Балансът между кариера и брак

• 47 309
  • 1 978
  •   1
Отговори
# 1 815
chrissy супер аргументирано. Аз за за избегна част от тези чакания сложих всесезонни. За спукана нямам против да чакам, ако се наложи. Сама ако я сложа, ще ме е страх да шофирам после Grinning

# 1 816
Да сме взаимнозаменяеми партньори/ родители,  които се допълват е мотото ми.

Не ми е Ок само единият да се развива и дърпа напред докато другият ( най- често жената) е стопирала всичко останало заради грижите по децата/ дома/ възрастни родители.

Нашите возила са все all -season гуми, но мм се грижи за това.

Те и нашите са с такива, но зимата сме си със зимни гуми. При нас не е задължително, но е силно желателно. Има огромна разлика при шофиране на сняг.
Hazel не зная къде живееш, но тук в Онтарио през зимата е важно да имаш all wheel drive и зимни гуми. Иначе рискуваш да се пързаляш по магистралата.

Хич не ми пречи да чакам да ми сменят гумите. Не мога да сменям гуми аз. Феминистка съм, но не мога да върша силови работи.

# 1 817
Hazel не зная къде живееш, но тук в Онтарио през зимата е важно да имаш all wheel drive и зимни гуми. Иначе рискуваш да се пързаляш по магистралата.
Обичам Онтарио, там се върнах към шофирането след катастрофа. Бях с елементарна Тойота, но и най-скъпите автомобили чакаха търпеливо, като бавя, нищо общо с Бг.
Но през зимата не съм шофирала.

# 1 818
chris78, благодаря за честния отговор. Ти не би подкрепил жена си, ако това ще наруши твоя комфорт.

# 1 819
Какво клише!
- Е, жена ми не е поискала, не е започнала да се самоусъвършенства и да гради кариера.
- Ще запиша медицина.
- Ти луда ли си? Има курс по грънчарство всяка първа сряда на месеца в съседната сграда, запиши се там.

# 1 820
Ние сме с всесезонни гуми. Нищо не пипвам по колата, само я карам. Мъжът ми я размразява, десетина пъти в годината, зарежда я и я кара на преглед. Нито сняг рина( то няма и сняг де), нито боклук хвърлям. Разпределили сме си нещата.

# 1 821
Тази тема не знам докъде е стигнала, но от няколко дни ми излизат разни клипове по въпроса и забелязвам как 100% от видимо мъжките профили в коментарите се сърдят, че жените работят, изкарват пари и искат мъжът до тях да е поне на същото ниво. И това, което ме втрещява, е че тези коментиращи мъже пускат женомразки изречения, но изобщо не споменават вариант те самите малко да си натиснат парцалите и да задминат жената с 'кариера', която всъщност е някаква работа на бюро за малко над минималната ставка. И после жените били виновни. Как да имаш респект към подобен мъж и да искаш брак и деца с него?

Последна редакция: пт, 17 мар 2023, 18:47 от Нарцùса

# 1 822
опитваш да се показваш като много либерален, как жена ти може да прави каквото си поиска и ти си човека с парите. Но после сам си казваш, че няма да я оставиш да прави каквото си иска. Нейното задължение е да домакинства и да гледа деца, но не си съгласен тя да гони "кариера" и да се развива. Да работи нещо там на 8 часа, ама приоритет са домакинските задължения. Добре, че поне я оставяш да спи в събота до обяд...
Понеже 10-15 жени ми пишат различни работи, не насмогвам да запомня коя коя беше и на какво стъпва като спори с мен. Та би ли казала ти по колко часа работиш на ден, докъде се разви в кариерата, и колко деца отглеждаш паралелно.
Сега ти разбрах гледната точка. Когато една жена роди, трябва да спре да се развива, а да си гледа децата, защото мъжът й не трябва, ако се наложи да поеме някакво натоварване повече в домакинството.
Радвам се, че поне моят партньор не е на това мнение.
Работя много над 8 часа на ден, понякога стигам и до 12-14 часа, като редовно си нося работата вкъщи. Без да броя командировките и курсовете, които посещавам. Но пък в нашето семейство е важно всеки да драпа нагоре и да се развиваме. За общото ни благосъстояние. Мъжът ми си е взел равноправен партньор, не домашна прислужница.
И по повод пазара - вече даже Кауфланд правят доставки до вкъщи. Да се знае.
Че гърбът страда от тези 100-килограмови пазарски торби.

# 1 823
  • Далечният изток

Не се занимавайте с него, няма смисъл. Човекът си каза, че не може да готви, пере на жена си и да ѝ гледа децата. Не е толкова широко скроен...
Ти беше, мисля, адвокат? Не се учудвам тогава, че си ми извадила думите от контекста.
Казах, че ако жена ми беше от типа, които искат да работят, пардон - да правят кариера - по 12 часа на ден, някой друг щеше да й гледа децата. Те нямаше да са от мен и тя нямаше да ми е жена въобще.

Ми ето, нищо не съм извадила от контекста.
На жена, която работи, ти няма да ѝ готвиш и переш, нито пък ще ѝ гледаш децата. Дори и те цитирах в по-горния си пост.
Тоест, ако тя работи, ти на нея няма да готвиш и переш. Правилно съм те разбрала, не ми приписвай адвокатски прийоми.
Обратното обаче както разбирам не е валидно. В смисъл ти работиш, а жена ти ти готви и те пере. И освен това и тя също работи. Но е длъжна и да ти домакинства. Остава да отговориш защо...
И следващото - става ясно, че децата са само нейните и ти участие в гледането им не искаш да вземаш, ако тя евентуално ще прави кариера.
Много интересно. Децата са нейните и ти няма да ѝ ги гледаш, няма да ѝ вършиш домакинската работа, щото нали и тя е нейна...
После като кажа, че често се чудя за какво ми е мъж, щото и около мен така се разсъждава, се сърдят...

# 1 824
За някои мъже явно жената е твърде слаба, неспособна, нещо като голямо дете. Мисля, че съвсем добронамерено приемат, че с някои неща тя не може да се справи, и се опитват да я закрилят, като я държат на топло и сигурно край печката Smile (шегувам се, но добронамерено). Т. е. не се заяждам. Има жени, които искат точно това.

# 1 825
  • тук-там
Обществена тайна е, че жената избира мъжа, не обратното.
Темата е за кариерата и брака, не за кариерата и семейството изобщо.
Едни искат да се развиват и избират мъж, който ще ги подкрепи.
Друг искат  по-лежерен живот и избират такъв, който ще им го осигури с удоволствие /аз съм от тях/.
Не знам защо захапахте момчето. Явно жена му е от тези, за които неговият принос и нейната реализация са ок.
Ама може би тя искала....пък...нали той...
Ако една жена не може да се "опъне" на мъжа си, за каква кариера изобщо говорим.... Как точно ще оцелее нагоре?

Последна редакция: пт, 17 мар 2023, 20:02 от Wild_rabbit

# 1 826
  • София
Рабит, ама естествено, даже доста по-назад и ние това казахме. Нека си има такива жени, и да се събират с такива мъже. Вярвам твоят мъж уважава твоя избор, не гледа на теб отгоре и не смята, че си му длъжна. Надявам се също да не му пречи съществуването на друг тип жени - стига да не го карат да ги взима тях, разбира се. Ако е така - аз проблем не виждам.

# 1 827
  • тук-там
Рабит, ама естествено, даже доста по-назад и ние това казахме. Нека си има такива жени, и да се събират с такива мъже. Вярвам твоят мъж уважава твоя избор, не гледа на теб отгоре и не смята, че си му длъжна. Надявам се също да не му пречи съществуването на друг тип жени - стига да не го карат да ги взима тях, разбира се. Ако е така - аз проблем не виждам.

Аз си падам малго егоист. Важно е, на мен да ми е добре. За съпруга ми също, най-важното му е, на мен да ми е добре. Та...намерили сме се, де!  Smiley
Не съм спирала да работя. Но! Работя това, което ми харесва и ми носи удовлетворение. Мога да си го позволя, благодарение на него. Не се притеснявам от това, че ще остана без работа, не ми прескача сърцето от нерви, няма бърнаут... В таблицата съм на предпоследния ред, та и на загуба не е от мен....
От 20 г. съм на една и съща длъжност, местя се на 3-4 г, като ми омръзне. Не е кариера, но това е мой избор, защото съм мързелива и го карам по течението. А можех и още мога, но... наистина не виждам смисъл. На себе си няма какво да доказвам, за другите ... не ми е важно.

Последна редакция: пт, 17 мар 2023, 20:17 от Wild_rabbit

# 1 828
забелязвам как 100% от видимо мъжките профили в коментарите се сърдят, че жените работят, изкарват пари и искат мъжът до тях да е поне на същото ниво. И това, което ме втрещява, е че тези коментиращи мъже пускат женомразки изречения, но изобщо не споменават вариант те самите малко да си натиснат парцалите и да задминат жената с 'кариера'
Ами явно такава е средата в която четеш, а и между тролене и мнение има все пак съществена разлика, дали женомразкото изречение е било искрено или целенасочено...

За някои мъже явно жената е твърде слаба, неспособна, нещо като голямо дете. Мисля, че съвсем добронамерено приемат, че с някои неща тя не може да се справи, и се опитват да я закрилят, като я държат на топло и сигурно край печката Smile (шегувам се, но добронамерено). Т. е. не се заяждам. Има жени, които искат точно това.
Не е необходимо да си слаб и неспособен за да ти харесва да стоиш "до печката", дори като философски поглед към живота това от известно време е тенденция, хората гледат да направят едни пари, след което да се качат на яхтата и да оплуват, и това не е укорително, напротив, отчита се като привилегия. Ако поразгледаш новините все повече се говори за въвеждане на по-кратко работно време, четиридневна седмица и т.н. възможност хората да са повече време извън работното място, просто ценностите се менят. И конкретно по темата, с това балансът кариера-дом се улеснява.

# 1 829
Клиповете и коментарите под тях в ютюб не са ми средата по принцип, но ги преглеждам с интерес. И аз мислех, че сме културен биологичен вид, но това, което излиза иззад анонимните маски, говори съвсем друго. Особено интересно става, когато започнат мъже да обясняват колко лесно се постига кариера, обаче не могат да обяснят защо не могат да я постигнат те, ами все трябва жената първо да народи, каквото ще ражда, преди 30, па после лесно да си направи кариерата.
Да питам, как точно съкратената работна седмица ще улесни баланса кариера-дом и за кого ще го улесни? Във форума имаме доста примери (анонимни, разбира се), че конкретно домът си е грижа на жената.

Общи условия

Активация на акаунт