си пишеше, че не е валиден за тези държави. Отделно имаше и други рестрикции. Нашите паспорти бяха валидни само за Европа, Африка и Азия. На моя съученичка паспортите бяха валидни и за северна Америка. Имаше баща там, та някак си успели. Освен виза за държавата, която посещавал, трябваше и изходна виза, която се издаваше от българските власти.

Аз не исках само да обикалям, а да поживея насам натам, да се потопя в културата и езика. Това не беше възможно без да създам проблеми на близките ми. Единствената законна опция беше граждански брак с някой чужденец. Пак, останахме си с българското гражданство, защото двойното гражданство не беше разрешено, а като чужд гражданин човек не можеше да притежава имот в България и трябваше да го продаде на безценица на държавата. Парите май не можеха да се обменят по официалния курс и да се изнесат.

Имам леля и братовчедка, които бяха женени тук, но не смениха гражданство. Подадоха молба за тукашно чак след 90г, когато в БГ стана законно двойното и множествено гражданство. Познати тихомълком са си изкарвали някакво друго гражданство, но няма как да е това на държавата, в която са живели, защото тогава няма да имат повече постоянна виза и в БГ ще се разбере, че вече са граждани на друга държава.

Между пари в оная България и бедна свобода избирам свободата без да се замисля. Пари, пари, пари се правят.

Имах късмет, че тъпият соц си замина, та да си изживея младостта както исках и където исках.

В Сен-Дени има доста полиция. Не е от местата, където полицията не смее да влезе. Живяла съм в 93 район (Сен-Дени), макар и в друг квартал. И нощем излизах, и по къси гащи, no problemo. Живеехме недалеч от la Vilette. Нямаше ги палатките с мигранти и дрогясани. Имаше доста корабчета по канала l'Ourcq. Често ходехме с корабчето на съседка до Сен Дени. Двата канала са свързани. Даже сме спали в Сен Дени. Е, в корабчето, де. Преди две седмици ходих близо до Сен Дени, в турски магазин в Pantin. Спокойно си беше.

Общи условия

Активация на акаунт