Социалистически тоталитаризъм vs демократичен капитализъм

• 61 398
  • 2 175
  •   1
Отговори
# 1 965
Обясни как може примерно ти да имаш частна собственост,(фирма),която държавата управлява,но тя да си остава твоя частна собственост?! Спри се!

И да ти напомня,ако си забравил,че в НРБ собствеността беше народна,а не на държавата.

# 1 966
Обясни как може примерно ти да имаш частна собственост,(фирма),която държавата управлява,но тя да си остава твоя частна собственост?
Изразът "Златна акция" говори ли ти нещо? Или надзорен съвет според Търговският закон назначен от държавата...примерно.
Има много начини.

# 1 967
След 130 страници писане, 360 градуса завъртане, и сме там, откъдето обикновено започва конструктивният спор - с изясняване на основните дефиниции.

И, става ясно, че черно и бяло няма, а някакви сценарии (обществени системи в различни държави) се развиват алтернативно и автономно, но не изцяло независимо във времето, както и често се случва с всички комплексни системи - в случая, става въпрос за комплексна социално-икономическа система. И понеже, в системата има толкова много параметри, които могат да се варират, няма начин на този етап, да се избистри един реален и тестван сценарии, в който теориите, развити през 19в да са били тествани в най-чистия им вид.

В този смисъл, идеите на Маркс и Енгелс са утопия, доколкото са сценарий, който не е изпълнен в реалността. (Всеки експеримент изисква контрол - проверка, фийдбак и нагласяване, за да може системата да се “запази” чрез достигане на равновесие, а не да се разпадне), това в “соц експеримента” дори не е било заложено изначално, защото “соц експериментът” (култ към личността и т.н и получава вариации, различаващи се, от предписаните в теориите си и в такива, например, характерни за тоталитаризма).

Това хубаво, обаче темата не е абстрактно философска дискусия за тънките разлики в различните интерпретации на капитализма и социализма, а има конкретен фокус, а именно:

Цитат
Кога лично вие или вашето семейство, приятели, познати живяхте по-добре, по-лесно, по-качествено, дали при репресиите на соца или при слободията след '89та?

Тоест имаме съвсем ясен въпрос - кога е било по-добре. И за отговора няма значение, че нещата не са черно-бели, а сиви, защото даже с  1% повече да натежи едната опция и вече имаме отговор. И колкото и да се крият някои зад разсъждения и отклонения, то си личи кой плаче за соца, и за кого днес е по-добре.

# 1 968
В такъв случай, темата е за заключване, или мислиш, че някоя нова и интересна мисъл ще се появи на 1333 страница?

# 1 969
То и иначе нищо ново не се появява. Може би е за заключване.

Даже има и анкета, преброили сме се, всичко е решено.

# 1 970
Да, но не забравяй, че много неща поемат собствен живот и не следват твоя скрипт и интент. На мен сега ми стана интересно, на теб явно - обратно. Авторката и останалите ущастници решават. Стохастика.

# 1 971
Аз не съм предлагала заключване, нали?

# 1 972
Благодаря, ЧС, има си въпрос темата, да, строго непрофесионален и донякъде личен. И изключително базиран върху родната реалност, напред и назад по времевата ос.
 Аз няма да искам заключване, супер интересно ми е да ви чета, независимо накъде завива и се разклонява потокът на дискусията. Все пак не е кандидатстудентско есе, по-скоро приятелски разговор, в духа на Клюкарника. Simple Smile И си е Актуална тема за Свободното време, предвид политическата нерешителност в България тези дни. 😕

# 1 973
Това хубаво, обаче темата не е абстрактно философска дискусия за тънките разлики в различните интерпретации на капитализма и социализма, а има конкретен фокус, а именно:

Цитат
Кога лично вие или вашето семейство, приятели, познати живяхте по-добре, по-лесно, по-качествено, дали при репресиите на соца или при слободията след '89та?

Тоест имаме съвсем ясен въпрос - кога е било по-добре. И за отговора няма значение, че нещата не са черно-бели, а сиви, защото даже с  1% повече да натежи едната опция и вече имаме отговор. И колкото и да се крият някои зад разсъждения и отклонения, то си личи кой плаче за соца, и за кого днес е по-добре.

Виждам, че се отнасяш към свободната дискусия с други непознати като към състезание, в което да си измерваш цифрова “правотата”. Ми дерзай, права си, отговаряш на комплексни въпроси с много гледни точки, с обобщение: “И колкото и да се крият някои зад разсъждения и отклонения, то си личи кой плаче за соца, и за кого днес е по-добре.”

Кой видя да плаче за соца тука, (или може би преувеличаваш?), а по-важното, кои са ти критериите, с които определяш на кого днес му е по-зле? И ти лично познаваш ли някого тук преди и след това (соца), че да правиш такива генерализации? Не се заяждам, просто ми е интересно.

# 1 974
Познавам себе си, знам за себе си и говоря от свое име за себе си. Къде е проблемът?
Иначе мога и да анализирам в детайли, но темата принципно не беше за това. И по тази причина когато някой каза "ама защо изкарвате нещата черно-бели?" аз просто напомних, че нищо не изкарвам черно-бяло, а просто подхождам според темата. И после се почна една...

Последна редакция: пн, 15 май 2023, 17:10 от Черна станция

# 1 975
Благодаря, ЧС, има си въпрос темата, да, строго непрофесионален и донякъде личен. И изключително базиран върху родната реалност, напред и назад по времевата ос.
 Аз няма да искам заключване, супер интересно ми е да ви чета, независимо накъде завива и се разклонява потокът на дискусията. Все пак не е кандидатстудентско есе, по-скоро приятелски разговор, в духа на Клюкарника. Simple Smile И си е Актуална тема за Свободното време, предвид политическата нерешителност в България тези дни. 😕
Ницше би казал, че си длъжна да искаш заключване.
Темата си позволява да се надсмива над възрожденския
идеал за чиста и свята република и над жертвите от войните
за обединението на страната около този идеал от началото
на миналия век. Звучи обидно въпросът „дали сте живели
по-добре“ в условията на окупация на страната от вражеска
сила, убила хиляди българи и довела страната до нац.
катастрофа. Защо го правите? Няма ли край българското
унижение и страдание. Явно е, че част от душите са разядени
от злото на социалистическата илюзия, чиято контагиозност
надминава дори тази на чумата. Хубавото е, че порочното
антибългарско ляво няма бъдеще. Левите български,
крадени капитали бяха „редуцирани“. Останаха руските,
на които може би дължи просъществуването си тази тема.
Но те имат интерес да се държат в бъдеще като „десни“, за
да постигнат „неприкосновеност“.
Заключвайте темата. Изгонете злото от душите си. Имайте
страх от Господа. Няма да се плашите от бъдещето и от
новата конституция. В ДНК-то на българите се крие
знамението. Те са обречени да бъдат десни. Всеки опит
да се отклонят от тази предначертаност, води до държавни
фалити, комунално страдание, контролирана бедност и
маргинализирано насилие. Бог да пази България и
българите. Пари ще има за всички.

# 1 976
  • София
Само да отбележа, че т.нар. "окупация" не е до 1989 г.
А демократичната власт преди окупацията докарва 2 национални катастрофи, но това се замита срамежливо, нали са били елитът на нацията

# 1 977
А демократичната власт преди окупацията докарва 2 национални катастрофи, но това се замита срамежливо, нали са били елитът на нацията
Категорично не е вярно. Ето за това темата
трябва да бъде заключена
, защото дава трибуна
на антибългарската пропаганда, служеща си с
полуистини и манипулативно поведение.

КГБ, съветските емисари, българските мекерета,
цялата държавна машина, милицията и българската
народна армия, снабдена със съветско оръжие
продължиха тази окупация.
Най-гнусното посегателство върху Царство България
беше финансирането и организирането от Москва
на Септемврийското въстание от 1923, което доведе
до дестабилизация на страната на фона на
реалността наложена от Ньойския мирен договор.
Същата тази съветска агресия спрямо България е
наследник на руската съпротива срещу силна и
обединена българска държава, която ще е в
състояние да повдигне болезнените въпроси за
кирилицата, за източното православие и
най-вече за извора на европейската
цивилизация.

# 1 978
  • София
А, продължавайте с латернаджийството и чаршафите, не ми пречите.
Мда, преди 44-та е нямало преврати и катастрофи, сал руснаците са ни виновни.
Ако в долния цитат заменим КГБ с ЦРУ и "съветски" с "американски", кое точно е невярно? Освен полицията, която за съжаление все още си е въоръжена с Макаров, поне редовите полицаи, защото демократичните сили недолюбват  полиция и военни...
Е, да, сега е пазарна икономика. Който иска да си прокарва влиянието, има възможност да си купува политици, мекерета, цели партии и т.н.
КГБ, съветските емисари, българските мекерета, цялата държавна машина, милицията и БНА, снабдена със съветско оръжие продължиха тази окупация.

# 1 979
  • Пловдив
Всичко е имало, никога не е било идеално, но руснаците във вид на великия СССР, първо, ни извадиха от релсите на нормалното, защото соцът, макар да не го смятам чак за нещо ужасно, не е и точно нормално протичане на живота, и второ, ни направиха свой придатък, 16-та република направо, да станем за смях, както и да русифицираме езика си, терминологията си, законите си, какво ли не, до безобразие - малко е унизително. Да, несъмнено с възторженото съдействие на нашите комунета и русофили, не споря, но съвсем не и без целенасоченото участие на самия СССР.
Това броене на "националните катастрофи" - първа, втора... - пак е продукт на соц нАуката, струва ми се. Как се дефинира без емоции една "национална катастрофа"?
Говоря за броенето и термина, не за оценката на причините и последиците на войните.

Последна редакция: вт, 16 май 2023, 12:38 от Магдена

Общи условия

Активация на акаунт