Майчинството счетоводно - 95

• 44 368
  • 739
  •   1
Отговори
# 375
Здравейте, извинявам се, ако е коментирано по-рано, но някой може ли да ми отговори кой плаща здравните осигуровки по време на втората година майчинство? Работодателя или НОИ? Много благодаря!

Втората година е НОИ, ако няма някаква промяна.

# 376
  • София-Младост
Здравейте, извинявам се, ако е коментирано по-рано, но някой може ли да ми отговори кой плаща здравните осигуровки по време на втората година майчинство? Работодателя или НОИ? Много благодаря!

Втората година е НОИ, ако няма някаква промяна.
Бъркате, работодател плаща.
Здравейте, в отпуск по майчинство съм и бременна с второ. Сега ще прекратя майчинството и ще изляза малко в отпуск и след това в болничен, но знам че трябва да се върна в майчинство преди раждането на второто дете. Все още ще ми се полага до края на 2те години. Въпросът ми е това трябва да стане с прекъсване на 45дневния болничен или преди издаването му. И въобще прекъсване на болничен за връщане в майчинство възможен ли е? Раждането ще е секцио, така че ще знам точна дата, за да направя някакво планове.

Преди влизане в 45 дневния се върнете в майчинство за първото.

hintt
Да за датата в декларацията.
IBAN не вписвате, нали нямате промяна.

# 377
Здравейте, моя въпрос е следния - болничния от АГ признава ли се за стаж, тъй като гоня 12 месеца стаж, за да мога да взимам майчинство? Счетоводителката ни казва, че мога да взимам болнични без проблем и това няма да повлияе на изчислението в НОИ, но ще бъда благодарна, ако и някой тук ми отговори, защото ме страх да не остана без тези 12 месеца, съответно - без майчинство.

# 378
Здравейте, моя въпрос е следния - болничния от АГ признава ли се за стаж, тъй като гоня 12 месеца стаж, за да мога да взимам майчинство? Счетоводителката ни казва, че мога да взимам болнични без проблем и това няма да повлияе на изчислението в НОИ, но ще бъда благодарна, ако и някой тук ми отговори, защото ме страх да не остана без тези 12 месеца, съответно - без майчинство.

Да, признава се за стаж, вече го има отговорено…

# 379
Здравейте имам въпрос в момента съм на работа от 6 месеца  и имам 5 години непрекъснати соцялни осигуровки и  после 8 месеца прекъснати само здравни платени и искам да изляза майчинство имате  ли представа дали ще повлияе и какво трябва да направя?

# 380
Здравейте, моят казус е следният:
Имам дете, което ще навърши 2 години на 18.08.23, бременна съм с 2ро - термин 07.10.23. Което идва повече от 45 дни болничен за породени деца, освен ако не ми сменят термина. Тъй като раждането ще е секцио, ще е около 2 седмици преди термин. Не знам дали има някакво значение, но е този случай децата ще са породени с 2 години и около 1 месец разлика.
Идеята ми е да вземам най-доброто майчинство/болничен, колкото и сметкаджийски да звучи, бебе се гледа с пари.
1. Ако изляза в болничен, как би бил изчисляван той? И в този случай за първото дете ще вземам 50% от майчинството до навършване на 2 г.
2. Мога ли да прехвърля майчинството на някоя баба/таткото? Какво е условието, освен да са на трудов договор?
3. Да речем, че съм в болничен, 2рото майчинство как ще се изчисли?
4. Породени деца ще се водят, ако родя второто до 45 дни след навършване на 2 години на първото дете или ?

# 381
Здравейте ,имам един въпрос . Може ли ЛКК комисия да издаде БЛ за по-малко от 30 дена ?

# 382
Здравейте ,имам един въпрос . Може ли ЛКК комисия да издаде БЛ за по-малко от 30 дена ?
Да, може. Примерно изравяващият преди 45-дневния обикновено не е 30 дни.

# 383
Здравейте. В непрекъснат болничен съм от втория месец насам. 180 дни обаче няма да ми стигнат - ще имам “дупка” от около две седмици между последния болничен и 45-дневния.
Въпросът ми е дали е по-добре да мина на ТЕЛК или да си пусна пратен отпуск за тези две седмици? Кое ще е по-изгодно за предстоящото майчинство?

# 384
Здравейте. В непрекъснат болничен съм от втория месец насам. 180 дни обаче няма да ми стигнат - ще имам “дупка” от около две седмици между последния болничен и 45-дневния.
Въпросът ми е дали е по-добре да мина на ТЕЛК или да си пусна пратен отпуск за тези две седмици? Кое ще е по-изгодно за предстоящото майчинство?
Къде в София ходите за ТЕЛК?

# 385
  • София-Младост
Здравейте, моят казус е следният:
Имам дете, което ще навърши 2 години на 18.08.23, бременна съм с 2ро - термин 07.10.23. Което идва повече от 45 дни болничен за породени деца, освен ако не ми сменят термина. Тъй като раждането ще е секцио, ще е около 2 седмици преди термин. Не знам дали има някакво значение, но е този случай децата ще са породени с 2 години и около 1 месец разлика.
Идеята ми е да вземам най-доброто майчинство/болничен, колкото и сметкаджийски да звучи, бебе се гледа с пари.
1. Ако изляза в болничен, как би бил изчисляван той? И в този случай за първото дете ще вземам 50% от майчинството до навършване на 2 г.
2. Мога ли да прехвърля майчинството на някоя баба/таткото? Какво е условието, освен да са на трудов договор?
3. Да речем, че съм в болничен, 2рото майчинство как ще се изчисли?
4. Породени деца ще се водят, ако родя второто до 45 дни след навършване на 2 години на първото дете или ?
1. Като стандартен болничен, 12 месеца назад. Да, но се подава декларация.
2. Това е, друго няма.
3. На база 24 месец назад, според мен.
4. Продени е народен термин, няма отношение към обезщетението. За него се "търси" застъпване на двата вида отпуск, този за първото дете и 45 дневния за второто.

БЪДЕЩА МАМА
Нищо не правите, а ине можете. Месеците, през които не сте работила, ще ви се смятат на база МРЗ.

# 386
Здравейте, мамита. Бременна съм с първо дете и въпросите за майчинството не са ми много ясни, та ще се радва ако някоя от вас ми помогне. В момента работя на 8 часа, но до термина няма да имам 1 г. стаж за майчинство. Въпроса ми е дали може да се водя на 4 часа в друга фирма и евентуално до термина да имам стаж за майчинство? Благодаря предварително

# 387
Къде в София ходите за ТЕЛК?
Не съм ходила все още.

# 388
Здравейте. Във връзка с актуализиране на заплата трябва да се върна за 10 дни на работа, след което планирам да си взема натрупания през майчинството платен отпуск. Майчинството ми изтича на 24.06.23. Доколкото съм запозната обаче отпуската се изчислява на база предишен месец, в който има поне 10 отработени дни. Т.е. за да изляза в отпуск от началото на юли трябва да се върна една седмица преди да ми изтече майчинството и така ще имам 10 работни дни от юни. Какви документи трябва да попълня, за да се върна по-рано? Ако са ми правилни сметките... Благодаря предварително за съдействието.

# 389
Здравейте, освен попълнена декларация приложение  2 за първата година майчинство, трябва  ли да представя и някакви други документи  на работодателя си?
Например  акта за раждане на детето или  само самата декларация?

Общи условия

Активация на акаунт