Птички, котки, катерички и пролетно настроение в Немската тема (241)

• 32 692
  • 737
  •   1
Отговори
# 150
Бибит, заплетена ситуация. По-скоро не бих ги вадила. Само ако евентуално имаше шанс да се преподредят сами, но това са кътници и дори и млечните заемат доста място. Примерно ако съседните не бяха сменени още, сигурно е имало шанс израствайки да запълнят празното място. При вече налични съседни постоянни зъби не бих стеснявала изкуствено челюстта. Аз по принцип съм за неинвазивен подход. Ортодонтско преподреждане бих предприела само в много, ама в много краен случай, особено пък такова свързано с вадене на здрави зъби.

# 151
  • Немция
Синът има още други млечни кътници(под които има постоянни), тъй че тепърва ще излизат нови постоянни в съседство.

# 152
  • Deutschland/HE
Бибит, при дъщеря ми няма зародиш на 7ми зъб. Говорихме с няколко зъболекаря и евентуално решение е имплант, за да има контакт горния седми зъб. Според мен, докато има млечни и те не са развалени, е по-добре да не се пипат.

# 153
Бибит, и от двете ли страни на млечните зъби? Може да обсъдите със зъболекар дали могат да се наместят съседните правилно ако се извадят млечните. А зародиши на мъдреци има ли? Сигурно трябва да се прецени и големината на челюстта, но предполагам, че още не е достигнала максималния си размер, съдейки по моя 12 годишен, който също има още много зъби да сменя. Май 12 е сменил досега.
Ако останат млечните, с малко повече грижа и допълнителна минерализация сигурно могат дълго време да му служат.

sunny:*kiss, много кофти за децата. Sad Според мен тук и хич не се сещат за подходящи решения. Примерно ако са повече паралелките, да разделят класа на групи и временно да ги причислят към другите паралелки.

# 154
  • Немция
Синьо, тепърва ще се обсъжда тази челюст.Joy С ортодонта, със зъболекарите..
Зъболекарят е на мнение да не се махат млечните, детето имало "хармонична" захапка, която няма нужда на този етап да се разбутва.

Съни, чак сега видях поста ти.
Неприятна ситуация.

# 155
Бибит, искайте и второ мнение по въпроса. Аз бях в подобна ситуация- имах млечен кучешки, който въобще не се клатеше, обаче моята зъболекарка преди беше решена, че щом съм сменила всички други зъби, трябва тя да го извади и уж постоянния ми зъб щеше да избие. Послушахме я и го извадихме, обаче постоянния зъб така и не излизаше. Насочихме се към ортодонт в по- голям град, направиха ми 3D- снимка и се оказа, че никога този постоянния зъб нямаше да излезе, защото си е в костта. Та, слагаха ми импланти на небцето, дърпаха постоянния зъб, който за щастие си дойде на мястото. Обаче това ми костваше 10 години с брекети, операции, мъки, пари. Моят съвет, покрай моите зъбни приключения, е да не вадите млечни, преди да са започнали да правят проблеми и ако евентуално има дискомфорт, че зъбчетата са с по- малък размер- само да се изградят.

# 156
Бибит,
не знам, на колко години е синът ти, но на моят син ортодонтът изчака да му излязат всички зъби и едва тогава сложихме брекети, преди това носеше обикновена шина, която се маха.

# 157
Дени и аз знам че така се прави.
sunny:*kiss поне имате заместващи учители.
kmalik22 а дали нямаше да направи проблем един ден зъба в костта , ако не беше изваден и дали нямаше да е по-голям проблема и да засегне повече зъби. Защото ако както си е в костта получи проблем ? аз нищо не разбирам, само питам

# 158
Бибит, да се включа и аз с малко инфо по въпроса за зъбките. Когато се оженихме с мъжа ми
- на 25, имаше все още млечен зъб в устата си. Laughing бяха му сложили коронка.
След няколко години зъбът се разклати и се наложи да бъде изваден. Направиха му мост, с който е и до момента. Но всичко това се случи в миналия век, когато денталната медицина е била на други нива. Сега със сигурност има много по-добри решения. Желая ви успех в намиране на най-доброто!

# 159
Бибит, моят син е на 15 с млечни долни предни резци. Също без зародиши на постоянни. Нашият зъболекар, който е имплантолог по специалност казва да изчакаме до 18 и ако са здрави да им сложим корони, а ако не - импланти. Той засега няма пломби, т.е. млечните са здрави и чакаме.

Днес и аз бях на фашингшествие. 95 ферайна. Много яко беше. Прибрах се цялата в конфети и изрисувана от вещиците. Но пък в прекрасно настроение. Така че Хелау и от мен.

Последна редакция: вт, 21 фев 2023, 21:43 от мама-ени

# 160
Bella, не нямаше да направи никакви проблеми. Зъбът не беше развит и сега като е на мястото си не е чувствителен като останалите. Чувствам го като чужд дори. Самата кост не му беше позволила да се оформи като нормален постоянен зъб, а беше дори по- малък от млечен. Сигурно моята ортодонтка може научен труд да напише покрай моя случай.

# 161
kmalik22 ами не знам с тези зъби. На моето дребното не съм много сигурна вече кои зъби какви са ... той така ги точи. Вече е на 12 , но има несменени. За сега изглеждат добре, ортодонт и зъболекари кимат доволни. Май ще се справят. Дано. Сега с вашите перипетии май ме подсетихте да се заинтересувам и от това.
Нещо друго ми стана интересно вчера ми пратиха снимки от едно голямо изложение на коли в Торонто. Много нови модели , можело да се пробват като се влезе във всяко на място ... Всякакви видях , италианските са супер , но никакви немски . И попитах и потвърдиха - тази година не е имало нито една немска кола на това изложение. Имали били толкова много поръчки, че не искали нови, не можели да ги изпълнят. И не участвали. Това било обяснението. Аз не мога да го разбера това.

# 162
На 12 е съвсем нормално да не са сменени всички млечни зъби. 1-2 години по-рано или по-късно също е в реда на нещата.

Явно липсващи зародиши на постоянни зъби е доста често срещано явление. И на моята майка не ѝ е израснал един долен резец, но съседните зъби са запълнили празното място.

# 163
  • Немция
Да, не е рядко явление да има липсващи постоянни зъби- това ортодонт, зъболекар редовно ни го повтарят.

Моите момчета късно сменят млечните зъби, но и не са тип "ранозрейки", големият тепърва навлиза в пубертета, тоест има връзка и с узряването на организма.

Странно, че нямало немски коли на изложението в Торонто.

# 164
На мен ми твърдяха, че кучешкият ми зъб няма да излезе, правиха ми снимки и тн. Той накрая излезе 3-4 години по-късно когато съседните зъби бяха паднали и пораснали и му заеха мястото. Чак сега се наканих да слагам брекети и почнах да действам, но имам три ретинирани мъдреца за вадеде първо.

Общи условия

Активация на акаунт