Птички, котки, катерички и пролетно настроение в Немската тема (241)

• 32 701
  • 737
  •   1
Отговори
# 180
И bella, кое е туй толкоз важно изложение, на което никой немски производител не е отишъл? Какво е казал организаторът, защо не са отишли? Аз помислих, че първата ръка са твоите познати, ще прощаваш за Missverständnis-a.

tan_nia написах за познати посетили изложение и попитали ... това за мен е първа ръка, защото не са познатите на познати на познатите , които били казали че са посетили нещо си ...  Кое е  ще ти напиша като ми отговорят . А колко е важно изложението  и критерия за важност не съм коментирала, а че са били на изложение  . И ако си направиш труда да прочетеш писах вече - отговорили им , че  не могат да си изпълнят поръчките и не искат да рекламират в момента.

Изненада ме защо толкова се захвана на темата за колите, ама май си имам вече теория защо Simple Smile

# 181
  • Deutschland/HE
В интернет излиза, че има Автоизложение в Торонто, от 17ти до 23ти февруари.

# 182
Може и това да е. НЕ мога да потвърдя. Получих снимки на децата в готини коли Simple Smile И коментар за немските . Не очаквах някой да се върже толкова и затова не съм питала подробности. Споделих че и аз не разбирам това с немските.

# 183
  • Am Dorf (BB)
Bella, захващам се само по теми, с които съм наясно и мога да се обоснова. Никога не съм го крила - в този бранш работя и за мен е логично да обясня на някого моята гледна точка (конкретно за курцарбайт), познавайки добре процесите 🥸.

# 184
tan_nia тенкс за разясненията. На някои места сарказма не беше на място и малко агресивен, но нищо. Карай да е весело. Радвам се и се успокоявам, че човек който е наясно казва, че нещата са си в реда на нещата  Simple Smile

Чували ли сте препоръката за соларните панели на покрива,   ако не може да се изплати инвестицията в рамките на 10 години не си струва да се прави, защото след 10 години започвали проблеми, поправки, по-ниска ефективност и пр. И мислите ли че производителността на едни такива батерии за 15г. може да спадне почти до никаква ?

Последна редакция: чт, 23 фев 2023, 09:09 от bella-ciao

# 185
  • Germany
И аз четох тази седмица за соларни панели, но за балкона и се отказах за сега. Като цяло пишеше, че за малки площи не си заслужава. Иначе във всички статии, които аз прочетох даваха срок за изплащане на инвестицията 15-20г.

# 186
Мони аз за малки площи си представям да се вземе малък панел с батерия или да се ползва лятото директно за климатици. Но да слагаш в мрежата и после да изкупуваш ... като плащаш данъци и застраховки според мен не си струва. Въпреки че мога да предположа че дори с лична батерия ще се налага да се плащат данъци , това вече няма да е добре. Не знам как стоят нещата.
В Австрия гледам на всякъде са ги наслагали - имат даже вместо панели за топла вода едни дебели тръби и ги ползват за огради. Панелите са по покривите на какви ли не пристройки и из дворовете ... но те из провинцията имат големи дворове и много пристройки. Всякакви варианти и окачвания видях.
Само че ако това нещо след 15 г. спира да произвежда и си е моя грижа, при положение че съм произвеждала 15 г. в мрежата и съм плащала данъци ... ми се вижда нерентабилно.

# 187
  • Germany
Аз четох, че тук има ограничение до определена мощност, ако е на балкона, за собствена къща не знам. Пишеше също така, че ако те няма и няма консумация, се получават серизни загуби, но не разбрах точно защо. Като цяло реших да изчакаме, най малкото да паднат цените Simple Smile

# 188
  • Deutschland/HE
Слагаш си шпайхер и не продаваш електричество на енергото, а си я пазиш само за теб. Наши познати имат соларни панели от 5години и сега сложиха и шпайхер. Доволни са, отоплението им е с термопомпа.
Сигурна ли си, че след 15г спират да произвеждат или им намалява ефективноста само?

# 189
Не съм сигурна. Една приятелка ми показа разчетите си, тя има от 15г. и си записва по месеци и сега и е намалено драстично. Но е възможно да има и други проблеми. Не е още наясно защо.
Колко шпайхер трябва да сложи човек за да се рентира. Малки батерии не вършат работа за цяла къща, а големите са страшно скъпи. Като цяло анлагето не знам за колко години се изплаща.

# 190
  • Deutschland/HE
С високите цени от последната година ще се изплати доста бързо, но цените на енергията вече падат и може би срока ще е 12-13г.
Бела, трябва да се има предвид, че технологията за 15г се е подобрила много и най-вероятно живота на соларните панели, производителността им е доста по-висока.

# 191
colibri смяташ че произведените днес сорали и батерии ще имат по-дълъг живот и ще може да се рентират по-дълго? Може.

# 192
  • Deutschland/HE
Да, така смятам, защото технологиите се развиват, те сега са и по-евтини.

# 193
  • München, Deutschland
Без да искам да навлизам в безкрайно много детайли в дискусията, но:

1. Вече има производителис гаранция от 25, че даже и 30г на панелите
2. Вече има.гаранции не само, че панелът ще издържи, а и гаранция за ефективност след Х години.
3. Ефективността на панелите пада с времето, но зависи до голяма степен от първоначалната изработка (модули или единичен) и чистотата на силиция. Последното се подобрява технологично и води до все по-високи ефективности.
4. Дори с намалена ефективност, панелите след 15г най-много да стигнат до например 80-85% от първоначалната си такава, ако не са много стара технология и се подберат по-хубави (важно!, не по-скъпи, по-хубави!). Дори тогава пак произвеждат немалко ток, който е безплатен, отделно, че е чист.
5. Дори да реши човек да подмени част от или всички панели, те са по-малката част от инвестицията. Инверторът, закрепванията, трудът и батерията (ако има) струват значително повече и дори една подмяна на панелите worst case би се изплатила много по-бързо.

Мисля, че това покрива основните точки. Интересувах се в детайли преди година и нещо, защото обмислям нещо в тази насока.

# 194
В интернет излиза, че има Автоизложение в Торонто, от 17ти до 23ти февруари.
Потвърждавам, за това изложение ставаше дума .
Криси супер. Аз още се ослучвам и събирам инфо.

Общи условия

Активация на акаунт