Социалистически тоталитаризъм vs демократичен капитализъм

• 61 370
  • 2 175
  •   1
Отговори
# 2 055
Шидерска, позволявам си да ви напомня, че живеем в свободна държава. Изтриването, заключването и отричането на неудобни, несъвпадащи с "правилното мислене" мнения е подходящо за един тоталитарен, тираничен режим, но все пак не сме в Северна Корея. Дори мнения като твоето, обединяващи Ницше, Ванга, Бог и Киро Харварда с цел да докажат някаква несъмнена и безусловна истина, задължителна за приемане, имат своето право да бъдат изказани, чути и кой знае, може би разбрани.
Голям цирк!
Постът ми, в който Яворов питаше дали кръвта е
българска, беше изтрит. Имам го принтиран в
PDF и мога да го покажа, ако пожелаете. Явно
нещата са „неудобни, несъвпадащи с
"правилното мислене"
“.
Да „живей“ цензурата!
Водевилът тип „комунална носталгия“ е във вихъра си.
Жалко, че затвориха Белене иначе дирекно съм там,
ако попитам защо вървите с-щу бълг. нац. интерес и
Ви позволяват безнаказано да се гаврите с нац.
достойнство. Много ми е мъчно!

Последна редакция: ср, 17 май 2023, 23:09 от velika.shiderska

# 2 056
И като донесе какво следва,  нали това питам.
Кое е това "същото като преди", дето ще ти се случи, ако лигльото донесе, че се отклоняваш от "правата линия".
Случва се тормоз. Случват се убийства, самоубийства, често при деца. Сега поне сме информирани, нали?

Какви  самоубийства при деца?

Ето какво написа потребителката:

През всичките години на социализма и градежа на комунизма, идеята се експлоатира/ше, както дойде. Ай си казал нещо "неправилно", ай са те санкционирали и обявили за "враг на народа".
Днес е същото, просто идеята е друга, но експлоатацията на новата идея е още по безмилостна. И отново, ай кажеш нещо различно, извън линията, ай са те обявили за "враг" на просперитета, демокрацията и най -вече свободата.

Наистина ли ще приравнявате държавни репресии, от които съвсем буквално и физически са пострадали цели поколения с негативни постове от други граждани, които могат да се избегнат с един х на екрана?

# 2 057
Китайският комик,някой си Ли Хаоши е глобен с $2.1млн задето унизително се е пошегувал (според Партията) с китайската армия,сравнявайки я с куче. Примерът е характерен за комунистически държави със зловещата си шизофрения. Този стендъп комик всъщност е похвалил китайската армия оприличавайки я на силно и вярно куче,преследващо катерица,но Партия видяла друго...

# 2 058
Нали преди няколко години разкриха, че фирми с над 1 милион оборот и с над 10 милиона попадат в таблици, които се дават на политическото ръководство и после различни органи ги профилактират. Пика беше 2019-та-2020-та, когато де що имаше бизнес се обясняваше по нап, нои и полиция по всевъзможни сигнали.

Не съм го чувала това, а и фирма с под един милион оборот каква фирма е? То и с десет милиона не е кой знае какво, това е дребен бизнес.

# 2 059
И като донесе какво следва,  нали това питам.
Кое е това "същото като преди", дето ще ти се случи, ако лигльото донесе, че се отклоняваш от "правата линия".
Случва се тормоз. Случват се убийства, самоубийства, често при деца. Сега поне сме информирани, нали?

Какви  самоубийства при деца?

Ето какво написа потребителката:

През всичките години на социализма и градежа на комунизма, идеята се експлоатира/ше, както дойде. Ай си казал нещо "неправилно", ай са те санкционирали и обявили за "враг на народа".
Днес е същото, просто идеята е друга, но експлоатацията на новата идея е още по безмилостна. И отново, ай кажеш нещо различно, извън линията, ай са те обявили за "враг" на просперитета, демокрацията и най -вече свободата.

Наистина ли ще приравнявате държавни репресии, от които съвсем буквално и физически са пострадали цели поколения с негативни постове от други граждани, които могат да се избегнат с един х на екрана?

Технологиите еволюират, вместо да се тормозят масите без нужда, една или повече от многото държавни репресивни организации се насочва срещу провинилият се.
Репресиите вече са силно диференцирани и нюансирани.
Нисък обществен отзвук или ялово неаргумунтирано недоворство - игнор с едно наум, но няма да ти дадат партийна книжка или пост в тяхна фирма. А техните фирми са много. Нито пък обществена поръчка.
Журналист, който не внимава, уволнение, преместване, цензура, безработен ютубър.
Бизнесмен, който не се отчита, дава пари на опозицията и т.н. репресии. Органите са безброй, от НАП, НОИ, КПКОНПИ, КЗК, КЗП, икономическа полиция, прокуратура. Сега готвят и НПО-та ама напдържавна издръжка и разкъсване на семейни връзки без съд и присъда.
Като прост пример, писани са обяснения пред ДАНС и НСлС за закупуването на един пакет от един кг кафе от фирма, която не си е внесла ДДС-то. От тук нагоре само небето е границата на нещата, които могат да се случат. И се случват.

Прицелно, диференцирано, нюансирано.

В зара и картите ги има и физическото насилие и затвора.
От САЩ до България, едно и също.

Така ме жената воже да е емоционална и да не си подбира изразните средства, но в общи линии е права. Доловила е нещата.

Нали преди няколко години разкриха, че фирми с над 1 милион оборот и с над 10 милиона попадат в таблици, които се дават на политическото ръководство и после различни органи ги профилактират. Пика беше 2019-та-2020-та, когато де що имаше бизнес се обясняваше по нап, нои и полиция по всевъзможни сигнали.

Не съм го чувала това, а и фирма с под един милион оборот каква фирма е? То и с десет милиона не е кой знае какво, това е дребен бизнес.

https://boulevardbulgaria.bg/articles/razsledvaneto-na-akf-yane- … i-i-zlatniyat-vek

Има го и от други източници.

# 2 060
Е, ББ си е мутра, нали затова хората искат да се маха. Но има и друго - аз не съм чувала да е тормозил свестни фирми, само такива с черни и сиви обороти.

# 2 061
Всичко гореизредено е корупция, а не политически репресии. Политическите репресии имат, поне формално идеологически характер и целят да не бъдат подронвани основите на  съответния режим. Те засягат граждани с други политически убеждения и включват от показни процеси до изчезване на хора.

Изпращането на данъчни проверки при отказ за подкуп от намиращите се на власт в момента партийни лидери, които могат да бъдат свалени от управлението на държавата както с  избори, така и с граждански протести  изобщо не в същото, да не кажем, че нищо общо няма.

# 2 062
  • София
Да не споменавам, че и Боко, сами си го избираме. Не е само той, както беше при Тато.

# 2 063
Аз не се чувствам обезлюдена и ограничена по никакъв начин.
Обезличаваха ни по соца с нелепото твърдение за равенство, с униформите, с еднаквите мизерни дрехи в магазините, с еднаквите мебели с цялата сивота и безнадежност, че не можеш да мръднеш от блатото.
Добре, наистина ли трябва да принизявате дискусията с тия кухи фрази.
Въпросът е съвсем прост - след като е същото, дайте някакви примери какви последици ще има лично за вас, ако се отклоните от въпросната линия и ви обявят за "враг".
Току що нагледно доказахте твърдението ми - аргументите нямат никакво значение, когато човек е предубеден. Типично в стила на "демократичния капитализъм", преимущество на формата пред съдържанието Wink

# 2 064
А примери за политически репресии ще дадете ли, защото това е просто поредния пост, в който няма такива.

# 2 065
А примери за политически репресии ще дадете ли, защото това е просто поредния пост, в който няма такива.
Ето ти пример за политическа репресия.
"Подложен съм на безпрецедентна репресия от страна на Прокуратурата и властите в България!"
https://bntnews.bg/news/plamen-bobokov-v-deklaraciya-podlozhen-s … -1064337news.html
Предполагам ще последват още искания, въпроси, опровержения.Wink

Приликите и разликите, по скоро първото. Някога директивите се налагаха от Москва и бяха винаги правилни, днес се налагат от Брюксел като най-доброто възможно. И в двата случая ние сме изпълнители на тези директиви, те не подлежат на обсъждане, просто се прилагат и изпълняват.

Последна редакция: чт, 18 май 2023, 08:52 от Mama_Nana

# 2 066
Ето ти пример за политическа репресия.
"Подложен съм на безпрецедентна репресия от страна на Прокуратурата и властите в България!"
https://bntnews.bg/news/plamen-bobokov-v-deklaraciya-podlozhen-s … -1064337news.html
Предполагам ще последват още искания, въпроси, опровержения.Wink

Приликите и разликите, по скоро първото. Някога директивите се налагаха от Москва и бяха винаги правилни, днес се налагат от Брюксел като най-доброто възможно. И в двата случая ние сме изпълнители на тези директиви, те не подлежат на обсъждане, просто се прилагат и изпълняват.
Не знаех, че на мАсква й викат Брюксел вече.
Не мога да намеря в момента журналистическото разследване, че 100% от материалите от прокуратурата изтичат към...мАсква.

# 2 067
Скрит текст:
Ирис, на времето имаше радиоточки. Въртяха едно и също и  нямаше обратна комуникация.
Аз съм доволна от анкетата. Показва, че по-големият процент не сме увредени. Останалите да си търсят кюлоти и да въздишат.
Тогава защо искате примери? Носете си прашките и се радвайте. Какъв е смисъла да искате обяснения от увредените? Може би убеждавате себе си, че сте нормални?! Grinning
ПП Да не се съмнявате в себе си? Thinking

# 2 068
Има ли примери за същите репресии, или не, би трябвало да е много лесно, предполагам, че  са страшно много и на всякакви нива, като се съди по заявилите се като противници на европейските изгъзици.

Какъв е проблема да се посочат няколко.

# 2 069
  • София
Скрит текст:
Ирис, на времето имаше радиоточки. Въртяха едно и също и  нямаше обратна комуникация.
Аз съм доволна от анкетата. Показва, че по-големият процент не сме увредени. Останалите да си търсят кюлоти и да въздишат.
Тогава защо искате примери? Носете си прашките и се радвайте. Какъв е смисъла да искате обяснения от увредените? Може би убеждавате себе си, че сте нормални?! Grinning
ПП Да не се съмнявате в себе си? Thinking
А вие, защо не можете да дадете?  Къде сте ограничени, арестувани, пращани в лагери, забранявани са ви достъп до обучение, работа, притежаване на собственост, изявява не на сексуалност, свободна комуникация, пътуване в и извън границата на държавата, избор на дрехи, прически, грим.

Общи условия

Активация на акаунт