Войната на буквите - Тема 3

• 31 496
  • 733
  •   1
Отговори
# 675
  • София
А, най-забавното бе, когато македонският режисьор пусна пост във фейсбук, че се вдига летвата на сериала. Joy
Не зная дали има народ на тази планета, който по такъв начин ще осмее най-авторитетния и най-дълго управлявалия си владетел в историята като нас.

Последна редакция: ср, 29 мар 2023, 13:57 от Lunna_sonata

# 676
Цитат
След месец Баян вече беше усвоил цялата българска, тракийската и финикийската писменост, от които Константин Философ бе сътворил новата азбука. Князът научи и изкуството да реди буквите с меч, а тялото и духът му заздравяха.
...
Така петимата синове на хан Кубрат завладели земите оттук (Херсон) до Бяло море и разнесли първите писмена. Имали са, казват, страшна сила. После и верните на Кирил и Методий ученици пак са петима: Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий. И те, сплотени, са ги възкресили по българските земи.
Или аз не разбирам български, или бръщолевенията на писателката водят война с логиката Joy

# 677
Оф, отказвам се да търся логика Grinning Добре, в крайна сметка писателката говори за съвременния град Херсон... Мерси за цитатите, забравила съм вече някои подробности от книгата... 

Значи крилицата е създадена от българските, тракийските и финикийските букви.. Абе траките не бяха безписмен народ? Rolling EyesSmiley

# 678
Оф, отказвам се да търся логика Grinning Добре, в крайна сметка писателката говори за съвременния град Херсон... Мерси за цитатите, забравила съм вече някои подробности от книгата...  

Значи крилицата е създадена от българските, тракийските и финикийските букви.. Абе траките не бяха безписмен народ? Rolling EyesSmiley

Ако говори за съвременния град Херсон, това е защото не знае и не е проверила кой е град Херсон, който е свързан със св. Кирил. Може и да ги мисли за един и същ.

# 679
Ами уж книгата се позовава на не знам си какви проучвания, пък теории, пък препратки, a накрая объркала къде е най-важния град в целия сюжет...

# 680
  • Галифрей
Интересно ми до колко летви го е вдигнал 10? 😁 режисьора, ще се хвали пак как младите само това гледат и че е гледано 10м.

На истина сегашният Херсон е бил в бълраски владения в миналото, има исторически карти вижда се.
Авторката използва исторически факти по омешва  ги и изполва своите фантазии. Става миш маш. Както е тръгнало ще взема да я изтегля най-накрая книгата и да я прочета.

# 681
  • Варна
На истина сегашният Херсон е бил в бълраски владения в миналото, има исторически карти вижда се.
Авторката използва исторически факти по омешва  ги и изполва своите фантазии. Става миш маш. Както е тръгнало ще взема да я изтегля най-накрая книгата и да я прочета.
Аз като ФАКТИ намирам, че имаме цар на име Симеон, който има син на име Петър. И българската столица през 10 век е Преслав.

Последна редакция: ср, 29 мар 2023, 15:35 от Хексе

# 682
Е това са си направо три неоспорими факта.

# 683
  • Варна
Е това са си направо три неоспорими факта.
Тaка де, колкото да легитимират показаното като "прочит" на историята. Rolling Eyes

П.П. А разбрах, писала съм факт, а всъщност е повече от един, оправям.

# 684
  • София
Интересно ми до колко летви го е вдигнал 10? 😁 режисьора, ще се хвали пак как младите само това гледат и че е гледано 10м.

По-скоро е свалил последната летва, на която се крепеше сериала, а именно да създадат някакъв благ вид на Петър, но уви.. продължена е съвременната македонска традиция да се презират българските владетели.

Относно Херсон, то има два града, но и двата никога не са били част от българската територия.
Историческият и древен Херсон, който е разположен на п-в Крим, никога не е бил част от българската държава.
Това се отнася и за сегашния град Херсон, който се намира северно от полуострова и е основан чрез декрет на Екатерина Велика през 1778г. Доста след Кирил и Методий, Климент Охридски, Преслав и българската държава като цяло..

Последна редакция: ср, 29 мар 2023, 15:42 от Lunna_sonata

# 685
Успях да гледам 11 епизод. Ако някой се чуди, единственото, което са запазили от книгата, е линията с Боян и Мария/Ирина и това между Ирина и Петър. Но няма такива глупости като кръв на петел и оглед на чаршафи.

Няма и сборище на еретици в книгата, да не говорим пък Петър така кръвожадно да се заканва на кърмачета и посичане на хора в двора. Липсва и историята с печата на Симеон. Царицата никога не се среща с Вениамин.

Не ми се иска да се връщам и търся из страниците. Не си спомням дали в този Херсон просто не се пазеха някои книги, а не че всъщност азбуката е създадена там.

Да, човек стига до извода, че такъв сценарий не може да е просто случайно некомпетентен, за съжаление.

Последна редакция: ср, 29 мар 2023, 17:23 от Cool_Cat

# 686
Монахът от Херсон продължава да просвещава Баян:
Цитат
днешните гърци, колкото и да твърдят, че имат свята азбука, която била от първите в света, Черноризец Храбър ни подсказва, че азбуката им е устроена по финикийската и тракийската. Така както латинската и българицата.
Няма начин просто, горе в Херсон да не са запознати с произведенията на Черноризеца, Харвард на древния свят все пак Joy Българицата произлиза сега пък от финикийската и тракийската, не от оригинални руни.
Цитат
Малцина помнят, че най-старото българско обединение е било в подножието на Памир и Хиндукуш – държавата, която индийци и араби наричали Балх или Балхара,
К'во излиза, че прабългарите, дошли от земите на днешен Таджикистан, установили се в земите на днешна Украйна и почнали да пишат с тракийска и финикийска азбука, ама й викали българица Rolling Eyes
Край, нИ мо'а повИчИ Stuck Out Tongue Winking Eye

# 687
Аз да кажа нещо позитивно за сериала, макар и съвсем незначително в цялостната картинка. Критиките как представят постни трапези, пълни предимно с плодове и зеленчуци са вероятно неоснователни. Снощи покрай кулинарният формат си припомних как реално по нашите ширини по това време не е имало картофи, ориз, боб - неща, които днес ядем ежедневно. И се запитах какво са яли в 10в в България? Ами явно зеле, някакви корени, листните зеленчуци, плодове. Тъй че дините на масата, хляба и дивечовото месо са си точно на място.

# 688
  • Варна
Е, то остана боб и картофи да сложат..
НО принципно зеленчуците са били храна за селяните. Богатите са ядяли месо, хлябове, сирена, яйца..
Ама това да им е проблема с мед да ги намажеш, прощавам им и масите сглобени с винтове..
Подигравката с нашата история и исторически личности, обаче не мога..

# 689
  • София
Е, в предни епизоди бяха сложили ананас Joy

Общи условия

Активация на акаунт