Социалистически тоталитаризъм vs демократичен капитализъм

• 63 089
  • 2 175
  •   1
Отговори
# 1 050
България в момента ползва еврото. Първо марката, после еврото..
Много е умно да сме с единия крак в еврозоната, с другия да бутаме назад.

# 1 051
Че те и долари ползват. Даже повече долари,защото световните цени са в долари. Те – търговците,бизнесмените...

Фиксирането на курса евро/лев си е чистак-бърсак комунизъм. Никой не говори за загубите от валутния борд. А те се измерват в стотици милиони евро годишно. При фиксиран курс губят и двете страни – и продавачите,и купувачите. И производителите. Печелят само спекулантите.

# 1 052
Копейкин прави това, което му позволява закона. Нали всички искаме свобода и демокрация, защо ви дразни?
По чудното е защо се връзвате на глупости? Thinking

# 1 053
Затова, дай да не е фикниран, а да сме директно част от играта.

# 1 054
  • София
точно през 50-те в България е било беднотия на много места, обективно по-голяма от което и да било време на 90-те.
А в другите държави какво е било през 1950-те, кранчета с мед и масло? В една Англия по същото време е имало купонна система и им се е полагало по 200г месо на седмица, а през 60-те докато бедните български работници са живели в онези гадни панелки поне са имали вътрешна канализация и топла вода, за разлика от техните западни събратя, за градовете става дума, не за села. Не всички на запад са карали кадилаци като героите от  филмите.
Предполагам по онова време е имало масова емиграция извън Англия. Хората са плували и плавали ламанша върху салове, както са правели в Куба. А цяла Англия е била опасана с телени кльонове с електричество по тях. С обикалящи кучета и граничари с автомати, които са били награждавани при отстрелване на бягащите.
Така както е било и у нас.

Чудя се, след като е царяла такава повсеместна мизерия навсякъде, защо все са искали да бягат хората, и буквално са рискували живота си. Едните прескачат огради и бягат на запад, а другите прескачат огради и бягат на изток. Сигурно и там е царяла цензура, изходни визи, сакън да не видят англичаните, колко добре са живеели социалистите в панелките с вътрешна тоалетна.
Източна Германия и Западна Германия също са си били еднакво мизерни. И от 2те страни са прескачали стената, за да избягат от ужаса.

Бригадите , бяха като тийм билдинг сега, само приятни спомени имам.
И аз, но за някои е било експлоатация на детски труд.
Бригадите не бяха пожелание. Тийм билдинга е. Кой иска ходи, кой иска не ходи.
Освен това, тийм билдинга е 1-2 дена. Не месец.
Било е приятно, защото всичкия останал живот е бил супер мизерен, скучен, водоравен, направо умрял. И е нямало никаква переспектива. Така и така те чака 100лв заплата на месец. Дали ще нищоправиш в училище, или ще нищоправиш на бригата, все същия г*з. Хайде сега да пуснат бригади, ама доброволни. Да видим кой ще си троши 1 месец, вместо да се амбицира да научи нещо, че да вади повече пари от това. Ама те парите не били всичко. Ама искате парите на другите, дето са потрошили времето и нервите си да учат, че да могат да изкарват.

Сещам се, че и манифестациите бяха задължителни. И се следи в тълпата кой е там, кой го няма. После разговори и разправии.

# 1 055
Между другото,днес на Запад,в Нидерландия например,деца под 14 годишна възраст масово работят – разнасят диплянки,продават в магазини – срещу три-четири евро на час,при положение че за същата работа,възрастните взимат по €12. И странното е че родителите на тези работещи деца нямат нищо против!!!

# 1 056
Ами той може да иска 2500 година да се приеме. Пак ли е законно?
Кой е той, да определя срока?
Законно е. И не го определя той, той иска срока да се определи с референдум.

# 1 057
Да метнем едни милиони на вятъра, за да може поредният да си направи ПР. Супер.
Междувременно да търпим негативи от това, че сме прикачени, а не ползващи евро. Още по-супер.

# 1 058
Той си го прави и без да мятаме милионите. Напълно е наясно, че няма как да отлага до безкрайност влизането в еврозоната, но доста успешно се справя с ПРа.

Всяко споменаване на референдума в публичното пространство само му налива я мелницата. Дори и такива неверни твърдения за законност...

# 1 059
Скрит текст:
Било е приятно, защото всичкия останал живот е бил супер мизерен, скучен, водоравен, направо умрял. И е нямало никаква переспектива. Така и така те чака 100лв заплата на месец. Дали ще нищоправиш в училище, или ще нищоправиш на бригата, все същия г*з. Хайде сега да пуснат бригади, ама доброволни. Да видим кой ще си троши 1 месец, вместо да се амбицира да научи нещо, че да вади повече пари от това. Ама те парите не били всичко. Ама искате парите на другите, дето са потрошили времето и нервите си да учат, че да могат да изкарват.

Сещам се, че и манифестациите бяха задължителни. И се следи в тълпата кой е там, кой го няма. После разговори и разправии.
Обичам да ми разказват как съм живяла, изхождайки от личен опит или прочетено. Това говори повече за разказващия. Мога само да ти съчувствам, че си бил нещастен в някакъв период от време /ако си живял тогава/ и да се радвам, че днес си много добре.

# 1 060
Той си го прави и без да мятаме милионите. Напълно е наясно, че няма как да отлага до безкрайност влизането в еврозоната, но доста успешно се справя с ПРа.

Всяко споменаване на референдума в публичното пространство само му налива я мелницата. Дори и такива неверни твърдения за законност...
А какво точно внесе льольото за разглеждане преди два дни?
На нас ни е ясно, че си разиграва коня за наивници, просто не ми е ясно защо толкова наивници.

Mama_Nana, някои живееха много добре през соца. Няма спор за това. И за виденовата зима нищо после не разбраха.

# 1 061
Скрит текст:

А какво точно внесе льольото за разглеждане преди два дни?
На нас ни е ясно, че си разиграва коня за наивници, просто не ми е ясно защо толкова наивници.

Mama_Nana, някои живееха много добре през соца. Няма спор за това. И за виденовата зима нищо после не разбраха.
По скоро никой от "простосмъртните" не е живял добре, но някои са били с толкова "промити мозъци", че не са го осъзнавали. До този извод стигам от прочетеното.
"Виденовата зима" е в началото на демокрацията, като някои я определят като следствие от падането на социализма и последващи далавери.

Последна редакция: нд, 09 апр 2023, 11:22 от Mama_Nana

# 1 062
Бригадите бяха платени. Независимо от сумата, винаги са давали пари по ведомост на края.

Тези от моето поколение и по-големите, ходеха чинно на
бригади, защото ги беше страх. И така даваха допълнително
гориво на системата, която по дефиниция води до бедност.
И не, не бяха приятни бригадите, беше гадно и като в роман
на Достоевски, не знаеш кому е нужно това обречено
начинание (страдание). Мен дори щяха да ме изключват от
комсомола за „самоотлъчка“, ама не им стигна времето,
дойде 10 ноември. През 90-те брат ми отказа да служи в
армията. Щяха да го съдят и да го пращат в дисципа, ама
дойде правителството на Костов и тези от окръжното
престанаха да го тормозят.

Няколко години по-късно цопнах в меката на икономикса.
И в един от водещите учебници се натъкнах на детайлно
обяснение, защо не бива да се ползва ученически труд и
непрофесионална армия. Отговорът е, защото е икон.
неизгодно и всички губим от това. Тогава защо го
правихме? За да сме бедни, манипулируеми и зависими?
Темата показва, че гражданската война започнала 1944
все още тлее и не е приключила. Съветите си отидоха,
сега Русията си прави сепуко. Ще си подредим
държавата и ще вдигнем нивото, пътят минава през
нова конституционална уредба, в която животът,
здравето и физическата неприкосновеност са
приоритет. И процентът на преразпределение не се
отразява негативно на способността на икономиката
да генерира висок GDP. Не се поддавайте на страхове
и антибългарска пропаганда. Пари ще има за всички.   

# 1 063
  • Пловдив
Аз пък, при всичкото ми неодобрение за соца, много силно неуважавам (обратното на "уважавам", изпитвам подчертано неуважение) хора, които отказват да си изпълняват задълженията, щото ей така, щото не им е кеф и щото ей сега ще донесем от девет кладенеца вода, за да си оправдаем капризите и келешлъка.
Не знам дали Велика Шидерска и брат и са истински, или измислени образи, но такива хора има.

(Не, изобщо не става дума за задължение, което влиза в пряк разрез с морала например - нищичко общо няма.)

Последна редакция: нд, 09 апр 2023, 11:42 от Магдена

# 1 064
Ще цитирам някои факти и дългия списък с такива за соца на Петко Симеонов. Абстрахирайте се от името му,а гледайте само фактите:

"В България нямаше богати и бедни. Всички бяха еднакво бедни.
Една стотинка на земята беше "късметче".
Слагаха се дюзи на запалките за еднократна употреба. Сега газовата запалка е 30ст.,а тогава беше чудо невиждано и струваше 4лв. – поставяш си дюза за 2.50лв. и зареждаш с газ за 0.50ст.!
Найлоновите чанти се перяха и простираха.
Уиски се вземаше или за Нова година или на петилетка. Празната му бутилка задължително се пазеше на видно място дълго време след като е изпито,а след това се ползваше за съхранение на ракия и беше гордост да сервираш  ракия от бутилка Червено Джони,например.
На витрината в хола задължително се държаха на показ и кристални сервизи – само за гости.
Супер престижно беше и да имаш каталог "Некерман",купен от оказиона. Събирахме се лапетата,разглеждахме и цъкахме с език – баси какви неща продават некъде си!
Десетки хиляди семейства бяха с абсолютно същата холна секция. Придобита с огромно дебнене в МЕБЕЛНИЯ (единствено число) магазин,за да се доредиш...
Дънки и джинси за детенце задължително се взимаха с един или два номера по-големи,щото нали ще расте...
Държавни ателиета за "ловене на бримки на чорапогащник" имаше навсякъде...
Бирата в магазина: дори и да имаше,трябваше задължително да имаш празни шишета,за да си купиш.
"Гражданство" – роден си в град Х,жител си на Х,работиш в Х,учиш висше само ако за Х има отпусната бройка. В граничните райони се отива само с "открит лист" издаден от МВР-то пак в Х. Нещо като "крепостни селяни" от Русия,но гледани с любов от Партията.
Нищо не се изхвърляше,а се складираше по мазета и тавани,че не се знае кога и какво може да дотрябва.
Ергенски данък – хората над определена възраст плащаха затова че нямат съпруг/съпруга. Семейните,но без деца плащаха за нещастието си да нямат деца. Дори и онези тъжни хора,които искаха,но не можеха да ги имат. ..."

Общи условия

Активация на акаунт