Войната на буквите - Тема 3

• 31 503
  • 733
  •   1
Отговори
# 690
Пак, че авокадо няма, шеф Манчев съвсем да полудее Joy

# 691
  • Варна
Е, в предни епизоди бяха сложили ананас Joy
Mоля??
Големи проучвания, голямо чудо.. в 10 век ананаси..
EdelV  може да си върнеш похвалата назад. TrollfaceИ тук са пълен провал.. Тука няма как да минат с .. ама то може да е било тъй..
Има ли изобщо нещо, което да е наред? Май само актьорската игра бива... ама то е защото харесвам Захари..

# 692
  • Галифрей
Е, в предни епизоди бяха сложили ананас Joy

Взели са го на примоция 🤣

# 693
Освен това, в средновековните български пъбове са се поръчвали супа и бира Stuck Out Tongue Winking Eye

# 694
Не знам какви кръчми е имало в Преслав, но мисля, че бира е имало в средновековна България. Виното е било по-скъпо и главно за по-богатите. Супата също е била по-евтина храна. Било е по-евтино да се свари месо вместо да се пече. Дивечът си е бил царска храна.

Да, актьорската игра е добра в сериала. Щеше да е приятно забавление ако не ставаше дума за такива важни владетели като цар Симеон и писмеността.

# 695
  • София

Ето го и ананаса Joy

# 696
Уикипедия не мисли така, обаче Rolling Eyes
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1% … D0%B8%D1%80%D0%B0
Супа е фр. дума, през Средновековието са се приготвяли чорби, които са се наричали “сочиво”.
https://gotvarstvo.bg/a/hranata-na-balgarite-prez-srednovekovieto

# 697
Чорба е турска дума.

# 698
Не бях видяла ананаса!  Трудно ще обяснят, че е подарък от сватовете Simple Smile

Аз мислех за концепцията, не стриктно за думата "супа". Вариво или както искате. Ако се хванем за думите, то повечето от тях нямат място в този сериал. Не очаквам да говорят на старобългарски, стига да не започнат да използват модерен сленг.

То думата "супа" е бял кахър на фона на сериозни недоразумения. Като например Цар Петър, който е бил описан като "добър" и който продължава делото на баща си, да е представен като кръвожадник в сериала.  За образа на царицата майка (Серсей) да не говорим.

П.П. A по начина, по който завърши епизодът с трогателната измислена сцена между братчето и сестричето, много ме е страх, че развръзката във финала ще е посветена на напълно измислената трагична драма в детството им. Дано греша!

Последна редакция: ср, 29 мар 2023, 21:31 от Cool_Cat

# 699
Не просто кръвожадник, а царят, който гони българските букви!
Реално цар Петър е гонил богомилската ерес, но в сериала не виждаме логика в действията му, че той гони богомилите, защото те подкопават цялата държава, разединянат религиозното единство сред народа, нещо което Княз Борис е постигнал. По този начин богомилите създават опасност за цялата функция на държавата, тъй като тогава религията и езика са двата стълба за народ и държава, (макар че в сериала искат да ни убедят, че са искали да правят славянска държава) 😬, и заради това Петър и царете след това са гонели тази ерес.
А тук богомилите са представени като пазителите на българското и буквите, а Петър кръвожаден едва ли не без причина или заради Ирина. Нищо не виждаме от политическа и логическа гледна точка.

Това с ананаса не го бях забелязала... направо ме втрещи 😆🍍

# 700
В сериала си имаме гости от бъдещето Joy Тази българица освен сили да лекува, е давала сили да се пътува във времето Grinning

# 701
  • Галифрей
Да и е ананаса е присъствал само на трапезата на кралете. После през 1818 г. ананаса в Британия е вече и благородниците доста богатите са го имали на масата. Това да имаш ананас тогава е било лукса на лукса.

# 702
  • Варна
Диана Бишоп, едни 5 -6 века ги делят.

# 703
  • Пловдив
Интересно къде другаде има Херсон.
Но и да има малко хора го знаят и първата асоциация е с Украйна. Ако са обяснили , добре. Аз съм гледала само откъси, то където и да задълбаеш само глупости излизат.
Във филма казват Херсон, но всъщност е Херсонес в Крим, а не сегашният Херсон. Всъщност сегашният Херсон е построен от руската императрица Екатерина Велика и го кръщава на древния Херсонес.

# 704
  • Бургас
Хора, аз не гледам вече от 4-5 седмици, но ви чета. И този ананас брутално ме фрасна в мозъка! Реших да запитам "творците"-оказа се, че са ме изпреварили с въпроса и недоумението. Обаче на масата възхитени зрители им е през ... за анахронизма!!! К'во ви пука, един 🍍! Направо съм в потрес от безкритичността и повърхностното мислене(или немислене, всъщност 🤔) на част от публиката 🥺

Общи условия

Активация на акаунт