Обсъждане на имотни обяви-31

• 54 540
  • 773
  •   1
Отговори
# 60
И аз се зачудих на отговора.
Но не съм живяла в НС с тухли Винербергер Porotherm, може и да са достатъчно добри за целта.

Аз живея в такова. Като цяло няма проблеми със звук. Понякога, ако нощем (когато е много тихо) в съседния апартамент има купон, може да се чуе съвсем леко силен смях и музика. Но само ако човек се заслуша, не е толкова силно, че да събуди спящ човек. От удари по стената обаче нищо не спасява.

Много quote, но е заради тухлите. И аз живея в такава сграда НС с такива тухли и строена от добър строител и е много качествено, но си се чува между апартаментите. Ясно, че не е като в панел, но си има шум. Такова ниво на обезшумяване да се чува съвсем леко при купон в съседа може да се постигне само с допълнително обезшумяване, само с тухли няма как да стане.
Пиша го за да не си помислят четящите, че при такова строителство си обезшумен все едно си сам в къща... Няма как да стане.

Последна редакция: пт, 10 фев 2023, 22:47 от jims

# 61
Кой точно Поротерм е при теб? Защото има няколко вида.

# 62
  • Sofia
Пак се забравят важни "подробности". Човек ще каже, че във вашите апартаменти няма колони (от железобетон) Simple Smile

При мен в коридора има около два метра широка колона - естествено няма как да е от тухла.

В хола между съседите колоната е само 30см, но я има. Вътрешна стена между мои хол и спалня също има колона около 2.5м.

На тези места шума ще си преминава много по-лесно, спрямо дори средно качество тухла.

На практика, в моя случай само в хола има мост от 30см между мен и комшиите, но е от голямо значение.

При други това може да е много повече - както се казва "язък за хубавите тухли".

Последна редакция: сб, 11 фев 2023, 00:23 от julian

# 63
Тези дни ще проверя точните версии, между апартаментите са 25-ци, вътре в апартаментите са 12, общо взето стандартно.
Не казвам, че не изолират, но определено не е като да заглушат парти. На 25 е 49 dB според сайта им. В сравнение с други жилища, които имам и съм имал, тези тухли са доста доста по-добре.

Едит: колоните и бетона взимам в предвид при коментара. Едната ми спалня е с изцяло бетонна носеща стена към съседите - там не се чува абсолютно нищо. В друга спалня имам тухлената стена, там се чуват съседите, но не е като да чувам какво говорят (и в такива жилища съм живял).

Последна редакция: сб, 11 фев 2023, 00:19 от jims

# 64
  • Sofia
Може да има много фактори, от вида на:
* чисто човешки - комшиите ти са много тихи, нещо което си е и до възпитание;
* има допълнителна изолация между двата апартамента
* в другия случай с голям шум, както писах по-рано може да е от големи разстояния между тухлите или дори обърнати на 90 с отворите, което на практика е все едно нямате стена.

Твърдите повърхностите много лесно пренасят звука, но  разбира се и дебелината има голямо значение. Освен това има различен тип шум (честота) и материала зависи много. С купонджии там където има бетон ще е по-зле.

# 65
49 децибела не е хич малко/много... това си е един безшумен хладилник в стаята, т.е. чува си се. В същото време по Наредба нормата за нощния шум е 30 ДбА, което сигурно е трудно постижимо ако спалнята граничи с нечий хол.

# 66
  • Sofia
49 децибела е това, което успява тухлата да филтрира (за въздушен шум, не през конструкцията). Да, малко е, ако от другата страна режат с потапящ циркуляр 100-120 децибела Grinning Тогава при теб ще минават едни 50-70 децибела Simple Smile

# 67
Именно де... това казвам и аз, че не е достатъчно, трябва да се слага и звукоизолация, за да има гарантиран ефект. Те го дават като нещо голямо, като предприето решение, ама то всъщност не е чак толкова.

Малко ли е да ти преминат 50-70 децибела от източника ако зад стената ти се намира спалнята, ми не е малко.

# 68
Именно де... това казвам и аз, че не е достатъчно, трябва да се слага и звукоизолация, за да има гарантиран ефект. Те го дават като нещо голямо, като предприето решение, ама то всъщност не е чак толкова.

Малко ли е да ти преминат 50-70 децибела от източника ако зад стената ти се намира спалнята, ми не е малко.

Не е малко, ама има някаква разумна достатъчност при изолациите. И за сметка на това си има правила кога да се реже с флекс и дупчи с перфоратор. И кога да се надува музиката на макс (най-гадни са басите, те минават по стените през девет апартамента в десети).

# 69
Здравейте, какво мислите за тази обява. Има и видео към нея. Намира се точно на ъгъла на ул Никола Славков и Родосто, на 500м от ндк и във вътрешно каре до майчин дом. Цената е привлекателна, предвид че може да се устрой на 4 стаен с голям хол. Има и недостатъци и нестандартни решения, както и големи прозорци, които пречат на личното пространство. Гледките не са впечатляващи, но пък има изглед към витоша.
https://m.imot.bg/details/1d153363404121996

# 70
И гледката и просторът са ОК, но е много трудно да се преценят помещенията без чертеж.

# 71
Гледката и терасата са убиец! Много ми харесаха прозорците на таваните на втория етаж,през които влиза допълнителна светлина. Апартаментът може да стане бонбон. За малки деца ще е нужно да се обезопасят всичките тези стълби и тераси. От клипа ми е малко трудно да преценя, но ми се стори, че помещението за кухня е доста малко. Цената дали е приемлива си е лично решение.

# 72
Ина плюсове и минуси. Лично на мен тази огромна тераса в комбинация с шума не е приятна. Може би ако може да се изтегли остъклението напред, за да се усвой терасата частично, ще е чудесно. Дневната може да е на два къта и кухнята евентуално да се разшири. Друг минус са преходите към спалните. Гледката към покривите мен не ме впечатлява, а към Витоша е “колкото да има”. Като цяло не ги виждам тези 290кв къде са, може би и от там цената на кв е ниска. Блока е от 2018, а още не се е продал?

# 73
Този апартамент стои на пазара повече от година и се чудя какъв е проблемът.

# 74
  • София
Квадратурата е с терасите, разбира се. Мнозина биха дали пари за голяма тераса, но чак толкова тераси, които плащаш като жилищна площ...

На теория може и да стане още една спалня горе, но баня към нея няма. Или трябва да минават през горната спалня към разкошната и огромна баня с балкон, или да слизат на долния етаж. И двата варианта са доста неудобни.
Толкова стъкло е трудно за поддръжка, задължително ти трябват професионалисти, не може обикновена жена домакиня да го прави.

Гледката е чудесна.

Общи условия

Активация на акаунт