Идеи за стартиране и развитие на бизнес - 26

• 36 634
  • 387
  •   1
Отговори
# 330
Намерих Наредбата на нашата община, за рекламите, и там пише за договор и месечни такси, според зони, когато рекламите са на общинска земя, а когато не са - не е много ясно. Така че ще трябва да се ходи до гл. архитект, тъй-като той, в комисия, издава разрешенията за поставяне на реклами.

Преди време имах идея за табла за некролози, че ми беше писнало да дупчат и унищожават дърветата с кабърчета. 20 години по-късно все още няма такива табла, а Наредба има. Simple Smile

Когато в една наредба не се забранява, ами се указва кое къде (а "където" никой не знае къде е и дали въобще съществува) хората си правят каквото им на сърце, а общината губи яко от приходи и санкции.

# 331
Ами когато са си на твой терен, се свързваш с архитект за изготвяне на проект и т.н.

# 332
Някой има ли идея как се поставя собствен билборд?

Ако е в градски терен, според изискванията на съответната община. За извънградски - АПИ. И в двата случая процедурата е скъпа. Изисква се архитектурен проект, съгласуване с ВиК, Електроснабдяване. БТК и т/н. Копае се дълбокп и може да има подземни кабели, тръби ...

# 333
Здравейте, тук съм за съвет и мнения. Имам земя около 3дка. Върти ми се идея да се сложат неотопляеми оранжерии и да се гледат сезонни плодове и зеленчуци, като например през зимата - марули, репички, зелен лук и чесън. През лятото краставици, домати, чушки и тн. Има вариант и за ягоди на няколко нива. Знам, че работата е много и ежедневно, но това не ме притеснява. По-скоро се чудя възможно ли е да се издържам само с това и трудно ли ще им намирам пазар?

# 334
  • Свети Влас
Една позната каза, че било трудно, заради дъждове и други природни явления( съответно търпят загуби ). Но нека по-запознатите да кажат.

# 335
Здравейте, тук съм за съвет и мнения. Имам земя около 3дка. Върти ми се идея да се сложат неотопляеми оранжерии и да се гледат сезонни плодове и зеленчуци, като например през зимата - марули, репички, зелен лук и чесън. През лятото краставици, домати, чушки и тн. Има вариант и за ягоди на няколко нива. Знам, че работата е много и ежедневно, но това не ме притеснява. По-скоро се чудя възможно ли е да се издържам само с това и трудно ли ще им намирам пазар?
Мило момиче,
земеделието е труден бизнес, трябва опит. Друг проблем е, че зависиш от климата и от пазара, но ... хубавата новина е, че има субсидии за млади (до 40 г) и по-стари хора, които искат да стартират.

Няма как в този и други форуми да получищ всички отговори. Оранжерия без отопление много зависи къде се намира - едно е високо в планината, друго е в Тракия и трето в Сандански.

Не искам да те откажа, а да те насърча да направиш задълбочено проучване и да те насоча къде да задаваш въпросите си, които са 3 вида:

1. Технологии на отглеждане и законови изисквания (регистрации, данъци, касови апарати);
2. Необходими инвестиции и можеш ли да получиш безвъзмездно финансиране (европейски субсидии) - да изградиш оранжерии е скъпо, освен това ти трябват техника, инвентар, семена или разсад ....

За теази въпроси има държавна организация, част от Министерство на земеделието, дават безплатни консултации, имат 52 офиса в цяла България: https://www.naas.government.bg/contacts;

3. Пазар, къде ще продаваш - тази част е най-добре да направиш сама. Още преди да почнеш да садиш и инвестираш, търси купувачи, търговци на едро, магазини. Обиколи борси, ако има в района.

И един съвет от мен, помисли за по-трайна продукция - освен лук и чесън, които си изброила, добави подправки - магданоз, копър и други подобни. Отглеждат се на малка площ, но се продават на връзки. Тук има много ръчен труд, който ще влагаш сама или може да включиш семейството си.

Успех!

# 336
Много зависи къде е земята и каква.Братовчедка ми направиха такава оранжерия,само че десет декара,работеха 4  човека денонощно както се казва,за няколко години избиха вложеното и излязоха на печалба.Пазарът им беше както на място в сергия в града(малък общински град),така и сергия на Плевенския пазар бяха взели под наем.
За съжаление мъжът и почина в инцидент (не е свързано с оранжериите) и тя и свекърите и решиха че не могат да се занимават сами и развалиха оранжериите и дадоха земята на кооперация.За Плевенско става дума ако ви е от полза,там земята е чернозем и злато,каквото сложиш вирее.

# 337
Аз като земеделец ( не в тази сфера конкретно) ви съветвам изобщо за европейски субсидии да не кандидатствате, ако изобщо е възможно с толкова малко земя. Обвързват ви с договори и проверки, а парите , които бихте взели, не са кой знае колко, че да си струва стреса да се занимавате с дфз.
Работата в земеделието е много да, дали е рентабилно не мога да кажа. Година с година си не прилича в този сектор и ако една година си на печалба, то другата може да си на загуба. Ако ще ви е допълнителен доход и ви се работи, пробвайте.

# 338
  • София
С три декара можеш само за семейството си да произвеждаш и да продадеш по налко, колкото да вземеш разсад и препарати.

# 339
Здравейте,какво мислите за откриване на туристическа агенция? Снаха ми има дипломи за англ. филология и туризъм . В момента преподава на деца. Дали има хляб в това?

# 340
  • here and now
Здравейте,какво мислите за откриване на туристическа агенция? Снаха ми има дипломи за англ. филология и туризъм . В момента преподава на деца. Дали има хляб в това?
Ако няма опит и 26555 дипломи да има... все тая...

# 341
Здравейте, правя меденки с принтове, работя с домашни и качествени продукти, но не знам как да ги рекламирам. Пуснах обява в олх и за една седмица получи само няколко гледания.  Доста ми куца рекламата, така че бих се радвала да ме посъветвате 😊

# 342
Има  много еко ферми, които се издържат със земеделие. Въпросът най-вече е в опита и второ кой ще работи там освен вас. Ако нямате такъв, почнете първо с една оранжерия и отглеждайте за вас, а остатъкът продавайте в квартала или в групи.

# 343
Auroraa99, няма ли във вашия град фейсбук групи от типа "кооператив", "био производство" или нещо подобно?

# 344
  • Бургас
Виждала съм хора да се рекламират по групи и специализирани за ръчна изработка, и такива, които са за града, не специално за такива изделия.

Общи условия

Активация на акаунт