Обсъждане на имотни обяви-31

• 54 531
  • 773
  •   1
Отговори
# 735
Мона, точно това, което ти отговори Pep-si е вярното.
Но няма да можеш да надстрояваш, примерно.

# 736
Малко е особено положението с тези сгради. Наистина удостоверението за търпимост не узаконява строителството им, но ги прави търпими, т.е. не подлежат на премахване и забрана за ползване.
 Зависи и  кога е строена сградата. След 2001 г. вече мисля, че няма такава опция.
ЗУТ:
Скрит текст:
https://lex.bg/laws/ldoc/2135163904

§ 16. (1) (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Строежи, изградени до 7 април 1987 г., за които няма строителни книжа, но са били допустими по действащите подробни градоустройствени планове и по правилата и нормативите, действали по време на извършването им или съгласно този закон, са търпими строежи и не подлежат на премахване и забрана за ползване. Те могат да бъдат предмет на прехвърлителна сделка след представяне на удостоверение от органите, които са овластени да одобряват съответните инвестиционни проекти, че строежите са търпими.
(2) Незаконни строежи, започнати в периода 8 април 1987 г. - 30 юни 1998 г., но неузаконени до влизането в сила на този закон, не се премахват, ако са били допустими по действащите подробни градоустройствени планове и по правилата и нормативите, действали по време на извършването им или съгласно този закон, и ако са декларирани от собствениците им пред одобряващите органи до 31 декември 1998 г.
(3) (В сила от 02.01.2001 г.) Незаконни строежи, започнати след 30 юни 1998 г., но неузаконени до обнародването на този закон, не се премахват, ако са били допустими по действащите подробни градоустройствени планове и по правилата и нормативите, действали за посочения период или съгласно този закон, и ако бъдат декларирани от собствениците им пред одобряващите органи в 6-месечен срок от обнародването на този закон.

Последна редакция: пт, 19 май 2023, 19:20 от pep_si

# 737
Снощи и аз гледах къщи около София. Цените им са по половин милион нагоре. Не знам просто... В Банкя има голям комплекс с нови къщи, там гледахте ли?

Ами всъщност от много време търсим, може би две години. Всеки ден проверявам имотните сайтове и базар бг за нови къщи. В много райони нищо ново не се продава, много обяви седят от както сме започнали да търсим . Последно бяхме на оглед в село Жалява, когато обявата беше от собственик, цената на къщата беше 50к евро, сега видях че са я пуснали от агенция , вече за 60к. Почти паднала къща, в която собственика по телефона ми каза, да си влизаме сами, защото и без това вътре живеели клошари. Там се чудя струва ли се инвестицията, всичко да се бута и да се строи на ново? Но като цяло, искам да Ви кажа, че излизат и къщи на адекватни цени, но в лошо състояние. Ние сме в квартал Сеславци, до нас продават една къща, тя е много голяма и след основен ремонт, собствениците я бяха пуснали за 190к евро, после агенция я пусна за 250к евро и така си седи вече близо година. Та до голяма степен просто трябва да знаеш къде да търсиш и да дебнеш правилния момент. Гледала съм и Банкя, но там наистина ми е доста скъпо.

# 738
Но като цяло, искам да Ви кажа, че излизат и къщи на адекватни цени, но в лошо състояние.
Ами те цените затова са "адекватни", защото отразяват състоянието. Когато състоянието е добро, пак са адекватни, съответно на доброто състояние.

Иначе тия порутени къщи дето се продават скъпо, се продават заради земята, не заради къщата. Има доста такива и в по-близките села и "квартали" на София като Горна баня, Панчарево, Герман и т.н. Гледаш някаква мини къщурка 70-80 кв.м., на един етаж, вътре всичко е както си е било преди 50 години - цена 200-300к евро примерно. И после виждаш, че двора е 2 декара и ти става ясно, че тука не се продава къщата, а двора. Щото на тоя парцел можеш да построиш къща на 3 етажа 1000 кв.м. която да струва милиони.

# 739
в много общини издават удостоверения за търпимост и за сгради след 2001
знам какво пише в закона, практиката не е точно така

# 740
Цитат на: ВихраАпостолова link=topic=1522853.msg46457904[/quote
Ами те цените затова са "адекватни", защото отразяват състоянието. Когато състоянието е добро, пак са адекватни, съответно на доброто състояние.

Иначе тия порутени къщи дето се продават скъпо, се продават заради земята, не заради къщата. Има доста такива и в по-близките села и "квартали" на София като Горна баня, Панчарево, Герман и т.н. Гледаш някаква мини къщурка 70-80 кв.м., на един етаж, вътре всичко е както си е било преди 50 години - цена 200-300к евро примерно. И после виждаш, че двора е 2 декара и ти става ясно, че тука не се продава къщата, а двора. Щото на тоя парцел можеш да построиш къща на 3 етажа 1000 кв.м. която да струва милиони.

Ами да, така е , разбираемо, може би не се уточних. Имам предвид, че има и много порутени къщи, на които им искат нереално високи цени, спрямо състоянието, като се има предвид, че само парцела може да се ползва. Дадох пример с тази къща, цената и е добра, спрямо състоянието, за човек, готов да инвестира. Къща в същото лошо състояние, гредоред, с по малък двор, в същия район, бяха пуснали познати за 130 хиляди евро. Според мен, това не е реална цена, за 50кв.м гредоред в лошо състояние с 400 квадрата двор, но това е моето мнение.

# 741
Вихра цените на порутените къщи са за парцела. Има голяма разлика в цените на парцелите, но в общи линии в южната част на София и най-близките села от рода на Бистрица, Герман и т.н. само гол парцел без къща струва около 100К в зависимост дали се намира в селото, колко е голям и т.н. В "горната" част след София предполагам има по-евтини, но тя не е толкова комуникативна и като че ли е по-малко предпочитана.

# 742
Вихра цените на порутените къщи са за парцела. Има голяма разлика в цените на парцелите, но в общи линии в южната част на София и най-близките села от рода на Бистрица, Герман и т.н. само гол парцел без къща струва около 100К в зависимост дали се намира в селото, колко е голям и т.н. В "горната" част след София предполагам има по-евтини, но тя не е толкова комуникативна и като че ли е по-малко предпочитана.
Ами именно, че не говоря за там 🙂 за Южните райони говоря и тук съм запозната и с цените на парцелите и далеч не са такива. Та ако в Бистрица ще си струва да ги дадеш, където ще имаш възвръщаемост и района е скъп, то тук, не мисля, че е адекватно да си пуснеш падналата къща, на толкова висока цена, защото парцелите тук са доста по-евтини. 🙂

# 743
Къща в същото лошо състояние, гредоред, с по малък двор, в същия район, бяха пуснали познати за 130 хиляди евро. Според мен, това не е реална цена, за 50кв.м гредоред в лошо състояние с 400 квадрата двор, но това е моето мнение.
Според зависи локацията, 400 кв.м. за 130к евро може да не е много. Тоеа е около 300 евро/кв.м. което в определени квартали е пазарна цена.

Предимството на парцелите с изградено къщи, макар и порутени, е че със сигурност имат прекарани всички нужни връзки - ток, вода, евентуално газ, интернет. Един гол парцел, дори на хартия да е в регулация, обикновено ги няма и тепърва трябва да ги прекарваш.

# 744
Цитат на: ВихраАпостолова link=topic=1522[/quote
Според зависи локацията, 400 кв.м. за 130к евро може да не е много. Тоеа е около 300 евро/кв.м. което в определени квартали е пазарна цена.

Става въпрос за квартал Сеславци. Пак казвам, че това е моето мнение, не е задължително да съм права за Вас, но живея в този район и следя пазара и това са личните ми впечатления.
Колкото и да е в плюс партидите и петното на строеж, мисля че в някой случай не е оправдано, като се има на предвид, че ако разполагаш с подобна възможност, за същата цена можеш да си построиш . Говоря конкретно за тук, не обременявам никого с мнението си, лични впечатления са.

# 745
Ами пак зависи колко ще е голяма къщата, като цяло за 130К малко вероятно построена къща и парцел в тази цена. Наскоро четох пример за къща завършена 2023, парцел купен 2020, сметката я бяха докарали на 300К къща + парцел за четиричленно семейство с 3 спални и гараж. За парцелът беше уточнено точно, че 2020 е купен за 60К и сега е малко вероятно да има за такава цена.

# 746
mona11, щом има издадено удостоверение за търпимост не би следвало да подлежи на събаряне.
Но това си остава сграда "търпима" при точно тези условия, при които е издадено удостоверението, т.е. не може да бъде разширявана, надстроявана и т.н. по начин променящ габарити и височина. За текущ ремонт не би трябвало да има проблеми.

Това което пишеш важи за временни строежи по чл.53, което е различно от търпимите.
Търпимите могат да се надстрояват, зависи какво е предвиждането на ПУП за този имот.

Ето от ЗУТ за пристрояване и надстрояване на търпими строежи:

# 747
Ако имотът много ви харесва, устройва ви по всички други параметри, аз бих си направила консултация с адвокат, който специализира в тази посока, заедно с документите, които има и т.н. и тогава да мисля. В зависимост от желанията и плановете ми, може да се окаже, че всичко е ок.

# 748
Видях, че се продава сглобяема къща за 45к. Обзаведена. Не изглеждаше като барака. Купуваш парцела и една такава къща, и си ОК.

# 749
А, и със сглобяемите си има уловки - уреждането на цялата документация си е твоя грижа - община, ВиК, електро и т.н. Фундаментът (основите) - също. Това на прима виста, сигурно има и други.

Общи условия

Активация на акаунт